Завърши втория курс за корпусна мебел. Снимки.

Здравейте,

Завърши втория дърводелски курс за изработка на корпусна мебел в домашни условия.  В тази статия ще ви покажа изделието, което създадохме заедно с курсистите.

Взимайки поуки от предишния курс когато не успяхме да завършим изделието, на този курс успяхме да го завършим макар и със закъснение от около 2 часа и половина от обявения край на курса. За третия курс ще вземем мерки да успеем да го завършим на 100% преди края на курса, вземайки предвид вече натрупания опит.

По долу ще можете да разгледате какво успяхме да направим заедно с курсистите, като в деня след курса, аз само добавих декоративните елементи в горната част на шкафа. Те не са основен елемент и като цяло вземат не малко време да се направят и прецизират.

А ето и какъв е смисъла на курса да научим хората как да стигнат от това:

до това…

… използвайки малък набор от инструменти побиращи се в рамките под 1000 лв и без наличието на никакви предишни дърводелски умения или опит.

И тъй като искаме да научим курсистите как да обзаведат сами своя дом с корпусна мебел, в това число да могат дами да си направят кухненско обзавеждане, на предишния курс направихме стоящ на земята шкаф, а на този се фокусирахме върху шкаф, който виси на стената.

И както се вижда на горната снимка стената на която е монтиран шкафа не е плоска и не е лесно да се монтира такъв шкаф на нея, но ние приложихме универсална техника за монтаж при всякакви условия, при която шкафа не само се монтира лесно, но и също лесно може да се сваля и поставя отново, без ползването на никакви инструменти.

Ще забележите също така, че шкафовете са направени в стила на прозорците. Това е предимството когато си правите всичко сами, че можете да направите всичко в дома си в един стил, което е почти невъзможно да го постигнете ако разчитате на готови решения от магазините.

Замисъла на метода на Craftsman е да се получи впечатляващ резултат с използването на достъпни, евтини и по-възможност естествени материали. За да се ориентирате ценово, цената на материалите вложени в този шкаф е в рамките на около 25 лв. По този метод вие можете да обзаведете своята кухня със кухненска мебел в рамките на не повече от 500 лв, и да постигнете визия на кухнята за която всеки ще мисли, че сте платили поне 10 000 лв.

По-долу можете да разгледате галерия най-новия шкаф, където можете да видите някои детайли от близо:

Ще има ли следващи курсове след третия курс?

За момента нямаме ясна дата за четвърто издание на курса, но ориентировъчна дата би било последния уикенд на октомври. Ще си дадем поне една седмица почивка, защото курса е много интензивен и лично аз доста се изтощавам. Засега няма да правим записване, но ако искате да си запазите място за четвъртия курс (без твърдо записване) можете да го направите като ни пишете във формата за контакти ето тук:

https://woodcraftbg.wordpress.com/about/

И между другото поради това че двама от записаните за третия курс са възпрепятствани да го посетят се отвориха две свободни места за тази събота и неделя (12-13.10). Ако някой иска да се включи в третия курс се отваря възможност да го направи.

Categories: Дърводелска работилница, Дърводелски инструменти, Дърводелски курсове, Дърводелство, Занаятчийство, Финиши за дърво, обучение | Етикети: , , , , , , , , , | 12 коментара

Навигация

12 thoughts on “Завърши втория курс за корпусна мебел. Снимки.

 1. Elena Reukova

  еййй, браво, страхотен е и този шкаф! много ми харесват контрастните фаски!:)

  • Ами веднъж хванали този стил трябва да го приложим на цялото обзавеждане в работилницата. Затова при всички следващи ще следваме тази цветова схема и детайл, но с някои разлики за да се демонстрират различните възможности.

 2. Миленка

  С удоволствие участвах в курса. Определено научих много от craftsmanbg. Беше изключително прав, че първото нещо, което ще ни даде курсът е увереност. И да, той ни я даде. Но получихме не само увереност, а и познания, и умения. Заливахме него и екипа му с въпроси, на които отговаряха подробно. Надявам се craftsmanbg да помисли за възможността да удължи курса с още един ден (въпреки, че тогава курсистите биха искали още да се удължава …).
  Искрено се надявам да продължи да провежда курсове, както и да намери оптималния вариант за продължителност.
  Радвам се, че бях част от този проект, надявам се да бъда част и от бъдещи.
  Желая на целия екип успех!

  • Благодаря за коментара и отзивите. По продължителни курсове от един уикенд биха били подходящи през летния сезон. Затова обмисляме такива за догодина когато се затопли времето.

 3. Иван Христов

  Здравейте,
  Участвах в 2-я курс на Craftsman по изработка на корпусна мебел. Макар че имам някакъв малък опит с работа с дърво и някой дърводелски машини, до сега не намирах смелост да се захвана с такъв „голям“ проект.
  Тук разбрах какви машини задължително трябва да има в една работилница, и какви са етапите в изработката на корпусна мебел. Освен това бяха показани доста интересни техники и материали които до сега не съм виждал да се използват в дърводелски проекти.
  Към бъдещите курсисти: Курса е доста интензивен (при нас продължи по 11 часа и двата дена). Така че се подгответе с доста търпение и всякакви енергийни и въглехидратни храни и напитки. Добре е да си носите и нещо за писане. Има доста термини на машини, приспособления, сглобки и всякакви др. неща които няма как да запомните всичките.
  Работилницата е много добре оборудвана откъм техника (някои от машините са купувани специално за курса). От всеки тип машина има по няколко вида от различни марки и ценови класове. Ще можете да поработите с всяка от тях, така ще си създадете собствени впечатления от различните марки машини и ще знаете какво да си купите ако ви се наложи. Това на много малко места в България може да ви се случи.
  Ще имате възможност и да поработите и с ръчни инструменти, включително и с японски триони и рендета. Ще видите как се работи и как изглеждат финишните продукти на Craftsman.

  На края на курса ще видите една мебел която е създадена от вас и тя е:
  1. Функционална
  2. Красива (не всички които се правят или продават в България са такива)
  3. За направата и са използвани основно естествени материали
  4. Цената е ниска

 4. Тодор Крайчев

  Здравейте!
  Преди година си купих къща в едно село. Тя е от камък и кирпич. Искам и обзавеждането в нея да бъде от естествени материали- дърво, обработено с безвредни бои и лакове. Затова се включих във втория курс и научих много неща за толкова кратко време. Благодаря на екипа на craftsmanbg за усилията, които полагат да предават знанията и уменията си в този ЗАНАЯТ на хоби дърводелци като мен.
  Нещата се оказаха не толкова сложни, остава само човек да придобие увереност в своите възможности да мисли и изработва нещата, които харесва.
  Тази увереност може да се придобие в този курс, така че го препоръчвам на колебаещите се.
  Тодор

 5. Atanas Manev

  Много знания и умения придобих. Крафтсман е отличен преподавател, и само гледайки го как се движи и борави с материалите и инструмените, може да се научи много, но най-съществено за мен беше творческия му подход и стремежа към красота и хармония при осъществаяването на проекта! Има какво още да се подобри в организацията, осигуряването на храна, вода, подслон при тези курсове, но съм щастлив че се включих!

 6. Свилен Панайотов

  Здравейте и от мен.

  Курсът ми беше много полезен, видях и работих с машини и инструменти, някои от които не бях и виждал досега. Придобих начални познания и увереност за работа. Благодаря на Вальо за изключително полезната и практична информация, която той сподели с нас, също на Славян и Павли за поддръжката!
  Като един от първите доброволци в бъдещия център, курсът за мен беше напълно безплатен, за което също благодаря!
  Според мен курсът е подходящ не само за напълно начинаещи, а и за хора с някакъв опит, тъй като информацията е много и разнообразна.
  Единствени препоръки за подобряване на курса – нещо за сядане и предварителна подготовка на отделни повтарящи се детайли, с цел пестене на време.

  Поздрави
  Свилен

  • Благодаря за отзивите и препоръките. Вече купихме няколко сгъваеми столове, за да има къде да се сяда. А това което предлагаш да са готови предварително някои от повтарящите се детайли вече сме го планирали за третия курс.

 7. Петко Арбалиев

  Здравейте,
  бях участник във втория курс за „Корпусна мебел“ на Крафтсман. Курсът оправда очакванията ми, а Вальо обясняваше в детайли всеки процес от изработката на шкафа. Успя да ни презентира различни инструменти, изтъквайки плюсовете и недостатъците на отделни марки. Получихме ценни съвети при избора на настолен циркуляр. Всеки курсист получи възможност да тества наличните инструменти и да се включи в изработването на детайлите.
  Като препоръки мога да дам следните:
  – занапред курсът може да бъде разделен на начинаещи и напреднали;
  – според мен курсът трябва да бъде за поне три дни, тъй като за два дни се получава твърде интензивен;
  – хубаво е, че вече сте помислили за столовете;
  – лично според мен курсът ще е много по-полезен, ако крайната цел не е както в момента да бъде завършен един продукт, който е започнат да се прави (в случая шкафа). Тъй като по този начин се губи много излишно време в едни и същи операции (байцване, шлайфане, покет хол сглоби, изработка на канали и т.н.). Може да бъдат направени мостри на различни сглоби,видове монтажи, готови изделия и т.н., и реално всяка операция да се показва по един път и да се обяснява в какви ситуации е удачно да се използва.

  PS На Славян и Павли мога да кажа само, че орехите са добри 🙂

  • Благодаря за коментарите.

   На теория разделянето на курса на начинаещи и напреднали е добра идея, но на практика може да има усложнения. Същото е и с това курса да се направи 3 дни. За мен ще е много по-лесно да успокоя темпото и да разпределя нещата в 3 дни, но предвид факта на 5 дневната работна седмица подобен формат ще бъде крайно непрактичен.

   На третия курс ще пробваме варианта да имаме готови детайли за целевото изделие и ще видим как ще се получи. Но именно повторяемостта на процеса и участието в него е това, което затвърждава знанието и създава увереност в участниците.

   Завършването на шкафа не е самоцел, а е следствие от целта на курса да научи хората на целия процес от начало до край.

   Столове вече има но не са 12 стола, а 7, за да може който има нужда да поседне за малко. Целта на обучението е да бъде практическа, а не лекционна, затова в началото не предвиждахме столове за да не се заседяват хората, а да участват в практическите занятия.

   Има и други добри идеи, които искаме да приложим, като например в края на курса участниците да получават чертеж на проект с точни размери, който да завършат в къщи. Веднъж направили този проект ще го разпратим и на предишните участници за да могат да имат нещо от което да тръгнат.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: