Изненадващи приложения на натуралните вакси.

Искам да напиша този кратък материал, защото мнозина, които си купуват от нашите вакси не осъзнават техния пълен потенциал и какво всъщност могат да правят с тях. Затова искам да ви разкажа за какви неща ние самите използваме ваксите си от дълго време с много добри резултати и голям успех.

натурални вакси за дърво

  1. За финиш, защита и почистване на всякакви дървени повърхности. Ако имате стари мебели от дърво можете едновременнода нанесете освежаващ финиш и същевременно да почистите повърхността без нуждата от почистващи препарати. Пчелния восък, който се съдържа във всички вакси има естествени почистващи свойства.
  2. За освежаване и почистване на кожени изделия в това число на такива от естествена и изкуствена кожа. Ваксите подхранват кожата и я правят по-пластична. Особено тези с гъша мас и телешка лой. Също й възвръщат естествената красота.
  3.  За защита на обувки от плат и кожа против проникване на вода. Намажете обувките цялостно с вакса по изобилно и с пистолет за горещ въздух или сешоар нагрейте ваксата за да проникне по-дълбоко в плата или кожата. Получава се импрегнация която спира проникването на вода през кожата или плата. Това работи както за обувки така и за ръкавици, раници, чанти, а някои хора го прилагат дори за дрехи. Ако например имате мръсни обувки можете да нанесете ваксата с гъбичка директно върху мръсните обувки. Тя не само ще ги почисти незабавно, но и ще ги защити и полира.

    Това е снимка на моите обувки след леене на бетон. В ляво е обувката след 10 секундна обработка с вакса.

    Това е снимка на моите обувки след леене на бетон. В ляво е обувката след 10 секундна обработка с вакса.

  4. За почистване, защита и полиране на изделия от метал. Ваксата съдържаща масла и натурални вакси предпазва метални изделия, в това число и инструменти от корозия. Ако имате декоративни дръжки или изделия от метал ваксата ще им предаде сатенен блясък и ще възвърне първоначалната им красота.
  5. За почистване и поддръжка на автомобилни табла. Ваксите не само почистват, но и предпазват от задържане на мръсотия върху таблото на автомобила. С едно нанасяне на вакса с парцал или гъбичка вие едновременно можете да почистите от петна, да свалите праха и да нанесете защитен и полиращ слой върху автомобилните табла, екрани, седалки и други повърхности в автомобила от пластмаса, кожа или метал. Веднъж обработени с ваксата повърхностите се почистват и полират много по-лесно.
  6. За по-лесно навиване на винтове. Ако преди да навиете винта го потопите във ваксата той ще се навие много по-лесно. Това е особено полезно ако навивате винтове на ръка без винтоверт или ако навивате с винтоверт големи и трудни за навиване винтове.
  7. За подобряване плъзгането между две повърхности. Ако имате елементи при които две повърхности се трият една в друга, ако обработите повърхностите с вакса това неимоверно ще подобри плъзгането между тях. Това важи за стари чекмеджета ходещи по дървени водачи, плъзгане на дърводелски приспособления върху плота на някоя машина, и въобще всякакви триещи се повърхности. Дърводелците могат да намажат с вакса винтовете на своите менгемета било ако те са от дърво или от метал. Можете да намажете шейните на вашите деца или своите ски.
  8. За възстановяване търговския вид на стари стоки за продан. Ако ще пускате да продавате нещо старо в Интернет то обработката с вакса буквално ще преобрази външния вид на вашата стока  ако тя е от дърво, метал, кожа или пластмаса. Ваксата не само ще ги почисти, но и ще им предаде мек сатенен блясък. По този начин вие не само ще продадете вашата стара вещ по-лесно, но така увеличавате шансовете си да й вземете по-висока цена. Обработените по този начин продукти изглеждат много по-добре не само на живо, но и на снимка.
  9. За обработка на пчелни кошери. За голямо съжаление повечето пчелари в България използват химически бои и лакове за обработка на дървените кошери. По този начин те създават една неестествена и токсична среда за пчелите, което значително намалява продуктивността на пчелните семейства. Преди време гледах един документален филм за пчелар от Австралия, който каза, че ако обработи кошерите с финиш базиран на пчелния восък то от тези кошери събира два пъти повече мед отколкото от тези обработени с химически лакове и бои. Затова ако вие сте пчелар ви препоръчвам да не обработвате кошерите си с химии. Вместо това обработете натуралната дървесина на кошера директно с натурална вакса и ще видите разликата в резултатите.
  10. За по-лесно почистване на излязлото лепило при залепване на дървени елементи с дърводелско лепило. Ако сте дърводелец и слепвате дървени части, знаете че почти винаги излиза излишното лепило от сглобката, което после се почиства трудно. Затова аз намазвам повърхностите на които може да попадне излизащото при притискане лепило с вакса и след това лепилото пада много лесно. Разбира се трябва да пазите да не попадне вакса върху самите повърхности, които трябва да се залепят, защото това ще отслаби значително силата на залепването.

Възможно е в момента на писането на този материал да съм забравил някои неща, за които ако си припомня на по-късен етап ще допълня списъка. При всички случаи това са нещата за които ние използваме ваксите си редовно, както и такива за които други хора успешно ги използват.

Save

Save

Categories: Дърводелска работилница, Дърводелство, Финиши за дърво | Етикети: , , , | 26 коментара

Навигация

26 thoughts on “Изненадващи приложения на натуралните вакси.

  1. Петър Матеев

    Преди време си бях направил вакса за обувките от пчелен восък и зехтин, в съотношение 3:1. Сега бих променил малко рецептата, но тъй като още имам от нея (беше се получило доста) не съм правил следващи опити. Та освен, че освежава, почиства и придава водонепромокаемост на обувките (за известен период от време – нужно е от време на време да се повтаря), тя е и чудесен крем за ръце. Спокойно си я нанасям дори с пръсти. По състав се доближава малко до вашата вакса от пчелен восък с варено ленено масло и борово масло.
    Правил съм и подобна за обработка на дърво – пак с пчелен восък, варено ленено масло и боров терпентин (това същото като боровото масло ли е?). На стайна температура обаче стои твърда и се налага да се подгрее предварително. Възможно е нещо да съм объркал пропорциите. Иначе от резултата съм доволен, и за ръцете е благоприятна.

  2. Петър Матеев

    Да знаете как и от какво може да се направи вакса или кит за поправка на дърво, например за запълване на дупчици от дървояди?

    • Дупките се запълват с кит за дърво. Има най-ралични видове и се продават почти навсякъде.Човек може да си направи сам като смеси прах от шлайфане на същата дървесина с епоксидна смола и така ще стане кит в цвета на дървото.

  3. Петър Матеев

    А дали може да им стане и пчелен восък или лепило за дърво, че тук където съм ни китове, ни епоксидни смоли?

    • Епоксидно лепило може да се ползва на PoxiPol, има го навсякъде по железариите. Пчелен восък не знам дали ще стане за смесване със дървесен прах за китване, никога не съм пробвал. С лепило за дърво може и да стане, но не знам колко ще е здраво. Най-здраво е с епоксито.

  4. Ценка Кръстева

    Може ли да ми кажете на дадено дърво кое се слага първо масло,лак и накрая вакса или редът на нанасяне е друг.Икакво значи финиш това термин ли е или нещо за употреба?

    • Финиш означава финална обработка на дървото. Реда за нанасяне на нашите продукти е следния:

      1. Байц (ако има нужда от оцветяване).
      2. Импрегнант (ако има нужда от импрегниране).
      3. Масло (ленено или финишно според нуждата).
      4. Вакса (ваксите винаги са най-последното покритие).

  5. Rishko

    Здравейте Ценка, в работите които сте изредили лака няма място ако се ползват тук представените продукти. Всички продукти които предлага craftsmanbg, са направени от натурални съставки. Лаковете които се продават по магазините са химичен продукт и нямат място в начина на обработка който се разглежда тук. Единственият лак който се добива натурално е шел лака. Но той е друг вид завършване на дървесината. Шел лака е много красив завършек но е доста скъп и за това не се ползва навсякъде.
    Завършека който е представен тук е достатъчно лесен за нанасяне, евтин, качествен, устойчив при ползване и лесен за поддръжка в бъдеще.
    Аз лично не съм намерил по-оптимален вариант за завършване на дървесината.

  6. Санту Халмет

    Здравейте, може ли да ми препоръчвате масло/вакса за отработка на дъски за рязане?

    • Препоръчителния продукт е финишното масло (No.8). Също така се препоръчва маслото да се нанесе на дъската нагорещено на водна баня.

  7. Божидар Иванов

    Здравейте, интересува ме коя от ваксите е най-подходяща за мазане на плотовете на различни машини (абрихт, циркуляр, т.н.) ?

  8. Rishko

    Според мен е разхищение да се мажат плотовете на машините с ваксите на craftsmanbg!
    Ако трябва да се намажат плотовете за да се плъзга материала по-добре може да се ползва само восък, парафин или нафта за автомобили. Ако е за поддръжка на плота от замърсявания и ръжда, аз ползвам за инструментите си Balistol. Разработен е през първата световна война като универсална оръжейна смазка, за почистване и поддържане на цялото снаряжение. Цев, дървена част, кожа, а бе всичко. Мисля, че го има във всеки оръжеен магазин, в различни вариант (и като масло и като спрей).

    • Аз лично ползвам ваксата с карнауба за плотове, плъзгачи и други такива неща. Не е токсична и е безопасна за допир с ръце. Химическите продукти макар и понякога по-ефективни са токсични за организма при вдишване и при допир с кожата.

  9. НТ

    Здравейте, мога ли да намажа/полирам с вакса с карнауба скрин, третиран с цветно масло Бохемит, т.е. ще повлияе ли това на цвета на скрина (в момента постигнах цвят орех) или само ще придаде блясък. Също така се интересувам след третиране с вакса дали тази повърхност (а и други третирани с вакса) ще могже след време отново да бъде боядисвана, байцвана, евентуално лакрана или да се подсили цвета или ваксата ще направи покритието напълно навъзможно за бъдещо третиране с нещо друго.

    • Здравейте,

      Ваксата не променя цвета, най-много да го направи по-контрастен, но това зависи от какъв вид байц е ползван преди това. В повечето случаи няма да го промени.

      След ваксата не се слага нищо друго, защото това е окончателен финиш. Ако искате да боядисвате можете да свалите ваксата с абразив или скочбрайт и после можете да боядисвате или слагате други неща.

  10. Борислав Ботев

    Здравейте ще пробваме ваши продукти за глинени мазилки. Имате ли някакъв опит в това приложение?

    • Здравейте,

      Имаме опит. В моята къща съм с глинено-варова мазилка, която е завършена с вакса с карнауба. Финиша се получи много добре. Но трябва много са се внимава, защото ваксата съдържа ленено масло а то добавено към глината намалява паропропускливостта на мазилката. Това може да е полезно ако е в определени пропорции, но твърде много е опасно.
      За тази цел ние направихме и вакса без ленено масло, това е балсамовата вакса. Но тя е най-скъпата ни вакса защото е с козметични масла в нея и работи много добре не само за мазилки, но и за кожени изделия, дърво и кожата на ръцете.

  11. Донка

    Здравейте!
    Имате ли продукт, който е подходящ за обработка и поддържане на дървени съдове и дъски?

  12. Донка

    Благодаря за бързия отговор!
    А необходимо ли е преди ваксата да се нанесе някакво масло?

  13. gesch67

    Попаднах на люлеещ се стол, изработен от шперплат. Мога ли да го обработя с ленено масло и финиш вакса с карнауба и пчелен восък.

    • За шперплат, най-добре е да сложите две тънки ръце от ваксата с карнауба, няма нужда от масло преди това.

  14. gesch67

    След колко време се нанася втората ръка финиш вакса с карнауба и пчелен восък.

  15. На следващия ден.

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Блог в WordPress.com.