Завърши първия български дърводелски събор. Кратък очерк и благодарности.

Здравейте,

Както редовните читатели на блога знаят,  през изминалия уикенд се проведе Първия български дърводелски събор. В тази статия искам да направя кратък очерк на преживяното и на това което ние успяхме и не успяхме да постигнем.

На първо място искам да изразя огромната си благодарност към доброволците, които помогнаха събора да стане реалност. Без тяхната помощ и участие този събор нямаше да се случи. Обема необходима работа се оказа отвъд най-смелите ми очаквания. Затова искам сега поименно да ги изредя в този списък за да изразя благодарностите си за техните положени усилия. Списъка ще го направя не по възходящ или низходящ ред, а по реда в който ще си спомня имената на хората, които ни помогнаха, често работейки до пълно изтощение.

 • Антон Дженков от Стара Загора – направи огромни усилия да ни посети няколко пъти и да помогне с всичко, което може.
 • Калин от Севлиево, който помогна с разчистването на терена и доведе още помощници с него.
 • Свилен от махала Данчовци, който свърши огромна работа по разчистване на шубраците на терена, както и окоси терените за паркинг.
 • Андрей Попов от София, който свали от плещите ми бремето по печатане и изпращане на тениските.
 • Ганчо от София, който отпечата втория транш тениски безплатно за да ни подкрепи с разходите.
 • Петър Матеев от Варна, който ни помогна с разчистване на мястото за готическата арка и с монтажа на основата й.
 • Кире Бонев и Васко Георгиевски от Македония, които дойдоха 10-тина дни преди събора и без които нямаше да стигнем до никъде.
 • Владо Гечев и неговия колега Велю от София, които дойдоха няколко дни по-рано и помогнаха с всякакъв вид работа.
 • Юрий Богатырёв от Москва, който дойде по-рано на събора и помогна с различна дърводелска работа.
 • Свилен и Христофор, които имат имоти в съседство и които помогнаха с разчистването на терена.
 • Ще спомена и Кристина Асенова, Милен Василев, Пламен Петров, както и Георги от Варна които ни помогнаха с организацията преди и по време на събора.
 • Пламен Колчевски от градинския център в с. Драгановци, който ни подари над 100 корена с петунии за разкрасяването на събора (които ние посяхме в дървени кашпи, но така и не успяхме да подредим по терена на събора, а всички бяха струпани на едно място).

Искам да благодаря също и на всички, които си закупиха тениски с логото на събора, с което дадоха своя принос за облекчаване на финансовото бреме по подготовката и организацията.

Искам да благодаря най-вече на всички, които положиха необходимите усилия да посетят събора, защото без тях всичкия наш труд щеше да бъде напразно.

Искам да поднеса специални благодарности към James Webber, който положи невероятни усилия да вземе отпуска и да лети от Англия за да присъства на събора, както и да го рекламира по всевъзможни начини на своите познати и колеги. Неговото участие на събора и демонстрациите, които направиха заедно с неговия студент по дърводелство Johnson, компенсираха нашия провал да изпълним голяма част от нещата, които искахме покажем по време на събора.

Искам да изразя и огромна благодарност към всички, които си закупиха от нашите продукти, защото по този начин те ни помогнаха да се съвземем от финансовите разходи по събора, които бяха изцяло на наш гръб.

Ако трябва да споделя онова, което лично на мен ми направи най-голямо впечатление – това беше изключителното отношение, което имаха посетителите на събора. Точно това отношение направи обстановката невероятна и компенсира многото неща, които ние бяхме планирали но не успяхме да постигнем. По обща преценка през събора преминаха поне 300 посетители, но това бяха изключително мотивирани на тема дърводелство хора. Очите им светеха и хората изглеждаха безкрайно доволни, че са там. Трудно ми е да опиша положителната енергия, която се излъчваше от хората, и точно това направи огромната разлика на това събитие  и компенсираха моето огромно съжаление, че не успяхме да се подготвим с повечето неща, които бяхме заложили в програмата си.

Първия ден на събора за мен беше много тежък, бях спал само 3-4 часа и трябваше да излизам на събора съкрушен от факта, че не успяхме да завършим заветната компостна тоалетна, която буквално изсмука времето и силите ни.

Аз прекарах първия ден на събора по чехли, защото нямах време дори да си обуя обувките.

Много от посетителите дойдоха рано сутринта преди да са дошли повече от изложителите и като цяло нямаше какво да видят. Тогава нещата бяха извън контрол и много от тях намерили утеха в това да ми разглеждат работилницата, която ние не успяхме да почистим ни най-малко защото се работеше в нея дори в дните на събора. С това искам да отбележа, че качеството на посетителите беше изключително високо, защото въпреки, че много хора са разглеждали работилницата без да има никой от нас там до този момент не сме открили никакви липси на инструменти.

През първия ден времето беше особено горещо, нашата шатра стил готическа арка, която беше покрита с найлон беше практически неизползваема заради високите температури в нея. На втория ден времето беше значително по-хладно и имаше възможност хората да тестват поставените в нея магарета за дялане и тезгяси и да направим демонстрация на работата със западни и японски рендета.

По отношение на изложителите положението беше горе долу следното. Около 25 човека бяха обявили своето желание да участват като изложители, от които реално присъстваха около 10-тина. Специални благодарности искам да поднеса на Слави Гуевски, който е стар майстор на ръчно ковани длета и инструменти и чието присъствие на събора за мен беше голяма радост.

Аз имах притеснения, че понеже събора е за първа година, не е много известен и може да не дойдат достатъчно посетители, изложителите може да са разочаровани от реализираните продажби. Това, което научих обаче от трети човек ме удиви. Той ми каза, че Слави Гуевски му е споделил, че още през първия ден на събора е продал повече инструменти отколкото за два дни на много по-големи събития, като например Международния панаир на занаятите в Етъра, през който минават десетки хиляди посетители. Това само по себе си говори, колко високо мотивирани и качествени посетители са били тези, които посетиха събора.

През втория ден имаше по-малко хора, времето беше значително по-хладно и аз бях успял да отспя през нощта и това позволи да имаме повече време за разговори, за демонстрации и за общуване с хората посетили събора.

Успяхме да преведем няколко групи през моята работилница (все още не почистена), но с мое участие и да им разкажа и покажа някои неща в нея. Ако не друго хората видяха, че в тази работилница се работи. Защото покрай конкурса за домашна работилница на Киров, мнозина коментираха, че това било не работилница, а музей, някои дори твърдяха, че снимките са 3D графики и прочие неща. Сега имаме стотици свидетели, че това е съвсем реална работилница в която се върши съвсем реална работа. Едно от нещата, което повечето хора коментираха е че са удивени колко малка е в действителност работилницата и че на снимките изглеждала много по-голяма. Да, работилницата е не само малка, но и ниска. Някои може да са узнали това чрез лично запознаване с носещата дъбова греда, която преминава през средата на работилницата.

Изключителната жега през първия ден на събора остави нашата готическа шатра почти празна и неподготвена:

Шкафовете, които подготвихме за излагане на нашите рендета останаха празни до края на събора.

Единствено в края на последния ден на събора, успях да организирам специална презентация на моята колекция с рендета на Veritas и колекцията от японските триони от която обаче се възползва само групата от Македония, които останаха до следващия ден.

Умората и изтощението бяха толкова огромни, че всяка мисъл да направим каквото и да е повече, беше непосилна. Утешавахме се с мисълта, че следващата година ще направим повече, защото вече имаме положена основната инфраструктура.

Това място, което сега изглежда като парк, преди беше непроходим гъсталак, като този, който се вижда зад каменния зид на тази снимка:

Аз успях да представя няколко ръчно направени дървени чукове с нашето лого:

Както и два огромни дървени чука от дъб и салкъм за набиване на колове:

Голям интерес имаше и към двата маркиращи ножа стил Kiridashi, които изковах, както и към първото ми ръчно направено ренде тип Mitre Plane:

Много хора искаха да си купят ножовете, но аз не знаех дали да ги продавам. Накрая отидоха в двама от доброволците, които най-горещо ме увещаваха за тях. След като си отпочина от събора имам желание да изкова още маркиращи ножове в този стил.

Когато се зароди идеята за събора нямах никаква представа, че тя може да предизвика интерес дори сред хора от други страни. За мое учудване при нас се появиха хора от Русия, Англия, Македония, имаше дори и един посетител от САЩ. Изключително се радвам че нашата любов към занаятите, към дърводелството и към добрите инструменти се споделя от толкова много хора. Повечето от посетителите споделиха, че биха искали това събитие да продължи да се случва всяка година и ние определено имаме желание то да стане традиция.

От друга страна аз по никой начин не желая подобно събитие да се комерсиализира до степен, че да се превърне в някакво дърводелско изложение в което да вземат превес големите корпорации и техните продукти. Ние искаме да дадем място за развитие на малкия човек, на обикновения занаятчия и да превърнем тези събития в празник на творческата работа, на любовта към дърводелството, а не в машина за пари въртяща се около интересите на големите и богатите. Корпорациите ще се справят и без нас. Ние искаме да подадем ръка на нашите събратя дърводелци, както и на онези, които искат да се научат как да станат успешни занаятчии.

Поради тази причина моето желание е да продължа да развивам инфраструктурата на това място и да го превърна в център за обучение. Предвиждам да има дни на отворени врати в които хората да могат да дойдат да пробват различни рендета, инструменти и техники на работа, както и да организираме работилници в които ще работим в реални проекти.  Но за това ще пиша подробно в следващи публикации.

Още веднъж искам да поднеса моите благодарности на всички доброволци, изложители и посетители за това, че заедно направихте реалност едно събитие, което разпалва любовта към и развитието на дърводелския занаят в България.

Save

Save

Save

Save

Реклама
Categories: Български дърводелски събор, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , | 22 коментара

Навигация

22 thoughts on “Завърши първия български дърводелски събор. Кратък очерк и благодарности.

 1. Rishko

  Ще помоля всички които имат снимки да споделят, тъй като забравих да направя каквито и да било, пък ми се иска да си имам за спомен.

 2. Не съм дърводелец. Това, което ме сближава с Вас е любовта ми към естествените материали, в случая дървото и вашата житейска и професионална философия. Радва ме, че има хора като Вас и посетителите, участниците в събора и всички, които са направили възможно това събитие тук, в България. На всички вас желая много професионални и творчески успехи и нека този събор да бъде първият от безброй годишни събития на читави хора и хора със златни ръце.

 3. Венелин Йорданов

  БРАВО МОМЧЕТА.Много съм доволен от атмосверата покрай събора.Точно това очаквах да видя е догодина и повече.

  • Да, атмосферата беше уникална. Но тя беше обусловена от посетителите, заряда им беше много положителен. Мен точно това ме държеше на крака, въпреки умората.

 4. daniel maznev

  Много съжалявам за невъзможността да присъствам на това събитие. Макар да съм любител дърводелец, бих бил изключително удовлетворен. Надявам се това да е само първото издание на Събора. Браво

 5. Радослав Радев

  Здравейте, отново! Искам, да Ви поздравя за Първия дърводелски събор! Най трудно е началото, а то е поставено, сега просто трябва да се извърви пътя! На мен ми хареса, като начало и мисля, че е предложението да се организира всяка година е удачно. Събора не трябва да се превръща в панаир, а средище на което да се събират професионални занаятчии, така също и „заразени“ от дърводелството ентусиасти. Да се обменят новости и информация за дърводелския занаят. Не е важно количеството посетители и изложители, важно е качесвото, а то го имаше на Първия дърводелски събор. Може би е удачно събора да се провежда в началото на есента, когато няма такива жеги. Макар, че участниците не обръщаха толкова внимание на жегата, а попиваха всичко с жадни очи. Идеята през годината да се провеждат обучения по определени теми е много добра. Запознах се случайно с Юрий Богатырев и съм безкрайно впечатлен. Бях чувал от търговищки дърворезбари за Слави Груевки, на събора се запознах с него и на живо видях майсторски изработените инструменти за дърворезба и дървоструговане. Ще го посетя в Горна Оряховица да закупя длета за дървоструговане. Искам пак да Ви поздравя за ентусиазма, положения труд и безсънни нощи за да се проведе Първия дърводелски събор! Колелото е завъртяно и пътя трябва да се измине! Сигурен съм, че събора ще просъществува с такива всеотдайни организатори!
  Поздрави!
  Радаслав Радев

 6. Всички се надяваме събора да се превърне в традиционен. Основата е положена, сега трябва да градим на нея.

 7. Daniel Georgiev

  На мен ми беше приятно да поработя на поляната сред Вас. Балканът е уютно място за дърводелци. Ваксата върши много добра работа. Впечатлен съм от условията за отглеждане на птици и зеленчуци. Така и не попитах дали сте купили крава вече и какъв вариант за обор бихте избрали. Поздрави.

  • Крава не сме купили, въпреки че е в списъка с желанията. За крава е нужна някаква инфраструктура,заграждения, плевня и обор. Аз имах идея да се направи олекотена плевня и обор в едно с конструкцията на готическата арка, но това предстои. В момента съм се насочил към завършване ремонта на къщата и ще има какво да се показва в блога.

 8. Иван Христов

  На мен ми беше много приятно да посетя събора. Искам да благодаря на организаторите и помагачите на това събитие. Атмосферата беше чудесна и имаше какво да се види.
  Ето и малко снимки:
  https://photos.google.com/share/AF1QipPD8vL0AbhN2PVrTb0WAvWs1MAyeWa3SLbUClAzI3uhUlH-eXwk9YrBXhjaXo5UwQ?key=WjhTTFpnT2Z6VS1vX1c5aHVXRVJtUzhSY2tfeDh3

 9. gishkitiev

  Съжелявам че не успях да дойда, а имах голямо желание. Много добре изглежда.

 10. Здравейте!

  Ето още малко снимки и от мен:

  Дърводелският събор беше прекрасен.
  Сърдечни благодарности.
  До нови срещи.

  Поздрави,
  Величка Христова
  🙂

 11. ТОНИ

  липсваше повече информация за мястото на събора

 12. Rishko

  Днес установих, че съм пропуснал да направя още едно важно нещо на събора.
  Ще съм благодарен ако някой го е направил и сподели по някакъв начин.
  Става дума за контакти на изложителите. По-важно за дадения момент е контакта на момчето което правеше резбовани корици на книги, ако не се лъжа беше от София. А също така на изложителя на струговани предмети.
  Благодаря на всички които се отзоват.

 13. Georgi Radev

  Ако става въпрос за стругованите предмети на масата от снимката по горе,това съм аз,Тел. 0877148022 Моите неща могат да се видят на https://www.facebook.com/ArtilyHandmade/?hc_ref=ART8UbceHqlEsvL0_CVr8w-eonLLGJDbn6RpEiJTX8srZ2dgA7ykqz_EehuPabsQLhE&pnref=story

 14. Едмонд Гоцев

  Здравейте, Майстори на дървото.Изключително съм впечатлен от достиженията Ви.Работата с дърво ми е хоби от над 30 години, един от най-старите членове на форума НАПРАВИ САМ съм, знаят ме като EDI.Голямо желание имах да посетя събора, но служебни ангажименти попречиха на това.Четейки за събора, съжалението ми е голямо.Изключително съм впечатлен от достиженията Ви при ваксите и байца.Скоро ще правя два проекта за вилата и определено смятам да ползвам материалите Ви.Продължавайте да поддържате духа на старите занаяти.

 15. От Скрина

  Забележително събитие. И сега си спомняме с хубаво чувство за непринудената атмосфера, не сме били свидетели на такова… чисто явление. Кога е вторият събор? Непременно го направете!

  • Ще направим всичко възможно да има събор и тази година. Дори обмисляме втори занаятчийски събор посветен на всякакви традиционни занаяти.

   • Чудесни новини! Поздравления за решението, макар и бегло – дадохме си сметка колко усилия ви костваше първото издание на събитието. Много ни зарадва и идеята за занаятчийския събор, сигурни сме, че ще му придадете своеобразен собствен характер. Тук бихме могли да помогнем с това да разпространим информация сред авторите и посетителите на сайта на нашия малък проект http://www.otskrina.com.
    Желаем успех и чакаме още новини!

 16. Тодор Белчев

  Как мога да се включа като доброволец в подготовката на събора за 2019 г.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: