Продукти

Нашият народ има една поговорка, че врата на вълка бил дебел, защото си вършил работата сам. Може би нещо подобно важи и за балканджиите. Да живееш високо в Балкана далеч от удобствата и наличните материали на града е само по себе си причина да търсиш начини да вършиш и създаваш колкото се може повече от необходимите неща сам.

Именно в такива условия ние живеем и работим на Балкана. И къде от неволята, къде от наследствения балканджийски творчески потенциал ние създадохме ред продукти за обработка на дърво за ползване в нашата работилница. Някои от тези продукти се оказаха толкова добри и успешни, че се роди идеята да ги предложим и на останалите ни колеги. На тази страница ще намерите информация за тях, както и възможност да си ги закупите от нас.

натурални вакси за дърво

Нашите продукти са израз не само на нашия стремеж към безкомпромисно качество и висока ефективност, но също така и на нашето желание да използваме само натурални продукти и да бягаме от токсичните продукти на петрохимическата индустрия. Ето защо в списъка с продукти създадени от нас ще намерите само натурални продукти без химически добавки и токсини.

масла за дърво

Списък с продукти и цени

 1. Вакса от пчелен восък с варено ленено масло и борово масло.  Подходяща за поддържане на всички видове кухненски прибори и съдове от дърво, както и на всички видове мебели и подове от дърво. Подхранва и полира дървото. Цена за опаковка от 250 мл – 20 лв.
 2. Твърда вакса с карнауба (интериор). Съдържа чист пчелен восък, вакса от карнауба, натурално варено ленено масло, кокосово масло, ментово масло, орехово масло и борово масло. Това е изключително богат микс от масла и вакси, който подхранва, почиства, възстановява и защитава всякакви дървени повърхности. Изключително подходящ за дървени подове, плотове, мебели от дърво и други повърхности подложени на износване. Тази вакса има уникален аромат комбиниращ уханието на пчелния восък, боровото масло и ментата. Тя е прекрасен избор за натурално финиширане на нови мебели и изделия от дърво, както и за поддържане и освежаване на стари. Уникалното при тази вакса е че работи също толкова добре и за кожа  и всякакви изделия от естествена и изкуствена кожа, както и за лакирани и пластмасови повърхности. Сместа защитава дървените повърхности и кожата от вода, като може да се използва за импрегниране на обувки и платове за повишаване на тяхната влагоустойчивост и непромокаемост. Ваксата от карнауба, която е най-твърдата естествена вакса заздравява допълнително третираните повърхности и придава блясък. Полира се с вълнен парцал след изсъхване. Ще се изненадате колко добре тази вакса работи също и за таблата на автомобили. Цена за опаковка от 250 мл – 25 лв.
 3. Екстериорна вакса с телешка лой. Съдържа чист пчелен восък, вакса от карнауба, натурално варено ленено масло*, кокосово масло, борово масло и телешка лой. Тази вакса има още по-силни водоотблъскващи свойства от предната версия поради уникалните качества на телешката лой, която изключително плътно попълва дървесните пори. Поради това тя е най-подходяща за финиш и подхранване на дървени повърхности изложени на външни условия. Тя превъзхожда предния вид вакса и за поддръжка на кожа и кожени изделия от естествена и изкуствена кожа. Излишно е да казвам колко добре телешката лой взаимодейства с кожените изделия. За съжаление този вид продукт се предлага само в ограничени количества и спорадично защото истинска и качествена телешка лой (да не се бърка с телешка мас) се намира много трудно и в много малки количества. Цена за опаковка от 250 мл – 30 лв.
 4. Топ екстериорна вакса с гъша мас. Тази вакса има съдържание като предишната, но съставките подобряващи екстериорната защита са завишени допълнително, като телешката лой е заменена една от водоотблъскващите мазнини – гъшата мас, която има уникалните свойства позволяващи на гъските да остават сухи във водата. Това е нашия топ продукт за външни условия. Цена за 250 мл – 35 лв.
 5. Натурално варено ленено масло. Лененото масло е използвано за защита и финиш на дървени изделия и повърхности от хилядолетия. То не гранясва и има много добри защитни и подхранващи свойства. Проблема е че пресованото ленено масло се води от несъхнещите масла и ако го нанесете в натурален вид (например ленено масло на Балчо от супермаркета) то няма да иска да изсъхне в продължение на дни, а може и повече от седмица да продължава да цапа. Това е причината големите производители да добавят така наречените сикативи. Те са химически изсушители, които правят лененото масло да съхне бързо. За съжаление сикативите съдържат тежки метали и са много токсични. Традиционния начин за подобряване на изсъхваемостта на лененото масло е чрез продължителна термична обработка или „варене“. Това е и причината на етикетите на много от продаваните в търговската мрежа ленени масла да пише думите „варено ленено масло“ или Boiled Linseed Oil. Само, че този термин се използва чисто образно, защото тяхното масло не е наистина варено, а е с добавени сикативи. От много години ние сме искали да намерим истинско варено ленено масло и за щастие най-после го намерихме. Лененото масло което продаваме е напълно натурално без добавени сикативи (което си личи и по натуралния му и естествен мирис), като е било термично обработено с цел подобряване на изсъхваемостта. Нашето ленено масло съхне бързо и точно както нашия байц не съсипва четките ако не ги измиете след употреба. Можете да ползвате същата четка в продължение на месеци, без да я миете и без да се съсипе. Разбира се е препоръчително поне веднъж седмично четката да се вчесва и почиства за да не се деформира. Цена за 1 литър 15 лв, цена за расфасовка от 2 л  28 лв, разфасовка от 3 л – 40 лв
 6. Натурален занаятчийски байц/оцветител за дърво и кожа. Този байц е едно от най-големите ни открития и думите ми ще бъдат слаби да опиша, колко много му се радваме в нашата работилница. Той не съдържа никакви петрохимически продукти, никакви токсични вещества и е изключително подходящ както за аматьори така и за професионалисти. По-долу ще изредя защо:
  • Работи перфектно в запрашена среда. Не е нужно педантично да почистите работната си маса и детайла от прах, защото байца няма да се свърже с праха. Уникалното свързващо вещество в него е на целулозна основа (произвежда се от памучна целулоза), което се активира прониквайки в порите на дървото.
  • Край на засъхналите и съсипани четки. В нашата работилница ние имаме по една четка за всеки основен цвят байц с който работим. Никога не мием тези четки. Те не втвърдяват и не се съсипват при ползване с нашия байц. Това ни позволява да работим спокойно с най-скъпите и качествени четки без да се притесняваме, че ще ги съсипем.
  • Байца е бързосъхнещ и подходящ за шлайфане без да запълва порите на шкурката. Това позволява лесно и бързо отстраняване на дефекти по байцваната повърхност, някои от които се виждат едва след като сме покрили дефекта с някакъв финиш, а тогава е твърде късно за лесното му отстраняване. С нашия байц това вече не е проблем.
  • Изключително добра покривност. Увеличава интензитета си при втора и трета ръка. Това позволява добър контрол на цвета.
  • Край на съсипаните и изветрели байцове. Нашия байц може да стои отворен без да изветрее или да се съсипе.
  • Може да работите спокойно без маска и ръкавици. Байца е нетоксичен и няма опасност да вдишате отровни химически изпарения от него. Той няма натрапчив а едва леко доловим мирис, който сам по себе си говори за натуралното му съдържание. Разбира се байца цапа, защото това му е работата да оцветява, но може да се измие лесно от ръцете с обикновен сапун и вода.
  • Може да се нанася с четка, парцал или гъбичка. Може да се забърсва с цел постигане на по-прозрачен финиш или да се състарява със шкурене.
  • Може да се разрежда с вода с цел постигане на по-светли тонове.
  • Отделните цветове могат да се комбинират за постигане на цвят по ваш вкус.
  • Оцветява естествената кожа по-добре и по-трайно от боя за обувки.
  • Изключително бързо и лесно нанасяне. Дори моите деца се научиха да го използват в проектите си с прекрасен резултат. Не изисква професионални умения за нанасяне.
  • Може да се суши скоростно с пистолет за горещ въздух без да има опасност от напукване или съсипване на финиша.
  • UV-устойчив. Държи се прекрасно на външни условия. Там където купешки байцове са избледнявали само след година, нашия байц държи трайно цвета си. Изключително подходящ за фасади на къщи, огради, градински мебели, както и за всякакви интериорни приложения.
  • Нашия байц е създаден да бъде използван в комбинация с нашето натурално варено ленено масло или с някоя от нашите вакси. След изсъхване той на глед избледнява и променя цвета си. Но след полагане на масло или вакса върху него си връща цвета и остава по този начин. Ефекта е същия като при използване на цветни масла за дърво, като например тези на OSMO, само че по наши наблюдения е по-траен от тях, не съдържа токсични химикали и струва в пъти по-малко.
  • Цена на 1 литър занаятчийски байц – 8 лв.  Ако са необходими големи разфасовки за в бъдеще ще го предлагаме и на прах за разреждане с вода, за да можете да си забъркате 5, 10, 20 или колкото литра са ви необходими.
  • НОВО: добавихме 8 цвята пастелен байц, какъвто не сме виждали да се продава нито в България, нито в чужбина. Цена на 1 литър пастелен байц – 10 лв.
  • При запитване ще ви изпратим по e-mail  картелина с над 30 цвята байц, която в момента не е в окончателен вариант, но изпълняваме поръчки по нея. Когато имаме окончателната версия ще я публикуваме тук за незабавна референция за наличните цветове.

ПОКРИВНОСТ на продуктите: Покривността на финишите за дърво е силно зависима от вида дървесина, нейната влажност и степента на обработка на повърхността. Но ако дървените повърхности са правилно подготвени нашите байцове, масла и вакси са изключително икономични! По-фино обработените повърхности ще погълнат по-малко байц, масло и вакса от по-грубите повърхности. При подходяща обработка на дървото:

 • Един литър байц би могъл да покрие до 25 кв.м дървена повърхност. Това прави до 0.32 лв на кв.м разход.
 • Една опаковка вакса от 250 мл също може да покрие до 30 кв.м ако се прилага с правилната техника (фино нанасяне с цялостно разнасяне на ваксата, все едно дървото се масажира и разтрива)Това означава, че можете да финиширате дървените си повърхности с напълно натурална вакса средно под 1 лв на квадрат себестойност.
 • Един литър варено ленено масло може да покрие до 30-33кв. м дървена повърхност. Тук разхода е под 50 стотинки на квадрат!

Горните данни са за 1 ръка. Ако дървото, което обработвате е по-грубо разходната норма ще се покачи, но като груб ориентир не би трябвало да ви скочи повече от два пъти от разхода цитиран по-горе. Което отново прави цената на квадрат обработена площ изключително нисък, дори при по груба дървесина. Ако обаче се опитвате да използвате финишните покрития на грубо разбичен дървен материал (както е излязал от гатера) без допълнителна обработка на дървото, тогава разхода ще е най-голям и общо взето непредвидим, защото зависи от такива неща, като колко фини или едри са били зъбите на банциг лентата и колко остра или тъпа е била лентата, защото това води до различни по грубост повърхности.

Допълнителна информация за използването на продуктите:

 1. Практически инструкции за нанасяне на маслата и ваксите.
 2. Подробен списък на многостранното приложение на ваксите.

Продуктите могат да бъдат изпратени по ЕКОНТ с наложен платеж. За повече информация или ако имате някакви въпроси можете да оставите коментар по-долу или да се обадите на 0887 815140 за задълбочена консултация за използване на нашите продукти и кои от тях биха работили най-добре за вашия проект.

натурални вакси за дърво

По долу можете да използвате формата за поръчка, за да поръчате продуктите, които желаете. Моля попълнете всички полета, като въведете офиса на ЕКОНТ до който искате да се достави пратката. Изпратените с онлайн формата поръчки ще се изпълняват след потвърждаване по телефона, затова моля въведете коректно телефона за връзка.

ФОРМА ЗА ПОРЪЧКА:

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

50 коментара

50 thoughts on “Продукти

 1. Браво за професионалната работа, със сигурност ще поръчаме някои от продуктите. А за телешката лой трябваше първо да се сетите за нас 🙂

 2. И една препоръка – ако има визуална разлика в дървото преди и след обработка, снимките биха били добре дошли за презентацията на ваксите. Красиви бурканчета е едно, но красива дървесина – съвсем друго.

  • Вече заснехме видео на което ваксите се нанасят на различни видове дървесина и се вижда в кадър как веднага се променя повърхността. След като се приключи с постпродукцията на видеото ще го публикуваме в блога. Разбира се ще има и снимки. От друга страна добър външен вид може да се постигне и с лаковете и байцовете на петрохомическа основа, но нашата цел беше да създадем продукти, които не съдържат никакви петрохимически продукти и деривати и същевременно работят прекрасно на външни и вътрешни условия.

  • Станимир

   Ето един пример от мен – приложение на вакса с гъша мас върху букова дървесина – https://dl.dropboxusercontent.com/u/4800128/compare.jpg (снимката е с телефон, но дано добиете представа). Отделните парчета дърво които ползвах в този проект не бяха съвсем в един тон – имаше няколко леко по-тъмни, може би от сърцевината на дървото. По принцип не харесвам буковата дървесина, защото е някак „постна“ откъм детайли. Но след намазване леките оттенъци на дървото някак си изпъкват и всичко придобива един по-благороден вид, но запазвайки натуралност. Разбира се, в зависимост от това дали нанасяте върху област по дължина на влакното или напреко – крайният резултата леко варира. Иначе продукта е икономичен, попива лесно в суха дървесина – реално нямах време да забърша излишъка от ваксата, но след няколко часа дървото беше дръпнало всичко и беше придобило лек матов блясък, без да е мокро на допир или да лепне. С две думи – препоръчвам!

   • Поздравления и за ефекта от ваксата, и за изработката на детайлите!

  • Станимир

   Благодаря, ето и още една снимка където се виждат по-добре различните оттенъци на дървените парчета: https://dl.dropboxusercontent.com/u/4800128/overview.jpg

  • Здравейте! Бихте ли ми изпратили картелина с цветовете байц на мейла.

 3. venera

  Здравейте, моите поздравленияза ваксите – все още имам останало Осмо масло и тониращо масло, но със сигурност ще пробвам вашите като ги приключа.

  Един въпрос – ваксата от пчелен восък с варено ленено масло и борово масло може ли да се използва за стандартно седмично почистване на дървениите вкъщи (забърсване прах, петна…)? Или е по-подходящо за почистване/обновяване на дървото на 3/ 6 месеца…? Ще ми се да си намеря нехимико-петролен почистващ продукт за седмично почистване (ако можете да ми препоръчате нещо).

  Мерси много и успех,
  Венера

  • Здравейте,

   Да ваксата може да се използва за редовно почистване. С нея сме почиствали стари захабени дървени детайли, също пластмасови повърхности с натрупана и наслоена мръсотия и работи добре без да има нужда от допълнителни миещи препарати. По мое мнение ваксата с карнауба ще има по-добър почистващ ефект, защото съдържа и кокосово масло, което много добре участва в почистващия процес.

   Нещо повече веднъж като сте минали една ръка с ваксата и с те почистили с нея и сте обработили дървото, всяко следващо почистване става много по-лесно, защото ваксата не позволява на мръсотия и прах за полепнат плътно за дървото. И почистването става много по-лесно и бързо.

 4. Веселин Русев

  Здравейте,
  може ли да ми пратите картелина с цветовете?
  Поздрави

 5. Юли Георгиев

  Ако може да ми изпратите картата с цветовете на байцовете. И да попитам, дали някой от ваксите може да се приложи в/у метал?

  Пример 1: Да намажем инструментите ни които стоят навън за да не корозират?
  Пример 2: Да намажеме полиран месинг за защита?

  • Здравете,

   Двата вида вакси които са със животинска мас са добри за защита на метал от корозия. Също и за ножове, брадви и прочие. Месинг може да се обработи с ваксите за да му се запази блясъка по-дълго, но ще трябва да се нанася периодично, защото метала не попива ваксата в дълбочина а повърхностно и когато даденото нещо се ползва покритието се изтрива.

   На мейла ви изпратих цветовете.

 6. daniel

  Здравейте, занимавам се с дърводелство любителски /правя си неща за мен, за дома ми/. Преди време най-после си наковах ламперията на стълбището вкъщи – дива череша, малко ясен, малко чам /бял бор/. Сърце не ми дава да я лакирам. Какъв съвет ще ми дадете – с какво да я полирам?

  • Това, което аз бих направил ако си сложа ламперия е първо да мина с варено ленено масло поне една ръка и после една или две ръце с вакса. Ваксата може да е с карнауба или с гъша мас. След около 30-40 минути съхнене се полира с вълнен парцал или микрофибърна кърпа. Получава се мек, сатенен блясък, изключително приятен на пипане и също на мирис финиш. Повърхността мината с вакса се почиства и поддържа много по-лесно защото по-трудно задържа прах и мръсотия.

   А ако искате малко по-лъскав блясък може да се мине една ръка шелак преди ваксата и маслото.

 7. Иван Иванчев

  Здравейте, отдавна не съм писал в блога, но това не означава че не го чета. Та значи направо на въпроса. Имам едни много близки приятели от Източни Родопи, които притежават най-голямата био сертифицирана ферма за отглеждане на свободно пасящи говеда. Животните се отглеждат само за месо и се колят наистина във възрастта на телето , не ги чакат да станат говеда.Въпреки това доста често им умират и пораснали говеда , така че си мисля че може да си бъдете много полезни един на друг при положение че имат някъде около 800 говеда. . Отделно на това те са едни от най-големите радетели за природосъобразен живот. Имат малка къща за гости и там всичко е изпълнено по еко изискванията. Ако имате интерес мога да ги питам за говежда мас и после направо ще ви свържа. При проявен интерес може да ми пишете на мейла да не спамим темата.

  • Здравей Иване и за много години! Не се бяхме чували отдавна.
   Аз мисля се сещам за кои хора в Родопите говориш понеже съм попадал на сайта им (ако става въпрос за същите). По настоящем имаме достатъчно телешка лой, но ще е добре да имаме контакт в случай че количествата намалеят.

 8. Иван Иванчев

  Всъщност може дори и да си ги виждал. Имаше едно риалити шоу тази година казва се „Фермата“ и те бяха така наречените стопани на фермата. А иначе ваксата ше я пробвам още щом се постопли малко на тяхната къща за гости. Имат един доста дълъг парапет и парадни стълби към втория етаж, Бях го намазал с един доста скъп еко лак на водна основа, не помня марката но издържа година. Сега е избелял и много олюпен. Като дойде момента да го правя някъде към март месец ще се чуем за доставка на вакса по твой избор и съвет за реставрация на парапета. Може да го погледнеш в нета. Като напишеш дивата ферма и веднага излиза къщата и парапета към нея, той е акцента .

  • Да, това са хората за които и аз споменах. Не ги познавам лично, но ги намерих като търсих откъде мога да си взема каракачански овце и родопско говедо за моето стопанство. Парапета щом се е олющил ще трябва да се изшлайфа и да се свали долния олющен слой. След това ако го намажат с нашия байц и вакса никога повече няма нито да избелее нито да се олющи. Всяка година може да се минава с една бърза ръка освежаващ слой вакса и с такава поддръжка и след 30 или 50 години ще изглежда все едно току що е направен. Това е силата на натуалните продукти.
   Аз и без това имах желание да ги посетя още миналата година, но трагични обстоятелства ми попречиха. Така, че може да измислим и нещо на бартер с тях.

 9. Иван Иванчев

  Ще стане да знаеш, много са свежи и приятни хора. До скоро ще се чуем напролет за ваксата и байца.

 10. Мартин Андреев

  Здравейте!
  Искам да Ви помоля да ми изпратите картелина с цветовете байц на e-mail.

 11. Katina

  Здравейте, Може ли цветовете на байца по емайл?

 12. Николай Симеонов

  Здравейте, бихте ли ми препоръчате начин за обработка на кухненски плот и бюро от дъб. За сега съм се спрял на обработка с ленено масло и завършващ слой от вакса с карнауба. Колебая се и дали ще е удачно и да се потъмни допълнително с байц.

  • Здравейте,
   Това дали да потъмните дъба е въпрос на това каква цветова схема желаете за цялостната визия в дадената стая. Добре е всички елементи в стаята да се обединят в някаква цветова схема и в зависимост от нея да вземете решение дали по-тъмен или по-светъл цвят искате за изделията направени от дъб.

   Аз лично предпочитам дъба малко по-тъмен от оригиналния му цвят, но това е въпрос на предпочитание и общ дизайн.

   По отношение на кухненския плот, тъй като той ще се мокри често е добре да се обработи първо с нагорещено до 60 градуса ленено масло. Две ръце. След това да се мине с вакса. В случая ваксата с гъша мас или телешка лой ще е по-подходяща. И е добре също да се приложи на горещо. След това е добре плота да се почиства редовно с парцал с малко вакса. Така ще се поддържа да изглежда винаги като нов.

   • Николай Симеонов

    Благодаря за отговора, бихте ли ми пратили цветовете на байца по емайл.

 13. Райна Парушева

  Здравейте! Бихте ли ми изпратили картелина с цветовете байц на мейла.

 14. Искра Костуркова

  Здравейте, имам дървени кухненски шкафове, по които има остатъци от някакъв лак. Ще изчистя лака със шкурка и после искам да ги обработя без химии. Проблема е, че има готварска печка и част от шкафовете са подложени на пара и топлина от нея. Там лака е най-зле. Какво ще ми препоръчате да използвам и каква технология. Обичам централния Балкан! И аз съм родена там- в Троян.

  • Здравейте,

   След като свалите лака със шлайфане можете да обработите шкафа с вакса със гъша мас. Ако видите че парите почват да развалят покритието – просто минете една лека ръка с ваксата на въпросното място. Подобен разход ще е минимален и една опаковка ще ви стигне за години, а вида ще се поддържа като нов и никога няма да има нужда да шлайфате наново за да възстановите външния вид.

 15. Искра Костуркова

  Благодаря за бързия отговор. Само със вакса без ленено масло?

 16. Здравейте,
  от известно време следя блога ви.
  Запалихте ме с готическите арки.Професионално се интересувам от цветовете на байцовете и постигането на матов ефект с ваксите

 17. Васил Стоянов

  Привет,
  Тези дни ще поръчвам спалня от чам.
  Сега научих за био маслата и ми се ще да я покрия/т с такова.

  Здравината подобна или по-силна ли е от един лак на водна основа? (т.е. склонност към лесно надраскване).

  За колко време изсъхват, за да знам дали да се заема аз с нанасянето – на терасата (да съм сигурен, че няма да си оставят ръцете – има ли такава опасност?).
  Старата ми спалня (масив с фурнир) – аз я шкурих, байцвах и лакирах, но стана тъмна след две ръце байц (или лак…нямам спомен).

  За финиш, съм се спрял на „Твърда вакса с карнауба (интериор)“ – като най-здрав според описаното в блога (и растителен). Ако не искам гланцов ефект – как да постигна мат (още не съм го решил)?
  Имате ли снимки на подобни мебели?

  Как да определя по-точно какъв байц да взема предвид основата? Те от растител произход ли са?
  Ако може и на мен да пратите картелина.

  • Здравейте,

   действието на маслата и ваксите не може да се сравни с действието на лака, защото лака прави повърхностен филм, а маслото и ваксата проникват в порите на дървото и не се образува филм. Ваксата с карнауба заздравява порите и до някъде подобрява твърдостта на дървото. Такава повърхност се поддържа много лесно защото отблъсква мръсотията и се чисти много лесно. Също така възстановяването на наранявания и надрасквания става много лесно. Лака трябва да се шлайфа и нанесе наново за да се възстанови. А ваксата се възстановява с лесно нанасяне на нов слой без нужда от шкурене.

   Изсъхването зависи от температурата и влажността на въздуха но байца изсъхва за 20-30 минути при стайна температура и ваксата изсъхва за 30-40 минути след което може да се полира. Нанасянето е изключително лесно дори за начинаещи хора. В нашия канал в youtube има демонстрационни видеа в които можете да видите колко лесно става нанасянето.

   Всички вакси естествено правят матов финиш без да полагате специално усилие за това, просто полирате с вълнен парцал или микрофибърна кърпа след изсъхване.

   Байца съдържа специално обработена вода, свързващия елемент е на растителна основа и пигмента се получава от оксидация на желязо. Не съдържа никакви съставки на петролна основа.

   Ще ви изпратя картелините на мейла.

 18. Милен Тодоров

  Привет!
  1. Може ли първо да се импрегнира чам с импрегнатор на водна основа например и след това да се продължи с вашият байц и ленено масло/вакса?
  2. Байца може ли да се запечатва с лак на водна или петролна основа?
  Поздрави!!

  • Здравейте,

   Да и двете неща за които питате са напълно възможни и приложими. Недостатъка при ползване на импрегнант и лакове е че се отравя дървото с токсични препарати. В момента разработваме един импрегнант изцяло на натурална основа. Засега резултатите са добри. Проблема е че суровината е доста скъпа и цената ще е висока около 25 лв на литър.

 19. Здравейте,
  бих искала да помоля отново да ми изпратите палитрата на байца, тъй като в предният мейл не се четеше. Aila24@abv.bg
  Някое от горните масла подходящо ли е за обработка и на паркет, който в момента е с безцветно масло на осмо, но ще се налага да се цикли най-вероятно.
  Има ли масла или байц, които постигат подобен на бялото масло осмо плътен слой върху чам?

  • Здравейте,

   Изпратих пак картелините по мейла. Те са в графичен вид и не би трябвало да има проблем да се четат, защото е графика а не текст.

   За паркет можете да ползвате ваксата с карнауба, която е специално подходяща за целта. Белия ефект като на осмо се постига с белия байц, който имаме от пастелната серия. Белия байц все пак има прозирни свойства и не действа плътно като бяла боя.

 20. Кирил Вакадинов

  Здравейте,
  Тъй като и на мен ми предстои освежаване на чамово дюшеме ще използвам случая да изпробвам някой от вашите байцове. Бихте ли ми изпратили картелините на vakadinov@gmail.com

 21. Здравейте.
  Притежавам къща за гости в Трявна. Дограмата е лакирана с лак на водна основа, но бързо се олющи.
  Как бих могъл да я ренувирам с помощта на вашите продукти?
  Благодаря.
  Колю Куцаров

  • Здравейте,

   Проблема на лаковете е не само че са токсични, но и че рано или късно започват да се лющят и след това много трудно се възстановяват. За целта трябва да се свали със шкурка стария лак докато се появи дървото под него. След това можете да минете с някой от нашите байцове. Върху тях една ръка ленено масло да попие хубаво и след това се забърсва с парцал. И като изсъхне след забърсването (около 20-30 минути) минавате една ръка вакса за външна употреба (екстериор). Това покритие никога няма да се напука или олющи. Единствено от време на време можете да подхранвате дървото с една ръка вакса, защото слънцето с времето изважда маслата от порите на дървото. При този процес обаче не се изисква да се шкури или да се прави каквото и да е било. Просто нанасяте ваксата. Дори не трябва да миете праха преди това, ваксата ще изчисти мръсотията (ако има такава) и ще нанесе освежаващ слой. По този начин дограмата ще изглежда като нова и след 20 години.

   • Благодаря.
    Мога ли да получа картел с цветовете на байца?
    Къде бих могъл да разгледам продуктите Ви „на живо“?

 22. Красимир

  Здравейте. Интересува ме, ваксата от пчелен восък с варено ленено и борово масло подходяща ли е за покритие на дървени лъжици и други дървени изделия за употреба в кухнята? Също така и за финишно покритие на дърворезби, тъй като и любителски се занимавам с това изкуство.

  • Здравейте,

   Всички вакси, които предлагаме са подходящи за хранителни цели защото са само с натурални съставки. Има хора които правят дърворезби и ползват нашите продукти.

 23. Никола Тошков

  Бих искал да получа карта с цветовете на байцовете ви. Благодаря

 24. Мария Стоянова

  Здравейте!Бих искала да ми изпратите картелина с цветовете байц на мейла.

 25. Наслуки

  Здравейте, бих искала да получа картелина с цветовете на мейл.
  Също бих искала съвет за обработка на дървена ограда, предполагам чам, нова. Не е много фино обработена, та се чудех дали първо да я мина с шкурка, после байц и накрая ленено масло. Това достатъчно ли ще бъде за декоративна ниска оградка, без допир с почвата? А колчетата, които ще се бетонират в земята бих искала да импрегнирам, та да попитам и за импрегнант – дали предлагате вече и ако не – дали само с лененото масло ще постигна някакъв запазващ ефект при колчетата?
  Благодаря!

  • Здравейте,
   Изпратих ви цветовете по мейл.

   По отношение на оградата, вече имаме натурален импрегнант, в който сме направили формула с варено ленено масло и натурален боров катран. С негова помощ можете да удължите живота на цялата ограда. След този импрегнант можете да нанесете и някоя от ваксите за външни условия за максимален ефект. Що се отнася до колчетата. За тях най-добрия вариант е да обгорите с газова горелка онази част която влиза в бетона и съответно под земята, плюс 10 см нагоре над земята. Обгаря се до черно и след това с телена четка се изчеткват саждите. Докато е още топло, дори горещо дървото нанасяте от същия импрегнант и ще видите как обгореното дърво го попива много жадно. Това е най-добрия натурален начин, който ми е известен за защита на дървото, което ще бъде бетонирано и ще влиза под земята.

   По отношение на самата ограда реда на обработка е следния:

   1. Изшкурвате дървесината до желаното заглаждане. Колкото е по-гладко дървото толкова по икономично ще се нанася байца, маслото и ваксата, но това ще се отрази до някъде и на нивото на защита. За външни условия е препоръчително да не шлайфате дъските повече от шкурка с едрина 120. Това е оптимално.
   2. Почиствате така обработената дървесина и след това нанасяте байца. Изчаквате да изсъхне. Това отнема между 30-90 минути в зависимост от температурата и влажността на въздуха.
   3. Нанасяте импрегнанта с боров катран и ленено масло.
   4. При желание можете допълнително да нанесете някоя екстериорна вакса. Това е за максимален ефект и е по ваша преценка.

   За съжаление суровината от която правим натуралния импрегнант не е евтина и цената на 1 л е 28 лв. И за още по-голямо съжаление една от съставките е на изчерпване в България и няма ново производство, а ако се ползва вносна ще се оскъпи още повече.

   • Наслуки

    Много Ви благодаря за обстойното обяснение! Ще поръчам каквото ми е необходимо, веднага щом успея да си избера цвят но байца!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: