Продукти

ЗАБЕЛЕЖКА: Формата за поръчки се намира малко след последния 11-ти продукт в списъка с продукти.  Телефон за консултации и въпроси 0887 815 140.

***

Нашият народ има една поговорка, че врата на вълка бил дебел, защото си вършил работата сам. Може би нещо подобно важи и за балканджиите. Да живееш високо в Балкана далеч от удобствата и наличните материали на града е само по себе си причина да търсиш начини да вършиш и създаваш колкото се може повече от необходимите неща сам.

Именно в такива условия ние живеем и работим на Балкана. И къде от неволята, къде от наследствения балканджийски творчески потенциал ние създадохме ред продукти за обработка на дърво за ползване в нашата работилница. Някои от тези продукти се оказаха толкова добри и успешни, че се роди идеята да ги предложим и на останалите ни колеги. На тази страница ще намерите информация за тях, както и възможност да си ги закупите от нас.

натурални вакси за дърво

Нашите продукти са израз не само на нашия стремеж към безкомпромисно качество и висока ефективност, но също така и на нашето желание да използваме само натурални продукти и да бягаме от токсичните продукти на петрохимическата индустрия. Ето защо в списъка с продукти създадени от нас ще намерите само натурални продукти без химически добавки и токсини.

масла за дърво

Списък с продукти и цени

 1. НОВ ПРОДУКТ: Балсамова вакса за ръце, кожа и дърво. Това е нашата най-нова вакса, която не съдържа ленено масло, а вместо това съдържа набор от натурални козметични масла и вакси. Това я прави изключително подходяща за обработка на изделия от кожа, но освен това ваксата представлява 100% натурална козметика за ръце. Тази вакса също подчертава красотата на дървесните шарки по-добре от останалите вакси и е подходяща за ювелирни изделия от дърво. Цена за опаковка от 250 мл – 46 лв.
 2. Твърда вакса с карнауба (интериор). Съдържа чист пчелен восък, вакса от карнауба, натурално варено ленено масло, кокосово масло, ментово масло, орехово масло и борово масло. Това е изключително богат микс от масла и вакси, който подхранва, почиства, възстановява и защитава всякакви дървени повърхности. Изключително подходящ за дървени подове, плотове, мебели от дърво и други повърхности подложени на износване. Тази вакса има уникален аромат комбиниращ уханието на пчелния восък, боровото масло и ментата. Тя е прекрасен избор за натурално финиширане на нови мебели и изделия от дърво, както и за поддържане и освежаване на стари. Уникалното при тази вакса е че работи също толкова добре и за кожа  и всякакви изделия от естествена и изкуствена кожа, както и за лакирани и пластмасови повърхности. Сместа защитава дървените повърхности и кожата от вода, като може да се използва за импрегниране на обувки и платове за повишаване на тяхната влагоустойчивост и непромокаемост. Ваксата от карнауба, която е най-твърдата естествена вакса заздравява допълнително третираните повърхности и придава блясък. Полира се с вълнен парцал след изсъхване. Ще се изненадате колко добре тази вакса работи също и за таблата на автомобили. Цена за опаковка от 250 мл – 34 лв.
 3. Екстериорна вакса с телешка лой. Съдържа чист пчелен восък, вакса от карнауба, натурално варено ленено масло*, кокосово масло, борово масло и телешка лой. Тази вакса има още по-силни водоотблъскващи свойства от предната версия поради уникалните качества на телешката лой, която изключително плътно попълва дървесните пори. Поради това тя е най-подходяща за финиш и подхранване на дървени повърхности изложени на външни условия. Тя превъзхожда предния вид вакса и за поддръжка на кожа и кожени изделия от естествена и изкуствена кожа. Излишно е да казвам колко добре телешката лой взаимодейства с кожените изделия. За съжаление този вид продукт се предлага само в ограничени количества и спорадично защото истинска и качествена телешка лой (да не се бърка с телешка мас) се намира много трудно и в много малки количества. Цена за опаковка от 250 мл – 40 лв.
 4. Топ екстериорна вакса с гъша мас. Тази вакса има съдържание като предишната, но съставките подобряващи екстериорната защита са завишени допълнително, като телешката лой е заменена една от водоотблъскващите мазнини – гъшата мас, която има уникалните свойства позволяващи на гъските да остават сухи във водата. Това е нашия топ продукт за външни условия. Цена за 250 мл – 44 лв.Варено ленено масло без сикативи
 5. Натурално варено ленено масло. Лененото масло е използвано за защита и финиш на дървени изделия и повърхности от хилядолетия. То не гранясва и има много добри защитни и подхранващи свойства. Проблема е че пресованото ленено масло се води от несъхнещите масла и ако го нанесете в натурален вид (например ленено масло на Балчо от супермаркета) то няма да иска да изсъхне в продължение на дни, а може и повече от седмица да продължава да цапа. Това е причината големите производители да добавят така наречените сикативи. Те са химически изсушители, които правят лененото масло да съхне бързо. За съжаление сикативите съдържат тежки метали и са много токсични. Традиционния начин за подобряване на изсъхваемостта на лененото масло е чрез продължителна термична обработка или „варене“. Това е и причината на етикетите на много от продаваните в търговската мрежа ленени масла да пише думите „варено ленено масло“ или Boiled Linseed Oil. Само, че този термин се използва чисто образно, защото тяхното масло не е наистина варено, а е с добавени сикативи. От много години ние сме искали да намерим истинско варено ленено масло и за щастие най-после го намерихме. Лененото масло което продаваме е напълно натурално без добавени сикативи (което си личи и по натуралния му и естествен мирис), като е било термично обработено с цел подобряване на изсъхваемостта. Нашето ленено масло съхне бързо и точно както нашия байц не съсипва четките ако не ги измиете след употреба. Можете да ползвате същата четка в продължение на месеци, без да я миете и без да се съсипе. Разбира се е препоръчително поне веднъж седмично четката да се вчесва и почиства за да не се деформира. Цена 0.5 литра – 14 лв, 1 литър – 25 лв, 2 литра – 48 лв, 3 литра – 70 лв, 5 литра – 115 лв.
 6. Натурален занаятчийски байц/оцветител за дърво и кожа. (Кликнете тук да видите наличните цветове.) Този байц е едно от най-големите ни открития и думите ми ще бъдат слаби да опиша, колко много му се радваме в нашата работилница. Той не съдържа никакви петро-химически продукти, никакви токсични вещества и е изключително подходящ както за аматьори така и за професионалисти. По-долу ще изредя защо:
  • Работи перфектно в запрашена среда. Не е нужно педантично да почистите работната си маса и детайла от прах, защото байца няма да се свърже с праха. Уникалното свързващо вещество в него е на целулозна основа (произвежда се от памучна целулоза), което се активира прониквайки в порите на дървото.
  • Край на засъхналите и съсипани четки. В нашата работилница ние имаме по една четка за всеки основен цвят байц с който работим. Никога не мием тези четки. Те не втвърдяват и не се съсипват при ползване с нашия байц. Това ни позволява да работим спокойно с най-скъпите и качествени четки без да се притесняваме, че ще ги съсипем.
  • Байца е бързосъхнещ и подходящ за шлайфане без да запълва порите на шкурката. Това позволява лесно и бързо отстраняване на дефекти по байцваната повърхност, някои от които се виждат едва след като сме покрили дефекта с някакъв финиш, а тогава е твърде късно за лесното му отстраняване. С нашия байц това вече не е проблем.
  • Изключително добра покривност. Увеличава интензитета си при втора и трета ръка. Това позволява добър контрол на цвета.
  • Край на съсипаните и изветрели байцове. Нашия байц може да стои отворен без да изветрее или да се съсипе.
  • Може да работите спокойно без маска и ръкавици. Байца е нетоксичен и няма опасност да вдишате отровни химически изпарения от него. Той няма натрапчив а едва леко доловим мирис, който сам по себе си говори за натуралното му съдържание. Разбира се байца цапа, защото това му е работата да оцветява, но може да се измие лесно от ръцете с обикновен сапун и вода.
  • Може да се нанася с четка, парцал или гъбичка. Може да се забърсва с цел постигане на по-прозрачен финиш или да се състарява със шкурене.
  • Може да се разрежда с вода с цел постигане на по-светли тонове.
  • Отделните цветове могат да се комбинират за постигане на цвят по ваш вкус.
  • Оцветява естествената кожа по-добре и по-трайно от боя за обувки.
  • Изключително бързо и лесно нанасяне. Дори моите деца се научиха да го използват в проектите си с прекрасен резултат. Не изисква професионални умения за нанасяне.
  • Може да се суши скоростно с пистолет за горещ въздух без да има опасност от напукване или съсипване на финиша.
  • UV-устойчив. Държи се прекрасно на външни условия. Там където купешки байцове са избледнявали само след година, нашия байц държи трайно цвета си. Изключително подходящ за фасади на къщи, огради, градински мебели, както и за всякакви интериорни приложения.
  • Нашия байц е създаден да бъде използван в комбинация с нашето натурално варено ленено масло или с някоя от нашите вакси. След изсъхване той на глед избледнява и променя цвета си. Но след полагане на масло или вакса върху него си връща цвета и остава по този начин. Ефекта е същия като при използване на цветни масла за дърво, като например тези на OSMO, само че по наши наблюдения е по-траен от тях, не съдържа токсични химикали и струва в пъти по-малко.
  • Цена на 1 литър занаятчийски байц – 12 лв.  Ако са необходими големи разфасовки за в бъдеще ще го предлагаме и на прах за разреждане с вода, за да можете да си забъркате 5, 10, 20 или колкото литра са ви необходими.
  • Добавихме 8 цвята пастелен байц, какъвто не сме виждали да се продава нито в България, нито в чужбина. Цена на 1 литър пастелен байц – 15 лв.
  • НОВО: Новите цветови картелини на байцовете са готови и публикувани ето тук.Натурален импрегнант за дърво
 7. Натурален импрегнант за дърво с боров катран 2 в 1.  Този продукт го имаме от известно време, но не беше пубикуван досега сред продуктите. Импрегнанта едновременно импрегнира дървото с активната си съставка от натурален боров катран, който има естествени свойства да се съпротивлява на появата на плесени и дървояди. Импрегнанта е дълбоко проникващ и освен че импрегнира играе ролята и на финиш, защото съдържа ленено масло. Идеален е за натурално импрегниране без химии на дограма, врати, градински мебели, дървени фасади и въобще всяко нещо от дърво, което искате да импрегнирате без да използвате токсични химикали. Разходната норма на 1 л импрегнант е между 15 и 30 кв.м за 1 литър в зависимост от порьозността на основата. Средно е около 20 кв.м за литър. С този продукт едновременно импрегнирате и финиширате дървото. След него можете да обработите и с 1 ръка вакса, или можете да го оставите така. Ако желаете да комбинирате с байц, байца се слага ПРЕДИ импрегнанта. А ако ще слагате вакса, ваксата се слага СЛЕД импрегнанта. Цена 0.5л – 21 лв, 1 л – 38 лв, 2л – 74 лв, разфасовка от 3 л – 105 лв, 5 литра – 170 лв.
 8. Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба. Този продукт е специална разработка по молба на наши клиенти, които искат бързо да обработват големи площи едновременно с масло и вакса. Маслото е подобно на прозрачните масла на OSMO с тази разлика, че не съдържа никакви химикали, сикативи и се състои само от натурални съставки. Съдържа истинско варено ленено масло комбинирано с натурални вакси и восък от карнауба. Това прави маслото по-гъсто и дава възможност за полиране след изсъхване. Ефекта наподобява ако първо обработите дървото с ленено масло, а след това с вакса от карнауба, като спестявате време и нанасянето става по-лесно и бързо. Трябва да имате предвид, че да нанесете отделно ленено масло и после вакса с карнауба има по-пълноценен ефект и ако търсите по пълноценна защита е най-добре да ползвате продуктите отделно. Но ако имате голяма площ за обработка и искате да спестите време използването на гъстото финишно масло е добър вариант. Цена 0.5л – 23 лв, 1л – 42 лв, 2л – 82 лв, разфасовка от 3 л – 120 лв, 5 литра – 190 лв.
 9. Мека вакса с карнауба за интериор. Това е нов продукт разработен като опростена версия на нашата твърда вакса с карнауба. В резултат се получава по-мека вакса, която се нанася по-лесно върху по-големи площи и е предназначена за спестяване на време и улесняване на процеса на нанасяне. Твърдата вакса с карнауба си остава по-пълноценния вариант на защита на дървото в интериорни условия и е по-икономична, затова предимствата на този вариант е по-лесното и бързо нанасяне подходящо за по-големи площи (подове, ламперия, тавани и пр.) и малко по-ниската цена. Цена 250 мл – 30 лв.
 10. Мека вакса с гъша мас за екстериор. Това е нов продукт разработен като опростена версия на нашата топ екстериорна вакса с гъша мас. В резултат се получава по-мека вакса, която се нанася по-лесно върху по-големи площи и е предназначена за спестяване на време и улесняване на процеса на нанасяне. Твърдата вакса с гъша мас си остава по-пълноценния вариант на защита на дървото в екстериорни  условия и е по-икономична, затова предимствата на този вариант е по-лесното и бързо нанасяне подходящо за по-големи площи (фасади на къщи, сайдинг, ламперия, тавани, беседки и пр.) и малко по-ниската цена. Цена 250 мл – 40 лв.Натурално масло за външни условия за дърво
 11. Екстериорно гъсто финишно масло с гъша мас, пчелен восък, карнауба и боров катран. Този продукт е най-новото ни предложение, което комбинира в себе си три от нашите по-горни продукти – финишното масло, ваксата с гъша мас и импрегнанта с боров катран. Маслото е подобно на маслата на OSMO за външни условия с тази разлика, че не съдържа никакви химикали, сикативи и се състои само от натурални съставки. Съдържа истинско варено ленено масло комбинирано с натурални вакси и восък от карнауба, плюс натурална гъша мас и боров катран усилващи защитата на дървесината при външни условия. Това прави маслото по-гъсто и дава възможност за полиране след изсъхване. Ефекта наподобява ако първо обработите дървото с импрегнант с боров катран, а след това с вакса с гъша мас, като спестявате време и нанасянето става по-лесно и бързо. Отново имайте предвид, че ако нанесете отделно импрегнанта и после ваксата с гъша мас има по-пълноценен ефект и ако търсите по пълноценна защита е най-добре да ползвате продуктите отделно. Но ако имате голяма площ за обработка и искате да спестите време използването на гъстото финишно масло е добър вариант. Тъй като маслото съдържа боров катран, финиша не е прозрачен, но придава лек загар и леко потъмняване на дървесината. Цена 0.5л – 30 лв, 1л – 54 лв, 2л – 106 лв, разфасовка от 3 л – 156 лв, 5 литра – 250 лв

ПОКРИВНОСТ на продуктите: Покривността на финишите за дърво е силно зависима от вида дървесина, нейната влажност и степента на обработка на повърхността. Но ако дървените повърхности са правилно подготвени нашите байцове, масла и вакси са изключително икономични! По-фино обработените повърхности ще погълнат по-малко байц, масло и вакса от по-грубите повърхности. При подходяща обработка на дървото:

 • Един литър байц би могъл да покрие до 20 кв.м дървена повърхност. Това прави до 0.60 лв на кв.м разход.
 • Една опаковка вакса от 250 мл също може да покрие до 30 кв.м ако се прилага с правилната техника (фино нанасяне с цялостно разнасяне на ваксата, все едно дървото се масажира и разтрива)Това означава, че можете да финиширате дървените си повърхности с напълно натурална вакса средно под 1.40 лв на квадрат себестойност.
 • Един литър варено ленено масло може да покрие до 30 кв. м дървена повърхност. Тук разхода е под 85 стотинки на квадрат!
 • Един литър финишно масло (интериор и екстериор) може да покрие до 30 кв. м дървена повърхност. Тук разхода се движи в рамките на  1.40- 1.80 лв на квадрат!
 • Един литър импрегнант може да покрие до 20 кв. м дървена повърхност. Разхода е около 1.90 лв на квадрат!

Горните данни са за 1 ръка. Ако дървото, което обработвате е по-грубо разходната норма ще се покачи, но като груб ориентир не би трябвало да ви скочи повече от два пъти от разхода цитиран по-горе. Което отново прави цената на квадрат обработена площ изключително нисък, дори при по груба дървесина. Ако обаче се опитвате да използвате финишните покрития на грубо разбичен дървен материал (както е излязъл от гатера) без допълнителна обработка на дървото, тогава разхода ще е най-голям и общо взето непредвидим, защото зависи от такива неща, като колко фини или едри са били зъбите на банциг лентата и колко остра или тъпа е била лентата, защото това води до различни по грубост повърхности.

Допълнителна информация за използването на продуктите:

 1. Практически инструкции за нанасяне на маслата и ваксите.
 2. Подробен списък на многостранното приложение на ваксите.

Продуктите могат да бъдат изпратени по ЕКОНТ с наложен платеж. За повече информация или ако имате някакви въпроси можете да оставите коментар по-долу или да се обадите на 0887 815140 за задълбочена консултация за използване на нашите продукти и кои от тях биха работили най-добре за вашия проект.

натурални вакси за дърво

По долу можете да използвате формата за поръчка, за да поръчате продуктите, които желаете. Моля попълнете всички полета, като въведете офиса на ЕКОНТ до който искате да се достави пратката. Моля въведете коректно и внимателно всички данни за поръчката, за да се избегнат ненужни грешки и обърквания.

Имайте предвид, че ние живеем и работим на отдалечено място в централния Балкан, затова нямаме възможност да изпълняваме поръчките ден за ден. За изпращането на поръчките ние трябва да изминем от 60 до 80 км, затова изпращаме поръчките веднъж седмично и това е всеки четвъртък. Поръчки получени до 18:00 часа в сряда  ги изпращаме в четвъртък (вижте забележката) и в петък пристигат с Еконт, останалите поръчки събираме за изпращане следващия четвъртък. Затова моля имайте това предвид, когато поръчвате. Не ни е приятно да караме хората да чакат, но с нашето местонахождение нямаме друг избор.

ЗАБЕЛЕЖКА: Няма промени за тази седмица.

(телефон за въпроси и консултации: 0887 815 140)

Доставката е за сметка на купувача и се определя от тарифите на Еконт. Препоръчваме ви да заявявате поръчките си до най-близкия ви офис на Еконт вместо до адрес, защото при пратки над 1 кг доставката до адрес е двойно по-скъпа, а под 1 кг се оскъпява с около 50%.

 ФОРМА ЗА ПОРЪЧКИ:

Всички цени на сайта са актуални и всички продукти налични.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Реклама
544 коментара

544 thoughts on “Продукти

Навигация в коментарите

 1. Петър

  Здравейте,
  Започнал съм изработка на маси и пейки от масивна дървесина, които ще бъдат под навес/ барбекю. Единият материал от който ще се изработват е череша а другия дъб. Каква обработка с Вашите материали ще ми препоръчате?
  Благодаря предварително и бъдете здрави!

 2. Здравейте,

  За външния условия първо е препоръчително да се обработи с натуралния импрегнант с боров катран (продукт 6) и след това с екстериорното финишно масло (продукт 11).

  • Ана

   Здравейте, интересувам се с какво трябва да обработя дървен кухненски плот от слепена бреза, за да се заздрави, понеже се оказа доста лесно нараним.Разполагам с вашата твърда вакса, която използвах за дървените кухненски шкафове, но за плота не знам дали само тя е достатъчна? Благодаря!

   • Здравейте,
    Ваксата с карнауба (или тази с гъща мас – тя има най-много карнауба в нея) на няколко ръце ще помогне да се заздравят порите на брезата, но не може да се очаква че ще я превърне в дъб. Т.е ще е по-добре от това, което е сега, но не толкова добре колкото твърда дървесина.

   • Ана

    Много благодаря!

 3. Петър

  Благодаря за своевременния отговор!
  Импрегнанта с боров катран прави ли някакво оцветяване на дървесината. Щото като се каже „катран“ си представям за нещо черно?

 4. Минимално почти незначително потъмняване. Катрана е в пропорция. Ако беше чист катран не само щеше да стане черно, но и няма да се отмирише с месеци, ако не и с години.

 5. Петър

  ОК Благодаря

 6. Петър

  Какъв е реда на насяне:
  1 Байц /ако искам оцветяване/ 2 Боров катран 3 Финишно масло
  или
  1 Боров катран 2 Байц 3 Финишно масло

 7. С нашите продукти реда е следния:

  1. На първо място винаги е байца (ако се слага такъв).
  2. На второ място е импрегнанта (ако се ползва импрегниране).
  3. На трето място е финишното масло. То винаги е след байца и импрегнанта.
  4. Най-накрая се слага ваксата (ако се ползва вакса тя винаги е най-накрая).

 8. Борис

  Здравейте, напоследък гледам доста клипове как дялкат дървени чаши и в много от тях използват ленено масло за финиш, но не обесняват нищо за него. Разчетох се из форумите и видях противоречиви отзиви за него. Та въпросът ми е на няколко части:
  1. Вареното ленено Масло, което предлагате, безопасно ли е да се подобни изделия(чаши) които ще се използват за пиенето на чай или други топли напитки.
  2. Колко време, приблизително, отнема за да изсъхне лененото масло след като е варено, ако не вареното отнема от няколко дни до седмици?

  Много ви благодаря за времето което ще отделите и искам да ви поздравя за невероятно написаната статия.

  • Здравейте,

   Лененото масло, което предлагаме е натурално и без никакви добавки, което го прави безопасно за контакт с храни. Маслото съхне за няколко часа след забърсване и втвърдява след 24 часа ако е забърсано правилно.

 9. Георги

  Ако повечето от бизнесите в страната ни имаха отношение към потенциалните си клиенти като хората от Дърводелски свят, държавата ни щеше да просперира.
  Разговярях с Валентин Василев ТРИДЕСЕТ минути по телефон. За да се ориентирам какво да купя и най-вече как да го използвам в определен леко засукан проект. Нито за миг не съм имал усещане за нетърпение, досада и бързане за приключване на разговора. Напротив – изчерпателни отговори, полезни съвети и внимание е това, което лично аз получих за точно ТРИ продукта на обща стойност 63 лева…
  Препоръчвам горещо и благодаря!

 10. Калоян

  Здравейте . Хоби ми е да се занимавам със струговане на дърво. До сега за защита съм използвам аматьорски масла и пчелен восък. Бихте ли ми предложим продукт от вашата гама , който да изпозлвам да финиш върху изделия от дърво като например чаши , чинии , жъцижи и други такива , които се използват при хранене.
  Благодаря Ви предварително.

  • Здравейте,

   Можете да ползвате гъстото финишно масло (продукт No.8) като основа, и след това да завършите с твърдата вакса с карнауба (продукт No.2).

   Финиша се нанася с парцал докато изделието е на струга и се върти. Посредством натискане на парцала върху изелието се предизвиква загряване, което прави маслото да проникне по-дълбоко.

   След изсъхване ваксата може да се полира до сатиниран финиш.

 11. Силвия Уолтърс

  Здравейте. Какво препоръчвате за обработка на кухненски дъски?

 12. Десислава Тодорова

  Здравейте!
  Преди почти 8 месеца изциклих стария дъбов паркет (не виждал циклене поне 20 години) и той светна. Обработих го с 2 ръце Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба нанесени с парцал и честно казано потъмня доста. Стана „стандартен“ на цвят от времето на соца. Вярно е, че беше много сух и попи здраво.
  Тъй като виждам, че вече отново е сух, т.е. загуби блясък и стои като нециклен, искам да го освежа.
  Въпросите ми са два:
  1. Има ли начин да го осветля без отново да го цикля? Честно казано ми се ще да е към бял като цвят или поне с естествения си цвят.
  2. Ако трябва пак циклене, то какъв продукт да използвам за финиш, за да си остане светъл?
  Благодаря Ви!

 13. Здравейте,

  Естествения цвят на дървото е когато то е живо и в него текат сокове.
  Когато соковете се изпарят дървото изсветлява и придобива избледнял оттенък. В момента в който дървото поеме в себе си било вода или масло, то веднага възстановява своя оригинален цвят.

  При някои дървесини когато изсъхнат има по-силно избледняване от при други. Например при смърча избледняването е много слабо и затова когато се мине с масло то почти не се променя. При дъба изсветляването при изсъхване е визуално по-драматично,затова при намокряне или обработка с масло – дървото изглежда че все едно потъмнява, но то просто си възвръща натуралния цвят и контраст. При беловината на дъба обаче тази промяна е по-малко драматична, както и при по-светлите дървесини, като смърч, ясен, липа и прочие.

  Във вашия случай вие искате дървото да придобие цвят различен от оригиналния, сиреч да остане изсветляло. Нашия опит показва, че с каквото и да обработите една изсветляла дървесина те винаги се завръща към оригиналния си цвят. Може би при някои лакове естественото потъмняване е леко по-слабо, защото лака прави повърхностен филм, а не влиза навътре в порите на дървото, затова и то не успява напълно да си възстанови естествения цвят.

  Ако искате да белне дървесината можете да ползвате нашия бал байц преди маслото, но за целта трябва да се премахне стария слой масло чрез шлайфане.

  Ние обаче не бихме препоръчвали бял цвят на под, защото както знаете бялото се цапа повече и за под не е особено подходящ вариант.

  • Десислава Тодорова

   Благодаря Ви! Ще помисля за съвета Ви и ще пиша пак.
   Хубав ден! 😊

 14. Ивайло Станчев

  Здравейте!
  Искам Вашият съвет, касаещ вътрешно стълбище на еднофамилна къща. Предстои ми да завърша дървеният парапет (чам), обработен с вашия натурален байц. Имам монтирани и първоначално обработени с OSMO стълби (лиственица) но бих искал да ги прешкуря (шкурка 150) и да обработя и тях. Вече ползвах Ваши продукти за други места по къщата и съм много доволен от тях! Имам на разположение Натурален байц в съответни цветове, Импрегнант с боров катран 2в1 както и Твърда вакса с карнауба. Интересуваме Вашето мнение дали съм подбрал правилните материали спрямо двата вида дървен материал, върху който ще ги използвам?

  Благодаря!

  • Здравейте,

   Продуктите, които изредихте че имате ще ви свършат работа за стълбището. След байца и импрегнанта можете да завършите с ваксата.

 15. Стоян Пенев

  Здравейте,
  предстои ми монтаж на дървена порта, изработена от сух чам. Портата се състои само от две крила без покрив, т.е. ще е изложена целогодишно на атмосферните влияния. Можете ли да ми препоръчате с какво да я третирам и какви количества ще са ми необходими. Портата е с размери 3.5 метра на 2.3 метра, дебелина 4 сантиметра + около 12 метра укрепващи греди.
  Благодаря!

  • Здравейте,

   По нашата система, първо се обработва с една ръка импрегнант с боров катран (продукт 7) и след това една или 2 ръце с продукт 11 (гъсто финишно масло за екстериор).

   Разходната норма зависи от повърхността на дървесината. Ако е шлайфана поне до шкурка 120, разхода на импрегнанта е 20 кв.м за литър, а на финишното масло 30 кв.м за литър. Ако сметнете разгъната площ, която ще се обработва ще можете да изчислите разхода. Ако дървесината е по-груба от шкурене със 120, разхода ще е по-голям.

 16. Кирил

  Здравейте,
  имам навес, който е без стени. Колоните и гредите под покрива съм ги обработил с импрегнант и масло на оргахим, timmer серията. Правено е преди 2 години. Искам да ги освежа, за да имат по-дълъг живот. Вашите продукти може ли да ги ползвам върху така обработените греди?
  Отделно, предстои ми направата на външна маса от чам и искам да я обработя с вашите продукти. Четох, че препоръчвате 7+11 за външни условия. Или само ленено масло е достатъчно?!
  Може ли да дадете мнение? Идеята е ако мога да използвам едни и същи продукти са двете задачи (ако гредите подлежат на обработка, разбира се ).
  Предварително благодаря.
  Кирил

  • Здравейте,

   Не сме запознати с продуктите на Оргахим, но доколкото видях от страницата им, те предлагат и масло след импрегнанта им. Което означава че след него може да е нанася масло.

   В този случай можете да използвае продукт 11 за освежаването на обработените повърхности. А ако имате необработени можете да ползвате 7+11.

 17. Десислава Тодорова

  Здравейте, помислих върху информацията, която ми предоставихте и реших да не рискувам с байж.
  Паркета ми е обработен с продукт 8 – Натурално гъсто финишно масло с пчелен восък и карнауба. Бих искала да попитам дали може да се оцветяват маслата или ваксите, които предлагате. Бих искала да дам на пода червеникав отенък.
  Освен това, в зоната пред вратата паркетът потъмня, явно се захаби повече поради постоянното влизане и излизане. Опитах да го почистя с препарат за омаслени повърхности, но не се получи. Какво да направя с този участък преди новото омасляване?
  Благодаря Ви!

  • Здравейте,

   Тъй като не знаем от какво точно е замърсяването не можем и да препоръчаме с какво да се почисти. Но при всички случай зашлайфане на замърсената повърхност с шкурка ще изчисти дървото до чисто и след това шлайфаната област може да се обработи пак с масло.

 18. Николай Гавазов

  Здравейте,
  Миналото лято изработих детска люлка от чамови греди и я третирах само с продукт номер 7 (масло с боров катран) две ръце. Люлката е целодневно на слънчева светлина. В момента дървесината е посивяла. Може ли да ме посъветвате с кои от Вашите продукти за в бъдеще да обработвам дървесината, за да не губи толкова бързо натуралния си цвят? Благодаря Ви предварително!

 19. Архангел

  Здравейте,
  С продукт 8 мога ли да намажа паркет от ясен?

 20. Israfil

  Здравейте,
  за естествен необработен дъбов паркет какво препоръчвате да се заздрави горния слой където се използва. Традиция е да се използва лак може би но с новите продукти имаме по голям избор и аз их искал да се възползвам от новите продукти. Благодаря ви предварително за коментара.

  • Здравейте,

   Нашия продукт за обработка на паркет/дюшеме е продукт No.8 – Гъсто финишно масло за интериор. На пода се полага на две ръце. Маслото съдържа натурална вакса от карнауба, която е най-твърдия естествен восък, той заздравява порите на дървото, но при условие че вие имате паркет от дъб, самия дъб е достатъчно твърд сам по себе си, и с времето става още по-твърд.

   Разликата между нашето натурално масло и лака е че лака отделя отровни химически вещества във въздуха. А в последствие от триенето и токсичен прах. Също така когато лака се амортизира той трябва да се свали изцяло за да се обнови, а с маслото може да се подхранва от време на време и така пода ще трае десетки години с добър външен вид.

   Също така продуктите, които предлагаме са с натурални съставки, които не отделят отрови във въздуха.

 21. Людмила Барон

  Здравейте! Бихте ли ми посъветвали продукт, подходящ за дървени кухненски прибори, посуди, дъски за рязане, лъжици за бъркане и т.н. С две думи продукт, подходящ за изделия,които ще имат досег с храна. И още един въпрос: какъв е срока на годност на вашите продукти? Благодаря.

  • Здравейте,

   Всичките ни финиши за дърво са само с натурални съставки, и са подходящи за контакт с храни. Но във вашия случай ваксата с карнауба (продукт 2) би бил най-подходящ. Срока на годност е повече от 3 години.

 22. Никола

  Каква е покривността на твърда вакса с карнауба?
  Ще я нанасям на чамов слепен плот.
  На колко ръце трябва да мина плота и проблем ли е че е шлайфан със шкурка 180?

  • Здравейте,

   Покривността е до 30 кв с 1 кутия от 250 мл. Не е проблем че е шлайфан до 180, трябва да минете няколко ръце, всяка следваща след 24 часа.

   • Никола

    Това означава, че една кутия от 250ml ще ми стигне за плот с размери (1.05 х 0,85)m. Мисля да го мина на 3 ръце от двете страни.

 23. Женя

  здравейте , открих сайта ви и съм много впечатлена предвид проблема пред мен-на 30 кв м ни се иска да купим от фабрика камчийски дъб долен чифлик паркет дъб 22/9/80 тип редене дюшаме

  трябва ли непреминно да се залепи с лепило към замазката?

  трябва ли да се цикли / шлайфа преди обработката с масло паркета ?
  кой номер шкурка ако трябва?

  след циклене фугира ли се и с какво предвид последваща обработка с ваши продукти

  байца за какво се слага ? за малко по – тъмен оттенък ли? задължителен ли е -нещо като грунд ли е ?

  30 кв м не върви да го мажа с четка или гъбичка или има и друг уред ?

  това са хол и дневна -импрегнират ли се ?

  Бихте ли ми написали от кои продукти по колко трябва да взема за да имам помещение в приемлив завършен вид– две – три ръце от което трябва?

  много благодаря предварително за отговор или телефонен разговор

  • Здравейте,

   В моя дом аз съм точно с дъбово дюшеме от Камчийски дъб. Оцветено е с байц стар дъб (за декоративен ефект) и след това се обработва с гъсто финишно масло (No.8) или вакса с карнауба (No.2) на две ръце.

   Импрегнирането е необходимо ако се опасявате от появата на дървояди. При нас дюшемето е лепено с монтажно лепило и ковано в езика с пирони за дървената скара под него. Ако няма дървена скара няма как да се кове, може само да се залепи.

   По нашия метод на работа ние първо правим финиша на дюшемето и после го монтираме. Финиш означава – шлайфане, после оцветяване с байц (ако желаете друг цвят, ако не желаете не се байцва) и след това две ръце финишно масло или вакса. Ние не китваме, нито шлайфаме след монтаж защото правим фаска на дюшемето, така не само изглежда по-добре, но и се премахва нуждата от шлайфане (циклене) след монтаж. Когато има фаски от всички страни на ламелите, дори някъде да остане лека фуга тя не се забелязва. Но ако няма фаски ще трябва да се шлайфа след монтаж и чак тогава да се финишира.

   Затова ако желаете да оцветите дъба в цвят различен от натуралния му се прави следното (след шлайфане):

   1. Слага се байц 1 или 2 ръце в зависимост от това колко наситен тон желаете от избрания цвят (ако искате друг цвят, ако не тази стъпка се пропуска).
   2. Слага се импрегнант (ако имате опасения за появата на дървояди, ако не тази стъпка се пропуска).
   3. Две ръце гъсто финишно масло (продукт No.8) със забърсване 1-2 часа след нанасяне. Нанасянето става с четка. Можете да си вземете по-широка четка за по-бързо нанасяне.

 24. Валентин

  Здравейте,
  Ако дървена фасада е импрегнирана (само с импрегнанта с катран), след колко време ще е нужно да се импрегнира пак?
  Благодаря!

  • По учебник е след 3 години на южна фасада, след 5 години на останалите фасади. Но реалността е различна в зависимост от климата и изложението на постройката. Може да се наложи по-често или по-рядко ако условията са благоприятни. Зависи също и от качеството на дървесината.

   След като се импрегнира с импрегнанта поддръжката най-добре да се прави с Гъсто финишно масло (продукт No.8)

 25. Димчо Ганчев

  Извинете ме ако въпроса ми е извън правата вяра.
  Може ли да се обработи натурална MDF плоскост с някои продукти за да се импрегнира леко, така че да може да се чисти с влажна кърпа. Например дъно и вътрешни страници на чекмеджетата. Може би само твърда вакса №4 или все пак да има под нея масло №5?

  • MDF може да се обработва с маслата и ваксите и поема добре. Може да обработите с продукт номер 8 + номер 2 или само с номер 8 на две ръце.

 26. Иван

  Здравейте,
  Интересувам се за импрегниране на нов, все още непостроен покрив на работилница. Става въпрос за всичко – греди, попове, обшивка, като няма да има таван.
  Предполагам, че за нов покрив е добре дървесината да се импрегнира цялата преди да се постави, а при монтажа да се намаже на срезовете? За колко време попива и изсъхва? Достатъчно ли е да се използва само продукта с катран? Или след завършване да се добави финишно масло поне на частите, които остават навън?

  Благодаря!

  • Здравейте,
   Натуралния импрегнант с боров катран е продукта (номер 7), който е за вашия случай. За видимите външни части може да се мине след импрегнанта с една ръка от екстериорно финишно масло (продукт 11).

 27. Мартин

  Здравейте,

  Бихте ли ме посъветвали, кои от продуктите биха били най-подходящи за обработване на мебели за кухнята и за банята като част от повърхностите ще бъдат обработени с байц? Дървесината е светла, но не съм 100% сигурен от какво дърво е.

  Предварително благодаря,
  Мартин

 28. Елена

  Здравейте,

  Имате ли импрегнант, който има противопожарни свойства? Например, ако дървото е в близост до камина?

  Благодаря

  • Здравейте,

   Има химически „забавители на горенето“, които се използват за тази цел, но те са толкова отровни, че човек по-скоро би загинал от отровата им отколкото от пожар. Нашите продукти са с натурални съставки и ние не ползваме петрохимически суровини.

 29. Иван Георгиев

  Здравейте, предлагате ли кит за дърво? Не виждам в продуктите ви.

  • Здравейте,

   Кит за дърво не предлагаме, но самите ние ползваме кита за дърво на прах на фирма Каммартон. Ползваме го от повече от 10 години и хубавото на този кит е че поема и байца и маслото и се уеднаквява, докато други видове китове може да не поемат нищо и ще стоят като кръпка.
   Кита се продава на килограм. На сайта по незнайна причина са сложили цена като за 30 кг, но може да се вземе и по-малко.

   • Иван Георгиев

    Благодаря за отговора! Искам да попитам и друго, може ли кита да се оцветява от лака с който ще се боядисва дървото бил той на водна или полиуретанова основа? Този кит за който ми казвате може ли да се размесва с дървени стърготини?

    Благодаря!

 30. Иван Георгиев

  Извинявам се видях, че сте ми писали точно това, което ме интересува.

  Мерси още веднъж!

 31. Иван Георгиев

  Може ли да ми кажете дали всички китове на прах имат тези свойства или само този на фирма Каммартон? Видях, че има и други китове на прах, трябват ми 100 – 200 грама и от фирмата, която ми препоръчвате може и да не ми продадат толкова.

  • Има кит на прах и на други фирми. Видях че продават и в Бриколаж. Но не съм ги пробвал тях и не знам дали ще поемат байца и маслото по същия начин. С този на Каммартон работим отдавна и като купя 1 кг отива много дълго време и не ми се е налагало да търся от други места.

   Но при всички случаи този от Бриколаж бих го пробвал при първа възможност за да знам дали става.

 32. Георги Кременлиев

  Здравейте.Разполагам с продукт номер 2 и номер 8 .Мога ли да ги използвам за да обработя дървен плот в мокро помещение и в каква последователност

 33. Костадинов

  Здравейте ! Не просто се радвам, а съм горд, че открих нещо Българско и ценно след месеци търсене в интернет !
  Въпросът ми касае обработката на дървен плот от слепени акациеви летви. Плота ще е работен. Нещо като тезгях но не с такова натоварване. Помещението не отопляемо но е защитено от пряка слънчева светлина, дъжд и сняг. Ще се ползва за обработка на сухи материали и няма да има допир до влага. Плота е шлайфан и е с влажност около 18%, дебелината е 20 мм . Бих искал да го обработя с някой от Вашите препарати ( или няколко ) ! Ако може да уточните и реда на обработка ще съм Ви безкрайно благодарен !
  Успех и здраве на целия колектив !

  • Здравейте,

   Ако няма да се мокри, тогава 2 ръце от твърдата вакса с карнауба (продукт 2) са достатъчни. А за по-пълноценна обработка на плотове, можете да погледнете статията за плотове ето тук:

   https://woodcraftbg.wordpress.com/2020/02/17/%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%8a/

   • Костадинов

    Добро Утрооо !
    Ако трябва да бъда честен не очаквах такъв светкавичен отговор ! 😀
    Преди да задам въпроса си изчетох всичко във вашия сайт, някой статии по 2 пъти ! Просто защото са написани като увлекателно четиво, разбираемо и не без чувство за хумор ! Както и всички коментари и въпроси преди моя. Но исках да чуя мнението на специалист !
    БЛАГОДАРЯ
    УДОВОЛСТВИЕ Е да комуникираш с приятелски настроени хора, като със стари познати във Ваше лице !
    Нека онова що Ви е на сърце, да Ви е в ръце !

   • Костадинов

    …. И като казах „Увлекателно четиво“ ми дойде една идея !
    А защо не съберете всички статии, идеи и съвети от Вашия сайт, както и някой въпроси и отговори в една книга ?
    Вярно, въпросите и новите продукти никога няма спрат но в основата си всички те имат общ корен .
    Гарантирам, че ще съм първия, който ще си я купи !

   • Здравейте,

    На този етап не планираме да издаваме книги. В тази сфера има изобилие от книги и от онлайн информация. Това, което искаме да направим е нещо, което може да се нарече „жива книга“, а именно Занаятчийски център в който нещата може да се видят,пипнат и преживеят на живо. Скоро се надявам да пуснем статия по този въпрос.

 34. юрий йорданов

  здравейте. предстои ми да боядисам дървена къща от кръгли трупи в интериора.мога ли да ползвам само ленено масло или трябва и други продукти.

  мога ли да смеся лененото масло с някакъв продукт който да оцветя трупите в леко червен цвят

  • Здравейте,
   От нашите продукти, лененото масло предлага най-слабата защита. Препоръчително е да ползвате гъсто-финишно масло за интериор (продукт No.8). А ако искате да оцветите дървото в друг цвят преди финишното масло можете да сложите желания от вас цвят байц (вижте картелините към продукт No.6)

 35. Данаил Стойчев

  здр.
  Изработиха ми кухненски дъски за рязане,плата за сервиране на мезета,подноси,купи за плодове и чинии от Орех.
  С какво да ги обработя пъвоначално и с какво да ги поддържам във времето?
  Благодаря.

  • Здравейте,
   Вакса с карнауба нанесена с гъбичка е най-простия вариант. Гъсто финишно масло нагрято на водна баня и нанесено на горещо, плюс вакса с карнауба е по-пълноценния вариант.

 36. Елена Димитрова

  Кое от всички масла е подходящо за дъска за рязане/кухненска/ и има ли малки разфасовки

  • Вакса с карнауба нанесена с гъбичка е най-простия вариант. Гъсто финишно масло нагрято на водна баня и нанесено на горещо, плюс вакса с карнауба е по-пълноценния вариант.

   Разфасовката на ваксата е 250 мл.

 37. Димитър Пеев

  Здравейте,каква обработка ще препоръчате за кухненски дъски от дъб и за дръжки на ножове

 38. Михаела

  Здравейте! Възнамерявахме да си направим пода на барбекюто (закрито е) с дъски. Не дюшеме, исках малко по-селско и грубо излъчване. Поръчахме дъски 20 см широки, 4 см дебели. Поръчах си вашият продукт #8. Но.. дъските дойдоха доста сурови, тежки и влажни. Рендосани са, възнамерявам и да ги шлайфам допълнително, но ще има ли смисъл от обработката или на влажно дърво няма да се получи? Да чакам да съхнат или? Ще съм много благодарна на съвет.

  • Здравейте,
   4 см дъски ще им трябват 2 години на естествено просъхване за да се каже че са горе-долу сухи. Също така е важно да се наредят по правилния начин и на правилното място за да не се нацепят и изметнат по време на съхненето. Ако не ви се чакат 2 години ще трябва да купите сух материал, а не влажен. При ширина 20 см важен е и начина на монтаж за да не се изметнат. Иначе маслото няма смисъл да се нанася върху влажна дървесина, защото няма да пропие и само ще го изхабите.

   • Михаела

    За сега са наредени върху скара на сенчесто и проветриво. Не са чак като току-що разбичени, но определено са по-влажни отколкото ми се искаше. Благодаря за консултацията!

 39. Пламен

  Здравейте, имам натурална вакса с карнауба от няколко години. Образувал се е твърд слой отгоре. Опитах да я втечня с затопляне, но една част остава на люспи. Не посмях повече от 68-70градуса по готварския термометър на жената. Мога ли да я хомогенизирам в домашни условия, да ползвам така или вече не е годна?
  Благодаря!

  • Здравейте,
   Твърдия слой това е полимеризиралата вакса. Това е което се случва, когато ваксата влезе в порите на дървото – тя втръвдява когато бъде изложена на кислород. Ако капачката не е съвсем плътно затворена достъпа на въздух води до полимерицация на най-горния слой. Това е твърда люспа, която не може да се върне в първоначално състояние, защото процеса на полимеризация е необратим. Но ваксата, която се намира под този слой е напълно ползваема, и самия втвърден слой я защитава от по-нататъшно втвърдяване. Ето защо е препоръчително да обелите малка част от твърдата люспа за да имате достъп до свежа вакса, която можете да ползвате без проблем. А останалата част оставете необелена за да бъде защитена по-дълго време. Но ако обелите всичко не е проблем, просто след някоя година ще втврди и следвщия повърхностен слой.

   Във вашия случай вие сте втечнили свежата вакса, но тя се е смесила с люспите от втвърдилия слой, трябва просто да ги премахнете, те са неизползваеми, останалото е напълно ползваемо.

   • Пламен

    Благодаря за изчерпателния отговор. Загрявам отново и отделям люспите. Ще помисля за по плътно затваряне, тък като рядко я използвам…

   • L#bo

    Здравейте,

    Само да споделя своя опит- за забавяне на процеса на полимеризация на ваксата, аз слагам малко кухненско стреч-фолио на повърхноста, като се старая да прогоня въздушните мехурчета които остават. Тоест пълен контакт между ваксата и фолиото.

    Успех и весели Празници на всички!
    Любо

   • Пламен

    Благодаря за съвета. Така и го опаковах.

 40. Веселина

  Здравейте, с какво е най-добре да обработя (импрегнирам) градински столове от иглолистна дървесина и какво количество ще е нужно за 3 стола?

  • Здравейте,

   По нашата система за външни условия първо се обработва с 1 ръка натурален импрегнант с боров катран (продукт 7) и след това се завършва с една ръка натурално гъсто финишно масло за екстериор (продукт 11), или 1 ръка топ вакса с гъша мас (продукт 4).

   Трудно е да се каже колко ще ви трябва да 3 стола, защото 1 стол е относително понятие от гледна точка на обработваемата площ. Но да кажем че 1 литър импрегнант, половин литър гъсто финишно масло или 1 кутия вакса с гъща мас би трябвало да ви стигнат.

   • Веселина

    Благодаря за бързия отговор! Изпратих Ви поръчката.

 41. Станислав Рачев

  Здравейте, какво бихте препоръчали за зимни обувки от набук и гладка кожа ?

 42. Олег Огнянов

  Благодаря!

Навигация в коментарите

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: