За Нас

Занаятчии от БалканаЗад този блог стоят малка група занаятчии намиращи се в централния Балкан, които се наричат с името „Занаятчии от Балкана“ или „Craftsmen of the Mountain“ както е видно и от нашето лого.

Нашата занаятчийска школовка не е основана върху институционализираните български занаятчийски структури, които според нас са загубили своята дълбок смисъл и оригинален заряд. Ето защо ние сме стигнали до извода, че старите оригинални български занаятчийски традиции са били безвъзвратно повредени от 45 години комунизъм и още 20 години безхаберие през които веригата майстор->чирак->млад майстор  е била невъзстановимо разрушена. Именно това е причината състоянието на занаятите в България да бъде на такова плачевно равнище. Думата „майстор“ е изгубила своя автентичен смисъл и днес се обръщаме към всеки, който се хванал инструмент в ръка и се мъчи да прави нещо с думите „майсторе“. Това е и причината ние да не се наричаме майстори, но наричаме себе си занаятчии – хора поели по пътя към майсторството, а не такива които използват евтино и повърхностно онова, което има толкова голяма стойност и съдържание в себе си.

Занаятчийството не е начин на печелене на пари. Занаятчийството е философия и начин на живот. То има свой независим мироглед и ценностна система, в центъра на която място за парите няма. Те имат своето място, но то ако не остане в периферията, никога занаятчията няма да стане истински майстор. Сребролюбието е рак, който унищожава всеки занаят и индустрия и води до непрестанно влошаване на качеството на услугите и продуктите и генерира процеси на корупция в обществото. Сребролюбието води до прибързаност, повърхностност и практики, които са накарали народа да измисли поговорки като „Да не ти влиза майстор в къщата“, както и „Викам ти майсторе, ама като ти гледам работата то е само защото не знам как се казваш.“ Тези поговорки не са се родили без основание.

Поради тази причина ние осъзнахме, че няма здрава основа на която да стъпим и върху която да градим нашите занаятчийски умения. И осъзнахме, че пред нас предстои работа от пионерско естество, която е подкрепена не от здрава, качествена и пълноценна традиция, но от свободолюбив и творчески настроен дух, както и от решителност за тежък труд, постоянство, усърдие и жертвоготовност.

И така започнахме да се учим от другите народи, там където веригата майстор-чирак не е била прекъсвана за столетия, и където добрия плод от тази непрекъсната връзка е доказан и очевиден. При все това внимавахме да не изпадаме в чуждопоклонничество, но да останем верни на автентичността на това, че сме се родили българи. И така прилагайки наученото ние започнахме да го усъвършенстваме, да прилагаме нашата автентична българска мисъл, да пригодим всичко това за използване на нашите местни български ресурси, да извлечем максимално от запазената мъдрост на нашия собствен народ и да добавим към нея мъдростта, до които ние сме достигнали, защото и ние сме българи и каквото сме успели да измислим си е наше – българско. Затова и сме дошли да живеем не къде да е, но в сърцето на България – централния Балкан, място, което от основаването на Българската държава винаги се е наричало България. Място където къщите са правени от стари майстори преди столетия и където все още мъждука тлеещия огън на занаятчийския дух.

Всичко, което описвам по-горе, не е претенция, а процес. Процес който ще трае и ще ни усъвършенства докато сме живи, ако наистина запазим духа и отношението, които са ни довели  до тук. Благодарение именно на този уникален формиращ процес нещата, които ще видите направени от нас в този блог ще бъдат много различни от това, което сте свикнали да виждате в България. Някои от тях ще изглеждат като от друг, непознат и незнаен досега за някои от вас свят. Това може да събуди в някои възхищение, в други скептицизъм, а в трети цинизъм.

При все това нашата цел е да бъдем добър пример за останалите и да спомогнем да издигането на отдавна загубени реалности, да извадим на показ скрити съкровища изгубени от много поколения.

Ако искате да се свържете с нас можете да използвате формата за контакт по-долу:

Save

Save

Save

Реклама
41 коментара

41 thoughts on “За Нас

 1. Истински съм развълнуван виждайки ,трудолюбието с което сте постигате целите си,красотата и хармонията , която ме зарежда и провокира приятно,
  От все сърце ви желая здраве и спорна работа. веско

  • Иван Георгиев

   Здравейте, бихте ли дали вашето мнение относно сваляне на байц. Става въпрос за дървени мебели, които предполагаме са били байцвани и оцветени в черно, като при шлайфане не може напълно да се покаже фладера на дървото. Има ли някакъв начин да се обезцвети дървото или баница, който е черен на цвят за да може да се боядиса в по – светъл цвят.

   Благодаря!

   • Със шлайфане всичко може да се премахне. Явно не използвате достатъчно агресивна шкурка, затова не можете да стигнете до чисто дърво. Почнете със шкурка 80 и каквото е там боя или байц ще почне да пада изцяло и да се показва чисто дърво (ако е масив). Ако е фурнир е сложно може да пробиете през фурнира със агресивна шкурка, защото той е дебел само 1-2 мм.

    Ако не можете да свалите предишното покритие и искате по-светло, единствения вариант е да пребоядисате мебелите с по-светла боя. Светъл байц върху тъмен няма да стане, защото байца е прозирен.

 2. Васил Василев

  Колеги радвам се на прекрасното решение което сте намерили с вашия блог.В него намирам реалностите за занаята които и аз винаги съм преследвал. Бъдете здрави и винаги успешни

 3. Стефан Градинаров

  Здравейте! Поздравявам ви за интелигентния и интересен блог. Впечатлиха ме мислите ви за занаята. Напълно е унищожен в България. За щастие има хора като вас, които не мислят само как да правят пари. Връщате ми отчасти вярата в българите.
  Аз съм на 54 години и почувствах, че имам нужда да правя нещо с ръцете си. Обичам дървото и реших да се занимавам с дърводелство, но за съжаление съм абсолютно неграмотен в тази област. Търсих курсове, но по понятни за вас причини, не намерих. Молбата ми е да ми препоръчате някои заглавия (англоезични) които биха ми дали някаква представа как да започна (инструменти, видове дърво, елементарни проекти и т.н.).

  Бъдете здрави и щастливи с това, което правите!

  • Здравейте г-н Градинаров,

   Българите не трябва да се подценяват, ние сме древен род и в нашия генофонд е натрупано много знание и опит, които само чакат подходящата среда за да изплуват, да се развият и да изненадат всички.

   Що се отнася до книгите, бих ви препоръчал да разгледате ето този форум тук:

   http://rutracker.org/forum/index.php

   Можете да търсите и книги и инструкционни видеа, и на английски и на руски език. Изобилието от материали е огромно.

   Също така можете да проверите и какво има за безплатно смъкване ето тук:

   http://www.napravisam.bg/?id=links

   Поздрави и успех с овладяването на занаята. Ако имате някакви въпроси или нужда от помощ при избор на машини, инструменти и прочие, пишете в блога и ще помогнем каквото можем.

   • Стефан

    Много благодаря за препоръките.
    Продължавайте в същия дух!

   • Александър

    Господа, честита нова година, дано е здрава и спорна! Поздравления за чудесния блог и за занаятчийския дух! Аз, подобно на г-н Градинаров по-горе, усещам в себе си нуждата да се захвана с нещо с ръцете си и естествено потърсих хоби-курсове, но без успех. В представянето си вие говорите за загубената връзка майстор-калфа-чирак. Като едни балкански майстори, мислили сте да започнете възстановяването на тази връзка от самите вас? Да предложите на такива хора – млади, стари, без значение от опита, но с желание – възможността да им предадете собствените си опит и умения (срещу съответната компенсация, разбира се), та белким и те някой ден станат майстори?

    Успех на всички!

   • Здравейте Александър,

    Честита нова година и на Вас. Това, което пишете е точно нашето намерение – да създадем плодотворна среда за обучение в различни занаяти. Тази среда ще има за цел да мотивира и вдъхновява тези които се докосват или потапят в нея, въпреки че не виждам на този етап реализуем стария начин на чиракуване при който чирака живее и се обучава при някой майстор в продължение на 7 години. Тук е нужно да отбележа, че ние не се считаме за майстори. Ние сме занаятчии, които вървим, всеки по своя уникален начин към онова, което някога са наричали с дълбок респект майсторство, а днес тази дума се използва под път и над път, напълно изпразнена от съдържание.

    Изграждането на въпросната среда обаче става доста бавно и трудно и ние плащаме не малка цена за да се придвижваме напред в реализацията на тази цел. Общо взето трудностите с които се сблъскваме, бидейки от всякакво естество са толкова големи, че понякога се чудя дали ще доживея деня в който ще видим нашата цел реализирана, дори в първоначален вид. Но въпреки това продължаваме напред и може да се каже, че ежедневно има някакъв напредък, но когато летвата е поставена високо дори това не е достатъчно за да видим кога ще можем да реализираме целите си.

 4. Стела Стоева

  Здравейте! Може ли да ми дадете координати за връзка с Вас? Благодаря!

 5. Райна Петрова

  Здравейте, попаднаха ми оригинални дървени рендета, може би само ценители като Вас ще ги оценят. Още не съм направила снимки, но при проявен интерес ще ги публикувам. Поздрави, Р.Петрова

  • Здравейте,

   Можете да покажете рендетата, аз лично имам твърде много рендета, но някой друг може да се заинтересува.

 6. Стоян Раев

  Уникално написано но и като виждам работилниците ви свалям шапка

 7. Георги

  Добре де, евала, ноо има си изкра и в мене от доста време към тоя занаят. Обаче няма ги вратичките, че се краде занаят така е ама па всичко живо се е стиснало толкова много днес,че незнаеш какво става. Дайте посока, съвет от къде да започна. Желанието и качествата са си в мен само трябва да се „вкара едно рамо“ от някаде,от някой които си го може;)

  • Здравейте,
   Ние живеем във времена в които няма смисъл занаята да се крие, защото наличието на свободна информация е изобилно и лесно достъпно.
   По отношение на започването, важно е да се знае какво точно искате да правите. Какъв тип дърводелство, какъв тип продукти. След което едно от първите неща е да си набавите основните инструменти с които да започнете. След това започвате да правите малки и по-прости проекти и продължавате към по-сложни проекти. Така ще започнете да придобивате опит и знание. Освен това в YouTube има видеа практически за всякакъв вид проекти и дори да не разбирате езика можете само с гледане да научите техники на работа.
   А пък ако имате някакви въпроси, можете да питате и в блога и ще гледам да ви отговоря.

 8. Кристина

  Здравейте
  Организиратe ли ателиета за деца? Много ми се иска моето дете да се докосне до магията на дърводелствотo.

  Блаgодаря
  Поздрави
  Кристина

 9. Недко

  Здравейте. Много хубави думи искам да кажа за чудесният блог.
  Искам да се обърна и за съвет към очевидно добрите майстори и занаятчии, които го посещават.
  Издирвам място от което мога да купя т.нар. „лодкарка“, за корекции на смолни джобове и/ли дефекти в масив. Ако някой може да ме насочи ще съм безкрайно благодарен. С готовност ще споделям, при необходимост, скромен личен опит и познания.

  • Здравей,

   Аз не съм чувал термина „лодкарка“. Метода който аз знам е с фрезата, където въпросния джоб със смола се фрезова до здрава дървесина и фрезования отвор с правилна форма се запълва със съответната плънка от същия вид дърво с подходяща шарка на жилите. Ето тука има описан този метод:

   http://www.binkyswoodworking.com/Dutchman.php

 10. Здравейте,
  В друга ваша публикация под която не мога да пиша сте анонсирали различни видове вакса и байц. Бих искала да попитам дали е възможно да се ползват при обработка на чамови мебели за детска стая, както и по какъв начин може да се видят предлаганите цветове на байца.
  Предишната ми детска стая е обработена предимно с бяло масло на осмо, новият проект отново е решен предимно в бяло, но и в комбинация със синьо и лилаво. За момента отново съм се спряла на осмо, но се интересувам и от други възможни решения.

  • Здравейте,

   Сега разбирам, че не могат да се пишат коментари под страницата с продуктите. Това е странно. Ще трябва да погледна как може да се оправи. Цветовете ще ви ги изпратя на мейла който сте сложили в този коментар. Имаме бял цвят, който за разлика от ОСМО не съдържа никакви химикали и токсични тежки метали и каквато и да е петрохимия.

   • Благодаря.

   • Изпратих ви мейл и също активирах коментарите в другата страница. По някаква причина не се бяха активирали автоматично със създаването на страницата.

 11. Веселин Русев

  Здравейте,
  поздравления за положения труд.
  Аз също имам малка работилница в която се опитвам да обработвам и дърво и метал.
  С метала съм по на ти, с дървото тепърва ще се опознаваме.
  Намирам трудност с намирането на материал … само чам по нашия край.
  Ако може да ме ориентирате нещо за хубав сух материал от по добра дървесина.
  Поздрави

  • Здравейте,
   За материал е добре да търсите в olx, там има хора които продават твърда дървесина, обикновено суха и на добра цена. Доколкото разбирам сте от Ямбол. Търсете в OLX с ключови думи като „талпи“, „трупи“, „дървен материал“, „дъски“, „греди“ и прочие и изберете вашия град или вашата област като местоположение на обявите в които да се търси и така ще ви излезе материал близо до вас.

   Например търсейки за Ямбол открих обява някакъв орехов материал:
   https://www.olx.bg/ad/orehovi-zagotovki-ID6taQU.html#16376b48d7

   Иначе можете да вземете различни видове твърда и екзотична дървесина от Йаф България и Тенхотоп. (потърсете имената им в гугъла), но там са скъпи и са в Софийско.

 12. Андрей Пернишки

  Здравейте! Много се зарадвах, дори развълнувах от прекрасните ви идеи. Аз също обичам дървото. От време навреме хващам и дърворезбарско длето. От все сърце ви желая успех в начинанието ви!

 13. Радослав Радев

  Здравейте! Само мога да Ви се поклоня за това което сте направили, правите и ще правите в бъдеще за възраждане на дърводелския занаят в България. Вашето дело е като на Пайсий Хилендарски, да покажете и възродите в България дърводелството! В мое лице имате убеден сподвижник на това дело. Разбира се аз съм само любител дърводелец. По професия съм инженер по електронна техника и се занимавам с поддържане на автоматизирани системи. Дърводелството ми е може би заложено генетично. Дядо ми по майчина линия беше бъчвар, вуйчо ми също. Ходех в работилницата им и с часове гледах как работят и опитвах инструментите. Комшия ми беше дядо Рашко, дограмаджия, с внука му мой приятел, се опитвахме да си правим от дърво въдици, мечове, ками, играчки. Времената бяха такива, че в младежките години се увличахме по електротехниката, радиото, електрониката. Младежките ми увлечения ми станаха професия. Но през цялото това време винаги нещо от вътре ме глождеше и ме караше към дървото. При соца нямаше да се продават дърводелски машини, но впоследствие се появиха хоби банцинг и хоби абрихт, по 450 лв тогавашни пари. Макар и скъпички за онова време веднага купих, направих от бор ьглова спалня за децата, сгъваемо легло, шкафчета за кухнята, разни други дреболии. Работех естествено дърво, талашитената ера ми е неприятна. В началото на демокрацията купих на търгове банцинг, многооперационна машина, фрези 2 бр. и ръчни електрически инстременти. Един познат добиваше топола и организирахме малък цех за бичине с гатер банцинг и банцизи. Предложих му да развием производство на мебели, имаше тогава ниша, отказа, просто това не му беше по душа. Добиването на топола приключи и орташкия бизнес също. Прибрах си моите машините и се върнах в електрониката. Сега съм края на трудовата си кариера и съм решил, като се пенсионирам да си “ начеша крастата“ с дърводелство. Имам място край града и стягам работилница. Вашия блог ми е много полезен. Много писах, сигурно съм станал отекчителен. Но, трябваше да си излея душата, направих го тук, защото ще ме разберете. На събора ще присъствам, ще поканя и мои прятели и познати сродни души. Надявам се там да се запознаем и връзката ни да продължи. Извинявайте на се представих в началото, но и в края не е късно! Името ми е Радослав Радев, на 62 години от гр.Търговище.
  Поздрави!

 14. F Peykova

  Здравейте, с какво е най-добре да се обработи стара врата след сваляне на боята

  • От нашите продукти – натурално гъсто финишно масло (продукт No.8). След това може и 1 ръка вакса с карнауба (No.2).

 15. Лора Кънева

  Привет, мислим да си правим пода в кухнята с изцяло естествени материали – дървени кръгове + фугираща смес на основата на глина, стърготини и вар с подложка пясък. Въпросът ми е какво да е покритието така че да не се пукат дървените парчета и да е водоустойчив ? Прилагам сайт да придобиете представа https://cordwoodconstruction.org/cordwood-flooring-update

  Благодаря много предварително и поздравления за блога!
  Поздрави,
  Лора Кънева

  • За да не се пука дървото трябва първо да е правилно изсушено. Това означава да се намажат краищата на дървесината с восък и да се чака няколко години трупите да изсъхнат преди да се нарежат. В противен случай цепенето е неизбежно.

   Подобен под може да се обработи с гъсто финишно масло (продукт No.8), но ако искате добра водоустойчивост трябва да изберете правилния вид дървесина, като например дъб или акация.

 16. Илия Петров

  Случайно попаднах на блога и от видяното, и от прочетеното се убеждавам, че българското „майсторство“ не е загинало – имах такова усещане след 1989 година, когато у нас навлезе азиатската продукция във всички браншове. Съхраняването на традицията в занаятчийството – тази дума за мен има положително значение – е въпрос за нашето бъдеще като народност. Независимо от теориите за глобализацията и мултикултурата родната идентичност е главната предпоставка да устоим на външната експанзия, но без да затваряме сетивата си за постиженията на света. Един парадоксален пример какво не трябва да се случва у нас. Живея в централноевропейска страна от доста време и обичам да сравнявам изделията на народните занаяти. Прииска ми се да отнеса като сувенир от татренския балкан една дървена пастирска гега. За моя изненада видях на етикета с цената, че е изработена в Китай. Коментарът е излишен! След като символни предмети от народния бит в тази страна излизат от ръцете на чуждестранни продуценти, то замислете се какво ще стане с историческата и културна памет на жителите на тази страна след време. Лично не бих понесъл такава гавра с националното самочувствие гегите на българските пастири да се правят в Азия. Затова широка улица и успешно развитие на родолюбивата майсторска работилница, представена от този блог!

 17. Дарина

  Здравейте,
  От няколко месеца проучвам вашите продукти, като се допитвам до занаятчии участващи във форуми и тематични групи. Занимаваме се с изработка на дървени кутии за часовници, основния материал който използваме е липа. Бихме искали да опитаме от вашите байцове и някаквъв финиш продукт, които да даде на кутията блясък и лъскавина. В момента използваме байц на Лакпром и за финиш паркетно масло на италиански производител. От маслото се налага да удряме 3-4 ръце за да добие желаният завършек. Това повишава разходите и отнема много време. Цветовете байц от вашите байцове вече избрах, моля за съвет кой от финиш продуктите ще ми препоръчате.Отзивите за качеството на вашите продукти са много добри и нямам търпение да ги тествам.

  Благодаря предварително!

  Поздрави, Дарина

 18. Мартин Барбуков

  Здравейте, имам 10 годишни талпи от орех,дебели 4-5 см,но засъжаление са нападнати от дървояд. Ако ги обгоря дали ще успея да го убия и след това да ги рендосам и използвам?

  • Убиването на дървоядите ще го постигнете, но след като рендосате наядената дървесина ще излязат едни много грозни канали направени от дървоядите, които правят дървесината почти неизползваема.

 19. Владимир

  Здравейте!
  Виждам, че този форум нещо е позамрял. Надявам се, че всички организатори са добре и творят.
  Имам нужда от съдействие, за да ремонтирам една оберфреза Бош (Bosch) модел GOF 900 ACE.
  Свързах се с дистрибутор на Бош в Стара Загора, хората провериха и казаха че кодовете по каталога не са активни, т.е. не могат да поръчат оригинални нови части. Затова търся втора ръка следното:
  *цанга и окомплектовка към нея (731)
  *междинна плоча и винт (8 и 54)
  *предпазител (13)
  *антифрикц. плоча
  *елемент за отвеждане на стърготини – 2608190038
  Номерацията е от тази схема – https://www.boschtoolservice.com/bg/bg/ … 0601614703

  Най важни са ми цангата и плочата…
  Ще съм благодарен ако някой има и може да предложи на разумни цени.

 20. Мария Танчева

  Здравейте, ще слагаме дървен плот в банята от греди. Как е подходящо да обработи, все пак ще се мокри често. И някакъв телефон за връзка, за поръчки?

 21. Victor Asenov

  Здравейте, изработвате ли плотове от акация за баня по чертеж на клиента?

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: