Продукти

ЗАБЕЛЕЖКА: Формата за поръчка се намира в долната част на страницата. Телефонът за поръчки, консултации и въпроси е 0887 815140.

***

Нашият народ има една поговорка, че врата на вълка бил дебел, защото си вършил работата сам. Може би нещо подобно важи и за балканджиите. Да живееш високо в Балкана далеч от удобствата и наличните материали на града е само по себе си причина да търсиш начини да вършиш и създаваш колкото се може повече от необходимите неща сам.

Именно в такива условия ние живеем и работим на Балкана. И къде от неволята, къде от наследствения балканджийски творчески потенциал ние създадохме ред продукти за обработка на дърво за ползване в нашата работилница. Някои от тези продукти се оказаха толкова добри и успешни, че се роди идеята да ги предложим и на останалите ни колеги. На тази страница ще намерите информация за тях, както и възможност да си ги закупите от нас.

натурални вакси за дърво

Нашите продукти са израз не само на нашия стремеж към безкомпромисно качество и висока ефективност, но също така и на нашето желание да използваме само натурални продукти и да бягаме от токсичните продукти на петрохимическата индустрия. Ето защо в списъка с продукти създадени от нас ще намерите само натурални продукти без химически добавки и токсини.

масла за дърво

Списък с продукти и цени

 1. Вакса от пчелен восък с варено ленено масло и борово масло.  Подходяща за поддържане на всички видове кухненски прибори и съдове от дърво, както и на всички видове мебели и подове от дърво. Подхранва и полира дървото. Цена за опаковка от 250 мл – 20 лв.
 2. Твърда вакса с карнауба (интериор). Съдържа чист пчелен восък, вакса от карнауба, натурално варено ленено масло, кокосово масло, ментово масло, орехово масло и борово масло. Това е изключително богат микс от масла и вакси, който подхранва, почиства, възстановява и защитава всякакви дървени повърхности. Изключително подходящ за дървени подове, плотове, мебели от дърво и други повърхности подложени на износване. Тази вакса има уникален аромат комбиниращ уханието на пчелния восък, боровото масло и ментата. Тя е прекрасен избор за натурално финиширане на нови мебели и изделия от дърво, както и за поддържане и освежаване на стари. Уникалното при тази вакса е че работи също толкова добре и за кожа  и всякакви изделия от естествена и изкуствена кожа, както и за лакирани и пластмасови повърхности. Сместа защитава дървените повърхности и кожата от вода, като може да се използва за импрегниране на обувки и платове за повишаване на тяхната влагоустойчивост и непромокаемост. Ваксата от карнауба, която е най-твърдата естествена вакса заздравява допълнително третираните повърхности и придава блясък. Полира се с вълнен парцал след изсъхване. Ще се изненадате колко добре тази вакса работи също и за таблата на автомобили. Цена за опаковка от 250 мл – 25 лв.
 3. Екстериорна вакса с телешка лой. Съдържа чист пчелен восък, вакса от карнауба, натурално варено ленено масло*, кокосово масло, борово масло и телешка лой. Тази вакса има още по-силни водоотблъскващи свойства от предната версия поради уникалните качества на телешката лой, която изключително плътно попълва дървесните пори. Поради това тя е най-подходяща за финиш и подхранване на дървени повърхности изложени на външни условия. Тя превъзхожда предния вид вакса и за поддръжка на кожа и кожени изделия от естествена и изкуствена кожа. Излишно е да казвам колко добре телешката лой взаимодейства с кожените изделия. За съжаление този вид продукт се предлага само в ограничени количества и спорадично защото истинска и качествена телешка лой (да не се бърка с телешка мас) се намира много трудно и в много малки количества. Цена за опаковка от 250 мл – 30 лв.
 4. Топ екстериорна вакса с гъша мас. Тази вакса има съдържание като предишната, но съставките подобряващи екстериорната защита са завишени допълнително, като телешката лой е заменена една от водоотблъскващите мазнини – гъшата мас, която има уникалните свойства позволяващи на гъските да остават сухи във водата. Това е нашия топ продукт за външни условия. Цена за 250 мл – 35 лв.Варено ленено масло без сикативи
 5. Натурално варено ленено масло. Лененото масло е използвано за защита и финиш на дървени изделия и повърхности от хилядолетия. То не гранясва и има много добри защитни и подхранващи свойства. Проблема е че пресованото ленено масло се води от несъхнещите масла и ако го нанесете в натурален вид (например ленено масло на Балчо от супермаркета) то няма да иска да изсъхне в продължение на дни, а може и повече от седмица да продължава да цапа. Това е причината големите производители да добавят така наречените сикативи. Те са химически изсушители, които правят лененото масло да съхне бързо. За съжаление сикативите съдържат тежки метали и са много токсични. Традиционния начин за подобряване на изсъхваемостта на лененото масло е чрез продължителна термична обработка или „варене“. Това е и причината на етикетите на много от продаваните в търговската мрежа ленени масла да пише думите „варено ленено масло“ или Boiled Linseed Oil. Само, че този термин се използва чисто образно, защото тяхното масло не е наистина варено, а е с добавени сикативи. От много години ние сме искали да намерим истинско варено ленено масло и за щастие най-после го намерихме. Лененото масло което продаваме е напълно натурално без добавени сикативи (което си личи и по натуралния му и естествен мирис), като е било термично обработено с цел подобряване на изсъхваемостта. Нашето ленено масло съхне бързо и точно както нашия байц не съсипва четките ако не ги измиете след употреба. Можете да ползвате същата четка в продължение на месеци, без да я миете и без да се съсипе. Разбира се е препоръчително поне веднъж седмично четката да се вчесва и почиства за да не се деформира. Цена 0.5 литра – 8 лв, 1 литър 15 лв, цена за расфасовка от 2 л  28 лв, разфасовка от 3 л – 40 лв, 5 литра – 65 лв.
 6. Натурален занаятчийски байц/оцветител за дърво и кожа. (Кликнете тук да видите наличните цветове.) Този байц е едно от най-големите ни открития и думите ми ще бъдат слаби да опиша, колко много му се радваме в нашата работилница. Той не съдържа никакви петрохимически продукти, никакви токсични вещества и е изключително подходящ както за аматьори така и за професионалисти. По-долу ще изредя защо:
  • Работи перфектно в запрашена среда. Не е нужно педантично да почистите работната си маса и детайла от прах, защото байца няма да се свърже с праха. Уникалното свързващо вещество в него е на целулозна основа (произвежда се от памучна целулоза), което се активира прониквайки в порите на дървото.
  • Край на засъхналите и съсипани четки. В нашата работилница ние имаме по една четка за всеки основен цвят байц с който работим. Никога не мием тези четки. Те не втвърдяват и не се съсипват при ползване с нашия байц. Това ни позволява да работим спокойно с най-скъпите и качествени четки без да се притесняваме, че ще ги съсипем.
  • Байца е бързосъхнещ и подходящ за шлайфане без да запълва порите на шкурката. Това позволява лесно и бързо отстраняване на дефекти по байцваната повърхност, някои от които се виждат едва след като сме покрили дефекта с някакъв финиш, а тогава е твърде късно за лесното му отстраняване. С нашия байц това вече не е проблем.
  • Изключително добра покривност. Увеличава интензитета си при втора и трета ръка. Това позволява добър контрол на цвета.
  • Край на съсипаните и изветрели байцове. Нашия байц може да стои отворен без да изветрее или да се съсипе.
  • Може да работите спокойно без маска и ръкавици. Байца е нетоксичен и няма опасност да вдишате отровни химически изпарения от него. Той няма натрапчив а едва леко доловим мирис, който сам по себе си говори за натуралното му съдържание. Разбира се байца цапа, защото това му е работата да оцветява, но може да се измие лесно от ръцете с обикновен сапун и вода.
  • Може да се нанася с четка, парцал или гъбичка. Може да се забърсва с цел постигане на по-прозрачен финиш или да се състарява със шкурене.
  • Може да се разрежда с вода с цел постигане на по-светли тонове.
  • Отделните цветове могат да се комбинират за постигане на цвят по ваш вкус.
  • Оцветява естествената кожа по-добре и по-трайно от боя за обувки.
  • Изключително бързо и лесно нанасяне. Дори моите деца се научиха да го използват в проектите си с прекрасен резултат. Не изисква професионални умения за нанасяне.
  • Може да се суши скоростно с пистолет за горещ въздух без да има опасност от напукване или съсипване на финиша.
  • UV-устойчив. Държи се прекрасно на външни условия. Там където купешки байцове са избледнявали само след година, нашия байц държи трайно цвета си. Изключително подходящ за фасади на къщи, огради, градински мебели, както и за всякакви интериорни приложения.
  • Нашия байц е създаден да бъде използван в комбинация с нашето натурално варено ленено масло или с някоя от нашите вакси. След изсъхване той на глед избледнява и променя цвета си. Но след полагане на масло или вакса върху него си връща цвета и остава по този начин. Ефекта е същия като при използване на цветни масла за дърво, като например тези на OSMO, само че по наши наблюдения е по-траен от тях, не съдържа токсични химикали и струва в пъти по-малко.
  • Цена на 1 литър занаятчийски байц – 8 лв.  Ако са необходими големи разфасовки за в бъдеще ще го предлагаме и на прах за разреждане с вода, за да можете да си забъркате 5, 10, 20 или колкото литра са ви необходими.
  • Добавихме 8 цвята пастелен байц, какъвто не сме виждали да се продава нито в България, нито в чужбина. Цена на 1 литър пастелен байц – 10 лв.
  • НОВО: Новите цветови картелини на байцовете са готови и публикувани ето тук.Натурален импрегнант за дърво
 7. НОВ ПРОДУКТ:  Натурален импрегнант за дърво с боров катран 2 в 1.  Този продукт го имаме от известно време, но не беше пубикуван досега сред продуктите. Импрегнанта едновременно импрегнира дървото с активната си съставка от натурален боров катран, който има естествени свойства да се съпротивлява на появата на плесени и дървояди. Импрегнанта е дълбоко проникващ и освен че импрегнира играе ролята и на финиш, защото съдържа ленено масло. Идеален е за натурално импрегниране без химии на дограма, врати, градински мебели, дървени фасади и въобще всяко нещо от дърво, което искате да импрегнирате без да използвате токсични химикали. Разходната норма на 1 л импрегнант е между 15 и 30 кв.м за 1 литър в зависимост от порьозността на основата. Средно е около 20 кв.м за литър. С този продукт едновременно импрегнирате и финиширате дървото. След него можете да обработите и с 1 ръка вакса, или можете да го оставите така. Ако желаете да комбинирате с байц, байца се слага ПРЕДИ импрегнанта. А ако ще слагате вакса, ваксата се слага СЛЕД импрегнанта. Цена 0.5л – 15 лв, 1 л – 28 лв, 2л – 50 лв, разфасовка от 3 л – 75 лв, 5 литра – 120 лв.
 8. НОВ ПРОДУКТ: Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба. Този продукт е специална разработка по молба на наши клиенти, които искат бързо да обработват големи площи едновременно с масло и вакса. Маслото е подобно на прозрачните масла на OSMO с тази разлика, че не съдържа никакви химикали, сикативи и се състои само от натурални съставки. Съдържа истинско варено ленено масло комбинирано с натурални вакси и восък от карнауба. Това прави маслото по-гъсто и дава възможност за полиране след изсъхване. Ефекта наподобява ако първо обработите дървото с ленено масло, а след това с вакса от карнауба, като спестявате време и нанасянето става по-лесно и бързо. Трябва да имате предвид, че да нанесете отделно ленено масло и после вакса с карнауба има по-пълноценен ефект и ако търсите по пълноценна защита е най-добре да ползвате продуктите отделно. Но ако имате голяма площ за обработка и искате да спестите време използването на гъстото финишно масло е добър вариант. Цена 0.5л – 16 лв, 1л – 30 лв, 2л – 57 лв, разфасовка от 3 л – 85 лв, 5 литра – 140 лв.
 9. НОВ ПРОДУКТ: Мека вакса с карнауба за интериор. Това е нов продукт разработен като опростена версия на нашата твърда вакса с карнауба. В резултат се получава по-мека вакса, която се нанася по-лесно върху по-големи площи и е предназначена за спестяване на време и улесняване на процеса на нанасяне. Твърдата вакса с карнауба си остава по-пълноценния вариант на защита на дървото в интериорни условия и е по-икономична, затова предимствата на този вариант е по-лесното и бързо нанасяне подходящо за по-големи площи (подове, ламперия, тавани и пр.) и малко по-ниската цена. Цена 250 мл – 23 лв, 500 мл – 42 лв.
 10. НОВ ПРОДУКТ: Мека вакса с гъша мас за екстериор. Това е нов продукт разработен като опростена версия на нашата топ екстериорна вакса с гъша мас. В резултат се получава по-мека вакса, която се нанася по-лесно върху по-големи площи и е предназначена за спестяване на време и улесняване на процеса на нанасяне. Твърдата вакса с гъша мас си остава по-пълноценния вариант на защита на дървото в екстериорни  условия и е по-икономична, затова предимствата на този вариант е по-лесното и бързо нанасяне подходящо за по-големи площи (фасади на къщи, сайдинг, ламперия, тавани, беседки и пр.) и малко по-ниската цена. Цена 250 мл – 33 лв, 500 мл – 64 лв.Натурално масло за външни условия за дърво
 11. НОВ ПРОДУКТ: Екстериорно гъсто финишно масло с гъша мас, пчелен восък, карнауба и боров катран. Този продукт е най-новото ни предложение, което комбинира в себе си три от нашите по-горни продукти – финишното масло, ваксата с гъша мас и импрегнанта с боров катран. Маслото е подобно на маслата на OSMO за външни условия с тази разлика, че не съдържа никакви химикали, сикативи и се състои само от натурални съставки. Съдържа истинско варено ленено масло комбинирано с натурални вакси и восък от карнауба, плюс натурална гъша мас и боров катран усилващи защитата на дървесината при външни условия. Това прави маслото по-гъсто и дава възможност за полиране след изсъхване. Ефекта наподобява ако първо обработите дървото с импрегнант с боров катран, а след това с вакса с гъша мас, като спестявате време и нанасянето става по-лесно и бързо. Отново имайте предвид, че ако нанесете отделно импрегнанта и после ваксата с гъша мас има по-пълноценен ефект и ако търсите по пълноценна защита е най-добре да ползвате продуктите отделно. Но ако имате голяма площ за обработка и искате да спестите време използването на гъстото финишно масло е добър вариант. Тъй като маслото съдържа боров катран, финиша не е прозрачен, но придава лек загар и леко потъмняване на дървесината. Цена 0.5л – 21 лв, 1л – 40 лв, 2л – 77 л, разфасовка от 3 л – 114 лв, 5 литра – 180 лв

ПОКРИВНОСТ на продуктите: Покривността на финишите за дърво е силно зависима от вида дървесина, нейната влажност и степента на обработка на повърхността. Но ако дървените повърхности са правилно подготвени нашите байцове, масла и вакси са изключително икономични! По-фино обработените повърхности ще погълнат по-малко байц, масло и вакса от по-грубите повърхности. При подходяща обработка на дървото:

 • Един литър байц би могъл да покрие до 25 кв.м дървена повърхност. Това прави до 0.32 лв на кв.м разход.
 • Една опаковка вакса от 250 мл също може да покрие до 30 кв.м ако се прилага с правилната техника (фино нанасяне с цялостно разнасяне на ваксата, все едно дървото се масажира и разтрива)Това означава, че можете да финиширате дървените си повърхности с напълно натурална вакса средно под 1 лв на квадрат себестойност.
 • Един литър варено ленено масло може да покрие до 30-33кв. м дървена повърхност. Тук разхода е под 50 стотинки на квадрат!

Горните данни са за 1 ръка. Ако дървото, което обработвате е по-грубо разходната норма ще се покачи, но като груб ориентир не би трябвало да ви скочи повече от два пъти от разхода цитиран по-горе. Което отново прави цената на квадрат обработена площ изключително нисък, дори при по груба дървесина. Ако обаче се опитвате да използвате финишните покрития на грубо разбичен дървен материал (както е излязъл от гатера) без допълнителна обработка на дървото, тогава разхода ще е най-голям и общо взето непредвидим, защото зависи от такива неща, като колко фини или едри са били зъбите на банциг лентата и колко остра или тъпа е била лентата, защото това води до различни по грубост повърхности.

Допълнителна информация за използването на продуктите:

 1. Практически инструкции за нанасяне на маслата и ваксите.
 2. Подробен списък на многостранното приложение на ваксите.

Продуктите могат да бъдат изпратени по ЕКОНТ с наложен платеж. За повече информация или ако имате някакви въпроси можете да оставите коментар по-долу или да се обадите на 0887 815140 за задълбочена консултация за използване на нашите продукти и кои от тях биха работили най-добре за вашия проект.

натурални вакси за дърво

По долу можете да използвате формата за поръчка, за да поръчате продуктите, които желаете. Моля попълнете всички полета, като въведете офиса на ЕКОНТ до който искате да се достави пратката. Моля въведете коректно и внимателно всички данни за поръчката, за да се избегнат ненужни грешки и обърквания.

Имайте предвид, че ние живеем и работим на отдалечено място в централния Балкан, затова нямаме възможност да изпълняваме поръчките ден за ден. За изпращането на поръчките ние трябва да изминем повече от 80 км, затова изпращаме поръчките веднъж седмично и това обикновено е всеки четвъртък. Поръчки получени до 20:00 часа в сряда* (вижте забележката) ги изпращаме в четвъртък и в петък пристигат с Еконт, останалите поръчки събираме за изпращане следващия четвъртък. Затова моля имайте това предвид, когато поръчвате. Не ни е приятно да караме хората да чакат, но с нашето местонахождение нямаме друг избор.

ЗАБЕЛЕЖКА: За тази седмица няма промени в реда за изпращане на поръчките.

(за въпроси, консултации и поръчка по телефона: 0887 815140)

Доставката е за сметка на купувача и се определя от тарифите на Еконт. Препоръчваме ви да заявявате поръчките си до най-близкия ви офис на Еконт вместо до адрес, защото при пратки над 1 кг доставката до адрес е двойно по-скъпа, а под 1 кг се оскъпява с около 50%.

 ФОРМА ЗА ПОРЪЧКИ:

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

326 коментара

326 thoughts on “Продукти

Навигация в коментарите

 1. Димитър

  Здравейте. Може ли вашите продукти да бъдат прилагани върху естествена кожа- дъбен телешки бланк, и в частност, кании за ножове. Цели се оцветяване и импрегниране и финиш.

  • Здравейте,

   Кожа бланк може да се оцветява с нашите байцове, а за финиш най-подходяща е ваксата с карнауба (продукт No.2). Оцветяването с нашите байцове създава рустикален ефект и се различава от типичните химически бои за кожа. С ваксата с карнауба кожата може да се финишира,а също и да се поддържа. Ние също понякога работим с кожа и сме проверили на практика как продуктите се държат върху кожа.

 2. Милослав Стоянов

  Здравейте,
  от вашите продукти какво бихте ми препоръчали за възстановяване на стари мебели – например кутия която е рисувана – т.е има бои които са загубили малко от цветовете / към момента е добре почистена и обезмаслена.

 3. Роби

  Здравейте, имам от вашето Натурално варено ленено масло. Мога ли да го използвам за обработка на чамов гардероб за дрехи от вътрешната страна? Предполагам след като изсъхне добре и попие в дървото, в последствие няма да цапа дрехите при употребата на гардероба?

  • Здравейте,

   Ако маслото цапаше след нанасяне върху дървото, то нямаше да бъде подходящо за финиш на дърво. След изсъхване маслото не цапа. Важно е да запомните че след като нанесете маслото с четка, трябва да изчакате половин до един час и след това маслото, което не е попило в порите трябва щателно да се забърше. След това маслото попило в порите втвърдява и с това финиша е завършен.

 4. Anna

  Здравейте, имаме лакиран дъбов паркет, който мислим да изциклим и после да обработим с ленено масло. Ако купим от вашето масло, трябва ли да го смесваме с терпентин ? Вие какви продукти бихте ми препоръчали ?

  • Здравейте,

   Нашите продукти са готови за употреба и няма нужда да се разреждат или смесват с нещо. За паркета можете да го обработите с ленено масло една ръка и след това 1 ръка вакса с карнауба (продукт No.2), или алтернативно да го обработите една или две ръце с гъсто финишно масло (продукт No.8).

 5. Асия Арнаудова

  Здравейте, може ли да се използва вакса с карнауба за плъзгаща врата, която при отворено положение се нагрява от печка на дърва.
  Благодаря

  • Здравейте,

   Може да се използва в такава ситуация. Ние имаме печка на дърва и имаме шкафове на 15 см от печката обработени с ваксата и няма никакъв проблем за финиша. Изпробвано е няколко години.

 6. Петър

  Здравейте, Може ли да се нанася нов байц върху вече третирана повърност от байц, ленено масло и вакса?

  • Третираната повърхност с наши продукти ли е обработена или с някакви други? Ако е с наши продукти може да се нанесе нова ръка байц, ако предишните слоеве са добре изсъхнали (минала са поне една-две седмици). Тогава повърхността ще поеме цвят, но този цвят няма да проникне така както ако се нанася на необработена дървесина и в някои случаи може да цапа поне известно време.

   • Петър

    Здравейте, Благодаря за бързия отговор. Да продуктите са ваши. Ще изчакам и ще нанеса отново байц.

 7. Весела Диновска

  Здравейте, за кухненски плот от масив, който неизбежно ще има досег с вода около мивката, кои ваши продукти бихте ми препоръчали? Благодаря!

 8. Миро

  Здравейте,имам стари дървени врати на който премахнах слоевете боя и обработих с шкурка .С кой от вашите продукти да ги третирам?Директно с байц ли или в комбинация с нещо друго?

  • Ако искате да оцветите вратите в някакъв цвят, най първо се слага байц. След това се слага гъсто финишно масло (No.8) и при желание можете да завършите и с една ръка твърда вакса с карнауба (No.2). Ако не искате цвят направо преминавате към маслото и ваксата.

 9. Здравейте,

  Обмислям да монтирам чамово дюшеме на пода, в помещение, което ще се използва и за кухня. Почти се бях отказал, но прочитайки темата за обработката на плотове отново се замислих. Дали ще се защити дървото от влагата в кухнята с гъстото интериорно масло (няколко ръце нагорещено на водна баня) и твърдата вакса от карнауба? Ако използвам екстериорно масло дали ще стане по добре от гледна точка зщита от намокряне? Лакиране на чамово дюшеме след обработка с гъстото интериорно масло дали също е вариант?

  • Чамовото дюшеме може да се защити добре със гъстото финишно масло. Може преди него да се мине една ръка импрегнант с боров катран. Ние точно това сме направили в една от работилниците където сме с чамово дюшеме и вътре се влиза понякога с мокри и кални обувки. А в интериорни условия ще е къде по облекчено.

   След маслото не можете да слагате лак, защото върху масло нищо не лепне. Лака и маслото са две напълно различни концепции на обработка на дървото и не следва да се смесват.

 10. Росен Даскалов

  Здравейте.

  Какво лепило за дърво бихте препоръчали,което да не е скъпо и да се ползва в големи количества при сглобки и за малки неща,също. Благодаря

  • Принципно всеки вид PVA лепило ще ви свърши работа. PVA лепилото не е скъпо ако се купува на килограм, а не на малки разфасовки от строителните магазини. На килограм цената му варира от порядъка на 6-10 лв на кг, а с един килограм можете да залепите страшно много неща, особено ако са малки както казвате. За лепило на килограм или на бака можете да проверите в Каммартон или във фирмите които продават лепила с марка Racol.

 11. Kaloyan Petrov

  Здравейте,имам шезлонги от иглолистен материал, обработени са. Мога ли да използвам ленено олио, понеже смятам да седят на открито през лятото?

  • Много зависи с какво са обработени. Ако са обработени с лак, лененото масло няма да им е от полза. Ако са обработени с масло, може да се поддържат с ленено масло, финишно масло или вакса.

 12. Добромир Добрев

  Здравейте,
  Строя в момента къща от типа A-frame (алпийска хижа). Ще има доста голяма площ ламперия. Къщата ще е енергоефективна, като едно от съществените неща е, че стаите ще са изцяло пароизолирани. Т.е. веднага под ламперията ще има паронепропускливо фолио, което да не допуска преминаване на влага от стаята към топлоизолацията. Влагата която се генерира в стаята, ще се отвежда от вентилационна система.
  Възнамерявам да използвам преварено ленено масло, което предлагате, но имам следните въпроси и притеснения:
  – Трябва ли предварително да обработя ламперията с нещо от типа Бохемит – антифунгицид, инсектицид и т.н.? Това релно си е чиста отрова, която ще може да преминава през лененото масло в стаята и не ми се иска да я използвам. От друга страна ако се завъдят гъби и мухъл, ако не използвам отрови, също не е решение.

  Как бихте ми препоръчали да обработя ламперията с ваши материали?

  • Под ламперията трябва да имате парозабавяща мембрана, но не и пароблокираща мембрана. За нашия климат пароблокирането не е подходящо и може да доведе до задържане на влага в стените, а от там конденз и мухъл.

   Ламперията можете да обработите с ленено масло (най-евтин вариант), можете и с финишно масло за интериор (No.8). Химически импрегнанти ние лично не препоръчваме да се ползват, защото са токсични и ще им дишате изпаренията години наред. Ние затова направихме натуралния импрегнант с боров катран, за да има естествена алтернатива на тези химии. Можете да минете с него, а след това с финишно масло.

   • Добромир Добрев

    Боровия катран няма ли да байцне дървесината?

   • Това е масло с боров катран, а не боров катран в чист вид. Води до леко потъмняване, но много леко. Върху чам разликата е минимална.

 13. Boris

  Здравейте,

  Може ли лененото масло да се използва за да предотврати нацепването на дървото при сушене? Съвсем скорошен опит с дрян, за един ден се напука жестоко, на стайна температура. Става въпрос за пръчка с диаметър около 2-3см. Дали някакво пристягане, запазването на кората или други методи помагат? Има ли значение сезона на рязане?

  • Лененото масло не може да предотврати нацепване. За да се предотврати нацепване дървото трябва да се суши бавно, а не рязко и второто нещо е там където са срязовете се маже или с пчелен восък или с някаква хидроизолация. И така няма 100% гаранция че няма да се нацепи, но гарантирано намалява вероятността от нацепване.

   Има практика да се поставя струговано дърво в найлонов плик на който само отвора е леко отворен, за да забави съхненето, защото при струговане вътрешността на дървото рязко се излага на външни условия и почва да съхне бързо, което може да доведе до нацепване и измятане. Затова се прилагат методи за забавяне на съхненето.

   • Boris

    Да, аз точно това исках да разбера, как да забавя съхненето и колко да се забави. Ако оставя кората и намажа срезовете с восък, това предполагам е достатъчно? Може да отрежа и повече от колкото ми трябва и да го скъся, когато изсъхне ако се нацепят краищата. Ако е с кората, има ли шанс да го нападнат вредители?

   • Кората не трябва да се оставя, а да се маха веднага за всяко дърво, което ще се използва като дървен материал, освен в случаите, когато изрично кората не се предвижда да участва в крайния външен вид. Дървото се цепи защото на срязовете то съхне по-бързо отколкото на другите повърхности. С намазването на срязовете се цели уеднаквяването на скоростта на изсъхване и по този начин се намалява шанса от нацепване.

   • Boris

    Благодаря! При мен за съжаление се нацепи по цялата дължина поне на 15 места, дълбоко почти до средата. Не знам дали само краищата ще помогне, явно сега дряна напролет като цъфти има много вода, а и е такова дърво което силно се свива. Ще опитам да го обеля и с найлон да го завия цялото, но само да не мухляса тогава. не е една беля 🙂

   • Сложено е на много топло място и рязко е почнало да съхне, затова се е нацепило. Не трябва да се увива в найлон, а да се постави с найлонова торбичка, която се оставя леко отворена отгоре. Това е метода за плавно съхнене. И разбира се не се слага на място където е много сухо и горещо.

 14. Даниела Цолова

  Продукт N 2, твърда вакса с карнауба

  • Здравейте,

   Ако искате да направите поръчка, моля да попълните формата за поръчки, която се намира малко под последния продукт No.11.

 15. Свилен Войков

  Здравейте, реставрирам стара софра за хранене произведена преди 80 – 90 години, дървото е изключително сухо. Разбира се има поражения и от дървояд, и чисто механични пукнатини. Запълнил съм ги с кит, след шлайфането кита остават доста по-светъл от оригиналния цвят на дървото. Дали бих могъл да коригирам цвета на кита с вашите байцове? Ако обработя дървото с ленено масло, то ще попие ли в местата където има кит ?

  • Много зависи какъв кит сте използвали. Има кит, който поема цвят, има кит, който не поема. Ние ползваме кит на прах, който поема байца много добре и се уеднаквява с дървото. Същото важи и за маслото. Зависи от кита. Има китове които ще стоят като кръпка и нищо няма да поемат. Такива китове се ползват само в случаите когато повърхността ще се боядисва. Ако ще се ползва байц, масло трябва да се използва правилния вид кит.

 16. Свилен Войков

  Здравейте, благодаря за бързия отговор. Получих и потвърждението за поръчката си. Още един въпрос – оказват ли байца и омасляването влияние при залепване на отделните детайли. Бих искал да байцвам преди сглобяването, не знам обаче дали и омасляването преди сглобката няма да попречи на лепилото.

  • Ние байцваме и омасляваме преди сглобяването. Но трябва да се внимава масло или вакса да не попадне в самата сглобка, където ще има лепило, защото върху масло и вакса лепилото не хваща. Наличието на масло/вакса на повърхността до самата сглобка помага за лесното отстраняване на излязлото лепило.

 17. Йорданка Великова

  Здравейте! Импрегнанта с боров катран действа ли върху вече заразени с дървояди повърхности? Дървото е обработено само с вашето натурално ленено масло преди година, но вероятно дървоядите са си били в дървесината и сега се активират.

 18. Стелиана Пенова

  Здравейте, предлагат ли се продуктите ви някъде във Варна

  • Здравейте,

   Продуктите ни се продават само директно от нас и не използваме дистрибутори. Всяка сряда изпращаме поръчките по Еконт с наложен платеж до всяко населено място в България.

 19. Владимир

  Препоръка/наблюдения кой продукт би бил подходящ за декинг? Някои от предлаганите продукти (например декинг плочки) се продават вече омаслени, има ли смисъл да се обработват и с вакса (например продукт 3, 4, 10 или 11)?

  • За декинг ние ползваме No.11 екстериорното финишно масло. Може да се мине с вакса след като са купени омаслени, защото в тези промишлените масла едва ли се съдържат вакси. Нашето масло за екстериорен финиш си идва с ваксите в него.

 20. Илин

  Здравейте какво бихте ми препоръчали за поддържане на кухненска дъска от Бук. Все още не е нанесено нищо върху дъската , искам нещо което не е вредно и може да се реже и яде спокойно от нея.
  Благодаря ви.

  • От нашите продукти за поддържане на дъската най-добре ще бъде твърда вакса с карнауба (No.2). Всички вакси и масла, които предлагаме са само с натурални съставки.

 21. Георги

  Добър ден,мога ли да обработя с ленино масло дъска за рязане?

  • Да, маслото е натурално и е безопасно за обработка на дърво, което ще бъде в контакт с храна.

   • Георги

    Благидаря.Значи не е необходима предварителна обработка с импрегнатор.

 22. Венета Запрянова

  Здравейте, имаме градинска мебел от тиково дърво о дървена къщичка от иглолистна дървесина която също е навън. Моля препоръчайте ни масла. Благодаря ви

  • За външни условия най-добрия ни продукт е гъстото финишно масло за екстериор (No.11), както и ваксата с гъша мас (No.4).

 23. Здравейте!
  Имате прекрасен и полезен сайт!
  Въпроса ми е дали мога да ползвам продуктите за обработка на
  шперплат от бреза или от друго дърво?

  • Да, всички продукти са подходящи за шперплат, но ваксата с карнауба е може би най-добрия избор.

 24. Веселин Николов

  Здравейте,
  Направих си дръжка за нож от бук /добре изсушен, двадесетгодишен/, бихте ли препоръчали с какво да го импрегнирам/лакирам? Евентуално ако трябва да се придаде някакво леко оцветяване – какви материали ще ми препоръчате?

  • За оцветяване се ползват байцовете (продукт No.6), а за обработка на дръжката може да се ползва гъсто финишно масло (No.8), или някоя от ваксите (No.2 или 4).

 25. Тихомир

  Здравейте!имате ли малки разфасовки от натурално ленено масло?около 200-250 мл.благодаря.

  • Здравейте,
   На този етап най-малките ни разфасовки са по 500 мл. Тъй като ние правим всичко ръчно, по занаятчийски, няма автоматизация, не е оправдано да правим по-малки от 500 мл разфасовки, защото труда е същия като за големите разфасовки.

 26. Антон Мурджев

  Здравейте,с кой продукт ще ме посъветвате да обработя естествен слепен плот от дъб,който ще се ползва за маса за хранене ?

 27. Антон Мурджев

  Toва го проетох,много благодаря. Горещо на водна баня имате предвид нали. Исках да попитам и друго,имаме естествен плот в банята,който е лакиран. Има ли смисъл да го дообработваме с нещо,или ако искаме да го направим,трябва да махнем лакираното покритие ?

  • Да, на водна баня. За лакирани повърхности от нашите продукти най-добре работи твърдата вакса с карнауба (No.2), тя спомага да се удължи живота на лака. На този етап не бих съветвал да махате лака в един момент като почне да се напуква, тогава ще трябва да го махнете изцяло и можете да минете само на натурални финиши. Ваксата може да помогне да се отдалечи този момент назад във времето.

   • Антон Мурджев

    Благодаря много,другата седмица ще направя поръчка.

 28. Емил Стойнев

  Здравейте,

  Искам да съхраня дъбови дъски, подготвени за под. Просто ще ги държа месеци на вилата в една стая, преди да ги монтирам. С какво да ги обработя против всичко, което би ги повредило за този период? Стаята е суха, чиста, но не знам дали няма да се появят гадинки. Искам след време да ги оцветя с някой от вашите байцове. Сега с боров катран или директно байц?

  Ще съм благодарен за съвети.

  Поздрави!

 29. Здравеите,
  търся черна натурална боя за екстериорна дървена облицовка. Или черен пигмент (черен железен оксид Фе2О3 искуствен 2кг) да мога да я сваря сама. Дали имате нещо?

  • Здравейте,
   На този етап не предлагаме боя, въпреки че имаме разработена такава. А ако ви трябва оксиден пигмент можете да го намерите в железариите.

 30. Камелия

  Здравейте, искам да реновирам чамови шкафове с ваши продукти. Какво ще ме посъветвате да използвам – цветен байц или масло? В момента са боядисани с тебеширена боя, но смятам да я изшкуря.
  Благодаря.

  • Здравейте,

   Нашите байцове са предназначени за оцветяване на дървото в желания цвят и след това се полага за финиш – масло или вакса. Маслата и ваксите не оцветяват дървото. Те подчертават жилите и правят да изпъкне оригиналния цвят на дървото.

   Затова ако искате да оцветите шкафовете първо се слага байц, и след това по избор финишно масло, вакса или и двете. За шкафове в интериора най-подходящи са финишното масло (No.8) и ваксата с карнауба (No.2).

 31. Весела Дамянова

  Здравейте,
  Имате ли продукт (масло например) , който да е подходящ за финиширане на гривни, обеци от дърво, продукт, който е натурален и безвреден, заради досега с кожата?
  Благодаря предварително!

  • Да, всичките ни продукти са само с натурални съставки, но за тази цел най-подходящия продукт е ваксата с карнауба (продукт No.2). Тя може да се полира след изсъхване и е много икономична. За такива дребни неща една кутия ще стигне за стотици бройки.

   • Vesela Damyanova

    Много благодаря! Поръчах.
    А с какво се нанася? На ръка, тъй като пише, че е твърд? И приблизително колко време съхне?

   • Ваксите се нанасят с гъбичка. Може да се използва обикновена гъбичка за миене на чинии от 10 стотинки. Гъбичката се втрива във ваксата за да поеме от нея и после се разнася с втриване върху дървото. Не трябва да се натрупва а да се разнесе добре тънък слой. Ако се нанесе правилно тънък слой изсъхването е за няколко часа, а на следващия ден може да се полира с вълнен парцал.

 32. Камелия

  Здравейте, вече поръчах във формато за поръчки байц и твърда вакса с карнауба. Ще реставрирам стар шкаф, който е бил байцван вече, но много отдавна, преди повече от 50 г. Въпросът ми към вас е трябва ли да се шлайфа до дърво и после да се полага вашия байц или не нужно да се шлайфа и направо да се полага. Достатъчно ли е после да се мине с твърда вакса с карнауба или трябва да се завърши и с масло? Ако е така какво масло ще ми препоръчате?

  • Здравейте,
   Нашите байцове са създадени да работят върху сурово/необработено дърво. Те оцветяват порите на дървото, а не правят цветен филм върху тях. Затова байца трябва да има достъп до порите на дървото, и ако има някакво изкуствено покритие то трябва да се отстрани. Иначе байца няма да работи. След байца може да се сложат една или две ръце вакса с карнауба и това е достатъчно.

 33. Тодорова

  Здравейте. Искам да сложа финиш за блясък на букова пирографирана дъска за рязане на продукти. Да е безвреден и същевременно ефектен финиш.Искам да остане натуралният цвят на дървото. Кой продукт да използвам?

  • Здравейте,

   Нашите продукти са само с натурални съставки, но натуралните финиши не придават блясък като изкуствените лакове. Ваксата с карнауба е най-подходяща за вашия проект, но с нея можете да постигнете сатениран финиш след полиране. Лъскаво като лак няма да стане. Ваксата не оцветява дървото, така, че то ще си остане с истинския цвят с подчертаване на жилите и задълбочаване на констраста.

 34. Цвети Медникарова

  Здравейте,
  Имам прибори за салата от необработено маслиново дърво (голяма вилица и лъжица).
  Какви продукти биха били достатъчно импрегниращи? Какво бихте ме посъветвали?
  Благодаря.

 35. Илиян Стоянов

  Здравейте, имам дървено дюшеме и дървена пътека от чам изложени на външни условия. И двете са импрегнирани във вана и след това лакирани с лак на водна основа. Искам да им нанеса някакъв финиш за по-дълготрайно запазване и против износване и надраскване. Какво бихте ми препоръчали да си взема?

 36. Здравейте, вчера получих байца от Вас и съм изключително впечатлена. Аз нямах намерение да байцвам дърво, а да направя фазерните врати да изглеждат като дърво. След първия несполучлив опит с течен байц на спиртна основа (който си е много хубав, но в моя случай просто не беше подходящ за проекта), се бях поотчаяла. Обаче с Вашия байц нещата се получиха точно както трябва. Хубавото е, че съхне много бързо, а втората ръка не размазва първата (което беше проблема с предишния байц). За един ден боядисах 5 интериорни врати, всичките се получиха много добре. Освен всичко, се мие изключително лесно от ръцете, за да уточня, боята за яйца се мие в пъти по – трудно. Благодаря Ви!

 37. Елена Михайлова

  Здравейте,предстои ни слагане на чамово дюшеме във спални и един голям коридор.На етажа има баня от която се излиза в този коридор.Как най-добре да предпазим всички повърхности ,с ленено масло и вакса след това или с боровия катран и вакса?Общата площ е 90 кв.,колко ще е разхода на продукти,за да знам колко да поръчам?

  • Системата която препоръчваме е първо гъсто финишно масло (No.8) и след това вакса с карнауба (No.2). И е добре водата да се забърсва своевременно, защото маслото предпазва, но не запушва порите и вода, кяото се задържа дълго време ще намери път до дървото.

 38. Младен Садинов

  Здравейте,
  Искам да си купя вакса от пчелен восък с варено ленено масло и борово масло, но в по-малки опаковки / 80 – 100 мл /. Има ли вариант за такава опаковка или, ако няма, мога ли да си купя някакво по-голямо количество, което аз да си разпределя в малките опаковки?

  • Svetlin

   Здравейте,

   Бях се насочил към вашето ленено масло , но след като в сайта ви разгледах и другите ви продукти , малко съм объркан. За това бих искал да ви питам за съвет дали то би било най-подходящото за мен или бихте ми препоръчали някой друг от продуктите ви.

   Необходимо ми е да обработя холна секция току що завършена и изработена от шперплат бреза. Шперплата не е обработван и е в натуралният си вид , допълнително фино е изшкурен за по-голяма гладкост. Секцията е с приблизителна дъвена площ за обработка от 15м2 , колко материал би ми бил необходим ако е за лененото масло и една или две ръце биха били необходими ? След омаслявнато приблизително след колко време би било небходимо повторно омасляване или би ли имало нужда от такова въобще ?

   Друг въпрос който имам е, че преди около година съм омаслявал естествен паркет от бук , както и кухненски плот от масив ясен с маслото на осмо с твърда вакса. По препоръка от Осмо след около година е нужно да се направи повторно омасляване. Бих ли могъл да изпозлвам някои от вашите продукти и кой от тях би бил най-удачен.

   Поздрави и се извинявам за дългият текстслед около година е нужно да се направи повторно омасляване. Бих ли могъл да изпозлвам някои от вашите продукти и кой от тях би бил най-удачен.

   Поздрави и се извинявам за дългият текст

   • Svetlin

    Здравейте отоново , това което забравих да добавя към горният си коментар е , че търсеният ефект при обработката на холната секция е максилано да запази натуралният си вид и цвят на шперплата, същото важи и за паркета и кухненският плот.

   • За секцията най-добре е твърдата вакса с карнауба (No.2), на една или две ръце. Една опаковка от 250 мл може да покрие до 30 кв, което означава, че може да ви стигне за две ръце. Същата вакса ще стане и за поддръжка на плота. За паркета гъсто финишно масло за интериор (No.8)

 39. Svetlin

  Благодаря ви за бързият отговор! Какъв е правилният начин за разнасяне на ваксата с гъбичка или плат и променя ли по някакъв начин естественият вид на дъресината (цвят , блясък…) ? Необходимо ли е омасляване с лененото масло преди ваксата ?

  • Ваксата се нанася най-добре с гъбичка за миене на чинии (с меката част). Тя не променя цвета на дървесината, по-скоро го възстановява. Защото дървото в естественото си състояние е пълно със сокове и като се изсуши то малко избледнява. Ваксата му връща оригиналния цвят и контраст. Няма нужда от масло преди ваксата, особено за шперплат.

 40. Марти

  Здравейте!

  Искам да попитам дали импрегнанта, който правите ще свърши работа при вече нападната дървесина. По дървената дограма и тук там стълб на чардака има едни едри дупки…не са ситни като в паркет да речем. Бях прочел тук ваш съвет да се обработи предварително с Резистол, но доколкото разбирам Резистол е спрян от някакви европейски правила (ужким неотровен беше?!) и сега вносителя го е заменил с Импралит. Или пък друг вариант ако може да ми препоръчате?

  Поздрави,
  Марти

 41. Б. М.

  Здравейте.
  Започнах кухненска маса с плот от акация със епоксидна смола. Обаче жената нещо не одобри акацията…безлична и седяла.
  Посъветвайте ме как да финиширам.
  Мисля за байц и после вакса с карнауба или вместо байца нещо да подчертае фладера. Че верно малко измита седи тая акация.

 42. Ренета Милтенова

  Здравейте, имам нова дървена ламперия в кухнята. Въпроса ми е – необходимо ли е след, като я обработя с ленено масло , да боядисвам с лазурен лак, или лененото масло е напълно достатъчно.

  • След лененото масло можете да я минете с ваксата с карнауба (No.2) или направо да я минете с гъсто финишно масло за интериор (No.8). Лака и маслото не са съвместими финиши.

 43. Здравейте,

  Поради моя небрежност и неопитност, при обработка на дюшеме с гъсто финишно масло (N8), не го забърсах хубаво и остана омаслено/мазно дълго време. Точно както сте описали че не трябва да се прави:):) И след като изсъхна, разбира се, останаха замърсени/запрашени участъци фиксирани с ваксата. Как препоръчвате третирането на такива участъци? Горещ въздух или нещо друго? Почистването с парцал или гъбичка? Изобщо поправима ли е грешката?

  • Поправимо е, ако имате вакса с карнауба можете да се опитате да почистите с нея проблемните участъци. Ако нямате можете да опитате и със самото масло, като сложите на една гъбичка за миене на чинии обаче от грубата страна и се опитате да изтъркате тия места където има замърсяване. Ако и двете не станат, можете да почистите с терпентиново масло, което се продава в аптеките.

   • Благодаря за бързият отговор. Ще пробвам.

    Ако третирам с терпентиновото масло, после само с вакса да мина пак или и с масло?

   • След терпентина може с вакса с карнауба локално на почистените места.

Навигация в коментарите

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: