Дърводелски и занаятчийски събор 2020. Дати и нова концепция.

И така, тази година се оказа превратна в много отношения. Искахме да обявим таз годишния събор още март месец, но знаете какво се случи тогава.

 

Но въпреки форс-мажорните обстоятелства ние нямаме намерение да прекъсваме традицията на събора и сме готови каквото зависи от нас съборът да го има и тази година.

Затова първото нещо, което искам да направя, е да обявя вече официално (защото неофициално датите вече сме ги обявявали няколко пъти) датите на събора за 2020-а година и това е последният уикенд на Август, или по-точно казано 29-30 Август, 2020 г. Но тази година замисляме разширяване на формата на събора и искаме да добавим още 2 дни към него затова датите за цялото събитие ще бъдат 27-30 Август 2020 г.

По-долу ще обясня защо искаме да добавим още 2 дни към събора и каква е новата концепция за събора, която искаме да приложим тази година.

На първо място на мен не ми хареса в какво събора започна да се превръща, в нещо като занаятчийски панаир със сергии. Всеки е зает със своята сергия и не може да се види с хората. А точно това е и смисъла на събора, за може човек да се види с хората, които са дошли, да се запознае, да обмени опит и контакти. Затова събитието е събор, а не панаир. От друга страна има хора, които идват отдалеч, имат разходи, искат да продадат нещо с цел да си избият разходите, затова не искаме да ги лишаваме от възможността да изложат своите изделия. Поради тази причина решихме да разширим формата на събора, като направим първите два дни по възможност без сергии, за да може това да бъде време за комуникация, обмяна на опит, работа по някакви проекти и въобще занаятчийска комуникация и занимания без комерсиални елементи. А последните два дни пак да бъдат със сергиите, за да може, който иска нещо да продаде, а други нещо да си купят.

Разбира се, не всички посетители и участници на събора ще могат да отделят 4 дни, но всеки ще е свободен да избере кога да дойде, за 1, 2 или 4 дни, кой колкото реши. И който иска, може да дойде само за чисто съборните дни, който иска, може да дойде само за сергиите.

Надявам се тази нова концепция да ви допадне, и да можем заедно да запазим духа на това събитие, а именно събитие, което насърчава развитието на занаятите и комуникацията и взаимопомощта между колегите. Аз знам, че има огромни Facebook групи за подобна комуникация и контакти и те със сигурност принасят някаква полза, но аз съм привърженик на живия контакт и живата комуникация, която не може да бъде заменена от виртуални контакти и виртуална реалност.

Ето защо, ако всичко това ви допада и намирате вътрешен отклик за тия неща, моля, разпространявайте по всички достъпни за вас начини информацията за този дърводелски и занаятчийски събор, ако искате да има повече участници, както изложители, така и посетители, за да положим заедно основите на новия български ренесанс в работата с ръчни инструменти и усвояване на класическите занаяти.

Повече подробности за програмата на събора предстои да публикуваме в следващи статии.

Ако желаете да бъдете участник изложител можете да попълните формата за участие по-долу. Участието за изложители и входа за посетители са безплатни.

Посетителите нямат нужда от регистрация, но ако искате да не забравите за събора и да не го пропуснете, можете да се абонирате за блога и ще получите съобщения за нови публикации, включително за организацията на събора и карта с точни координати за посещение на събора.

ФОРМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ИЗЛОЖИТЕЛИ ЗА СЪБОРА:

(моля обърнете внимание, формата е само за хора/фирми, които желаят да бъдат изложители на събора и е необходима с цел да предвидим място за техния щанд. Посетителите са свободни да дойдат в определените дати без регистрация)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Реклама
Categories: Български дърводелски събор, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , , , , , , , | 4 коментара

Навигация

4 thoughts on “Дърводелски и занаятчийски събор 2020. Дати и нова концепция.

 1. Светла Николова

  Приветствам идеята на Валентин за по-дълъг събор и въобще за събора. Могат да се направят работилници, беседи и други общи групови събития. Не съм дърводелец и не бих могла да допринеса в обмяната на опит, но с удоволствие ще дойда на събора като посетител. Миналата година ми хареса и можах да разговарям със съмишленици.

  • Живко Иванов Тотев

   Здравейте. Нов съм в групата. Събора винаги ли е в с. Селци общ. Севлиево?

   • село Селище, там са домакините на събора и там се провежда.

 2. Гатева

  Къде може да се види програмата за некомерсиалната част на събора?

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: