Обработка на плотове от естествена дървесина с натурални финиши

От много време искам да напиша тази статия във връзка с обработката на плотове от естествена дървесина, които ще се използват в кухнята или в банята. Това включва както плотове около мивката в кухнята или банята или плотовете на кухненски маси, както и маси, които ще са изложени на външни условия.

В тази статия искам да дам основни насоки на водещите принципи, които трябва да се имат предвид при обработка на такива плотове.

На първо място искам да обърна внимание, че когато се ползва естествена дървесина и тя се обработва с естествени финиши (масла и вакси) то трябва да се има предвид, че естествените качества на дървесината не могат да се игнорират.

С други думи ако искате да ползвате плотове от естествена дървесина във вашия дом и да ги обработите с естествени масла и вакси, то първата и най-важна стъпка е да подберете плот изработен от подходящата дървесина за целта.

Кои са най-подходящите дървесини за кухненски плот?

На първо място бих поставил акацията, този вид дървесина е изключително устойчива на влага сама по себе си и е добър избор за плотове, които ще се мокрят.  Веднага на второ място поставям дъба, който също има изключително добра естествена устойчивост на влага. Към тези два вида може да се добавят и екзотични дървесини като тик, меранти и други естествено устойчиви на влага дървесини, но плотове от тези видове екзотична дървесина не се намират лесно, а и ако се намерят цената им би била изключително висока.

Кои са проблемните дървесини за плот, който ще се мокри?

На първо място това е ореха, който е изключително капризна дървесина по отношение на влагата. Аз лично не знам естествен начин на защита на плот от орех, който ще е изложен на постоянно мокрене без да се получат характерните за него след намокряне бледи петна. Причината е че естествените финиши подхранват дървесината, но не й запечатват порите, както това правят лаковете и смолите на химическа основа. Ето защо ако се остави вода върху плота и не се забърше сравнително бързо, то тази вода бавно но сигурно ще си проправи път до порите на дървото и то ще реагира по начина по който естествено реагира на влага. При ореха естествената реакция е побеляване.

Друга проблемна и чувствителна на влага дървесина това е бука. Той е дърво, което много лесно се измята под влияние на влагата и освен това има тенденцията да настръхва след проникване на влага в порите му. Това предразполага бука да образува настръхнали петна на плота ако водата попаднала на него не се забърше сравнително бързо.

За съжаление бука е най-често срещания вид плотове, защото е достъпен и не особено скъп, но заедно с ореха не е подходящ за плот, който ще бъде изложен на непрестанно мокрене и ще бъде обработен с естествени финиши. Ако непременно държите да ползвате плотове от орех или бук, то най-добре ще е да се ориентирате към обработка със смоли и лакове, които правят твърдо повърхностно покритие (де факто нещо като тънък слой пластмаса), което на 100% отделя дървесината от влагата. Поддръжката на изкуствени покрития също има своите предизвикателства, но този въпрос не е предмет на настоящата публикация.

Между тези две групи на най-добри и най-лоши видове дървесина за плот, стои скромния чам (иглолистната дървесина), който се държи много по-добре на влага от бука и ореха. Той се поддържа лесно и представлява икономична алтернатива на по-скъпите варианти от акация и дъб. Ако ще купувате (или правите) плот от иглолистна дървесина, то на първо място бих препоръчал да си намерите дугласка ела. По отношение на влагата дугласката ела е един от най-високите класове иглолистна дървесина (заедно с лиственицата). Не се препоръчва да се ползва за плотове смолиста дървесина като белия или черния бор, защото те съдържат джобове със смола и дори тези джобове да не са видими, смола може да започне да изтича през порите на дървото или през чеповете, после по тази смола полепва мръсотия и се получават много грозни и неприятни петна. Смърча е дървесина с ниско съдържание на смоли и е подходящ за плот, ако и естествената му устойчивост на влага да не е толкова добра като на останалите дървесини. Въпреки това той не реагира драстично при намокряне и това позволява да се поддържа плот от смърч с натурални масла и вакси. Проблема при смърча е че е по-мек и по-лесно се наранява и това също трябва да се има предвид.

Как се обработва плот от естествена дървесина с натурални продукти?

Да приемем, че вече сте избрали плот от подходяща дървесина. По-долу ще ви опиша процеса, който ние използваме при обработка на плотове, които ще са изложени на мокрене и влага.

Първо плота не трябва да е лакиран или да има изкуствени покрития върху него. Ако има такива те трябва да се отстранят напълно чрез изшлайфане. Понякога плотовете се продават омаслени с някакво масло, обикновено това е минерално масло. Минералното масло е петролен продукт, но по някаква непонятна за мен причина се препоръчва като финиш безопасен за досег с храна. Общоизвестно е че петрохимическите продукти са карцерогенни, но най-вероятно съответното лоби си е свършило добре работата и минералното масло сега го продават със сертификат за безопасност при досег с храни (food safe). Лично на мен подобни неща отдавна са ме изпълнили с тотално недоверие към всякакви сертификати и процесите на сертифициране.

Ако имате плот обработен с минерално масло и искате да го премахнете, ще трябва отново шлайфане, но ако не ви се шлайфа, маслото ще позволи последваща обработка с натурални масла (за разлика от изкуствените покрития като лакове и смоли).

След като повърхността е готова и всички нежелани покрития са премахнати, то можете да пристъпите към обработката с натурални финиши. Ние използваме нашето гъсто финишно масло за интериор (продукт No.8 oт страницата с продуктите). Маслото го нагряваме на водна баня на много висока температура. Обикновено до 80-90 градуса по Целзий. Замерването на температурата може да стане с обикновен кухненски термометър, или с безконтактен (лазерен) термометър, ако имате такъв. Внимание никога нагрявайте масло директно на котлона защото може да ви избухне в лицето. Водната баня представлява или като ползвате съд с двойно дъно (тип млековарка) в който между двете дъна се налива вода. Ако нямате млековарка можете да вземете една голяма тенджера и в нея поставите по-малка тенджера. В голямата се налива вода така че водата да достигне до дъното на малката тенджера, а в малката тенджера се поставя маслото. По този начин маслото се нагрява индиректно, което е важно изискване за безопасно нагряване на масло.

След като постигнете желаната температура, сваляте съда от котлона и  започвате да нанасяте нагорещеното масло с четка с естествен косъм. Защо естествен косъм? Защото изкуствения косъм е от найлонови влакна, които на тази температура веднага ще се стопят. Не трябва да ползвате парцал защото ще си изгорите ръцете. Горещото нанасяне се прави само с четка с естествен косъм. Не е важно четката да е някаква много хубава или скъпа, всяка четка дори най-евтините ще ви свърши работа, защото трябва само да разнесете маслото по дървесината, на този етап не трябва да ви притесняват никакви мазанки и следи от четката.

Маслото трябва много хубаво да се разнесе без да се натрупва. Смисъла на нагорещяването е маслото да може да пропие по-дълбоко в дървесината.

След като нанесете маслото – изчакайте между 1 и 2 часа (в зависимост от температурата и влажността на въздуха) и след това забършете непопилото масло с чист парцал или кухненска ролка. Не чакайте повече от 2 часа, но ако се забавите с още 1 час не е фатално, но в никакъв случай не трябва да оставяте маслото до сутринта без забърсване. По време на забърсването трябва да следите дали парцала ви не е много напоен. Ако се напои с масло парцала вече не забърсва а разнася. Затова трябва да се смени с чист парцал. След парцала трябва да остава хубава суха повърхност, а не мазни следи.

След забърсването оставяте маслото да изсъхне и втвърди. Изсъхване на пипане става след 2-3 часа (в зависимост от температурата и влажността може и повече), а втвърдяване на маслото в порите може да се очаква след 24 часа.

За плотове ние нанасяме маслото поне на 3 ръце, като повтаряме горната процедура веднъж дневно. След изсъхването на третата ръка нанасяме твърда вакса с карнауба (продукт No.2). Ваксата се нанася с обикновена гъбичка за миене на чинии (с меката й част). Гъбичката се втрива във ваксата и след това се втрива във дървесината. Разнася се добре и се прави тънък слой. Не се изкушавайте да нанасяте дебел слой, защото той няма да изсъхне дълго време и ще ви създаде много проблеми. Необходим е хубав тънък слой втрит в дървесината с енергични движения. След изсъхване на ваксата тя може да се полира с вълнен парцал или микрофибърна кърпа. Ако се полира може да се постигне сатен-гланц, или ако не се полира финиша остава мат.

При тази обработка плота ви е готов за употреба.

Поддръжка на плотове от естествена дървесина с натурални финиши

Естествената дървесина има нужда от подхранване и поддръжка.  Има хора, които това много ги плаши, но в тази поддръжка няма нищо нито трудоемко, нито скъпо. С една опаковка от твърда вакса с карнауба вие можете да поддържате един плот в продължение на две-три години. Ваксата е изключително икономична, особено върху вече обработени плотове. Буквално за една минута можете да освежите плотовете си с малко вакса на върха на чиста гъбичка за миене на чинии.

Особено внимание трябва да се обърне на онези плотове, които се намират при мивката. Тук основния проблем се състои в това, че съвременните домакинства мият с химически препарати които съдържат обезмаслители. Тези обезмаслители имат за цел да разграждат мазнините по чиниите и тиганите ви, но те също така могат да разградят и натуралния финиш, който е на маслена основа. Затова плота около мивката трябва да се поддържа по-често с вакса и е препоръчително пръски на вода и особено вода с препарат в нея да се забърсват от плота по възможност по-бързо.

Накратко това е цялата „философия“ на подбора, обработката и поддръжката на плотове от естествена дървесина доколкото ние сме я разбрали и усвоили. Надявам се това да е било приятно и полезно четиво за читателите на нашия блог.

Ако имате допълнителни въпроси можете да ги зададете в коментарите.

Реклама
Categories: Финиши за дърво | Етикети: , , , , , , , , , , , | 37 коментара

Навигация

37 thoughts on “Обработка на плотове от естествена дървесина с натурални финиши

 1. Dimitar Atanassov

  Здравейте! Кои от Вашите продукти да използвам за обработка на нови дървени ,втрешни стъпала от дъб(клас В). Общо 3,4 м/2. Благодаря! Д.Атанасов София

  На пн, 17.02.2020 г. в 21:56 Дърводелски свят написа:

  > craftsmanbg posted: „От много време искам да напиша тази статия във връзка > с обработката на плотове от естествена дървесина, които ще се използват в > кухнята или в банята. Това включва както плотове около мивката в кухнята > или банята или плотовете на кухненски маси, както и ма“ >

  • Здравейте,

   Можете да използвате същите продукти описани в статията за плотове – No.8 и No.2. Като маслото може и на студено или ако искате можете да приложите и описаната техника за полагане на горещи.

 2. Иван

  Привет,
  благодаря за изчерпателната статия, наистина полезно четиво.
  При наличие на няколко малки пукнатини в плота (ширина около 1-2мм и дължина около 10см) причинени от вода, която се е пропила в дървото дали е уместно първо да се запълнят с кит, да се изшлайфат и след това да се процедира по описания начин с масло и вакса? Или има някакво друго решение? Какво бихте ме посъветвали?
  Благодаря предварително

  • Да, удачно е да се китват цепнатините, само е добре да се подбере подходящ кит, който да поема добре движенията на дървото. Ние ползваме от години китовете на прах от фирма Каммартон, които добре запълват дори големи празнини и също така поемат много добре оцветяване с байц и не се различават от дървото.

 3. Калин

  Много полезна статия. Моля да споделите мнение за дървесината на кестена. В коя категория попада. Също така ми е интересно маслото може ли да се затопля в микровълнова фурна?

  • Микровълновата фурна въздейства на поставените в нея продукти на клетъчно ниво и не се знае какво точно това ще причини на маслата и ваксите. Знае се че храната става по-лоша и негодна, предполагам и на маслото няма да му подейства добре. Освен това няма гаранция че маслото няма да избухне.

   С кестен не сме експериментирали много. От опит знам че кестена се измята лесно, което означава, че е чувствителен на влага и може да се окажа че не е много подходящ за плот. Но това е само предположение, не е базирано на солидни наблюдения.

 4. Никола

  Здравейте !
  Занимавам се с дърводелство в свободното време, но не мога да знам всичко в тази сфера. Статията ви за обработка на плотове е много полезна, затова реших да попитам и за обработка на корито за мивка.Предполагам ,че ще има разлика.
  Мой приятел има две корита за мивки от дърво ( дъб и бук ) и ме помоли да ги обработя против пропускане на вода ( естествено, нали са за мивка 🙂 ). Та въпроса ми е с какво масло да ги намажа или да ги залея със смола ?

  • Здравейте,
   За мивки натуралния финиш ще трябва да се обновява непрестанно, затова е препоръчително да се мине с епоксидна смола първо и после смолата може да се поддържа с вакса, защото и тя старее и в един момент ще почне да се пука и лющи.

 5. Анелия Инджева

  Прочетох статията и всичко е много подробно описано. Имам нужда от малко съдеиствие от ваша страна. Искам да обработя едногодишен дъбов плот в банята. Дали само ваксата ( продукт 8) ще ми свърши работа или ще е по-добре да го мина и с маслото (продукт 2). Казаха ми, че е добре да го мина с вина шкурка преди това. Бигте ли ме посъветвали.
  Благодаря!

  • Ако се мине с финна шкурка се получава много гладка повърхност която няма да поеме много масло или вакса и така защитата ще е по-малка. Принципно е добре повърхността да се шлайфа до 120-150 едрина на шкурката.

   Принципно масло, плюс вакса дава по-добра защита.

 6. Виолета

  Здравейте! Да е честита и успешна новата година!
  Благодаря за ръководството за обработка на кухненски плот! По същия начин ли биха се обработили:
  1. Вътрешни врати
  2. Под от чамово дюшеме (като Вашето на мястото, където провеждате курсовете), който се използва интензивно – коридор. Обработих го с байц, боров катран, ленено масло и вакса (не си спомням коя, етикетът се изтри), и сега, около два месеца употреба, започна да прозира цветът на дървото като люспички. А също и цапа.
  3. Външна врата, която не е изложена на дъжд, сняг и слънце. Само вятър и студ.
  А също и китът на прах на Камартон дали е подходящ за старо, дъбово дюшеме с фуги до 5 ММ.?
  Трябва ли и ако да, колко често да се освежават горните и само вакса дали е достатъчна?
  Благодаря от мое име и на всички останали, на които би помогнала тази информация!

  • Здравейте,

   1. Вътрешни врати могат да се обработват с Гъсто финишно масло (8) и вакса с карнауба (2). Не е нужно на горещо.
   2. В нашата работилница дюшемето на пода е обработено с Натурален импрегнант (7) и Гъсто финишно масло за екстериор (11), защото се влиза вътре с обувки, понякога мокри и кални. За нормална експлоатация гъсто финишно масло (8) на 2 ръце или 1 ръка плюс вакса е достатъчно.
   Протриване на финиша в възможно там където пода е подложен на силни абразивни действия. Принципно на абразивно действие няма материал или финиш който да устои. Затова такива места може да се освежават с байц и масло за да се поддържат нещата във добър външен вид. Не съм сигурен, кое точно цапа във вашия случай, защото от финишите няма нещо, което да може да цапа след толкова минало време. Единственото възможно обяснение е ако дървото е смолисто и излиза смола от порите му, тя може да цапа.
   3. Външна врата – Натурален импрегнант (8) плюс Топ вакса с гъша мас (4) или Гъсто финишно масло за екстериор (11) е най-удачния вариант.

   Кита на Каммартон на прах ще стане за старо дюшеме, дори ако фугите са до 1 см. По-големите фуги обаче трябва да се минат на няколко ръце докато се изравни, защото кита се свива след изсъхване.

   Ето някои основни правила, което ние следваме за поддръжката на дървото:

   1. Ако има време и желание, най-добре е освежаването да става веднъж годишно.
   2. Ако няма време и желание, може по-рядко, но не по-малко от веднъж на 3 години.
   3. Ако повърхността е силно натоварена (като кухненски плотове и плотове на маси) тогава може и по-често от гореописаното (в зависимост от натоварването).
   4. Ако повърхността се мокри непрестанно (като кухненски плот около мивката например), е добре да се полагат по-големи грижи за нея.
   5. При наличие на абразивно действие върху някои области, цвета може да се поддържа с леко локално освежаване с байц, след което се завършва (също локално, или по-желание цялостно) с използвания преди финиш (масло или вакса).

   Под „освежаване“ се има предвид бързо и леко минаване с една ръка от избрания вид финиш (масло или вакса).

   Поздрави и успешна и безопасна Нова година!

   • Виолета

    Благодаря много за изчерпателния отговор! Запълни доста липсващи части.

 7. Dam Ян

  Здравейте! 🙂 Става въпрос за дъбов кухненски плот, за който обаче не искаме лъскав ефект, а матов такъв, както и да няма промяна в естествения цвят на дървесината.
  Удачно ли е да се използва продукт №8 или ленено масло + вакса, или е необходимо да се избере нещо по-различно?

  • Препоръката е такава, каквато р и в статията. Без полирани финиша се получава мат. Ако се полира се получава сатениран гланц.

 8. Ивелина Ангелова

  Здравейте,ще използвам буков плот за трапезна маса и след като прочетох статията ви,разбирам че трябва да го лакирам.Та въпроса ми е трябва ли първо да го обработя с масло и вакса (имам вашата твърда вакса с карнауба ) или трябва да го лакирам дирекно?Моля препоръчайте ми ваши продукти, които да ползвам.Благодаря

  • Здравейте,

   След лака може да се ползва твърда вакса с карнауба (продукт 2), но преди лака не трябва да се слага нито масло нито вакса, защото лака няма да хване.

   • Ивелина

    Вие предлагате ли лак?

   • Не, лака е химически продукт. Ние предлагаме само натурални масла и вакси за обработка на дърво. Те са алтернатива на лака, като в повечето случаи вършат по-добра работа. Но има частни случаи в които лака може да е за предпочитане.

 9. Анрей Аспарухов

  Здравейте! На какви интервали от време е добре да се подновява ваксата и/или какви са признаците, по които да преценим, че е време да ваксираме?

  • В зависимост от експлоатацията на плота. Особено около мивката. Там се налага най-често да се поддържа, на другите места може веднъж на няколко месеца.

 10. Петрана Борисова

  Здравейте! Входната ни врата е почти стогодишна – изложена на дъжд, сняг, слънце. От години не е боядисвана. Ползвала съм от магазините импрегнанти за подхранване на дървото, но без резултат. Дървесината е много суха. Надявам се, че ще можете да ми дадете добър съвет, как да възстановя вратата.
  Предварително Ви благодаря!

  • Здравейте,

   Първо е добре да почистите вратата от всякакви настръхвания и ако има груба повърхност да се зашлайфа със шкурка 180-240. След което можете да минете една ръка с натуралния импрегнант (No.7) и после няколко ръце от гъстото финишно масло за екстериор (No.11). Маслото и ваксите в него ще подхранят дървото и ще го възстановят, но при условие че е силно изсъхнало и изпръхнало е добре да се минат няколко ръце за да може хубаво да се напои.

 11. Ивайло Митев

  Здравейте как мога да поръчам една упаковка масло и една кутийка вакса?
  0878866442

 12. plywood

  Здравейте, за кухненски шкафове от шперплат какво масло препоръчвате? Или лак? Кое ще импрегнира и предпази дървото по-добре от влага? (Все пак е кухня). Също ми трябва да е нещо, което не променя радикално цвета на шперплата. Благодаря!

  • Здравейте,

   Когато става въпрос за шперплат, при това изложен на влага, там основната роля за издържливостта не е толкова на финиша, колкото на лепилото, което е използвано. Ако лепилото не може да носи на много влага, няма финиш, който да предотврати деламинация на шперплата, когато се мокри редовно. Финиша може да защити само дървото (при това само най-горния слой на шперплата), но не може да защити самото лепило. Затова е важно да се ползва шперплат с влагоустойчиви лепила.

   Ако това условие е спазено можете да ползвате гъсто финишно масло плюс вакса с карнауба за финиш на дървесната част и на лицето.

 13. Desislava

  Здравейте и благодаря за изчерпателната статия. Купила съм дъбов плот за кухнята и ми пртедстоят всички описани от вас обработки. Искам да го направя по-тъмно кафяв. Как мога да му потмня естествения цвят?

 14. Свилен

  Здравейте страхотни сте искам да попитам с какво да поддържам масичка от цяла орехова шайба дървесината не е лакирана , мисля , че е обработена само с масло?

 15. Димчо Ганчев

  Не съм ползвал все още продуктите ви, но от прочетените описания и няколко статии, мисля че си разбирате от работата и я вършите с желание. Препоръчвам ви ако някой ден имате повече време да направите клипчета, защото и 1000 думи не могат да опишат една картина, както зърването и макар и за миг.

  Успех!

  • Здравейте,

   Проветете нашия канал в youtube. Има клипове.

   https://www.youtube.com/user/craftsofthemountain

   • Камена

    Здравейте!

    Изключително полезна статия!Бихте ли казали брезата дали е подходяща дървесина за кухненски плот?
    Благодаря!

   • Здравейте,

    Аз не бих препоръчал бреза за кухненски плот. Това е твърда, но чувствитела на влага дървесина, която не се препоръчва за използване в условия на влага и мокрене.

 16. Таня Ѝорданова

  Здравеѝте!
  Първо искам да изкажа благодарност към вас за изчерпателната информация, професионализма, неумората в отговарянето на въпроси и няма как да опиша радостта си от до тук прочетеното, че съществува. Благодаря ви!
  Сега и към моят въпрос, въпреки че прочетох доста, но за да бъда сигурна дали съм на прав път, бихте ли ми казали с какво да импрегнирам новопоставен дъбов паркет, екстра рустик с характерната за този вид естествена структура следи от мушици, прорези, неравности,фуги и прочие, които искам да запазя такива каквито са? Не бих искала да го обработвам допълнително с циклене, лакиране и други подобни неща.
  Благодаря

  • Не би трябвало нов паркет да има следи от мушици, останалите неща за екстра рустик са нормални. В моята къща сме с рустик клас дъбов паркет и аз първо китнах процепите за да не се пълнят с мръсотия. След това направих фаски за да не се налага да се шлайфа след поставяне и го обработих преди поставяне.

   Във вашия случай ако наистина има следи от дървояди е добре да се обработи първо с натуралния импрегнант с боров катран (1 ръка) и след това с гъсто финишно масло за интериор (една или две ръце).

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: