Дърводелски и занаятчийски събор 2020. Мотивация.

Тези дни посетих едно занаятчийско изложение, което беше под названието „Троянските майстори“. На пръв поглед събитието звучеше, като нещо наподобяващо нашия събор. И понеже не беше никак далече от нас реших непременно да отида. След посещението от което си тръгнах изключително разочарован в главата ми се появиха размишления, които исках да споделя с аудиторията на нашия блог.

Ако мога да опиша посетеното събитие с три думи, то тия три думи биха били ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ. Всичко беше измислено просто да се съберат едни пари. Община Троян просто си е измислила начин да изкара някакви допълнителни пари от интереса на хората към занаятите. Първото нещо, което правеше впечатление е че използваха полицията да отцепят района на изложението, само и само да не могат посетителите да паркират свободна на и без това празните селски улици. Вместо това бяха похарчени стотици метри маркираща лента с цел да се блокира достъпа до уличките и пресечките в които може да се паркира свободно с цел да се насочи целия трафик към две окосени ливади на които се събира такса паркинг от 2 до 4 лв. За това бяха ангажирани и не малко служители на МВР.

Самото изложение беше просто една дълга улица с наредени сергии отляво и отдясно. Сергии на занаятчии от които беше събрана такса участие и които бяха отишли там с единствената надежда да припечелят някой лев. Не че това само по себе си е нещо лошо, но когато парите са единствената мотивация на организаторите и изложителите можете сами да си представите как това се отразява на духа на самото събитие. Тогава си казах, това, което току що посетих е всичко, което ние не искаме нашия събор да бъде или да се превърне в нещо подобно. Ето защо нашия събор е своеобразен протест срещу тази бездушна комерсиализация и експлоатация на любовта на хората към занаятите.

 

Точно поради тази причина решихме да добавим два допълнителни дни към събора където хората да могат да прекарат няколко дни на Балкана и да комуникират помежду си, да се насърчава развитието на занаятите като основна функция на обществото и да се насърчи споделянето на знание и информация извън комерсиалния интерес.

Достъпа до нашия събор остава безплатен, както за паркинг, така и за посетители и изложители. Безплатно ще бъде и поставянето на палатка или каравана в района на събора. Дано не доживеем деня в който ще се изкушим да комерсиализираме това събитие.

При нас подготовката продължава и ще очакваме да ви видим на събора. Не пропускайте да поканите и ваши познати, близки и хора интересуващи се от занаятите на таз годишния събор.

Реклама
Categories: Български дърводелски събор, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , , , , , , , | 3 коментара

Навигация

3 thoughts on “Дърводелски и занаятчийски събор 2020. Мотивация.

  1. Пешо

    Поздравления за ентусиазма и професионализма!

  2. Евала, за позицията и гледната точка. Жалко че няма да мога да дойда в дните за комуникация с хора като вас. Дано можем да направим и в съботата една беседа.

  3. Светла

    Тъжно е, но ако променят заглавието на „Базар на дърводелски произведения“ всичко си идва на място.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: