Натурални байцове от Craftsman – цветови палитри!

За голяма моя радост успяхме малко преди дърводелския събор да подготвим новите цветови палитри на нашите натурални байцове за дърво. Байцовете работят също и за кожа, бетон и камък.

Както много от вас знаят досега нямахме официално обявена палитра с цветове, но имахме работна палитра с около 30 цвята, която изпращахме при поискване по имейл.

В тази публикация бих искал да разкрия новите ни палитри с които ще работим от тук нататък в които имаме 70 цвята, плюс 8 пастелни цвята, които остават непроменени. По интересното е че успяхме да разработим две много специални палитри. Едната с детски цветове, които са подходящи за детски стаи, детски интериори и играчки, а другата серия е със специални цветове за селски, планински и провинциални интериори. Сами по себе си нашите картелини са уникални, защото няма нито един производител в България и дори чужбина, който да предлага толкова голяма гама байцове за дърво. Или поне на мен не са ми известни такива. Дори големите американски производители на байцове за дърво имат около 40-50 цвята. Пиша това сравнение, не защото искам по някакъв начин да се съревновавам с някого, но да наблегна на това, че преди години въздишахме по нещата, които има в чужбина, а сега българския народ започна все повече да твори и да създава, затова и сега за българите има на разположение една уникална гама от цветове, при това на натурални байцове, които са създадени от българи, в България и без петро-химически съставки и то на цена достъпна за всички.

След тези уводни думи бих искал да представя нашите цветови гами:

  1. Основна серия цветове „Крафтсман“:

    Кликнете на снимката за да видите цветовете и надписите в по-голям размер.

  2. Серия за селски къщи „Прованс“:

    Натурални байцове за дърво

    Кликнете картинката за голяма резолюция и четимост на имената на цветовете.

  3. Серия за детски стаи „Детски кът“:
    Натурални байцове за детски стаи и играчки.

    Кликнете на изображението за по-детайлен преглед.

     

  4.  Серия „Пастелни цветове“:

    Кликнете на изображението за по-детайлен преглед.

     

     

Има няколко уточнения, които искам да направя във връзка с нашите цветове байцове. На първо място имайте предвид, че тези цветове са само ориентировъчни, защото това, което виждате на вашия екран зависи от неговите настройки, от осветеността на стаята в която е вашия компютър, както и много други фактори, които са извън наш контрол.

На второ място, ще забележите, че всеки цвят има и номер и име. Постарахме се всеки цвят да има свое име, за да направим идентификацията на цветовете по-лесна, но имайте предвид, че избора на имена е изцяло условен и субективен. Искали сме имената на цветовете максимално да се доближават това, което самия цвят представлява, но все пак това е на базата на нашите представи, опит и обозрение, а те едва ли съвпадат изцяло с вашите.

На трето място е важно да разбирате, че нашия байц е създаден да бъде използван в комбинация с нашето натурално варено ленено масло или с някоя от нашите вакси. Ако имате вакса или финишно масло от друго място байцовете ще работят и с тях. Ще работят дори и с последващо лаково покритие. Но важното да се разбира е че байца е разработен така, че да оцветява дървото и да остави порите отворени за последващото покритие, което да подхрани и защити дървото.

За тези, които са ползвали байцове от старата палитра има едно полезно пояснение. Ще забележите, че в картелините цветовете са отбелязани освен с номер и с буква. Буквата „N“ пред номера на байца означава, че цвета е нов, а буквата „C“ означава, че това е стар цвят от старата картелина и номера е същия като в нея. Така, че ще можете да продължите да ползвате същите номера на байцовете като на старата картелина. Има обаче едно уточнение и то е че част от цветовета в старата картелина са отпаднали и няма да ги има вече. Можете да намерите подобен цвят от новите картлини. Байцовете с буквата „P“ са пастелните байцове, които ще ги добавя по-късно.

За да си поръчате от байцовете, можете да използвате формата за поръчка в нашата страница с продукти ето тук. Моля когато поръчвате байц уточнявайте и номера и името, както и количеството. Минималното количество е един литър и поръчаното количество трябва да е кратно на литър. Всички байцове се правят по поръчка и ние не държим байцовете на склад. Това позволява да поддържаме по-голяма гама цветове и имаме намерение с времето да допълним допълнително горните палитри с нови цветове.

Към настоящия момент нямаме цветове от синята гама, защото е изключително трудно да намерим сини пигменти, които не са на петрохимическа основа. Ако успеем да намерим такива ще добавим и цветове от синята гама.

Всички цветове от палитрите са нанесени върху смърч шлайфан до шкурка 120. Върху други видове дървесина, както и върху същия вид дървесина обработена по-грубо или по-фино цвета ще има вариации от показаното в палитрите по-горе.

Байцовете в палитрите са показани на една и на две ръце. Нашия байц натрупва много добре върху предната ръка, защото не запушва порите на дървото. Затова с трета ръка лесно ще получите още по-тъмен тон от показаните.

Имайте предвид също, че начина на нанасяне също има значение за крайния резултат. Ето в това видео съм показал, както с един и същ байц с различни начини на нанасяне може да се получат 3 различни тона:

А ако приложите това на две ръце – ще можете да получите 6 различни тона само от един единствен цвят. Това ви дава възможност много добре да прецизирате желания цвят.  Освен всичко това байцовете могат да се разреждат и с вода до 20% и това ви позволява да получите още по-светъл тон, ако това бихте искали.

Нашите байцове са напълно съвместими един с друг и могат да се комбинират помежду си за получаване на нови цветове по ваше желание. Байцовете са контактни и трябва да се втрият в дървото, поради тази причина не могат да се пръскат с пистолет. Но поради изключителната си непретенциозност към медията с която ги нанасяте, както и това, че могат да се нанасят и забърсват едновременно – можете  да ги нанесете с изключителна скорост, по-бърза дори от пръскането.

Вероятно след събора ще направим и публикуваме готови цветови комбинации/схеми за различни интериорни и екстериорни решения с които можете да имате професионално цветово решение, без да се чудите кой цвят с кой да комбинирате.

Ако имате някакви въпроси, можете да ги зададете в коментарите под статията.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveSave

Save

Save

Categories: Дърводелство, Натурални байцове за дърво, Финиши за дърво | Етикети: , , , , , , | 109 коментара

Навигация

109 thoughts on “Натурални байцове от Craftsman – цветови палитри!

Навигация в коментарите

  1. Петър Матеев

    Чудесно! Много добре, че палитрата я има вече и в блога! Ще може ли да се купят байцове на събора и ще е нужна ли предварителна заявка за цвят и количество?

    Относно нанасянето – само така ли ми се струва, или след първа ръка с четката се постига по-равномерно цветово покритие, докато с гъбичката, например, изпъква по-добре структурата на дървото? Ако е така, вероятно при четката се получава по плътен повърхностен слой, докато при гъбичката има по-добро проникване в дълбочина. Това ме навежда на мисълта, че нанасянето на байца с гъбичка на няколко ръце би довело до по-равномерно цветово покритие като при четката, същевременно постигайки по-голямо дълготрайност на цвета във времето поради по дълбокото проникване в порите.

    Вашият опит потвърждава ли подобни разсъждения? Какви наблюдения имате по въпроса?

    • Когато се нанася с гъбичка или парцал се виждат порите повече защото гъбичката и парцала едновременно нанасят и забърсват, докато с четката се нанася по-голямо количество байц и за това цвета се получава по-тъмен. Няма да има разлика в трайността на цвета при различните методи на нанасяне, разликите ще са само в интензитета.

      На събора ще могат да се поръчват байцове, но тъй като те се правят по поръчка и няма налични количества не знам доколко ще смогнем да изпълним поръчката веднага. Масло и вакси ще има в ограничени количества също.

  2. Виолета Динева-Иванова

    Чудесна новина! Благодаря за труда Ви! Само искам да запитам: а бяло? 😦 Дано да съм го пропуснала някъде. Много се надявам да имате и бяло.

    • Има бяло,то е част от палитрата с пастелните цветове. Тях не успях да ги пусна днес. Ще ги добавя допълнително.

    • цветко

      Здравейте,икам да попитам каква вакса за ограда бихте ми препоръчали,като искам да запазя естествения цвят на дървото за да я поръчам,аградата е изложена на екстремни атмасферни условия, и след оброботката със вакса ,каква е дълготрайността и с времети.Предварително благодаря!!!!

      • Здравейте,

        Нашата система за обработка на дървесина изложена на външни условия включва обработка първо с 1 ръка импрегнант с боров катран (No.7) и след това 1 ръка с гъсто финишно масло за екстериор (No.11). Освежаващо подхранване на оградата с масло можете да правите веднъж на 3 години.

        С тези продукти дървото може да потъмнее много леко, често едва забележимо.

  3. Rishko

    Мога да покажа снимки на белия байц.
    На една позната в края на май и правихме ремонт и по нейно желание ползвахме бял байц.
    Вратичките върху които го плзвахме бяха от черен бор и със старо лаково покритие от 80-90 -те години. Получи се много интересен ефект от степента на изшлайфане на стария лак.
    Тези вратички които бяха изшлайфани до чисто дърво, изглеждат като цвета в картелината, а там където беше останало лак във порте се получи „винтидж“ ефект.
    Мисля, че ги пратих снимките на Craftsman, но ако не съм ще му ги дам съвсем скоро.

  4. Виолета Динева-Иванова

    Много благодаря!

  5. Georgi Ivanov

    поздравления Майсторе, надявам се скоро да се видим . сигурен съм че усърдието ще се върне с награда. . благодаря Ви

  6. Rishko

    Снимките ми не са кой знае колко качествени но се добива представа. Последните 5 снимки са в оригинален размер който означава че са по 3 мегабайта всяка. Това ще каже че не се препоръчва да се зареждат през мобилна връзка, а освен това може да отнеме повече време за зареждането им.
    Байца е нанасян с гъбичка и май е две ръце (не съм го правил аз, за това не съм сигурен).
    Първата е на чекмеджета които съм ги дал за ориентир какво е било преди (всички сте виждали такъв тип мебели с такъв лак)

    Втората и третата снимка са на остъклените вратички, които се виждат на следващите снимки след употребата на байца.

    Следващите снимки са на вече байцваните вратички.
    Вратичките със „винтидж“ ефекта от не толкова задълбоченото шлайфане на лака.

    Другите вратички които бяха изшлайфани до чисто дърво

    Сравняване на едните с другите

    Вратички които не съм снимал преди байца, но вида им е като на чекмеджетата от първата снимка, а това е след шлайфането и байца

    Надявам се че снимките са полезни.

    • Добре са станали нещата. Но този ефект може да се получи и без да има лак отдолу. Просто като изсъхне байца се протрива на места със шкурка за да се получи състаряване и след това се минава с масло и вакса.

  7. Rishko

    А да збравих, това е само на байц. Още не е минавано с ленено масло и вакса.

  8. Виолета Динева-Иванова

    Здравейте,
    бих искала да поръчам от белия байц 2 литра.

  9. Жени

    Здравейте, мога ли да попитам дали байцът цвят тюркоаз ще хване върху бюро с естествен дървен фурнир цват орех? Дали също така е възможно да се мине първо с бял бяйц и след като изсъхне да се нанесе тюркоазения?

    • Здравейте,

      Байца за разлика от боята не прави повърхностен слой, а прониква и оцветява порите на дървото в дълбочина. Ето защо дървената повърхност трябва да е порьозна за да поеме байца. Ако повърхността е запечатана с някакъв изкуствен байц, който прави повърхностен слой байца няма да хване много. Няма проблем байца да хване върху натурален фурнир, но ако самия фурнир е минат с лак или нещо друго, което запечатва порите байца няма да работи добре. Най-добре ще бъде първо да се изшлайфа покритието, което запечатва порите. Също така е препоръчително повърхностите да се шлайфат до 120-150 едрина на шкурката за да се получи хубав богат цвят. Финно шлайфане на дървесината се прави само ако се прилагат лъскави лакови покрития.

  10. Виолета Динева-Иванова

    Здравейте!
    Какво и как бихте препоръчали за обработка на стар таван (може би буков), с греди, таванки между тях и т.н.? Таваните са от 1932г. и са в много добро състояние като изключим, че са в почти черен цвят. Единият вече е шлайфан като от долу излиза светлия цвят. С шкурка 40-60 се получи доста гладко. За съжаление, белият байц в три нанасяния върху чамово дюшеме почти не се забелязва. Много трудно се работи върху таван. А в къщата е много тъмно дори при слънчево време, та затова ми се щеше таванът да е бял. Можете ли да дадете някакви препоръки?

    • При шлайфане с 40-60 дървото би трябвало да е много надраскано, но от друга страна ще поеме повече байц. Ако казвате, че дюшемето не хваща добре белия байц това означава, че е било шлайфано твърде фино. Колкото по гладка една повърхност толкова по малко пигмент поема, защото пигмента попива в дълбочина, а не работи повърхностно. Затова е добре да се шлайфа не повече от 120-150 ако се търси по-голяма наситеност на цвета.

      Ако ви е останал от белия байц пробвайте върху грубо шлайфаните греди и би трябвало да хване доста добре.

  11. Кирил Маринов

    Перфектни продукти! Не е важно, как се е стигнало до тях, по- важното е че наистина вършат работа и то както е описано!

  12. Тодор

    Възможно ли е да се поръча палитра с мостри? (интересува ме серията „Прованс“)
    Огромно възхищение и поздравления за всичко което правите!

    • Здравейте,

      Създаването на мостри е много трудоемък процес. За серията прованс може да вземе цял ден работа по подготвяне на дървени подложки, изшлайфането до необходимата едрина на шкурката и след това да се мине две ръце на всяка мостра. Затова не сме в състояние да предложиме мостри на желаещите. Имаме само един комплект мостри при нас, които ние ползваме.

  13. Елена Бодурова

    Здравейте! Искам да изсветля една стара секция от 80 – те. Тя е доста тъмна и не е от лъскавите. Би ли могло да стане с вашия бял байц?

    • Здравейте,

      От снимката не става съвсем ясно дали покритието е изкуствено (меламин) или естествен фурнир. Ако е естествен фурнир и се свали лака, байца ще хване върху него и ще може да се изсветли, но ако е ПДЧ с меламиново покритие, то няма да хване въобще, защото не е дърво.

      • Елена Бодурова

        Благодаря за отговора!!! Има ли някъкъв начин , по който мога да разбера какво е покритието? Винаги съм си мислела, че старите соц. секции са с естествен фурнир.
        Тя изглежда точно като тази

      • Меламинови плоскости се използват много отдавна в България, поне от 40-50 години. Има голям шанс при вас да е фурнир, но със сигурност този фурнир е лакиран и лаковото покритие няма да позволи на байца на достигне фурнира и да го оцвети, защото лака представлява вид пластмасово покритие.

        Затова трябва да се свали лака със шлайфане, което ще бъде много тежка, прашна и токсична работа.

      • Елена Бодурова


        Ето какво се получи , като изшкурих вътрешната част на една от вратичките.
        Много ми харесаха шкафчетата от снимките по-горе и от там ми дойде тази идея.
        Значи ако се реша все пак на този къртовски труд, след което мина с белия байц и след това с твърдата вакса, какво става по нататък? Как трябва да се грижа за секцията? Ще трябва ли пак да омаслявам след известен период от време и как ще я почиствам? Благодаря много за вниманието!

      • След като при шлайфане пада цвета това означава, че това е фурнир а не меламин и ще може да поеме байц.

        След като минете с ваксата шкафовете ще се поддържат много лесно, защото ваксата не позволява да залепва прах и мръсотия и чистенето става лесно и без нужда от препарати.

        От време на време можете да освежавате с една лека ръка с ваксата. За такива шкафове това може да се прави най-често веднъж годишно или дори веднъж на 3 години.

    • Елена Бодурова

      С голямо съжаление споделям, че бяхте прави за меламина. Челните дъски на вратичките са меламин. Всичко останало е фурнир.

  14. Марияна Мечева

    Здравейте! В дневната имам дървен таван, който преди 30 години и мазан с безцветен лак. В момента така е напил в дървото, че не личи, че е мазан някога. Искам да го направя в светъл тон, например слонова кост. Искам да се виждат нишките на дървото. Как мога да постигна този ефект. Имам и дървена маса, която искам да е в същия цвят, но тя има лак който все още е с блясък. Трябва ли предварително да го изтъркам?

  15. Rishko

    “ Няма проблем байца да хване върху натурален фурнир, но ако самия фурнир е минат с лак или нещо друго, което запечатва порите байца няма да работи добре. Най-добре ще бъде първо да се изшлайфа покритието, което запечатва порите. Също така е препоръчително повърхностите да се шлайфат до 120-150 едрина на шкурката за да се получи хубав богат цвят. Финно шлайфане на дървесината се прави само ако се прилагат лъскави лакови покрития.“

    Това е цитат от craftsmanbg, малко по-нагоре в отговорите. Има ли лаково покритие то трябва да се премахне. Шлайфа се до чисто дърво и след това се минава с байца. След това ленено масло и вакса. Може и само вакса, защото една от съставките е ленено масло.
    За тавана е хубаво да се изшлайфа и той, тъй като лака дори и да не се забелязва със времето пак е оставил следи в порите на дървесината. Най-вероятно ще отнеме по-малко време за да се изшлайфа но все пак има нужда. Ако не е изшлайфан хубаво лака байца не хваща равномерно и се получават петна с различно оцветяване. Като пример съм показал на снимките по-горе как едните вратички изглеждат по един начин от другите само заради степента на шлайфане на лака.

  16. Веска Пищалова

    Здравейте, дъщеря ми порасна с обзавеждане в естествен цвят в стаята и, лакирано. Искаме да направим бял, рустик, цвят на мебелите. Едновременно с това ще изциклим и чамово дюшеме, лепено и редено като паркет. Цвета и на пода искаме да е бял, но в цялото жилище. Дайте ми съвет, след снемането на лаковото покритие какви да бъдат стъпките при мебелите и какви при пода. Иска ми се да запечатам отново с лак, устойчив на вода и препарати. Аз съм от тези маниакални домакини, които дезинфекцират веднъж седмично всички повърхности със силни почистващи и дезинфекциращи професионални препарати. Подовете съм ги лакирала сама 4 пласта. Прекрасни са, но тук там имат фуги, недостатък при реденето. Ще съм признателна за отговорът Ви!

  17. Здравейте, Може би някъде е написано, но аз не намерих информация. Търсим байц или вакса за дървена вентилируема фасада на еко къща. Моля да ни посъветвате кой от вашите продукти е най-подходящ и какво количество е необходимо за 1 кв м.

    • Здравейте,

      Нашите продукти са замислени да бъдат само с натурални съставки, без никакви петрохомически съставки и добавки. За дървена вентилируема фасада, можете да използвате който цвят ви харесва по-горе от цветовата палитрa (No.6). След като сложите байца можете да обработите дървената фасада (лице, страници и гръб) с нашия Nатурален импрегнант с боров катран (No.7), след което можете да завършите фасадата с Екстериорното гъсто финишно масло (No.11).

      Описанието, покривността и цените на тези продукти можете да видите ето тук (по споменатите по-горе номера можете да откриете по-лесно описаните от мен продукти в списъка):

      https://woodcraftbg.wordpress.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/

      По принцип можете да прескочите импрегнанта, но с него защитата на дървото е по-пълноценна.

      Покривността на кв.метър силно зависи от това колко груба или фина е повърхността на дървото. Колкото по-фина е тя толкова по-икономично вървят финишите и толкова по-голяма площ можете да покриете. В широки граници един литър масло или байц може да покрие от 10 до 30 кв.м дървесина.

  18. Здравейте, със сигурност ще ползваме вашите продукти. Написах ви съобщение във ФБ с молба да се видим в събота или неделя, ако и възможно. Ние ще дойдем при вас.

  19. Мила Каменова

    Здравейте! Поръчах от вашето ленено масло и нанесох един слой от него върху дървено кресло, но реших, че искам да го потъмня. Ще хване ли байца върху омасленото дърво?

    • Ще хване, но понеже порите вече са запълнени с масо, няма да потъмнява на пълен капацитет, но все пак ще може да потъмни. След като сложите байца пак завършете с масло. Но гледайте да не натрупате пигмент на повърхността на дървото, защото той няма да е добре свързан с порите на дървото и може в последствие да цапа или да се повлияе от досег с вода.

  20. Rishko

    Ако се поизшлайфа малко повърхността няма ли да е по-добре, а след това да се сложи байц и после масло?

  21. Шлайфане след масло не е добра идея, защото съвсем ще наруши порьозността на порите, които ще почнат да се запълват с прах от шлайфането, при това неравномерно и после байца може да стане на петна.

    Възможно е леко сваляне на част от маслото със скочбрайт, желателно по-фин, но трябва да стане равномерно по цялата повърхност.

  22. Маги

    Здравейте, бихте ли ми дали съвет дали е възможно тази ламперия да придобие друг цвят?
    Ламперията е стара, ако сваля лака с какво да я намажа за да изсветлее?Коридора е голям и тъмен.Благодаря.

    • Здравейте,

      Това прилича на някаква фурнирована ламперия. Може да се изсветли ако се свали лака и се мине с нашия пастелен бял байц. По този начин тя няма да стане бяла все едно е боядисана с бяла боя, а ще белне малко, но дървото ще продължи на прозира отдолу и цвета ще се получи комбинация между цвета на дървото и белия байц. След байца трябва да се завърши с масло или вакса. Във вашия случай най-добре ще е ваксата с карнауба.

  23. Веселин Георгиев

    kak човек може да се свърже с вас за повече информация и поръчка?

  24. Росен Кърлов

    Здравейте!
    Каква е покривността на 1 литър байц? Другото което ме интересува е, с много труд свалих от стари дървени врати, боята с която през годините вратите са боядисвани, ясно е че в самото дърво има проникнало от боята, и на места има по-светли нюанси вследствие на бялата боя с която са боядисвани вратите, тъй като до момента съм положил ужасно много труд за свалянето на тази боя до основата на дървесината и самите шарки се виждат, дали с байца който вие предлагате, ще мога да постигна равномерно цветово покритие? Мога да изпратя и снимки при необходимост за да стане ясно, какво точно имам предвид.

    • Един литър байц може да покрие 20-25 кв.м, но това силно зависи от това колко гладко шлайфано е дървото, както и от техниката на нанасянето. Нанасяне с парцал, гъбичка или четка дават различни резултати като наситеност на цвета и разход на байца.

      Равномерно оцветяване можете да постигнете ако основата е добре изшлайфана и порьозността на дървото е уеднаквена. В случая говорим за оцветяване, а не за покритие, защото нашия байц оцветява порите на дървото, без да прави повърхностен филм.

      Уеднаквяването на порьозността на дървото може да се постигне с шелак, но се изискват умения за боравене с него и познаване на техниката на работа. Ако на места е останала боя, която запушва порите на места няма да се получи равномерно оцветяване, защото дървото няма да поеме цвета равномерно.

  25. Полина

    Здравейте, искам да байцвам легло от масив от иглолистна дървесина. В линка по-долу има снимка на цвета, който искам да постигна (моделът също е от иглолистна дървесина), а снимките в каталога ви е възможно да не са точни и да ме подведат в нюансите. Затова искам да Ви помоля да ми помогнете в избора на най-близкия цвят. Идеята е нито да червенее, нито да зеленее. По картинки най-близки ми се струват „какао“, „тъмен лешник“, „тъмен орех“ и „кафе“. Може би какао или кафе, защото са по-топли цветове, а нанасянето на масло отгоре сякаш изстудява цвета…?
    Това са ми разсъжденията:), а ето и линка: https://www.ikeahackers.net/2018/09/pull-out-bed-trundle-hack.html

    • Здравейте,

      Погледнах снимката според мен този цвят както аз го виждам най ми прилича на нашия цвят N48 коняк. А ако искате малко по-светло и по-топло е нашия цвят N59 Канела.

  26. Велина

    Здравейте, искам да боядисам с маслата ви дървена ламперия и няколко мебели от масив от иглолистна дървесина. Ще ви пратя снимка на цвета, който искам да постигна, притеснява ме, че снимките в каталога е възможно да ме подведат. Затова искам да Ви помоля да ми помогнете в избора на най-близкия цвят. Благодаря ви предварително!
    https://mebelisdm.com/product/skrin-4/

    • Здравейте,
      Проблема със снимката е че аз също я виждам на компютъра и това което виждам като цвят е субективно и зависи от много странични фактори като настройки на монитора, осветеност в помещението и прочие.

      Хубавото на нашите байцове е че позволяват да постигнете с един цвят различни тонове и така да се доближите максимално до желания цвят без да купувате няколко цвята.

  27. Здравейте,
    Преди време съм разглеждал снимки на шкафове и други мебели обработени с белия байц и различни варианти на винтидж, но сега не ги намирам. Бихте ли ми пратили линк, ако все още са налични.

    • Аз доколкото си спомням някой от читателите на блога беше пуснал снимка в коментарите. Не знам дали снимките са още там или вече ги няма. Но ако са ги качили някъде и после да си изтрили няма как да ги възстановим, понеже оригиналните снимки не са при нас.

  28. Rishko

    Аз бях пуснал снимките на вратичките с бял байц. За съжаление суперхостинг, поискаха много високи цени за домейн и хостинг, за това реших че няма да им плащам, но въобще не прецених че ще се загубят снимките в постовете ми. Снимките са налични в личния ми архив. Ако мога да бъда полезен, кажи какво е нужно.

    • Благодаря за реакцията! Много ще се радвам ако можете да ми ги пратите на мейла или да ги публикувате отново – без значение.. Предлагам на едни приятели във връзка с реставрация на стари прозорци и врати белия байц и другите прекрасни продукти та снимките биха ме улеснили много.

  29. Иван Ванчев

    Здравейте,
    Напълно любителски започнах да си правя дивани за всекидневна от чам. Всичко е загладено и минато с шкурка. С кои от вашите продукти да обработя дървото, така че да се получи цвят орех и каква е технологията? Благодаря ви.

  30. Симона

    Здравейте, понеже вече 2 дни усилено търся байц в сиво, но намирането не ми се получава, много бих се радвала ако ми препоръчате с вашите продукти как да постигна сивият цвят.. Вече съм отчаяна 🙄 предварително ви благодаря! 😊

    • Здравейте,

      Имаме цвят който е с името „старо дърво“, той имитира посивяването на дървото когато е изложено на външни условия. Друг цвят който е сив, само че тъмно сив това е цвета графит. Той е тъмно сив, но ако се разреди с вода ще стане по-светло сив.

  31. Румен Тодоров

    Здравейте,
    тествали ли сте байцовете върху рендосана дървесина

    • Да, байцовете ще хванат върху рендосана дървесина, било със щтрайхмус или с ръчно ренде, но цвета ще стане по-светъл от показания. Също така рендосана дъска от щтрайхмус често има жили които са били в обратна посока на въртенето на ножа на щтрайхмуса и това води до повдигане на жилите на някои места и от там тези места ще поемат повече пигмент от останалите части. Затова е препоръчително дървото да се изшлайфа, навдигнатите жили да се заравнят и така ще се получи много по равномерен цвят.

  32. Emo

    Здравейте,
    Имам около 50м2 дюшеме,което искам да мина с вашия байц, по еко причини и деца в контакт.
    Предполагам 6л ще стигнат. 11м2 ще са златно слънце, да кажем 1л и 5л тъмно, като антик или чардак, не е важно колко точен ще е нюанса.
    За съжаление се отказах от химията скоро и нямам много време.
    Благодаря предварително за бързия отговор/поръчка.

  33. Петя

    Благодаря за консултацията от вчера и за прекрасните натурални продукти! Вие не само, че си разбирате от работата, но сте и прекрасен човек!

  34. DP

    Здравейте!
    Къде бих могла да видя мостри на цветовете? Интересувам се конкретно от цвят графит (N57). Благодаря!

    • Здравейте,

      Мостри на живо можете да видите само при нас на Балкана, но това едва ли ще ви е удобно. Иначе цвета на байца си е точно като на графит (на молив примерно).

  35. Асен

    Здрасти. Въпроса ми е следния. Ако нанеса байца и след това лепя детайлите, лепилото ще държи ли? Причината да искам да го направя така, е че ще ползвам един и същи вид дърво, но искам да получа различни цветове. Например челото на чекмеджето да е в друг цвят.

    • Да, лепилото ще държи след байца. Ние винаги слагаме финиш преди лепене, защото е по-лесно и бързо. Всички детайли ги минаваме с байц и там където ще се лепи и може да излезе лепило слагаме и вакса. Така излязлото лепило попада върху ваксата и се сваля много лесно. Ето тук има кратко видео по въпроса:

      При тази операция обаче трябва да се внимава да не се сложи вакса там където ще се лепи сглобката, защото лепилото няма да хване. Байц може да влезе в сглобката, той няма да попречи на лепилото.

  36. Иван

    Здравейте искам да попитам имате ли цвят който да е като този на дъб ‘сонома’?

  37. Димитър Тонев

    Здравейте, ползвам вашето ленено масло и бих желал да използвам и байц за играчки. Дървото е липа и шкурим до шкурка 400 включително. След намазването с вашия байц ще се наложи ли повторно шкурене? Благодря за отделеното време!

    • На някои дървесини има нужда, на други няма. На липа не съм сигурен, но на иглолистна дървесина няма настръхване, на бук и дъб има много леко. На липа трябва да се пробва.

  38. Катя Колева

    Здравейте, поздравления и почитания за работата Ви, продуктите и съветите.Много ценна информация и изключителни продукти в днешното ,,море,, от химия.
    Моето питане към Вас е: ако си взема байц бял пастел Р07 би ли ,,побелил,, дюшеме от ела дугласка , около 7 годишно, изцикено идеално от полиуретанов лак. Задавам така въпроса си, защото купихме акрилна боя Бохемит ,,ретро капучино,, с цел да докараме ретро ефект с лек кремав цвят ( желаехме цвят светъл дъб ) и се получи абсолютен ужас – цвета стана ,,мокър цимент,,.Не знаем дали причината е в леко червеникавите жилки на дугласката или е друго, но след една нощ с тази ужасна боя последва ново циклене до основа и мъки..
    Ще Ви бъда благодарна за отговора, за да знаем как да действаме по нататък. Успешни начинания!

    • Здравейте,

      Не знам къде се е получила грешка при вас, защото с акрилна боя трябва без проблем да успеете да покриете дървото без значение дали е червеникаво като дугласката или не. Само трябваше да използвате бяла боя. Нашия бял байц е прозирен и през него ще си личат жилите и цвета на дървото. В случая не сме пробвали на дугласка, но имаме такова дърво при нас и може да се пробва да видим как ще стане. Въпроса е че след нашия байц трябва да се сложи и вакса или финишно масло, което прави белия цвят леко да изжълтее. Затова най-добре да се пробва какво ще стане на някакво малко парче, за да няма изненади.

  39. Десислава Тодорова

    Здравейте, имам няколко мебели, които бих желала да обработя с байц.
    Гардеробът и скринът са ми ясни – натурално дърво са, светло е.
    Освен това имам шкаф, който е от МДФ с естествен фурнир. Махнах стария лак, фурнирът е светъл. Предполагам, че за него няма проблем да се байцва. Така ли е?
    Но вратите на килера и външната врата са от буков шперплат. Свалих пластовете блажна боя до шперплата. Той може ли да се байцва или няма смисъл?

    Много Ви благодаря за помощта!

    • Здравейте,

      И фурнира и шперплата могат да се байцват, защото те са си естествено дърво и се държат по същия начин на байцване и финиш като масивното дърво.

  40. Десислава Тодорова

    Здравейте отново,
    възникна още един проблем: когато купих скрина, целият беше боядисан с черна блажна боя. След много играчка със смивка и шлайфане, го върнах към естествения му вид (светло дърво, не зная какво точно), а след това го обработих с цветно масло за дърво на timmer, цвят орех.
    От по-стар Ваш пост:
    „Шлайфане след масло не е добра идея, защото съвсем ще наруши порьозността на порите, които ще почнат да се запълват с прах от шлайфането, при това неравномерно и после байца може да стане на петна.
    Възможно е леко сваляне на част от маслото със скочбрайт, желателно по-фин, но трябва да стане равномерно по цялата повърхност.“
    А аз искам да го мина с бял байц. Но за това не трябва ли да го върна отново до светло? Бих ли могла да направя изобщо нещо в този случай или трябва да се откажа от идеята?

    • Маслото може да се свали, както е написано първо със скочбрайт и след това с малко шкурка. Шкурката ще се запълва бързо, но ако се сменя ще можете да стигнете пак до дървото.

  41. Здравейте и благодаря за чудесните продукти! Белият байц е много лесен и приятен за работа, нанесох три ръце върху интериорен шперплат бреза натурална, получи се много нежно копринено покритие с лека прозирност на фладера. Тъй като паната от шперплат ще монтирам върху стара ламперия, трябва да ги запечатам с вакса или масло с восък. Ваксата обаче е много твърда, трябва ли леко да я стопля преди работа? С маслото като че е по-леко, с какво препоръчвате да се нанася – гъбичка, памучен или вълнен парцал, четка? Благодаря за препоръките! Бъдете здрави!

    • Ваксата е твърда за да се нанася тънка, но е и достатъчно мека за да може да се нанесе с гъбичка, без да се нагрява. Нагряването й не е препоръчително, защото така ваксата почва да се натрупва, а тя трябва да се нанася на тънък слой без натрупване.

      Маслото най-добре се нанася с четка.

      • Благодаря, с маслото сработи идеално. Шперплатът не е шлайфан гладко и затова с ваксата ми беше трудно. Пробвах я на гладка дъска с гъбичка – наистина е лесно. Ще пратя снимки как изглежда.

  42. Здравейте и благодаря за всичко, което правите за да помагате !

    Въпросът ми е : може ли да се лепи с лепило за дърво / метал върху Вашият байц ? Има само байц без нищо друго върху дървото. / Искам да залепя букви от стомана /

    И каква е разликата в сравнение с лаковете на водна основа що се отнася до лепенето върху тях?
    Преди да открия байца Ви / който е превъзходен ! / ползвах лак на водна основа на Сократес, дали и върху него може да се лепи със същото лепило / не, че ще повторя продуктите на химическата промишленост, но грешката вече е направена / ?

    Благодаря Ви, бъдете здрави !

    • Здравейте,

      Върху нашия байц може да се лепи дърво-дърво с лепило за дърво без проблем. Но това трябва да сране преди маслото. Може и метал да се лепи с монтажно лепило,както и с моментни лепила.

      Разликата с лаковете и химическите байцове е че те правят повърхностен филм върху дървото и ако лепите нещо вие лепите за самия филм а не за дървото. При нашите байцове се лепи за самото дърво.

      • Благодаря Ви бързият отговор !
        / По Ваша преценка, какво бихте ми препоръчали за лепенето на метал върху, за съжаление, вече ползвания лак на водна основа /

      • Много зависи при какви условия ще е поставено изделието. Ако е интериорно и няма натоварвания може с моментно лепило. Иначе има пластични монтажни лепила, които са много добри. Но е добре лака да се надраска малко със шкурка там където ще бъде лепилото,за да има по-добро захващане.

  43. Благодаря !

  44. a

    Здравейте, байца продава ли се на прах ? Трябват ми основни цветове бял ,червен, син и жълт .

  45. Елена

    Здравейте,

    Ще има ли проблем, ако байца замръзне, докато е още в бутилката? Ще се повреди ли?

    Бих искала да складирам продуктите в гаража, където има опасност от замръзване.

    Благодаря.

    • Не е препоръчително байца да замръзва, защото ако и след това пак да може да оцветява е възможно характеристиките му да не са такива, каквито са били преди замръзването.

      • Елена

        Благодаря! А предполагам това не важи за маслата и ваксите?

  46. При тях не е толкова проблемно да замръзнат.

  47. Стефан

    Здравейте,
    Интересува ме дали вашите байцове могат да се ползват върху вече лакирано дърви с една ръка водоразтворим лак преди доста години. Също дали са безвредни за детски играчки и дали има някакъв документ за това.

    • Здравейте, байцовете не съдържат токсични петрохимически съставки и са безвредни за играчки.

      Върху лак няма да хванат защото не съдържат лепливи смоли (както химическите байцове) и са създадени да оцветяват порите на дървото. За целта дървото не трябва да е обработено преди да се нанесе байца.

  48. Пенка Димитрова

    Харесаха ми графит53,черен 35,незнам кой от двата цвята се доближава до цвят антра
    Moля тел.за контакти

    • Здравейте,черния цвят си е черен, а графита е като графита на молив. Телефона ни е 0887 815140.

  49. Здравейте,
    първо поздравления за добрите продукти, които предлагате.
    Имам въпрос по отношение нанасянето на байц.
    Проблемът е че след шлайфане на повърхността, когато се нанесе байца дървесината „настръхва“. При някои видове дървесина е по-малко, а при някои повече. Повторното шлайфане след байцване според мен не е решение на проблема.
    Има ли байц, който да е разтворен в ленено масло например?
    Вие имате ли предложение за решение на този проблем?

    Поздрави

    • Здравейте,

      Нашия опит показва, че байца не причинява настръхване върху чам/иглолистен материал. Частично настръхване има върху дъб и малко по-осезаемо върху бук. При дъба се получава интересен ефект без шлайфане на настръхването. Ако се сложи масло или вакса след изсъхване на байца и не се шлайфа, повърхността става гладка, но има ефект на релефност. Така, че ние не шлайфаме след байц върху дъб. При бука може да се шлайфа след байца с много фина шкурка, или със скочбрайт. Принципно всички водоразстворими лакове, байцове и бои причиняват настръхване в това число и върху чам, и изискват междинно шлайфане. Нашите байцове поне не искат шлайфане на чама.

      Лененото масло с пигмент създава повече проблеми отколкото решава. Пробвали сме и не се получава без химически добавки, което за нас е недопустимо.

  50. Борис Игов

    Здравейте, не знам дали байца е подходящ за това, което искам да направя, но все пак ще попитам и ако предлагате решение с радост ще поръчам продукт от Вас. Интересува ме оцветяване, в червено, на дървесен мулч, т. нар. чипс, за градина. Ще използвам иглолистна дървесина. Благодаря Ви предварително.

    • Здравейте,

      Байца определено ще оцвети чипса. Слагате го в бетонобъркачка и бъркате заедно с чипса, докато се оцвети. За такива цели обаче ще ви трябва повече байц.

      • Йордан Кръстев

        Здравейте , предлагате ли , или може ли да се направи байц в сивата гама?

      • В сивата гама са байцовете „старо дърво“ и „графит“.

Навигация в коментарите

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.