Поредица – инструменти. Резба в дърво и специализирани свредла.

Продължаваме поредицата с инструменти използвани в работилницата. Тези дни си спомних за една много стара статия, която бях пуснал през далечната 2012-а година. Статията касае навиването на резба в дърво, което за мен беше много полезно откритие. Статията можете да прочетете ето тук:

https://woodcraftbg.wordpress.com/2012/09/15/%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b1%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be/

Тогава ползвах стандартните метчици като тези по-долу:

Както знаете този вид метчици имат нужда да бъде разпробита предварително дупка, която да отговаря на дебелината и стъпката на резбата. По-долу прилагам таблица показваща видовете стандартни резби по DIN975  и съответните размери на свредлата необходими за пробиване на пилотен отвор за съответната резба.

Трябва да имате предвид, че тези размери на свредлата са ОК ако ще правите резба в дърво или в мек метал (алуминий, месинг).  Ако ще правите резба в стомана, особено по-твърда стомана (като неръждавейка например) е препоръчително да направите дупката със свредло една или две десети повече от посочените размери.

Както сами разбирате подобни свредла не се намират толкова лесно. Стандартните комплекти със свредла не включват повечето от размерите с десети от милиметъра. Затова е нужно такива свредла да се закупуват от специализираните магазини.

 1.  Комбинирани свредла-метчик. Ето защо аз бях изключително щастлив когато за първи път попаднах на следния вид инструменти, които комбинират в себе си и свредло и метчик.

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за този инструмент.

Този вариант е изключително удачен при правенето на резби в дърво, защото с една операция, директно с винтоверта можете да пробиете отвора и да навиете резба. Това важи за по-тънък материал. Ако материала е по-дебел и дървесината е по-твърда, може да се наложи отделно да направите пилотна дупка и след това пилотното свредло в този инструмент ще служи като водач.

Подобни свредла аз вече използвам от години и мога да кажа, че работят чудесно. Всички линкове които пускам към тези продукти са от Banggood, защото от там аз си ги поръчвам от години. Обикновено си поръчвам да имам поне един-два комплекта в резерва, защото ми се случва да строша някое свредло в метал, докато в дърво никога не ми се е случвало да строша метчик. Основния проблем е когато се използва винтоверт. И ако подадем метчика малко под ъгъл той заклинва и ако сме завъртяли повече оборотите на винтоверта може да се получи счупване.

2. Комбинирани свредла-метчик с титаниево покритие. Последно ползвам предимно метчици с TiN (титаниево) покритие против износване, като тези по-долу:

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за този инструмент.

Това покритие има значение по-скоро когато се работи с метал, при дърво няма кой знае какво значение. но разликата в цените не е голяма така че човек може да вземе нещо с по-добро покритие.

3. Комбинирани свредла-метчик с нано покритие. Най-новото са комбинирани метчици с нано покритие:

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за продукта.

Моите ги поръчах на скоро и все още ги очаквам, така че към настоящия момент не мога да коментирам дали това покритие прави някаква значителна разлика. Но като човек, който ползва такива инструменти редовно, аз не се посвених да си поръчам от новия тип за да видя дали се е получил по-дълготраен инструмент. При всички случаи винаги бих предпочел метчици с износоустойчиво покритие пред такива без покритие. Китайската цена на тези инструменти е достатъчно ниска за да си позволи човек модела с по-високо качество.

И докато говорим за метчици е подходящо да спомена и за два особено полезни комплекта инструменти.

4. Фрезенкови свредла. Първия е комплект с фрезенкови свредла.

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за този инструмент.

Аз лично ползвам такъв комплект свредла от години, и ако и да не са идеалното качество, при тази цена няма как да сбъркате да си вземете един комплект да имате под ръка. Работят идеално както за метал, така и за дърво. Финиша може и да е по-добър, но за целта трябва да е инвестира в по-сериозни инструменти. Аз за тази цел си поръчах едно фрезенково свредло на Fisch, но само 1 брой от тия свредла, средния размер ми струваше около 30 лв. Все пак исках да имам нещо от по-висок клас в случай че ми се наложи да имам максимално чист фрезенк.

5. Фрезенкови свредла с титаниево покритие. Разбира се както и при метчиците и тук можете да си вземете фрезенкови свредла с титаниево покритие:

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за продукта.

6. Алтернативен вид фрезенкови свредла, които също не е лошо да имате в арсенала си е ето този:

 

 

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за този инструмент.

7.  Плоскодънни свредла със стоп. Това е нещо, ново и изключително полезно.  Такива свредла се намират лесно в България. Дори в Лидл пускат такива на много прилична цена. Но никое от тях не съм виждал да идва със стоп.

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за този комплект.

Наличието на стоп прави тези инструменти много полезни за постигане на точна дълбочина на отворите. Това е особено важно когато пробвате дупки за панти (стандартните панти се пробиват със плоскодънно свредло ф35), където винаги има опасност да направите дупката или твърде плитка и пантата да не може да влезе или да направите дупката твъде дълбока и дупката да се покаже от другата страна на вратичката, особено ако има някаква фрезовка на лицето. Ето защо наличието на стоп прави тези инструменти много добро решение. И Banggood ги предлагат на много ниска цена с безплатен транспорт до България.

8. Центриращи свредла. И сега нещо много важно. Един от най-ценните инструменти, които аз ползвам редовно. Това са специалните свредла за прецизно намиране на центъра.

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за продукта.

Тези свредла са добре познати на стругарите, но не са много познати на дърводелците. Този инструмент работи еднакво добре и на струг за метал и на струг за дърво, а също и на бормашина. Това са специални къси пилотни свредла с фрезенк, които поради късата си дължина не вибрират на струга и много прецизно локализират центъра на стругования детайл. Затова този инструмент се ползва като пилотна дупка преди използването на стандартно свредло за по-нататъшно разпробиване. То стабилицира центъра на по-дългото свредло за да може то да попадне точно в центъра на детайла. На бормашина тези инструменти могат да се използват за позитивно фиксиране на дупка, за чието разположение е нужна прецизност. Могат да се използват също и за машинно или ръчно прилагане на фрезенк, както и за зачистване на вече пробити дупки. Изключително полезен инструмент на безкрайно ниска цена.

9. Центриращи свредла с титаниево покритие:

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за тези свредла.

 

10. Спирално стъпково свредло.

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за тези свредла.

Тези от вас, които са били на курса по строително дърводелство вероятно си спомнят този тип свредло. Той освен за стъпково пробиване на дупки в метал е особено подходящ и за конструктивни pockethole (джобни) сглобки без водач. По този начин избягвате купуването на скъп водач за покетхол за конструктивна дървесина и пилотните дупки с това свредло стават по-бързо отколкото с водещото приспособление. Иска се малко практика за да се постигне нужната прецизност, но само след няколко дупки ръката бързо свиква да държи правилния ъгъл. Ето защо аз силно препоръчвам това свредло за конструктивни скрити джобни сглобки тип pocket hole. Моля обърнете внимание че за тази цел е подходящ само модела 4-12 мм, останалите модели вече са подходящи за пробиване на дупки в стомана и ламарина.

11. Самоцентриращи свредла за панти. На курсовете демонстрирахме удобството от ползването на самоцентриращи свредла при монтажа на панти за врати. Когато се монтират панти в дърво, било изхвърлящи или обикновени, при тях се използват малки винтчета. Когато винтчето попадне на някоя твърда жила неговия връх се стреми да заобиколи тази жила и това води до изкривяване на пантата. А изкривената панта води до стояща на криво вратичка.

Ето защо този тип свредла са много ценна придобивка за тези, които не биха искали да си късат нервите с криво монтирани вратички. Свредлата работят изключително удачно, като тяхната геометрия позволява сами да се центрират по отвора в пантата. Такива свредла аз си купих преди много години за $30 от Америка, сега ги пускат понякога в Лидл на наистина добра цена и се разграбват бързо. Но цената на китайците е доста добра за тези, които не искат да чакат отново да се появят в Лидл.

12. Масивен комплект от свредла.  И за край на тази статия искам да ви покажа нещо, което повечето от вас дори не знаят че е налично. Аз самия доскоро не знаех. Знаете че свредлата се чупят често, особено по-тънките. А точно тънките свредла се ползват често за пилотни дупки преди навиване на винтове. Ето защо винаги е добре човек да има добро количество по-тънки свредла под ръка. И това, което аз правех до скоро е да отида в магазина и да купя 5-10 по-тънки свредла за да имам винаги под ръка в случай че някое се загуби или счупи. В магазина обаче ми вземат 1-2 лв за тънко свредло и така да да взема 10-тина малки свредла аз трябва да платя около 15-20 лв.

Кликнете на изображението за актуална цена и подробности за този комплект от 100 свредла.

 

За същите пари обаче китайците са направили комплект от 100 свредла и аз нямаше как да не се запася с 1-2 такива комплекта. По този начин знам, че винаги ще имам под ръка тънко свредло за пилотна дупка когато ми е необходимо.

Тези на глед прости и евтини инструменти са изключително важна част от нашата работилница. Ето защо се надявам  тази статия да е била полезна и за читателите на блога.

 

Реклама
Categories: Дърводелска работилница, Дърводелски инструменти, Дърводелство, Занаятчийство, Инструменти, обучение | Етикети: , , , , , , , , , , , , , | 9 коментара

Навигация

9 thoughts on “Поредица – инструменти. Резба в дърво и специализирани свредла.

 1. gishkitiev

  Страхптна статия! Доста труд сте вложили

 2. Калин

  Адмирирам силно подобни статии, изключително полезни с практическа насоченост и конкретни примери.

  Забелязвам, че за пилотни отвори често се ползват свредла с нещо като дълбаещ конус в долната част на свредлото (към опашката), което до колкото виждам подготвя отвора (като за винт с фрезенкова глава), така че главата на винта да се „скрие“ в нея. Как се наричат и удачен вариант ли са в практиката? Може да пуснете и някой линк.

  • Това се нарича countersink bits, и някои от горните, които съм пуснал са именно такива. Но този който имате предвид като геометрия, предполагам са тези тук: https://www.banggood.com/custlink/GDvKqoIBzl

   Аз имам от този тип и не съм много доволен от него. Другите типове са по-добри.

   • Калин

    Благодаря за насоката. Явно това, което аз имах предвид е точно вид countersink Drill Bit, а именно three pointed countersink drill bit

   • Това е пилотно свредло с фрезенк. Този тип аз не ги ползвам много, макар да имам такива. Причината е че този тип фрезенк не е много качествен на накъртва дървото. Затова отделно правя пилотна дупка и отделно използвам хубав инструмент за фрезенка.

 3. Асен

  Мерси за страхотната статия. Като гледах таблицата за резбите и се сетих за следното нещо. Има ли таблица за пилотните дупки необходими да се пробият в дърво за последващо навиване на винт? Съответно за твърдо и меко дърво.

 4. Не съм срещал такава таблица, но и не мисля че има нужда от нея. За да се разбере каква пилотна дупка да се пробие за винт, се измерва с шублер шийката на винта там където няма резба. И се избира свредло с дебелината на шийката или една десета по-голямо от нея. Така ще се предотврати сцепване на дървото при навиване на винтове, особено при твърда дървесина.

 5. Веселин Русев

  Здравейте,
  за да не се чупят метчици с винтоверт може да използвате гъвкаво рамо. За целта аз си правя квадратен отвор в гайка подходящ размер (с нагряване на гайката и счупен медчик става) слагам гайката на чашка и така навивам резба като регулирам силата на винтоверта за да не счупи свредлото. Гъвкавото рамо не позволчва чупене от накриво подадения метчик но пак трябва да се внимава.
  Работи за тънак метал 4 – 5 мм
  Поздрави

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: