Продукти

ЗАБЕЛЕЖКА: Формата за поръчка се намира в долната част на страницата. Телефонът за поръчки и въпроси е 0887 815140.

***

Нашият народ има една поговорка, че врата на вълка бил дебел, защото си вършил работата сам. Може би нещо подобно важи и за балканджиите. Да живееш високо в Балкана далеч от удобствата и наличните материали на града е само по себе си причина да търсиш начини да вършиш и създаваш колкото се може повече от необходимите неща сам.

Именно в такива условия ние живеем и работим на Балкана. И къде от неволята, къде от наследствения балканджийски творчески потенциал ние създадохме ред продукти за обработка на дърво за ползване в нашата работилница. Някои от тези продукти се оказаха толкова добри и успешни, че се роди идеята да ги предложим и на останалите ни колеги. На тази страница ще намерите информация за тях, както и възможност да си ги закупите от нас.

натурални вакси за дърво

Нашите продукти са израз не само на нашия стремеж към безкомпромисно качество и висока ефективност, но също така и на нашето желание да използваме само натурални продукти и да бягаме от токсичните продукти на петрохимическата индустрия. Ето защо в списъка с продукти създадени от нас ще намерите само натурални продукти без химически добавки и токсини.

масла за дърво

Списък с продукти и цени

 1. Вакса от пчелен восък с варено ленено масло и борово масло.  Подходяща за поддържане на всички видове кухненски прибори и съдове от дърво, както и на всички видове мебели и подове от дърво. Подхранва и полира дървото. Цена за опаковка от 250 мл – 20 лв.
 2. Твърда вакса с карнауба (интериор). Съдържа чист пчелен восък, вакса от карнауба, натурално варено ленено масло, кокосово масло, ментово масло, орехово масло и борово масло. Това е изключително богат микс от масла и вакси, който подхранва, почиства, възстановява и защитава всякакви дървени повърхности. Изключително подходящ за дървени подове, плотове, мебели от дърво и други повърхности подложени на износване. Тази вакса има уникален аромат комбиниращ уханието на пчелния восък, боровото масло и ментата. Тя е прекрасен избор за натурално финиширане на нови мебели и изделия от дърво, както и за поддържане и освежаване на стари. Уникалното при тази вакса е че работи също толкова добре и за кожа  и всякакви изделия от естествена и изкуствена кожа, както и за лакирани и пластмасови повърхности. Сместа защитава дървените повърхности и кожата от вода, като може да се използва за импрегниране на обувки и платове за повишаване на тяхната влагоустойчивост и непромокаемост. Ваксата от карнауба, която е най-твърдата естествена вакса заздравява допълнително третираните повърхности и придава блясък. Полира се с вълнен парцал след изсъхване. Ще се изненадате колко добре тази вакса работи също и за таблата на автомобили. Цена за опаковка от 250 мл – 25 лв.
 3. Екстериорна вакса с телешка лой. Съдържа чист пчелен восък, вакса от карнауба, натурално варено ленено масло*, кокосово масло, борово масло и телешка лой. Тази вакса има още по-силни водоотблъскващи свойства от предната версия поради уникалните качества на телешката лой, която изключително плътно попълва дървесните пори. Поради това тя е най-подходяща за финиш и подхранване на дървени повърхности изложени на външни условия. Тя превъзхожда предния вид вакса и за поддръжка на кожа и кожени изделия от естествена и изкуствена кожа. Излишно е да казвам колко добре телешката лой взаимодейства с кожените изделия. За съжаление този вид продукт се предлага само в ограничени количества и спорадично защото истинска и качествена телешка лой (да не се бърка с телешка мас) се намира много трудно и в много малки количества. Цена за опаковка от 250 мл – 30 лв.
 4. Топ екстериорна вакса с гъша мас. Тази вакса има съдържание като предишната, но съставките подобряващи екстериорната защита са завишени допълнително, като телешката лой е заменена една от водоотблъскващите мазнини – гъшата мас, която има уникалните свойства позволяващи на гъските да остават сухи във водата. Това е нашия топ продукт за външни условия. Цена за 250 мл – 35 лв.Варено ленено масло без сикативи
 5. Натурално варено ленено масло. Лененото масло е използвано за защита и финиш на дървени изделия и повърхности от хилядолетия. То не гранясва и има много добри защитни и подхранващи свойства. Проблема е че пресованото ленено масло се води от несъхнещите масла и ако го нанесете в натурален вид (например ленено масло на Балчо от супермаркета) то няма да иска да изсъхне в продължение на дни, а може и повече от седмица да продължава да цапа. Това е причината големите производители да добавят така наречените сикативи. Те са химически изсушители, които правят лененото масло да съхне бързо. За съжаление сикативите съдържат тежки метали и са много токсични. Традиционния начин за подобряване на изсъхваемостта на лененото масло е чрез продължителна термична обработка или „варене“. Това е и причината на етикетите на много от продаваните в търговската мрежа ленени масла да пише думите „варено ленено масло“ или Boiled Linseed Oil. Само, че този термин се използва чисто образно, защото тяхното масло не е наистина варено, а е с добавени сикативи. От много години ние сме искали да намерим истинско варено ленено масло и за щастие най-после го намерихме. Лененото масло което продаваме е напълно натурално без добавени сикативи (което си личи и по натуралния му и естествен мирис), като е било термично обработено с цел подобряване на изсъхваемостта. Нашето ленено масло съхне бързо и точно както нашия байц не съсипва четките ако не ги измиете след употреба. Можете да ползвате същата четка в продължение на месеци, без да я миете и без да се съсипе. Разбира се е препоръчително поне веднъж седмично четката да се вчесва и почиства за да не се деформира. Цена 0.5 литра – 8 лв, 1 литър 15 лв, цена за расфасовка от 2 л  28 лв, разфасовка от 3 л – 40 лв, 5 литра – 65 лв.
 6. Натурален занаятчийски байц/оцветител за дърво и кожа. (Кликнете тук да видите наличните цветове.) Този байц е едно от най-големите ни открития и думите ми ще бъдат слаби да опиша, колко много му се радваме в нашата работилница. Той не съдържа никакви петрохимически продукти, никакви токсични вещества и е изключително подходящ както за аматьори така и за професионалисти. По-долу ще изредя защо:
  • Работи перфектно в запрашена среда. Не е нужно педантично да почистите работната си маса и детайла от прах, защото байца няма да се свърже с праха. Уникалното свързващо вещество в него е на целулозна основа (произвежда се от памучна целулоза), което се активира прониквайки в порите на дървото.
  • Край на засъхналите и съсипани четки. В нашата работилница ние имаме по една четка за всеки основен цвят байц с който работим. Никога не мием тези четки. Те не втвърдяват и не се съсипват при ползване с нашия байц. Това ни позволява да работим спокойно с най-скъпите и качествени четки без да се притесняваме, че ще ги съсипем.
  • Байца е бързосъхнещ и подходящ за шлайфане без да запълва порите на шкурката. Това позволява лесно и бързо отстраняване на дефекти по байцваната повърхност, някои от които се виждат едва след като сме покрили дефекта с някакъв финиш, а тогава е твърде късно за лесното му отстраняване. С нашия байц това вече не е проблем.
  • Изключително добра покривност. Увеличава интензитета си при втора и трета ръка. Това позволява добър контрол на цвета.
  • Край на съсипаните и изветрели байцове. Нашия байц може да стои отворен без да изветрее или да се съсипе.
  • Може да работите спокойно без маска и ръкавици. Байца е нетоксичен и няма опасност да вдишате отровни химически изпарения от него. Той няма натрапчив а едва леко доловим мирис, който сам по себе си говори за натуралното му съдържание. Разбира се байца цапа, защото това му е работата да оцветява, но може да се измие лесно от ръцете с обикновен сапун и вода.
  • Може да се нанася с четка, парцал или гъбичка. Може да се забърсва с цел постигане на по-прозрачен финиш или да се състарява със шкурене.
  • Може да се разрежда с вода с цел постигане на по-светли тонове.
  • Отделните цветове могат да се комбинират за постигане на цвят по ваш вкус.
  • Оцветява естествената кожа по-добре и по-трайно от боя за обувки.
  • Изключително бързо и лесно нанасяне. Дори моите деца се научиха да го използват в проектите си с прекрасен резултат. Не изисква професионални умения за нанасяне.
  • Може да се суши скоростно с пистолет за горещ въздух без да има опасност от напукване или съсипване на финиша.
  • UV-устойчив. Държи се прекрасно на външни условия. Там където купешки байцове са избледнявали само след година, нашия байц държи трайно цвета си. Изключително подходящ за фасади на къщи, огради, градински мебели, както и за всякакви интериорни приложения.
  • Нашия байц е създаден да бъде използван в комбинация с нашето натурално варено ленено масло или с някоя от нашите вакси. След изсъхване той на глед избледнява и променя цвета си. Но след полагане на масло или вакса върху него си връща цвета и остава по този начин. Ефекта е същия като при използване на цветни масла за дърво, като например тези на OSMO, само че по наши наблюдения е по-траен от тях, не съдържа токсични химикали и струва в пъти по-малко.
  • Цена на 1 литър занаятчийски байц – 8 лв.  Ако са необходими големи разфасовки за в бъдеще ще го предлагаме и на прах за разреждане с вода, за да можете да си забъркате 5, 10, 20 или колкото литра са ви необходими.
  • Добавихме 8 цвята пастелен байц, какъвто не сме виждали да се продава нито в България, нито в чужбина. Цена на 1 литър пастелен байц – 10 лв.
  • НОВО: Новите цветови картелини на байцовете са готови и публикувани ето тук.Натурален импрегнант за дърво
 7. НОВ ПРОДУКТ:  Натурален импрегнант за дърво с боров катран 2 в 1.  Този продукт го имаме от известно време, но не беше пубикуван досега сред продуктите. Импрегнанта едновременно импрегнира дървото с активната си съставка от натурален боров катран, който има естествени свойства да се съпротивлява на появата на плесени и дървояди. Импрегнанта е дълбоко проникващ и освен че импрегнира играе ролята и на финиш, защото съдържа ленено масло. Идеален е за натурално импрегниране без химии на дограма, врати, градински мебели, дървени фасади и въобще всяко нещо от дърво, което искате да импрегнирате без да използвате токсични химикали. Разходната норма на 1 л импрегнант е между 15 и 30 кв.м за 1 литър в зависимост от порьозността на основата. Средно е около 20 кв.м за литър. С този продукт едновременно импрегнирате и финиширате дървото. След него можете да обработите и с 1 ръка вакса, или можете да го оставите така. Ако желаете да комбинирате с байц, байца се слага ПРЕДИ импрегнанта. А ако ще слагате вакса, ваксата се слага СЛЕД импрегнанта. Цена 0.5л – 15 лв, 1 л – 28 лв, 2л – 50 лв, разфасовка от 3 л – 75 лв, 5 литра – 120 лв.
 8. НОВ ПРОДУКТ: Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба. Този продукт е специална разработка по молба на наши клиенти, които искат бързо да обработват големи площи едновременно с масло и вакса. Маслото е подобно на прозрачните масла на OSMO с тази разлика, че не съдържа никакви химикали, сикативи и се състои само от натурални съставки. Съдържа истинско варено ленено масло комбинирано с натурални вакси и восък от карнауба. Това прави маслото по-гъсто и дава възможност за полиране след изсъхване. Ефекта наподобява ако първо обработите дървото с ленено масло, а след това с вакса от карнауба, като спестявате време и нанасянето става по-лесно и бързо. Трябва да имате предвид, че да нанесете отделно ленено масло и после вакса с карнауба има по-пълноценен ефект и ако търсите по пълноценна защита е най-добре да ползвате продуктите отделно. Но ако имате голяма площ за обработка и искате да спестите време използването на гъстото финишно масло е добър вариант. Цена 0.5л – 16 лв, 1л – 30 лв, 2л – 57 лв, разфасовка от 3 л – 85 лв, 5 литра – 140 лв.
 9. НОВ ПРОДУКТ: Мека вакса с карнауба за интериор. Това е нов продукт разработен като опростена версия на нашата твърда вакса с карнауба. В резултат се получава по-мека вакса, която се нанася по-лесно върху по-големи площи и е предназначена за спестяване на време и улесняване на процеса на нанасяне. Твърдата вакса с карнауба си остава по-пълноценния вариант на защита на дървото в интериорни условия и е по-икономична, затова предимствата на този вариант е по-лесното и бързо нанасяне подходящо за по-големи площи (подове, ламперия, тавани и пр.) и малко по-ниската цена. Цена 250 мл – 23 лв, 500 мл – 42 лв.
 10. НОВ ПРОДУКТ: Мека вакса с гъша мас за екстериор. Това е нов продукт разработен като опростена версия на нашата топ екстериорна вакса с гъша мас. В резултат се получава по-мека вакса, която се нанася по-лесно върху по-големи площи и е предназначена за спестяване на време и улесняване на процеса на нанасяне. Твърдата вакса с гъша мас си остава по-пълноценния вариант на защита на дървото в екстериорни  условия и е по-икономична, затова предимствата на този вариант е по-лесното и бързо нанасяне подходящо за по-големи площи (фасади на къщи, сайдинг, ламперия, тавани, беседки и пр.) и малко по-ниската цена. Цена 250 мл – 33 лв, 500 мл – 64 лв.Натурално масло за външни условия за дърво
 11. НОВ ПРОДУКТ: Екстериорно гъсто финишно масло с гъша мас, пчелен восък, карнауба и боров катран. Този продукт е най-новото ни предложение, което комбинира в себе си три от нашите по-горни продукти – финишното масло, ваксата с гъша мас и импрегнанта с боров катран. Маслото е подобно на маслата на OSMO за външни условия с тази разлика, че не съдържа никакви химикали, сикативи и се състои само от натурални съставки. Съдържа истинско варено ленено масло комбинирано с натурални вакси и восък от карнауба, плюс натурална гъша мас и боров катран усилващи защитата на дървесината при външни условия. Това прави маслото по-гъсто и дава възможност за полиране след изсъхване. Ефекта наподобява ако първо обработите дървото с импрегнант с боров катран, а след това с вакса с гъша мас, като спестявате време и нанасянето става по-лесно и бързо. Отново имайте предвид, че ако нанесете отделно импрегнанта и после ваксата с гъша мас има по-пълноценен ефект и ако търсите по пълноценна защита е най-добре да ползвате продуктите отделно. Но ако имате голяма площ за обработка и искате да спестите време използването на гъстото финишно масло е добър вариант. Тъй като маслото съдържа боров катран, финиша не е прозрачен, но придава лек загар и леко потъмняване на дървесината. Цена 0.5л – 21 лв, 1л – 40 лв, 2л – 77 л, разфасовка от 3 л – 114 лв, 5 литра – 180 лв

ПОКРИВНОСТ на продуктите: Покривността на финишите за дърво е силно зависима от вида дървесина, нейната влажност и степента на обработка на повърхността. Но ако дървените повърхности са правилно подготвени нашите байцове, масла и вакси са изключително икономични! По-фино обработените повърхности ще погълнат по-малко байц, масло и вакса от по-грубите повърхности. При подходяща обработка на дървото:

 • Един литър байц би могъл да покрие до 25 кв.м дървена повърхност. Това прави до 0.32 лв на кв.м разход.
 • Една опаковка вакса от 250 мл също може да покрие до 30 кв.м ако се прилага с правилната техника (фино нанасяне с цялостно разнасяне на ваксата, все едно дървото се масажира и разтрива)Това означава, че можете да финиширате дървените си повърхности с напълно натурална вакса средно под 1 лв на квадрат себестойност.
 • Един литър варено ленено масло може да покрие до 30-33кв. м дървена повърхност. Тук разхода е под 50 стотинки на квадрат!

Горните данни са за 1 ръка. Ако дървото, което обработвате е по-грубо разходната норма ще се покачи, но като груб ориентир не би трябвало да ви скочи повече от два пъти от разхода цитиран по-горе. Което отново прави цената на квадрат обработена площ изключително нисък, дори при по груба дървесина. Ако обаче се опитвате да използвате финишните покрития на грубо разбичен дървен материал (както е излязъл от гатера) без допълнителна обработка на дървото, тогава разхода ще е най-голям и общо взето непредвидим, защото зависи от такива неща, като колко фини или едри са били зъбите на банциг лентата и колко остра или тъпа е била лентата, защото това води до различни по грубост повърхности.

Допълнителна информация за използването на продуктите:

 1. Практически инструкции за нанасяне на маслата и ваксите.
 2. Подробен списък на многостранното приложение на ваксите.

Продуктите могат да бъдат изпратени по ЕКОНТ с наложен платеж. За повече информация или ако имате някакви въпроси можете да оставите коментар по-долу или да се обадите на 0887 815140 за задълбочена консултация за използване на нашите продукти и кои от тях биха работили най-добре за вашия проект.

натурални вакси за дърво

По долу можете да използвате формата за поръчка, за да поръчате продуктите, които желаете. Моля попълнете всички полета, като въведете офиса на ЕКОНТ до който искате да се достави пратката. Моля въведете коректно и внимателно всички данни за поръчката, за да се избегнат ненужни грешки и обърквания.

Имайте предвид, че ние живеем и работим на отдалечено място в централния Балкан, затова нямаме възможност да изпълняваме поръчките ден за ден. За изпращането на поръчките ние трябва да изминем повече от 80 км, затова изпращаме поръчките веднъж седмично и това обикновено е всяка сряда. Поръчки получени до 10:00 в сряда* (вижте забележката) ги изпращаме в сряда след обяд и в четвъртък пристигат с Еконт, останалите поръчки събираме за изпращане следващата сряда. Затова моля имайте това предвид, когато поръчвате. Не ни е приятно да караме хората да чакат, но с нашето местонахождение нямаме друг избор.

ЗАБЕЛЕЖКА: Няма промени за тази седмица.

(за въпроси, консултации и поръчка по телефона: 0887 815140)

Доставката е за сметка на купувача и се определя от тарифите на Еконт. Препоръчваме ви да заявявате поръчките си до най-близкия ви офис на Еконт вместо до адрес, защото при пратки над 1 кг доставката до адрес е двойно по-скъпа, а под 1 кг се оскъпява с около 50%.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

223 коментара

223 thoughts on “Продукти

Навигация в коментарите

 1. Borislaw

  Здравейте ,

  имам кухненски плот от дъб , моля да ми препоръчате препарат за поддръжка на плота .
  Моля също така да ми кажете безвредни ли са продуктите ви , защото все пак ще имат досег с храната .

  • Здравейте,

   Всичките ни продукти са с натурални съставки и са безопасни за контакт с храната. В моя дом всичко е с тях, включително кухненската маса.

   Ако само ще поддържате плота можете да ползвате ваксата с карнауба или гъстото финишно масло за интериор. А ако искате да го обработите от начало, то тогава е добре да се мине няколко ръце на горещо с ленено масло или с гъсто финишно масло, и след това да се завърши с вакса от карнауба, с която в последствие ще го поддържате.

 2. Stoyanov

  Тъй като ще поръчвам спалня от иглолистна дървесина – коментирахме гаранцията при нанасяне на байц + твърда вакса с карнауба дали ще важи.
  Ползват материал с 9% влажност и понеже байца е на водна основа – имат опасения за свиване на дървото след изсъхване на байца. Предвид този факт (водната основа) – може би ще отпадне гаранцията.
  Какво мислите по въпроса, за да го коментирам и с тях?

  ПП: Ваксата може ли да се полира със стар плетен чорап от вълнена прежда?

  • Материала може да е бил 9% влажност при излизането от сушилнята, но след това в зависимост от влажността на въздуха влажността му може да се вдигне до 12% или да падне до 6%. Това означава, че дървото ще се свива и разширява в целия експлоатационен период. Всеки дърводелец знае за това движение на дървото и всички сглобки се предвиждат да поемат такова движение при промяна на влажността на въздуха.

   При нанасянето на байц на водна основа се намокря само повърхността на дървото при това за много кратко време, защото байца изсъхва за половин час и не се очаква това да предизвика движение на дървото. Но дори да предизвика някакво минимално движение на дървото, то ще бъде в рамките на предвиденото движение при промяна на влажността на въздуха.

   Ето защо ако един мебел е направен по правилния начин спазвайки принципите за движение на дървото – няма да има никакъв проблем с финишите, без значеие на каква основа са те. Всички мебели в моя дом са от натурално дърво и са обработени с нашите байцове и фииши и няма никакъв проблем с нито с разширяване, нито със свиване на дървото.

   Да, ваксите могат да се полират с вълнен парцал или микрофибърна кърпа.

   • Александър

    Здравейте,
    имам въпрос, който е малко извън темата на зададения. Споменахте спазване на принципите за движение на дървото при направата на мебели.
    Можете ли да ми препоръчате материал (източник) по тази тема?

    Благодаря!

   • В момента не се сещам за някаква конткретна книга, която да третира този въпрос в някаква изчерпателност, но всяка основополагаща книга за дърводелство включва изясняване на принципите на движение на дървото и как това влияе на конструкцията и сглобките на изделия направени от дърво.

    Конкретно ето тук една статия по въпроса:

    https://www.canadianwoodworking.com/tipstechniques/dealing-wood-movement

 3. Красимир

  Здравейте! Интересувам се дървен плот от букова дървесина мога ли да го оцветя с някой от вашите продукти? И в последствие кой би бил най добрия вариант за третиране на плота и да се получи водоотблъскващ ефект? И каква би била последователността на полагане и време за изсъхване на продуктите ви? При поръчка на ваши продукти издавате ли данъчна фактура на фирма за тях?
  Благодаря предварително.

  • Здравейте,

   Плота може да се оцвети с нашите байцове. Първо се нанася байца и след изсъхване (около час) може да се мине към следващите обработки. След байца най-добре е да се сложи гъсто финишно масло на горещо (нагрява се на водна баня до 70-80 градуса) и се нанася с четка с естествен косъм (изкуствения ще се стопи). Оставя се да попива няколко часа (2-3, може и повече) и след това се забърсва. На следващия ден може да се мине втора ръка. След това плота може да се обработи и с вакса от карнауба с която в последствие плота се поддържа от време на време.

   Фактури издаваме, но за целта плащането трябва да се направи по банков път. Не сме регистрирани по ДДС и фактурите са опростени.

 4. Янка АНгелова

  Здравейте! Поръчах си един от новите Ви продукти, а именно: Натурален импрегнант за дърво с боров катран 2 в 1. С него смятам да обработвам дървени дъски, които ще бъдат изложени на пряка слънчева светлина, дъжд и сняг. Ще се ползват за високи лехи. Ако не е подходящо, препоръчайте ми друг продукт, с който да третирам материала. Материалът е боров и още е суров. Благодаря предварително!

  • Импрегнанта е много подходящ за такива цели, аз също го използвам за градински конструкции, особено ако дървото ще е близко до или в допир със земята. Но за да имате по-пълноценен резултат е добре дървения материал първо да просъхне малко за да се освободи от влагата в порите. След това е добре да го обгорите с газова горелка до въглен. Да изчистите с мокра четка саждите и докато още е горещо да нанесете импрегнанта. Така ще осигурите много по-дълъг живот на високата леха.

 5. Цветелин Радойнов

  Здравейте, от години следя блога и Ви поздравявам за това, което правите.
  Предстои ми ремонт на селска къща и идеята ми е тавана да бъде с видими дървени греди и обшивка /сачак/, а пода с дюшеме. Затова искам да ми препоръчате Ваши продукти, подходящи за обработка на пода и тавана, като се има предвид, че постройката е 50 кв.м., покрита веранда от 25 кв.м. също с дървен под и таван, както и баня.
  Много бих искал да ми кажете и мнението си как да се изолира тавана – необходима ли е и каква мембрана, къде и как да се постави, каква вата и с какъв обем и плътност препоръчвате. Благодаря!

  • Здравейте,

   За старите греди, както и за дървени облицовки и дюшеме можете да ползвате или твърдата вакса с карнауба или гъстото финишно масло. Първия вариант е по-пълноценен като формула, докато втория се нанася по-лесно и бързо. Аз когато бързам минавам на втория, а когато искам да е максимално добре използвам първия.

   По отношение на изолацията на тавана, има много неща които трябва да се кажат и обяснят, затова най-добре ми звъннете на 0887 815140 и ще ви ориентирам в нещата, които трябва да имате предвид при изолация на тавана на стара къща.

 6. Magi

  Здравейте, в една от стаите имам стар паркет изциклен преди 15 години.Върху него има мокет.Имам идея да го мина с байц за цвят-за да стане по тъмен, но какво бихте ми препоръчали след байца?Не искам да го лакирам, а просто да запазя цвета на байца.Благодаря!

  • За паркет най-добре да минете след байца с Гъсто финишно масло, може и с вакса от карнауба, но тя е по-твърда и се нанася по-бавно, иначе е по-пълноценна като съдържание и подхранване на дървото. Нашите цветове на байцове са показани как изглеждат след поставяне на масло или вакса след тях, защото това е окончателния цвят.

 7. Ясен

  Здравейте, ще монтирам дървена ламперия около 90 кв. и дюшеме 25 кв. Въпроса ми е – преди монтажа с какво да обработя гърба на ламперията за предпазване от плесен и вредители, и дали изобщо трябва да го обработвам? Също да попитам катраненото масло прави ли дървото много по-тъмно и ако да горе долу до каква степен. Иначе аз мисля да мина ламперията с варено ленено масло, а дюшемето с вакса с карнауба. Моля дайте ми съвет и благодаря предварително.

 8. Poli

  Здравейте, обработих дървена ограда ( бял бор) със защитно лазурно масло на Osmo, но вторият слой искам да е с ваши масла, вакси.. Какво бихте препоръчали за целта.. Площта е 7 кв.м.. Няма допир със земята, ще се монтира хоризонтално. И още един въпрос – маслото на Osmo има лек приятен мирис в кутията, но след нанасянето дървото започва да мирише неприятно вкл..и след изсъхването.. На какво може да се дължи?

  • Здравейте,

   ОСМО по принцип мирише така, защото съдържа сикативи и други химикали. За външни условия от нашите продукти можете да използвате или ваксата с гъша мас, или екстериорното гъсто финишно масло, което предвид обема който трябва да обработите ще е по-подходящо, защото се нанася по-лесно и бързо.

 9. Vasil

  Здравейте, имам 3 квадрата плотове от бреза, които искам да ползвам за кухненски. За момента не са финно обработени – шкурка 120, бих искал препоръка с каква шкурка да ги завърша. Също така какво количество ленено масло и вакса(твърда вакса с карнауба) ще ми е нужно за тяхната крайна обработка. Очаквам препоръките ви за да мога да направя поръчката си, Благодаря ви предварително.

  • Здравейте,

   Кухненския плот можете да го изшлайфате до 180 или 240, повече не е нужно. От нашите продукти може да се обработи първо с ленено масло, после с вакса от карнауба, като най-малките опаковки ще ви свършат работа (0.5л ленено масло и 250 мл вакса с карнауба). Алтернативно вместо лененото масло можете да нанесете гъсто финишно масло (пак половин литър ще ви стигне), което е по-дълбоко проникващо и може да се нанесе и на горещо за по-пълноценен ефект. Добре е да се нанесе на няколко ръце, поне 3. След това можете да поддържате плота с ваксата с карнауба.

   Имайте предвид, че изпращаме пратките всяка сряда и след около час и нещо ще потегляме към Еконт. За да можем да реагираме по-бързо можете да позвъните по телефона.

 10. Alexander

  Привет,

  Искам да изработвам украса, съставена от жив мъх и дребни растения, засадени в/върху дървени пънчета. Нещо подобно на това: https://i.pinimg.com/originals/02/a5/1a/02a51aa791098e3c9f64e2f14bd4f7e7.jpg

  Бих се радвал да получа съвет относно начина на обработка на пънчетата и подходящите материали, чрез които да осигуря защитата им от вредители и влагата от поливането на растенията вътре. Предвиждам, някои от растенията да имат собствени кашпички, вложение в пънчетат, но все пак ще се освежават мъхове и др. чрез пулверизиране т.е. влага ще има.

  Предварително благодаря.

 11. Теодор

  Здравейте, моля ,препоръчайте ми продукт за третиране на нов сушен иглолистен масивен материал за външна употреба. Ще се използва за направа на веранда( навес) , видими конструктивни елементи. Основното ми притеснение е ,че имам за обработване приблизително 60м2 греди и 70м2 ламперия(сачак). Предпочитам финалния цвят да е тъмно кафяв (нещо като “палисандър”) . Благодаря предварително.

  • Аз моята веранда я обработих първо с натуралния импрегнант с боров картан и след това я минавам с гъстофинишно масло за екстериор. Но цяла зима стоя само на импрегнант и нямаше проблеми. Конструкцията на моята веранда също е от иглолистен материал 12х12, и дори не беше сушен, а само просъхнал на естествено сушене за 6 месеца. За цвят използвах „Чернозем“, който е доста тъмно кафяво и се получи в стила на старите къщи. Цвета се полага преди импрегнанта и маслото. Добре би било конструктивните елементи и ламперията да се различават като цветове и да има контраст. В моя случай използвах цвят „Ръж“ и се получи добър контраст.

   Не мога да ви кажа с точност какво количество байц, импрегнант и финишно масло ще са ви необходими за вашата квадратура, защото не знам колко груба или фино обработена е дървесината. Колкото по-груба е толкова повече разход дава. Един литър байц и масло може да покрият от 10 до 30 кв.м за литър в зависимост от това как е обработено дървото.

   • Георги Апостолов

    Здравейте, как препоръчвате да бъде обработена дървесината, за да бъде разхода на продукти в нормални граници. Доколкото разбрах от отговора Ви трябва да се за купят следните продукти (за конструкция на веранда):
    6. Натурален занаятчийски байц/оцветител за дърво и кожа.
    7. Натурален импрегнант за дърво с боров катран 2 в 1.
    8. Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба.
    Колко ръце се нанасят от всеки продукт?
    Благодаря.

   • Здравейте,

    За да бъде разхода в нормални граници е важно на първо място как е обработено дървото. Ако е добре изшлайфане в рамките на поне 120-150 едрина на шкурката разхода ще бъде в нормата. Относно нанасянето. Байца може да се нанесе на една или две ръце ако искате да постигнете по-светъл или по-тъмен тон. В нашите картелини всеки цвят е показан как изглежда на една и на две ръце. Импрегнанта обикновено се нанася на една ръка, а финишното масло може да се нанесе на една или на две ръце в зависимост от желанието. Аз обикновено го слагам на една ръка и след време освежавам, когато преценя че има нужда.

    Разхода на всички продукти е даден за една ръка.

 12. Божидар Божанов

  Привет! Имам няколко въпроса: 1. С какво да обработя дървен плот за баня, дъб, масив? Плота не е голям и мога да си позволя няколко ръце и различни обработки? 2. С какво да обработя дървен покрив на стая със сравнително големи размери и сравнително груба обработка на летвите, като нямам възможност за допълнително шлайфане? 3. Продуктите които включват в състава си телешка лой и патешка мас имат ли остатъчен дълготраен мирис на съответните биологични продукти и могат ли да се ползват в закрити малки помещения с повишена влажност (бани, тоалетни, кухненски боксове)? Благодаря предварително.

  • Здравейте,

   Тъй като плотовете са с най-голямо натоварване и мокрене, се препоръчва маслото да се нанася на горещо и да се мине няколко ръце. Във вашия случай – Натурално гъсто финишно масло (No.8) ще ви свърши работа, но е добре да минете 3-4 ръце на горещо. Горещото нанасяне се прави като се нагрее маслото на водна баня до 70-80 градуса и се нанесе веднага с четка с естествен косъм (тези с изкуствен косъм ще се стопят). След нанасянето се изчакват 2 часа дървото да попие и след това се забърсва със сух парцал. След забърсване се оставя да изсъхне и на следващия ден се минава втора ръка. И така процедурата се повтаря няколко пъти. След като изсъхне и последната ръка може плота да се мине една тънка ръка и с Твърда вакса с карнауба (No.2) и след това да се поддържа плота с тази вакса.
   2. Предполагам говорите за таван, а не за покрив, но това което можете да направите е да ги обработите със същото натурално гъсто финишно масло (No.8), което ви препоръчах и за плота. Но понеже казвате че дървесината е груба, то тя ще глътне повече. Затова за да спестите малко ви съветвам да минете първо една ръка с Натурално варено ленено масло за да се запълнят порите с масло и след това да минете една ръка с гъстото финишно масло, което на втора ръка ще глътне по-малко.
   3. Ваксите с телешка лой и гъша мас нямат остатъчна миризма, но трябва да се нанасят тънко и да се разнасят добре, а не да се натрупват, защото ако се натрупа ваксата няма да изсъхне. Това важи за всички вакси. Тяхното нанасяне трябва да е много тънко и да се втрива в порите, а не да се прави опит да се натрупа дебел слой. Иначе ваксите са подходящи за кухня и баня след нанасяне на гърсто финишно масло, като основа.

   • Божидар Божанов

    Привет! Благодаря за изчерпателните отговори. Другата седмица ще направя поръчка на пробни количества. Предполагам че технологията за нанасяне на Натурално гъсто финишно масло (No.8) и особено за ваксите с телешка лой и гъша мас е подобна на технологията с която се нанася OSMO – втриване, а след половин до един час избърсване и полиране с чист парцал, при добре шлайфани повърхности. Да имах предвид таван, а не покрив, грешка на езика :). Поздрави!

   • Да, начина на нанасяне е подобен на Осмо, но при гъстото финишно масло е добре да се изчака малко повече за попиването му – около час два и после се забърсва.

 13. Стефан Димитров

  Здравейте. Имам следния въпрос за продукта „ленено масло с боров катран“. Боровият катран наистина ли е добит от борови дървета. Чувал съм че има фалшив боров катран, който се добива от въглища и е канцерогенен.

  • Боровия катран се получава при безкислородно горене на смолиста борова дървесина. Не съм чувал за такъв който се добива от въглища. Нашия е произведен в България още през ерата на комунизма в предприятие за преработка на борови смоли и ползваме някакви остатъчни количества. Това предприятие вече не съществува и като ни свърши катрана не знаем какво ще правим. Може би ще се пробваме да си го правим сами.

   Поздрави.

   • Стефан Димитров

    Благодаря. Чувал съм, че в с. Борино правят боров катран и знаят технологията.

 14. Полина

  Здравейте, имам една стара дървена касетирана врата (външна), която в момента се опитвам да ремонтирам. Свалих с един препарат стария лак, който се беше олющил и сега минавам ръчно с една шкурка… Аз нищо не разбирам, но много искам да се науча да си поддържам сама дограмата. Въпросът ми е накрая като стане всичко чисто и гладко (което няма да е много скоро) с какво да го намажа. Дървото е меко и много лесно получава драскотини. Кой от Вашите продукти бихте ми препоръчал? През колко време трябва да се подновява покритието? Ако изпусна момента за подновяване ще се олющи ли като лака? Ако ми остане от продукта колко време след това мога да го доизползвам – има ли срок на годност? Също как се променя цветът с течение на времето?
  Извинявайте за хаотичните въпроси …
  Поздрави!

  • Здравейте,

   Първо можете да минете дървото с импрегнанта с боров катран. След това да я минете с гъсто финишно масло за екстериор или някоя от екстериорните вакси. С ваксата също вратата може да се поддържа като се освежава от време на време. Обикновено вратите веднъж годишно им е достатъчно, ако са външни, ако са вътрешни веднъж на 2-3 години.

   Нашите финиши никога няма да се напукат, защото те не правят филм, а проникват в порите на дървото. Това е истинския и естествен начин за поддържане на дървесината.

   Ако ви остане от продукта можете да го ползвате върху всякакви изделия мебели и конструкции от дърво, както и върху кожа и метал. Трайността е много голяма. Ние ги правим от няколко години и не се развалят ако се държат на тъмно и хладно място.

   Гореописаните продукти и финиши не придават цвят, могат само леко да потъмнят/вдигнат контраста на дървото. Ако искате цвят имаме палитра с натурални байцове, които можете да разгледате ето тук:

   https://woodcraftbg.wordpress.com/2017/06/21/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE/

   Байца се нанася преди импрегнанта, той е първото нещо, което се полага. Също работи в порите, не прави филм и не се лющи. Задължително след него трябва да се завърши с финишно масло или вакса.

   Принципно цветовете са стабилни във времето, но самата дървесина потъмнява с времето, особено ако е изложена на слънце. А това ще окаже влияние и на самия видим цвят, защото той се формира не само от байца но и от дървесината като основа.

 15. Светла Иванова

  Здравейте, имаме стара къща в Балкана, която се опитваме да поддържаме със собствени сили, макар и отдалечена на 300 км от местоживеенето ни. Има дървени тавани, които не са обработвани и поддържани и са нападнати от дървояди. Бихте ли дали съвет с какво да третираме, преди последваща обработка. И още може ли да се посещава работилницата Ви, че се оказва че ни делят едни 55 км.?

  • Здравейте,

   Ние имаме натурален импрегнант с боров катран, който може да прогони дървоядите. Не мога да ви гарантирам, че ще ги прогони на 100% защото за толкова години те са проникнали много на дълбоко в гредите и на такава дълбочина няма импрегнант, който да ги достигне. Но все пак ще помогне да ги намалите. И ако минете няколко пъти през няколко месеца ефекта ще е по-пълноценен.
   В момента се подготвяме за дърводелския събор и ако искате да ни посетите можете да го направите на събора на 1-2.Септември тази година. Ще има много повече интересни неща, отколкото ако само ни посетите в някое друго време.

 16. Наташа Гайдаджиева

  Здравейте!Най-напред поздравления за чудесния блог!Много въздействащ и вдъхновяващ!А сега към въпроса:касае се за вътрешни стълби в къща,почистени и изшлайфани до дърво.Посъветвайте ме кои ваши продукти и в каква последователност да използваме,за да им придадем цвят и устойчивост на износване.Благодаря!Успех във възродителната Ви мисия!

 17. Viktor Ivanov

  Здравейте,

  Бихте ли ми препоръчали от вашите масла или вакси за финиширане на масив от орех. Става въпрос за плот на маса за хранене.

  Благодаря Ви предварително.

  • Здравейте,

   Ореха е доста податлив на вода и е претенциозен тип дървесина. Затова е добре да се положи финиш на няколко ръце на горещо. В случая подходящо би било Гъсто финишно масло за интериор (No.8), като маслото трябва да се нагрее на водна баня и да се нанесе с четка с естествен косъм на няколко ръце (поне 3). След което може да се завърши с твърда вакса с карнауба (No.2). Аз по този начин съм направил масата в къщи.

   • Здравейте,
    За вашата маса вкъщи, ползвали ли сте байц?
    Ако искам да постигна една идея по-тъмен цвят на масив от орех, кой байц от вашите бихте ми предложили? Има ли друг начин за леко потъмняване за да не прецакам нещата с байца?
    Поздрави!

   • Здравейте,

    Да аз съм използвал байц върху дъбова маса. При масите трябва да се внимава байца да не се натрупа на повърхността, но е най-добре да се нанесе със забърсване и пигмента да остане само в порите на дървото. Байц можете да използвате какъвто цвят харесвате. Принципно по-тъмните цветове имат повече пигмент и трябва да се разнасят повече. Ако целта е да постигнете една идея по-тъмен орех, ние имаме цвят „тъмен орех“. С него можете да потъмните вашия орех.

 18. Nikola Penev

  Здравейте,

  Като човек, който обича сам да оправя нещата, ето че се стигна и до старата дървена маса. Тя е масив дъб с фурнир отгоре. В момента е със старо лаково покритие, което ще махна. Бих искал да попитам за съвет за използвни материали и последователност, като целта е леко да потъмня масата. Да кажем, че искам да докарам цвят, който наподобява задния фон на този блог (двете странични ленти). Масата ще е вътрешна, ще се използва за хранене, т.е. трявба да издържа на вода и леки надрасквания.

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,

   Не съм сигурен ако масата е от масивен дъб, защо да има фурнир отгоре. Обикновено фурнир се слага върху изкуствени материали, като ПДЧ и МДФ. Принципно дъба става по-тъмен като поеме масло, но може да се добави и байц, ако само маслото не потъмнява достатъчно дъба според желаното. За плотове на маса най-добре да се използва гъсто финишно масло а интериор (No.8), като се нанесе поне на 3 ръце на горещо.

   Ако ще се слага байц, той се слага най-първо, преди маслото.

   • Nikola Penev

    Здравейте,

    В случая препоръчвате гъстото финишно масло. За по-добри резултати е по-добре да се използва ленено масло ( на 3 пъти топло) и твърда карнауба вакса? краката със сигурност са дъб. Плота има фурнир и трябва да проверя със сигурност върху какво е поставен.

    Поздрави!

   • Гъстото финишно масло е комбинация между лененото масло и ваксата, нещо като 2в1. Освен това е по-добре да влезе и восък заедно с маслото на горещо, затова ви препоръчах този вариант. Това е което и аз ползвам за моите плотове и кухненска маса.

 19. Калоян

  Здравейте,
  преди месец или два, купих от вас ленено масло, но ми мирише на риба.
  Има ли начин да премахна тази миризма?

  • Здравейте,
   Такава миризма може да се получи ако маслото не е забърсано със сух парцал навреме след нанасянето. Според инструкцията за нанасяне на лененото масло, която сме дали в сайта – маслото трябва да се забърше 30-40 минути след нанасянето му с цел да се премахне излишното масло, което не е попило в порите на дървото. Ако не го забършете се получава слой не добре засъхнало масло на повърхността, което може да причини тази миризма.

   Премахването на този незасъхнал слой може да се направи чрез шлайфане със скочбрайт, който е с пореста структура и може да обере незасъхналото масло без да нарани дървото.

   Ето това представлява скочбрайта: http://elektrik90.com/index.php?item=464&group=36

   След зачистването със скочбрайт, можете да минете дървото една лека освежаваща ръка с твърда вакса с карнауба. Тя трябва да се нанася много тънко и да се разнася добре.

 20. Toni

  Здравейте
  Искам да попитам за холна масичка, шкафче, бюро, изработени от Чам, какво бихте препоръчали. Освен шкурка, друго не е виждало дървото.
  И също така една дървена маса, която ще стои на терасата и ще я попръсква дъжд/сняг малко?
  Например и за вътре и за вън първо с N7 импрегнат с катран и после с N8 гъсто финишно масло?

  • Да, варианта, който сте написали е добре за външната масичка, а за вътрешните неща може и без импрегнант. Не пречи ако сложите, но не е задължително.

   • Toni

    А гъстото финишно масло, подсилва ли цвета на дървото, както химическите финиши?

   • Маслото подчертава жилите на дървото и вдига контраста, като прави по-добре от химическите финиши, защото прониква в дълбочина.

 21. Toni

  Здравейте, получих импрегнатна с катран (N7) и гъстото финишно масло (N8). Импрегнатна предполагам се нанася тънко с четка.След като нанеса импрегнатна, след колко време и как да нанеса финишното масло? Става дума за маса на тераса, и бюро и шкафче вкъщи.
  Благодаря 🙂

  • Маслото може да се нанесе на следващия ден. След нанасянето му с четка се изчаква до 2 часа непопилото масло задължително трябва да се забърше с чист парцал за да може да изсъхне равномерно

 22. Велислав Пенев

  Здравейте, моля за съвет как да обработя с вашите продукти дървена дъбова греда над вратата на камина. Моята идея е първо с варени ленено масло и после с вакса с карнауба. Моля за вашето мнение. Предварително благодаря.

 23. Велислав Пенев

  Благодаря. Поддръжката след това как е по-добре да се прави, по същия начин ленено масло + вакса или само вакса имайки предвид че гредата е в непосредствена близост до източник на топлина?

  • Само с вакса е достатъчно. Близостта с топлината не е проблем за финиша, проблем може да дойде от това че може да се доведе до измятането на дървото, ако се грее непрестанно от едната страна

 24. Велислав

  Благодаря за отговора, ще поръчам нещата.

 25. Яна

  Здравейте,кои от вашите продукти ще ми препоръчате за кухненско от чам включително и плотът ще бъде направен от чам.Искам да използвам вашите продукти, но не зная кой от тях или каква комбинация да използвам. Кухненското ще се ползва в къща в едно селце край морето,доста е влажно.Благодаря ви.

 26. Антония

  Здравейте и за много години!
  За мое щастие тези дни се сдобих със стара, над 100 годишна диканя!
  Не е в добро състояние и първо смятам да я обработя с препарат против дървояди.
  Моля, посъветвайте ме какви стъпки да предприема, за да вдъхна живот на тази старина.
  Благодаря предварително!

  • Здравейте,

   Това, което можете да ползвате от нашите продукти е следното. Първо може да я обработите с натуралния импрегнант с боров катран (продукт No.7). Тази обработка освен че прогонва дървоядите ще подобри видимо външния вид на дървото и можете да го оставите така, ако не ви се влагат повече пари в изделието. Но ако искате допълнително да подобрите вида и да защитите дървото след импрегнанта можете да обработите с гъсто финишно масло. В зависимост от това дали диканята ще я ползвате като декорация за интериор или искате да я вложите в реална работа (навън) можете да ползвате интериорното (No.8) или екстериорното (No.11) гъсто финишно масло.

   • Антония

    Много благодаря за бързия, изчерпателен и компетентен отговор!
    За декорация я взех и ще изпълня това, което ме посъветвахте.
    Радвам се, че Ви намерих!
    Поздрави сърдечни!

 27. Здравейте,
  Имам идея да ползвам вашите продукти за да придам нов вид на кухненските шкафове (чам), които са с тъмен цвят и лак, с байц бял пастел П07. Задължително ли е да махна лака ? След нанасяне на байца, какъв продукт препоръчвате ?
  Благодаря предварително 🙂

 28. Димитрина Стефанова

  Здравейте! Пода ни е естествен паркет от варен бук, поставян преди 20 години. Два пъти циклен и лакиран за това време Тъй като вече е в доста лошо състояние, предстои циклене и поставяне на покритие. Обмислям омасляване с Вашите продукти. Моля за съвет кои продукти е най-добре да избера. Помещението е 35 кв.м. Сами ще ги нанасяме, а нямаме опит и това ще е за първи път. Помещението е натоварено ( ходи се интензивно, често с обувки и има куче ).
  След като се запознах с вашите статии имам няколко варианта, но ще съм благодарна, ако Вие предложите най-подходящия предвид особеностите на помещението и нашата неопитност. Ето вариантите:
  1. Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба. – 1 ръка + Твърда вакса с карнауба (интериор) – 1 ръка.
  2. Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба. – 2 ръце
  3. Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба – 1 ръка + Мека вакса с карнауба за интериор – 1 ръка.
  4.Натурално варено ленено масло -1 или 2 ръце (не знам кое е по-добре) + Твърда вакса с карнауба (интериор) – 1 ръка.

  Ако никой от тези варианти не е подходящ моля за Ваш.

  За повишаване на якостта добре ли е да се загреят продуктите ? Как е най-добре да се почиства пода? Как да се поддържа пода във времето, за да не се съсипе покритието ? И ако все пак се допусне по-дълъг период без поддръжка как се процедира ?

  Благодаря предварително.

  • Здравейте,

   Най-добрия е вариант 1, който сте описали. За по-добър резултат финишното масло може да се нанесе на горещо (нагрява се на водна баня). Това води до по-дълбоко проникване на маслата и ваксите.

   Пода най-добре се почиства на сухо без мокрене (в краен случай с много леко навлажнен парцал), защото бука е много чувствителен към влагата. Ако има някакво петно или мръсотия от нещо, което трябва да се изчисти най-добре изчистването да стане с ваксата с карнауба. Тя има много добри почистващи свойства.

   От време на време можете да освежавате пода с гъсто финишно масло или с вакса с карнауба. Това подхранва порите на дървото и го поддържа в идеален вид. Това може да се прави веднъж годишно или веднъж на няколко години (както прецените). Става въпрос за бързо и леко освежаване при което на един плосък моп се слага малко масло и се минава целия под. По този начин дървото запазва хубавия си външен вид.

  • Красимира

   Здравейте, интересува ме дали и кои от вашите вакси и масла са подходящи за обработка на естествена кожа? Благодаря

   • Ваксата с карнауба (продукт No.2) e добър вариант, ваксата с телешка лой също. Но трябва да се има предвид, че ваксите трябва да се нанасят много тънко на фин слой върху кожата и са подходящи само за кожа по-дебела от 1 мм. В някои случаи може да работи и за по-тънка кожа, но при тънката кожа (това обикновено е тънка каширана кожа върху някаква подложка, както при някой вид портфейли, чанти и якета) може да има нежелани странични ефекти. При изделия от солидна плътна кожа, ваксите работят прекрасно и без проблеми.

 29. Иван

  Здравейте,имам колекция от няколко стари възрожденски кремъчни пушки – прикладите предполагам са от орех и питането ми е,какво е по-добре да ползвам за протекция…..дали само периодично да нанасям ленено масло или ще е удачно използването и на някой от другите ви продукти ?!
  Предварително Ви благодаря !!

  • Ако са стари пушките аз бих препоръчал да ги минете първо с натуралния импрегнант (No.7) и след това с вакса с карнауба или вакса с гъша мас. Можете в последствие да поддържате прикладите (и металната част също) с тази вакса. Ваксата позволява и полиране до сатен-гланц.

 30. Зорница

  Може ли лененото масло да се използва за сезониране на чугунени съдове/тигани

  • Здравейте, нашето масло е термично полимеризирано с цел бързо изсъхване. Полимеризирането класифицира лененото масло извън групата на хранителните продукти, поради което въпреки че маслото не е токсично и няма химически добавки не е препоръчително да го ползвате за тази цел. Използвайте зехтин. Аз моите чугунени съдове с това ги обработвам.

 31. Kostadin Valkov

  Здравейте, имам маси от дърво и епоксидна смола, дървото е дъб,орех,липа,топла, масите са изшкурени и остава да нанеса финалния слои,който да придаде блясък, бихте ли ми препоръчали нещо с ленено масло и восък или..? благодаря.

  • Здравейте,

   Нашите продукти са натурални могат да се полират до сатен гланц, но не и до лъскав блясък (като стъкло). В зависимост от това за какво ще се използват масите, можете да използвате гъстофинишно масло нанесено на горещо на няколко ръце, или да използвате вакса с карнауба (на студено), ако няма да се мокрят и цапат много масите. Горещото нанасяне помага за по-дълбоко проникване на финиша и по-добра защита на дървото. След изсъхване на финиша може да се полира с вълнен парцал или микрофибърна кърпа.

   • Костадин Вълков

    А Твърдата вакса с карнауба, трябва ли да се разтопи малко или така се нанася?

   • Не, нанася се на студено. С обикновена гъбичка за чинии. Твърдата вакса ако се разтопи не може да се контролира и това води до излишно натрупване и загуба на материала.

    На горещо могат да се нанасят гъстите финишни масла – за интериор и екстериор.

 32. Titex

  Здравейте,

  Ще съм благодарен да споделите какъв е подходящият финиш от Вашата гама за мебел-шкаф, изработен от брезов шперплат? Плотът върху шкафа е от многослоен буков панел. За него наскоро закупих от Вас твърда вакса с карнауба (интериор). Все още не съм я използвал, тъй като шкафът е в процес на изработка Може ли същата да се ползва и за брезовия шперплат?

  Прочетох за начините за нанасяне на ваксата- топъл и студен. Какво бихте казали ако преди нанасяне, повърхността се загрее със сушоар?

  Благодаря Ви предварително за отделеното време.

  Поздрави,
  Любо

  • Ваксата с карнауба ще работи еднакво добре на всякакъв вид дървесина, без значение дали е във вид на масивна дървесина или на шперплат. Нагряването на плота преди нанасяне на ваксата няма да има никакъв ефект, защото такава голяма площ трудно може да се загрее до необходимите градуси за за има смисъл. Ако искате финиш нанесен на горещо, най-добре да се ползва гъстото финишно масло, което може да се нагрее на водна баня на 80-100 градуса и да се нанесе по този начин върху дървото.

 33. Веселин

  Здравейте!
  Желая да използвам Вашите продукти за защита на градински шезлонг, изработен от иглолистен материал. Дъските съм ги сушил окло две години и са идеално шлайфани.Смятам да използвам в последователност: 1.Байц, 2.Импрегнант, 3.Топ екстериорна вакса с гъша мас.Очаквам мнение и съвет!
  Поздрави!

  • Правилно сте схванали последователността и избора на продукти. Само имайте предвид да нанесете ваксата на тънко без натрупване, защото тя е предвидена да работи по този начин. Да се втрие в порите, а не да се натрупва повърхностно.

   • Веселин

    Благодаря! В момента шезлонга е на части.Смятам да третирам всеки детайл по отделно и след това сглобявам. До срада ще направя поръчка, за да получа продуктите в четвъртък.
    Лека вечер!

 34. Димитър

  Здравейте, правя си маса за тераса от ствол на топола. Дървото е с диаметър около 65см и дебелина около 10-15 см. Още не е изсъхнало напълно. Изшкурил съм горния край до шкурка P400 и ми предстои инпрегнирането. Спрял съм се на лененото ви масло и тук идват въпросите ми
  1- трябва ли да чакам дървото да изсъхне напълно преди инпрегнирането с маслото или мога да го намажа още сега както е полу-сухо
  2- как точно се инпрегнира дървото, колко да загрея маслото и да го варя ли пак непосредсвено преди мазането и със шкурка, парцал или четка да го втривам
  3- може ли след определено време на съхнене на лененото масло в дървото то да бъде лакирано или залято със епоксидна смола

  • Здравейте,

   При 65 см дебелина такова дърво ще съхне много дълго време. Порядъка е 2.5 см на година. Тополата по принцип е много слаба дървесина за външни условия. Ако ще я импрегнирате е добре да се направи с имрегнанта с боров катран (продукт No.7), защото маслото е за финиш, а не за импрегнация. Импрегнирането ако се направи на горещо (нагряване на водна баня до 80-100 градуса) ще бъде по-ефективно.

   1. Колкото е по-изсъхнало дървото толкова повече финиш ще поеме и ще има по-голяма полза. Но както казах и по-горе пълно изсъхване можете да очаквате след години.
   2. Загряването се прави на водна баня и се нанася с четка с естествен косъм. При тази температура изкуствения косъм се стопява.
   3. На всички лакове и смоли (лака също е вид смола) пише на етикетите, че основата на която ще се нанасят трябва да бъде суха, обезпрашена и обезмаслена. Това само по-себе си говори че лак или смола не се поставя върху омаслена повърхност. Двете технологии не са съвместими. Фниша с масло е съвместим с вакса за дърво.

   Надявам се успях да отговоря на всичките ви въпроси.

   • Димитър

    Дебелината на дървото е около 15см, диаметъра е 65. От отговора ви разбрах че лененото масло на което съм се спрял за предпазване и предотвратяване от голямо напукване на дървото не е подходящо. Какво бихте препоръчали за основа преди лак или смола

   • Аз не препоръчвам ползването на лак, защото първо е токсичен, второ старее и се напуква и трето на влажно дърво ще стане на нищо, защото то ще продължи да се свива и лака и епоксито ще се набръчкат яко.

    За да осъзнаете по-ясно ситуацията си представете следното. Дърво, което съдържа голямо количество влага е запечатано с лак или епоксидна смола. Напича го слънцето или го обгръща топъл въздух. Всичко това кара влагата в дървото да иска да се изпари. Къде обаче ще отидат тези пари, когато дървото е запечатано? Парите ще започнат да напъват от вътре и да атакуват лака и смолата. Рано или късно природата побеждава и лака започва да се напуква и лющи.

    Финиша с масло и вакса е единственото нещо, което е приложимо на дърво, което не е добре изсъхнало, защото те не образуват запечатващ филм и позволяват на влагата да се движи и изпарява от дървото.

 35. София Чобанова

  Здравейте,имам маса от чам която е мината с байц на водна основа . Може ли да ми препоръчате някоя от вашите вакси ,но идеята ми е да си запази цвета без да пожълтява.
  Благодаря предварително!

  • Здравейте,

   Във вашия случай е най-подходяща ваксата с карнауба (продукт No.2). Тя само ще вдигне малко контраста на дървото, но няма да го оцвети в друг отенък.

 36. Цветелина

  Здравейте,
  Интересуваме дъски за декинг, които не обработени, за тях кой Ваш продукт е най- добре да се използва?
  Благодаря
  Хубава вечер!

  • Здравейте,

   За декинг изложен на външни условия най-подходящия ни продукт е Гъсто финишно масло за екстериор (No.11).

 37. Ганчо Георгиев

  Здравейте. Имам стара къща с гредоред. С какво да намажа гредите против дървояди?Тях вече ги има. Благодаря.

  • Здравейте,
   Нашия продукт, който е за импрегниране и дървояди е под номер 7 – натурален импрергнант с боров катран. Трябва да имате предвид обаче че дървоядите в старите къщи са проникнали до самата сърцевина на гредите и няма начин да успеете с който и да е импрегнант да достигнете до тях. Можете да постигнете подобрение, но не може да се очаква 100% решение на проблема.

 38. Катя

  Здравейте!
  Ще поръчам от вашите продукти, но първо да ме посъветвате. Сложих нова дървена дограма на доста голяма площ в къща от 50-те години, но оставих и част от старата дограма, правена от дядо ми. На различни стени на къщата са двете различни дограми, дали ще ги сближавам по цвят – ще реша по-нататък. Засега се интересувам как да запазя новата дограма от дървояди и атмосферни условия и как да изчистя и освежа старата дограма. За чистенето засега изглежда, че ще се справя със шпакла и шкурене. За новата дограма възнамерявам да поръчам импрегната за дърво с боров катран. Варено ленено масло ще ми трябва ли? А после каква вакса? Струва ми се, че за мене (50 килограма с дрехите) по-леко ще бъде да работя с някой от финишите за дърво. Вие пишете, че с ваксите е по-пълноценно, но аз не се виждам да мога да сваля прозорците и да обработвам щателно с търкане.
  Блогът Ви е чудесен. Много неща научих от него и все още си чета с радост.

  • Тази нова дограма която сте купили тя не идва и с някакво покритие? Обикновено дограмите идват с някакви изкуствени покрития през които маслото и импрегнанта няма да проникнат. Единствено можете да ги поддържате с ваксата (например вакса с карнауба) и с цел удължаване живота на изкуственото покритие.

   Старата дограма е добре да се свали и изшлайфа прилежно. След което можете да я обработите с импрегнант и след импрегнанта с гъсто финишно масло за екстериор. Може и с вакса с карнауба след импрегнанта.

 39. Николай

  Здравейте

  Кой продукт е най подходящ за дървени дъски за рязане и сервиране.

  Поздрави

  • Макар много от продуктите да са подходящи за дъски за рязане (ленено масло, твърда вакса с карнауба, вакса с гъша мас, вакса с пчелен восък), за тази цел ние препоръчваме най-вече гъстото финишно масло (продукт No.8) нанесено на горещо няколко ръце.

 40. Бойко Боев

  Изключително съм доволен от продуктите които предлагате. Цената е забележително по ниска от всичко предлагано в магазин и дървото реагира много добре на продуктите ви. Досега съм ползвал байц (цвят слънчоглед) и варено ленено масло.
  https://1drv.ms/u/s!AldpNW7oPdkshKUgkODAaI3ITAhIbw?e=rjZ6uA
  това е едно от нещата които направих и надявам се, ще издържи дълго време.
  Предстои ми изработка на лятна кухня изцяло от дърво и ако успя да се организирам, ще отново базирано на вашите продукти.

 41. Malina Antova

  Здравейте, и аз съм решила да си купя от вашите продукти, но преди това един въпрос : дали белият байц може да се полага върху коркова плоскост, необработена? Примерно 2 или 3 ръце? Благодаря!

  • Не сме експериментирали с белия байц върху коркова плоскост. С маслата е правена обработка и то много успешна. За байца можем само да изкажем предположение, че ще стане, но без да сме пробвали не можем да сме сигурни.

 42. Николай

  Приблизително колко време е необходимо за пълно изсъхване при обработка с ленено масло?

  • След забърсването на маслото, ако забърсването е направено както трябва, маслото е сухо на пипане след няколко часа. Втвърдяване на маслото се очаква след 24 часа, но ако не е забърсано добре, този срок се увеличава.

 43. Красимир

  Здравейте!
  Предстои ми ремонт на кьошк. Днес купих основните греди (10х10 см) – чам. Предполагам, че материала е престоял известно време. Личи по потъмняването на горната страна. Ориентирал съм се към обработка с импрегнант за дърво с боров катран 2 в 1. Дъски за дюшемето нямаха налични, но идната седмица ще пристигнат и вероятно ще са съвсем сурови. Ще се радвам да ме посъветвате каква дебелина да избера и как да ги обработя.
  Поздрави!

  • Здравейте,
   Това, което сте взели най-вероятно е груб и влажен материал. Това че има потъмняване (вероятно посивяване) означава, че материала е стоял на влага и е бил морен и са почнали да се развиват процеси на повърхностно гниене.

   Дюшеме можете да си вземете сухо и калибровано на 25 лв. Ако вземете суров материал ще имате големи ядове с него, защото той нито ще е калиброван, нито сух, нито обработен гладко, ще се измята, пука и цепи ако го монтирате влажен.

   Иначе за обработката може да се мине с импрегнант и после с екстериорно финишно масло. Като може и да остане на импрегнант 1-2 години.

 44. Красимир

  Благодаря за светкавичната реакция! Ще търся дюшеме. Гредите така или иначе са факт. Потъмняването им не е онова характерно черно за влажен чам (има на места), а по скоро от влиянието на вятър и слънце. Мисля, че ще свършат работа. Старите са поне на 40 години и са 10 х7 см. Не съм сигурен дали са били обработвани. Имаше няколко различни слоя блажна боя. Проблема беше в дюшемето.
  Мисля да го редя, като оставя фуги около сантиметър? Да не задържа вода и да се проветрява.

  • Дющеме се нарича подова настилка, която е изработена с нут и перо и се слага плътно. Ако искате да сложите дървена настилка с фуги, това вече се нарича декинг и не следва да има нут и перо. При декинга обаче трябва да има рифел от долната страна за да не гният дъските (защото рифела позволява вентилация). Фугите не декинга обикновено се правят 5-6 мм.

   Ако сложите влажни дъски за декинг те ще се усучат и изметнат (а ако ги стегнете здраво ще се нацепят) и ще имате много неравен под.

 45. Иван А.

  Здравейте!
  Очаквам тези дни дърводелеца да добърши новата ни дъбова входна врата.
  Поръчал съм я без каквато и да е обръбонта – лак, боя или масло, и искам да я омасля сам.
  Моля, дайте препоръки кои от продуктите ви да използваме, в какъв ред и как точно.
  Вратата е входна, външна, на къща – ще я пече слънце, ще я бръсне сняг. Надявам се че с омасляване ще спомогна максимално на дървото да издържи на условията и да се измята и надува минимално.

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Най-подходящо в тази ситуация е нашето екстериорно гъсто финишно масло (продукт No.11). Можете да го нанесете на няколко ръце (2-3) с изчакване 24 часа между ръцете.

   Относно измятането и разширяването, това не е нещо което се решава от финиша, а от подбора на дървен материал. Ако дървото използвано за вратата е с криви жили то ще има тенденция към измятане и няма сила, която да може да го спре от това. Затова е важен подбора на дървен материал да е с прави жили за да няма измятане. Относно свиване и разширяване на дървото това също е нормален процес при всяко дърво. Затова се предвиждат съответните фуги за да се осигури движенията на дървото при смяната на влажността на въздуха и сезоните.

 46. Milkana Mincheva

  Здравейте!

  Много съм щастлива, че открих блога ви малко преди да се наложи да си обзаведа дома. Благодаря за всичко, което откривате/правите!

  Интересува ме кой от продуктите ви (или комбинация от такива) точно е подходящ за покритие на гардероб от иглолистна дървесина, който ще ни доставят без никаква лако-байц-бработка по наше изискване.

  Много ви е голям асортиментът и се опасявам да не поръчам нещо неподходящо за такъв тип мебел.

  Благодаря от сърце!

  Милкана

  • Здравейте,

   Ако искате цвят първо можете да сложите някой от байцовете (продукт No.6). След което можете да обработите гардероба с финишно масло (продукт No.8) и накрая да завършите с твърда вакса (продукт No.2).

 47. Ивелина Авдева

  Здравейте!
  Имам 4 кв.плот от акация,ще го ползвам за плот за кухня.Купен е импрегниран,изисквали втора,повторна импрегнация и с кой ваш продукт.Лененото семе и ваксата (кой вид да е)?
  И плот акация добре ли е за плот?разполагам и с плот от бук ,който не е обработван(имрегниран).Кой вариант е по добър според вас?
  Благодаря за отговора предварително.
  Поздравления за прекрасният блог.

  • Здравейте,

   Акацията е много добър избор за кухненски плот, а бука е лош избор. Буков плот не е добре да се ползва на места където има влага и ще се мокри.
   Не знам с какво е импрегниран плота от акация. Нашия продукт за плотове е гъстото финишно масло (no.8) нанесено на горещо последвано от вакса с карнауба (no.2).

 48. Веселин Ячев

  Здравейте! Имам 70кв.м ново дюшеме от смърч. Искам да го оцветя в по тъмен цвят , примерно тъмен лешник или орех. После ако сложа гъсто масло с вакса, достатъчно ли ще е като обработка. Искам да постигна „винтидж“ визия. Няма да фугирам след цикленето. С какъв номер шкурка ще препоръчате да се изцикли. Какви количества байц и масло с вакса трябва да поръчам? Благодаря предварително!

  • Здравейте,

   Под обикновено се шлайфа до 120. После байца препоръчваме да се нанася с парцал, а не с четка за да се забърше излишния пигмент. След това може да се обработи с гъстофинишно масло (no.8) последвано от вакса с карнауба (no.2). Байц ще ви стигне около 4 л, масло около 3л и 2 опаковки вакса с карнауба.

Навигация в коментарите

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: