Четвърти дърводелски и занаятчийски събор – информация за посетители.

Както читателите на блога знаят, в края на тази седмица – събота и неделя ще се проведе четвъртото издание на нашия български дърводелски и занаятчийски събор посветен на насърчение на трудолюбието, ръчната работа, усвояването на занаятите и самодостатъчността.

В тази статия накратко искам да напиша как се движат нещата с подготовката на събора и какво посетителите могат да очакват от своето посещение на събора.

Доскоро хората ни гледаха с недоверие, когато обяснявахме, че всички трябва да се подготвяме за трудни времена, че трябва да си строим малки, но високо ефективни къщи на село, че трябва да развиваме собствени стопанства и да усвояваме колкото се може повече занаяти. Първата вълна на корона вируса обаче отвори очите на много хора и те трескаво започнаха да желаят да изоставят града и да се преместят на село. Подобна стъпка обаче представя огромни предизвикателства във всяко отношение. Възникват редица нелеки въпроси като – Кой ще ни построи къщата? По каква технология да я построим? Как да намерим правилната фирма? Как да си направим градината, с какво да обработим дървото така, че да не е токсично за растенията? Как да успеем да направим всичко това ако разполагаме само с ограничени средства? Част от отговора на тези въпроси неизбежно изисква усвояване на различни занаяти и самоучастие в строителството, ремонта или обзавеждането на къщата.

Ето на тези въпроси ние искаме да фокусираме дискусиите на този събор. Искаме да се съберем и да дискутираме. Да разговаряме на тия теми, да дадем ориентация на начинаещите, насърчение на обърканите, подкрепа на вече борещите се с тези проблеми.

Ако вас ви интересуват тези или подобни въпроси, моя заповядайте на събора. Ние ще сме тука за вас. Предстои втората вълна на корона вируса или каквато негова мутация плъзне на есен. Това ще доведе до огромни икономически сътресения, инфлация на парите и загуба на икономическата жизнеспособност на градовете. На мнозина ще се наложи с последните си пари да се преместят на село и със собствените си ръце да оправят стари постройки и къщи или да строят от нулата сами. Не разчитайте на фирми и на кредити, такива може и да няма. Учете занаяти и придобивайте правилната информация.

Ето защо на този събор аз искам да направя серия от лекции с безплатно обучение по тези въпроси. Разбира се за такова кратко време това няма как да бъде пълноценно обучение, но ще се постарая да дам онова, което мога в такъв кратък срок. Тук бих искал да помоля за съдействие. Ако някой има система за озвучаване с която може да помогне по време на събора ще бъда безкрайно благодарен. Ако някой може да помогне в това отношение моля да се свърже с мен на 0887 815140.

Ако не ще се надявам че гласа ми ще издържи и всички ще могат да ме чуват и без озвучаване.

И така във връзка с тези лекции ще ни е необходимо да направим няколко пейки с цел колкото се може повече хора да имат къде да седнат по време на лекциите. Тези пейки ще направим по време на двата неофициални дни на събора а именно 27-28-ми август. Който желае ще може да се включи в тяхната направа.

Също така, ако някой друг иска да проведе безплатна лекция по тези въпроси на събралите се на събора, моля да се свърже с мен за да го включим в програмата. Целта на този събор е хората да получат положителен тласък за развитие в трудните времена които предстоят. Затова, ако някой иска да допринесе за това със знание, което има, ние ще се радваме да ви вместим в програмата на събора.

Какво друго ние като организатори ще предложим по време на събора?

Освен лекциите ето какво ние планираме да предложим:

 • Демонстрация на заточване на ръчни инструменти, тип длета и ножове на рендета. Ако имате нож на ренде или длето донесете си го и безплатно ще ви покажем как да си го заточите.
 • Демонстрация на използването на натурални финиши за дърво. Ако имате дребни детайли от дърво, които искате да финиширате при нас ще има отворени продукти за безплатни тестове и проби. Донесете ваш детайл и ще можете да си го финиширате безплатно.
 • Ще представим нов продукт – балсамов крем за ръце, кожа и дърво. Това е уникален нов продукт, който преминава границите между козметиката и финиша за дърво. С този продукт можете да си поддържате не само вашите изделия от дърво и кожа, но и в края на работния ден ще можете да подхраните и освежите кожата на ръцете си с него. Идеята за този продукт ни дойде когато ми се наложи да правя варова мазилка и въпреки че бях с ръкавици ръцете ми бяха много изсъхнали от варта. Затова исках да направя натурален продукт с който да мога да си възстановя ръцете и същевременно този продукт да става и за дърво и за кожа.
 • Ще има демонстрации на друг нов продукт, който малцина са виждали в България а именно специални шкурки за сложни детайли.  С тях може да се обработват детайли със сложна форма от дърво и метал. Тези шкурки ще бъдат особено подходящи за премахване на ръжда от сложни метални предмети. Това е особено приложимо при възстановяване на стари рендета и инструменти. Ако искате да пробвате може да донесете старо ренде и да пробвате да свалите ръждата от детайлите със сложна форма.
 • Ще предложим уникални пейки и табуретки/столчета с естествена кожа, както и серия в етно стил.

По-долу накратко ще напиша отговори на разнообразни въпроси, които биха могли да вълнуват посетителите на събора:

 • Колко изложители ще има на събора? Към настоящия момент има близо 25 човека, които изявиха желание да се представят по някакъв начин на събора. За съжаление поради изтриване на мейлите от пощата ми, ние нямаме контакт с някои от тях и не можем да сме сигурни колко от тях ще дойдат. Ако вие сте заявили участие и не сте получили писмо от нас считайте участието си за потвърдено. Имате предвид, че изложителите не е задължително да заявят участие. Могат просто да дойдат и да си намерят място за своите неща.
 • Ще има ли храна и вода на събора? Миналата година имахме пицария на събора, но хората които организираха това няма да могат да дойдат тази година. Не знам дали ще дойде някой да ги замени. Затова препоръчвам ви да си носите сандвичи и вода в бутилки. Вода има на близка изворна чешма откъдето можете да си напълните вода, ако си носите бутилки. Имаме идея вечерта на събота срещу неделя, да направим няколко огъня на които всеки ще може да си опече на жарава някаква храна, която си е донесъл. Това разбира се ще е подходящо за тези, които предпочетат вечерта да останат по до късно и тези които ще спят на палатки в близост до събора.
 • Ще има ли място за паркиране?  Да ние сме в селски район, ливадите около пътя са окосени и може да се паркира свободно на тях. За изложителите ще има специален паркинг по-близко до мястото, който също ще е безплатен.
 • Ще може ли да се спи на палатки в района? Да, има достатъчно място за разполагане на палатки в района на събора. Природата е прекрасна и ще е удоволствие да се спи на такова място. Миналата година по време на събора ливадите бяха осеяни с палатки и каравани. Беше много красива и приятна гледка.
 • С какъв транспорт можем да стигнем до мястото ако не разполагаме с автомобил? Можете да вземете автобус до град Севлиево и там маршрутка до село Селище. Ще помолите маршрутката да ви спре на моста с лъвовете и от там ще имате около 700 м пеша до мястото на събора. Алтернативно можете да се комбинирате с някой от вашия град, който ще идва с кола. Използвайте коментарите под тази публикация за да си организирате подобно съчетание на транспорта.
 • Ще има ли тоалетна? Да мястото на събора разполага с работеща компостна тоалетна.
 • Какво се изисква от посетителите на събора? На първо място не изхвърляйте боклуци или каквото да е друго нещо сред природата. Пътя до събора минава през прекрасна пътека покрай дерето с огромни дървета и изключително красиво място. Мястото на събора също е като парк със стари сенчести дървета и каменни зидове от стари сгради, които тепърва ще възстановяваме за работилници и обучение по различни занаяти. На терена на събора ще се постараем да осигурим някакви кошчета. Изхвърляйте отпадъците си само там и нека след вас мястото да остане толкова чисто и красиво, колкото сте го заварили. Друго важно нещо е да имате предвид, че събора се провежда в частен имот, около който има къщи и имоти на други хора. Уважавайте чуждата собственост и не нахлувайте в имотите на съседите. Ограничавайте движението си до терена на събора и общинските площи.
 • Къде точно се намира мястото на събора и как да го намерим? Моля погледнете статията с информация за изложители. В нея ще намерите карта и координати на мястото на събора.

Ако нещо съм пропуснал, или имате допълнителни въпроси питайте в коментарите по-долу.

Моля ако сте съмишленици на идеите на събора да разпространите тази информация на вашите познати и във форумите и платформите които ползвате за комуникация с колеги заинтересовани от тези сфери и теми.

Save

Save

Categories: Български дърводелски събор, Дърводелство, обучение | Етикети: , , , , , | 6 коментара

Навигация

6 thoughts on “Четвърти дърводелски и занаятчийски събор – информация за посетители.

 1. Юри

  Здравейте, Заинтересуван съм от темата „Демонстрация на използването на натурални финиши за дърво“ (както и тестване на мои дребни детайли от дърво) и бих дошъл на събора само за нея. В кой от двата дена – четвъртък, 27.08 или петък, 28.08, ще може да се посети тази сесия/уъркшоп? (ако е и в двата – в кой би било по-подходящо?)

  • Тези свободни демонстрации ще бъдат през целия събор, особено на 29-30-ти когато се очакват повечето посетители, но ако дойде някой за първите два дни ще има дори повече възможност да пробва, защото ще има по-малко хора които да трябва да чака преди да стигне до пробите.

 2. Tut

  Здравейте! Има ли информация за конкретните теми на лекциите, както и кога точно ще се проведат по време на събора?

  • Да, ще има информация. Утре ще пуснем публикация с темите на лекциите. Те ще бъдат през основните дни 29 и 30-ти. А 27ми и 28ми са на свободна програма. Първите хора се очаква да дойдат на 27-ми следобед, така, че който иска да дойде на 27-ми може да дойде следобед. Тъкмо да има време да се настани и ориентира в обстановката преди това.

 3. Nasko Arnaudov

  И аз не намирам инфо за програма.
  В колко е началото на 27ми?

 4. sojournerbg

  За тези, които обмислят пътуване с автобус, ето разписанието на маршрутката от Севлиево (води се линия „Севлиево – Кръвеник“. Тръгва от автогара Севлиево: 6:30 (или там някъде) 12:00, 15:00, 18:00. Слиза се след моста с лъвовете. В обратна посока коли има в 8:10, 13:10, и около 16 и 19 часа.

  От Априлци няма директна транспортна връзка, понеже е в Ловешка област, но пък е на само 12 км. Остава вариант такси или на стоп до с. Селище. От Троян до Априлци и обратно автобусите са на често (през около два часа).

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: