Първи български дърводелски събор – информация за посетители.

Както читателите на блога знаят, в края на тази седмица – събота и неделя ще се проведе Първия български дърводелски събор посветен на ръчните инструменти и традиционните дърводелски практики.

В тази статия накратко искам да напиша как се движат нещата с подготовката на събора и какво посетителите могат да очакват от своето посещение на събора.

На първо място необходимата подготовка се оказа много повече отколкото предполагахме. Основния обем работа се формира от факта, че ние се явяваме и домакини и организатори и изложители на този събор. Това са три отделни пера, които изискват своето време и ресурси. За нас това е първото подобно събитие, което отганизираме и се оказа, че трите неща като обем е невъзможно да ги изпълним без помощ.

За щастие помощ имаше. Има много доброволци, които искаха да помогнат. Но през последните месеци почти всяка събота и неделя валеше, което направи невъзможно да каним доброволци, защото те предимно можеха да отделят време през уикенда, а тогава винаги валеше. А основната работа е на терена и когато вали е невъзможно да се работи. Този факт ни забави изключително много и времето се оправи една последната седмица и ние се борим да наваксаме колкото е възможно. Дойдоха доброволци дори от Македония, с чиято помощ през последната семица избутахме много голямо количество работа. Очакваме помощници дори от Русия, които ако успеем да се организираме ще допринесат за напредъка на работата. Разбира се имаме и помощници от България, които ни помогнаха и в момента са при нас и продължават да помагат.

По-долу накратко ще напиша отговори на разнообразни въпроси, които биха могли да вълнуват посетителите на събора:

  • Какво можете да очаквате от нас? За съжаление забавянето ще се отрази на нещата, които ние самите като изложители ще можем да покажем. За да свършим работата на терена – трябваше да жертваме нашата собствена подготовка. Въпреки това няма да сме с празни ръце и ще имаме какво да покажем. Някои неща не успяхме да направим, но пък направихме други, които не бяха планирани.
  • Колко изложители ще има на събора? Към настояшия момент има близо 25 човека, които изявиха желание да се представят по някакъв начин на събора. Не всички са потвърдили участието си, но е възможно някои да са счели че няма нужда да го потвърждават и просто ще се появят.
  • Ще има ли храна и вода на събора? Нямаме организирано нищо свързано с храна на събора.  Препоръчвам ви да си носите сандвичи и вода в бутилки. Вода има на близка изворна чешма откъдето можете да си напълните вода, ако си носите бутилки. Имаме идея вечерта на събота срещу неделя, да направим няколко огъня на които всеки ще може да си опече на жарава някаква храна, която си е донесъл. Това разбира се ще е подходящо за тези, които предпочетат вечерта да останат по-докъсно и тези които ще спят на палатки в близост до събора.
  • Ще има ли място за паркиране? В момента разчистваме една ливада, която е изключително подходяща за паркинг. Нямаме идея обаче колко коли ще дойдат и затова не можем да гарантираме, че тази ливада ще е достатъчна за всички коли. Но около пътя, както и на други неизчистени ливади, ще можете да си намерите допълнително място за паркиране, ако почистената от нас ливада се запълни.
  • Ще може ли да се спи на палатки в района? Да, има достатъчно място за разполагане на палатки в района на събора. Природата е прекрасна и ще е удоволствие да се спи на такова място.
  • Какво ще е интересното на този събор? На първо място интересното на събора са хората, които ще го посетят. Не само като изложители, но и като посетители. Ще имате възможност да се срещнете с хора от България и чужбина, които обичат дървото и работата с него. Ще можете да споделяте идеи, да обменяте информация, да видите интересни неща, които изложителите са донесли да покажат. На първо място това не е дърводелско изложение, а събор, място където да се съберат  хора със сродни интереси и ценности. Помнете, че това е първото издание на събор от този тип и като такова то тепърва предстои да се развива. Аз се надявам изданието на събора да стане ежегодно и с всяка изминала година да става все по интересно и полезно.
  • Ще има ли демонстрации и възможност за тестване на инструменти? Да, в нашата шатра ще имате възможност да тествате различни инструменти и финиши за дърво. Някои от участниците изявиха желание да направят някакви демонстрации по време на събора. Сред тях ще бъде и един учител по дърводелство от Великобритания, които прие изключително радушно идеята за нашия събор и направи всичко възможно да си вземе отпуска и да пътува от Англия за да присъства на събора.
  • Ще можем ли да си закупим някакви дърводелски инструменти от събора? Да, ще има такава възможност. Няколко човека изявиха желание да донесат някакви рендета и други ръчни инструменти за продан. Ние също може да имаме някакви стари инструменти за продан, но натоварената подготовка за събора не ни позволи да успеем да подготвим напълно възстановени рендета за продан. Така, че ако някой иска да си купи някакъв инструмент от нас  ще може да си вземе само невъзстановени инструменти. Но ние планираме да направим курсове за възстановяване и настройване на стари инструменти, така, че който иска ще има възможност да се научи.
  • С какъв транспорт можем да стигнем до мястото ако не разполагаме с автомобил? Можете да вземете автобус до град Севлиево и там маршрутка до село Селище. Ще помолите маршрутката да ви спре на моста с лъвовете и от там ще имате около 700 м пеша до мястото на събора. Алтернативно можете да се комбинирате с някой от вашия град, който ще идва с кола. Използвайте коментарите под тази публикация за да си организирате подобно съчетание на транспорта.
  • Ще има ли тоалетна? В момента изграждаме компостна тоалетна на терена на събора, която ни отне много по-голям времеви ресурс отколкото предполагахме и все още не е готова. Имаме още няколко дни и се надявам да успеем да я завършим поне във функционален вид. Компостната тоалетна е по-различен тип тоалетна и във нея ще намерите инструкции с някои прости, но задължителни правила, как да я използвате.
  • Какво се изисква от посетителите на събора? На първо място не изхвърляйте боклуци или каквото да е друго нещо сред природата. Пътя до събора минава през прекрасна пътека покрай дерето с огромни дървета и изключително красиво място. Мястото на събора също е като парк със стари сенчести дървета и каменни зидове от стари сгради, които тепърва ще възстановяваме за работилници и обучение по различни занаяти. На терена на събора ще се постараем да осигурим някакви кошчета. Изхвърляйте отпадъците си само там и нека след вас мястото да остане толкова чисто и красиво, колкото сте го заварили. Друго важно нещо е да имате предвид, че събора се провежда в частен имот, около който има къщи и имоти на други хора. Уважавайте чуждата собственост и не нахлувайте в имотите на съседите. Ограничавайте движението си до терена на събора и общинските площи.
  • Къде точно се намира мястото на събора и как да го намерим? Моля погледнете статията с информация за изложители. В нея ще намерите карта и координати на мястото на събора.

Тези неща успях да се сетя като възможни въпроси от посетители на събора. Ако нещо съм пропуснал, питайте в коментарите.

Save

Save

Categories: Български дърводелски събор, Дърводелство, обучение | Етикети: , | 23 коментара

Навигация

23 thoughts on “Първи български дърводелски събор – информация за посетители.

  1. Венелин Йорданов

    Там сме.На събора в село(преди 50 години)идваха роднини за да се видят и целунат ръка на баба и дядо да се видят с по младите да се похвалят с успехите през годината и….до година.

  2. Ирена

    Търся превоз от София в неделя сутринта. Тел: 0988375727

  3. Rishko

    Събора мина. Не знам за другите, но за мен беше много приятно изживяване. Най-вероятно е имало разочаровани, но за мен всеки един момент беше от полза. Запознах се с хора с които съм разговарял само „онлайн“, запознах се с хора от страната, от други държави, научих наименованието на инструмент които не предполагах, че съществува (защото вече не се ползва ). Не запомних имената на много от хората с които се запознах, но нека да не се чувстват обидени от това, защото при толкова много запознанства за кратко време смятам че е нормално да се случи нещо подобно.
    Надявам се, че идеите които имаше домакина, за тази година, догодина ще сме ги осъществили и наистина ще покажем инструментите както беше замислено. Знам, че много хора очакваха да видят качествените пили и рендета (аз също), но не успяхме да подготвим всичко за да бъдат показани.
    За да се навакса изоставането от лошото време, се работеше до три през нощта. Моите почитания за всички участници в подготовката, за труда който положиха.
    Много се радвам, че се запознах със всички тези хора.

    • Всъщност в неделя успяхме да направим повече. Много хора успяха да видят и някои да пробват ръчно кованите пили. Също и японските рендета. А за групата от Македония имаше специална презентация на рендетата на Veritas и японските триони.

      Днес по-късно се надявам да напиша кратка статия-очерк на първия събор, и разбира се да изразя огромните си благодарности към доброволците, без които въобще нищо нямаше да може да се случи.

  4. Georgi Ivanov

    Поздравления Майстори . Получи се хубава сбирка. Пожелавам ви много късмет и успехи

  5. paul cooper

    Thank you for organizing such a great event Valentin, Especially nice to see your workshop , it was like Alladins cave 🙂

  6. Георги Тодоров

    Страхотно събитие,поздравления за организатора и доброволците допринесли да стане събора факт.Купих си някой инструменти и длета,но имам един може би странен и глупав въпрос,но….. все пак да попитам. Може ли да закупя една от двете табели за събора?

  7. Rishko

    Да е глупав – не е глупав, но определено звучи странно!
    Ако не е тайна, какво ще я правиш тази табела от събора?

    • Георги Тодоров

      Ами ще си я сложа в гаража,където работя. Аз мога да си я направя 1 към едно,но няма да има същата “ стойност“ и „тежест“ както тази от събора.

      • Rishko

        Крафтсман, трябва да си реши. На мен ми беше интересно за какво ти е.

  8. Софрони

    Само на мен ли ми се стори,че царят беше без дрехи? Текстовете в блога са с мотивиращо съдържание,стойност,обаче събирането мисля,че не се получи. Рендетата,пилите и др.добре , само дето не се видя завършен продукт. И работно пространство в парника върху голата пръст-тук нещата се разминаха напълно. Очаквах повече. Може би следващият събор ще се получи по-добре.

    • Софрони, а нима ти си очаквал да има цар? Ние сме занаятчии, това е събор на съмишленици, не е представяне на бляскава корпорация. Ако визираш мене, аз не бях без дрехи, а без обувки. С 3-4 часа сън, през първия ден дори не успях да си обуя обувките и бях по чехли. А продукти имаше много от които можеше да се види пример и да се вземат идеи. Готическата арка беше завършена напълно като конструкция, само вратите не бяха инсталирани, но в тази жега само врати ни трябваха там. Пръста на пода не беше „гола“ беше „облечена“ със слама. А ти очакваше бетон ли да видиш на пода? Ние сме дърводелци и не ни бива в бетона. Или очакваше дървен под? Хубаво, но щеше да струва около 2 хиляди лева като материали. При условие, че всичките разходи излизаха от джоба ми, нямаше как да извадя още 2000 лв за дървен под. Може би по-нататък ще добавим такъв. Но сега беше непосилно и като време и като пари.

      А завършени продукти имахме най-различни. Например уникалните тоалетни чинии от дърво за тоалетната бяха 100% завършени. Имахме дори завършена дървена мивка от салкъм, която не успяхме да инсталираме. Имахме завършени над 10 дървени чука. Имаше изковани маркиращи ножове, които също бяха завършени. Бяхме се подготвили да има достатъчно вакси, масла и натурални импрегнанти за дърво, а всичко това се прави на ръка. Имахме 5 пейки от салкъмови трупи, които не бяха на 100% завършени, но напълно функционални. Имахме завършени няколко тезгяха, 4 магарета за дялане. Само това е огромен труд. Това при условие, че ние сме и домакини и организатори и изложители и че получихме реална помощ едва през един уикенд преди да почне да вали и след това 10 дни преди началото на събора, защото през останалото време валеше и не позволяваше да викнем хора за помощ.

      Накрая решихме, че каквото успеем успеем, каквото не успеем ще остане за следващата година. Аз съм изключително благодарен за положителното и благосклонно отношение на посетителите, защото ако не беше то, при всичката умора – ние щяхме да се сринем. А сега бяхме изключително ведри и спокойни по време на събора.

      Между другото, защо не се обади да кажеш кой си? „Царя“ беше по чехли, но това не пречеше да си стиснем ръцете.

  9. Rishko

    Софрони, не знам на кое казваш завършен продукт?
    „Парника“ със магаретата и тезгяхите беше завършен продукт, стълбата за дялане беше завършен продукт, скамейките бяха завършен продукт, разчистването на терена, място за паркиране, каменния подход към събора, насочващи табели и още други работи бяха завършен продукт. Не успяхме да завършим тоалетната, не можахме да направим навес там където беше разположен Бай Слави. Не можахме да направим покрив на зиданите камъни зад него.
    Всичко което беше разчистено и мулчирано, беше обрасло с храсти и дървета както беше в съседния имот зад каменното ограждение.
    Още март месец когато разговаряхме с Крафтсман, знаехме че работата е огромен обем и трябва при първото затопляне да почнем да събираме доброволците всяка събота и неделя, за да насмогнем. Той ясно написа, че времето не позволяваше да бъдат събрани хора и работата е свършена последните две седмици.
    Просто желанията бяха по-големи от колкото ни позволи времето. вси9чко това което е описано че се иска да се постигне, ще се постигне. Ако не е тази година – догодина. Ако не е догодина – то следващата. Един човек има идея и ясна визия за нея. Има желаещи да му помогнат да осъществи тази идея. Въпрос на време е кога ще бъде осъществена. Както се казва – Само този който е тръгнал по някакъв път ще стигне някъде, тези които не са тръгнали няма да стигнат никъде.
    За догодина аз се надявам да сме завършили покрива на каменния зид и навеса до него. Или влагаш много пари за да стане за кратко време даден проект или влагаш много работа и време за да излезе без пари. При положение че нито участници нито посетители са плащали нещо, смятам, че се справихме много добре.
    Това, че някой хора са имали по-големи очаквания за подобно събитие, може би е само техен проблем. Крафтсман ясно го каза още в първата статия, че няма опит с подобни неща и че не трябва хората да имат прекалено големи очаквания.
    В една друга инициатива, работите почнаха от две кутии боя за една ограда и около 4-5 човека. След 7 години, има над 100 човека които се събират три пъти в годината и много оправени неща из страната.
    Най-голямото ми постижение на събора, беше да зарадвам едно момиченце, като му издялкам цвете от пръчка дърво само с един рукан. Нищо, че беше набързо и не беше кой знае какво произведение на изкуството. Това ми достави огромно удовлетворение. Това запали интерес в сина ми към този занаят, ако успея да разпаля тази искра у него, за мен това ще бъде най-голямото удовлетворение. Ти кого зарадва?
    За мен това е целта на събора. Да покажем красотата от този занаят и различните му клонове.
    Искаше ми се Евгени от спотския еснаф да покаже неговия занаят, но за съжаление той беше само посетител.
    Може и да съм идиалист и глупак, но това е моето виждане и за това помагах с каквото и както мога.
    Ела догодина и може пък да сме успели да направим повече неща, пък ако смяташ че може да покажеш и ти нещо на ентусиастите ще се радваме да го видим.
    Има една година да анализираме грешките и да ги отстраним.

  10. Софрони

    До Ришко. Чета блога на крафтсмена от няколко години( и го препрочитам често). За добро или лошо се занимавам с дърводелство от 25 години. Обаче нещата от тогава до сега се измениха много-отношението,хората,всичко. Та като продукт имам предвид готово изделие за обща употреба-трикрако столче,дъска за рязане в кухнята, закачалка за нещо. Да бъде показана технологията,инструментите,но да има и завършен процес- кскво се е получило накрая. Хвърлили сте много усилия да се справите с терена,умората личеше, но дали не сте избрали неподходящо място. Спирам дотук ,защото мисля,че очакваниятс ми са били за нещо по-различно. Нямам за цел да обиждам никого. А колкото до мое участие,с огромно удоволствие бих се включил с представяне на ръчно изработени неща-има какво да покажа.

    • Е добре, ти наистина ли не видя нищо, което сме направили с ръцете си? Тия неща на снимките какви са?

      Догодина донеси твои неща, ако искаш за продан ако искаш само за показване. Имаше един човек беше донесъл едни малки къщички, много красиви, но не ги продаваше. Само ги показваше, но и това беше супер.

  11. Martin

    В самата работилница също има завършени продукти. Аз лично не съм виждал по-красиви изделия от дърво като тези на Crafstman. Нека да сме благодарни за усилията и труда на хората,които при тези изключително тежки условия успяха да постигнат толкова много.

  12. Rishko

    Софрони, това което представих като готов продукт лично аз, бяха тези трите във завършен вид:


    Тъй като от началото на годината съм успял да оправя само 5, два от които са заминали подарък към различни хора, нямаше как да правя отделна сергия и ги оставих в готическата арка за да ги видят хората които се интересуваха от тези неща. Дори обясних на няколко човека които проявиха интерес, техники за работа с тях, както и как се заточват. Също така причините да променя формата на дръжките и начина на закрепване. Тъй като никой не е проявявал интерес към инструментите с които са възстановявани (а и то е ясно – всеки е виждал шкурки), не видях смисъл да вадя такива.
    Тъй като имаше нужда от още пейки, преди обед продължихме да правим пейки.
    Нямаше как да се мултиплицираме на всички места. Пък и температурата в арката през съботния ден беше изключително висока.
    Надавам се, че си забелязал продукта който показах. Покриваше идеята на домакина да има инструменти закупени от битака и възстановени в работещ вид. Още 7 висят и чакат реда си да получат блясъка на другите преди тях. Може би до края на годината ще намеря време и за тях. А отделно винаги когато имам възможност проверявам битаците за подобни неща.
    А между другото няма лошо да споделиш какви си си представял да бъдат нещата. Може пък да не е проблем да се постигне и ще допадне като виждане на домакина!
    Обикновено на това му викат „обратна връзка“.

  13. Георги Тодоров

    Kак и къде да кача няколко снимки които направих.?

    • Ами в блога няма техническа възможност да се качват снимки от читатели, но можете да качите снимките в някой от безплатните сайтове за качване на снимки и после да споделите линка тук.

      Друг вариант е ако ми изпратите снимките по мейла и аз ще пусна статия с още снимки, както наши така и на други хора които ми пращат.

  14. Пенева

    Тази година ще имали събор

  15. Полина

    Здравейте, прочетох, че байцовете могат да се разреждат с до 20% вода, но аз бих искала да изсветля цвета още. Какво може да се случи, ако сложа 500 мл вода към 1 литър байц? За цвят Рустик става дума – това е тоналността, която търся, но много по-светло. Имате ли опит с такава процедура? Благодаря предварително!

    • Здравейте,

      За по-светъл тон има още няколко техники. Едната е дървото да се шлайфа с по-финна шкурка, примерно 180-240, тогава то ще поеме по-малко пигмент. И другата е байца да се нанесе с парцал. Парцала едновременно нанася и забърсва и така няма време дървото да поеме много пигмент и цвета става по-светъл.

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Блог в WordPress.com.