Завърши първия курс за корпусна мебел. Снимки. Записване за третия.

Здравейте,

Приключи първия дърводелски курс за изработка на корпусна мебел в домашни условия.  В тази публикация ще ви разкажа какво направихме на курса и какво смятаме да подобрим за втория курс.

Както беше обявено по време на обучението ние искахме да направим шкафове за залата за обучение. Всичко трябваше да започне спонтанно в реално време без предварително планиране. И така ето тази машинка имаше нужда от поставка на която да стои.

По време на курса взехме размери от машинката и направихме бърз план за шкаф-поставка. Планирахме размерите, начертахме елементите и започнахме да ги правим.

Накрая се получи този резултат:

Това, което се получи е стилен шкаф с рустикални елементи направен в цветовата схема на залата за обучение. В този стил и цветова схема ще направим и останалите шкафове.

През първия ден на обучението оставих хората на по-свободна практика и лично за мен това беше по-спокойния ден, но изостанахме с програмата и завършването на проекта. Затова на втория ден ускорих темпото, но вече бяхме достатъчно закъснели и не успяхме да постигнем целта, която си бях поставил. А именно всички курсисти да се снимат със завършения продукт, въпреки, че някои останаха до късно вечерта.

Наложи се да довършим шкафа сами на следващия ден. Моето желание беше да направя нещо максимално опростено без да усложнявам с цел да не се плашат курсистите с много детайли и усложнения, но те сами поискаха да вкарам повече детайл. Затова когато трябваше да довършвам шкафа аз вкарах няколко допълнителни детайли. Първо реших да добавя контрастиращи фаски кантове на четирите ъгъла на шкафа.

Дърводелски курсове за корпусна мебел.

После беше логично да добавя този детайл и на вратичката:

Първоначално мислехме да направим челото на чекмеджето само с дъска, без да усложняваме, но за да спазя стила добавих и лице на чекмеджето в стила на вратичката:

Самата вратичка направихме с панел със състарен вид, боядисан с натурална млечна боя, която забърках специално за целта:

Първоначално бяхме оцветили вратичката в по-светлия тон, но в последствие премислих и промених цвета, като изшлайфах стария и сложих по-тъмния тон от цветовата схема на шкафа. Просто тъмно зеленото пасва по-добре с тъмно кафявия тон.

За следващия курс се надявам да успеем да направим снимка с крайния резултат с всички участници.

Искам да благодаря на всички, който ни повярваха и дойдоха за първия курс, както и за отзивите и препоръките, които получих на e-mail.  Искам особено да благодаря на Йордан Александров, който отдели време да ми напише много подробни съвети и предложения, повечето от които бяха неща, които аз самия съм мислил да направя и искам да направя. Благодаря и за съдействието от страна на Николай от Варна, който бидейки по-опитен от останалите участници се включи в ролята на обучител и помощник.

Аз няма да говоря много, ще оставя участниците сами да напишат, това, което мислят за курса и за преживяването. Моля участниците да споделят своите впечатления в коментарите на блога.

По-долу ще пусна една галерия с още снимки на крайния продукт, а тези от участниците, които са качили снимки някъде в мрежата могат да пуснат линк към тях в коментарите.

 

 

И така, както обещахме след първия курс ще обявим дати за третия.  Той ще бъде  на същата тематика и се предвижда да бъде през втория уикенд на октомври. Това се пада  12-13.10.2019 г.

Третия курс предвиждаме да бъде с група от 12 човека.

Името на курса е:

Изработка на впечатляваща корпусна мебел в домашни условия по метода на Craftsman. (практически основен курс)

В какво се състои метода на Craftsman? Метода на Craftsman e уникална комбинация от подбор на материали, инструменти, технически подход и логистика за създаването на красиви и здрави корпусни мебели на ниска себестойност, с използването на естествени материали, минимално количество инструменти и малка необходима работна площ.

Цената за курса е 360 лв за участник, цена за семейство (без присъствие на деца) 490 лв. Това, което ви обещаваме е че ще ви научим да правите това, което сте видели на снимките и много повече.

По-долу ще намерите формата за записване за третия курс. В момента, в който се попълни бройката формата ще бъде свалена и ще бъде пусната отново, когато има насрочена дата за следващ курс.

Курса ще се проведе събота и неделя на 12-13-ти октомври 2019 г. Началото на занятията е в 10:00 часа на 12-ти събота. Мястото на провеждането е с. Селище, махала Горно Селище. Същото място, на което се проведе дърводелския събор. Можете да дойдете в петък вечерта с две нощувки в района, или събота сутринта с една нощувка. Най-близкото място е гр. Априлци (на около 10-15 км в зависимост кой край на Априлци), където има изобилие от хотели и къщи за гости, в това чисто на прилични цени. Който желае може да дойде със своя каравана, кемпер или палатка. Има изобилно място за тях. Моля помнете, че вече е есен, а ние сме на Балкана и тук вечерите са хладни и студени. Най-близко до мястото за провеждане на курсовете е кв. Острец на Априлци в който има много къщи за гости и хотели.

Моля обърнете внимание. Няма да събираме капаро и предварително плащане за курсовете. Затова проявете уважение към организаторите и останалите кандидати и се записвайте само ако сте 100% сигурни, че искате да участвате в курса, приемате публикуваните условия и обявените дати ви устройват напълно. С изпращането на формата за записване вие запазвате своето място да участвате в първото издание на курса и се ангажирате да присъствате.

Всички доброволци дошли да ни помогнат тази година за инфраструктурата на събора и занаятчийския център могат да се запишат за безплатно участие в този или някой следващ курс, но трябва да попълнят формата за записване преди да се изчерпят местата.

Местата за третото издание на курса вече са запълнени.

Categories: Дърводелска работилница, Дърводелски инструменти, Дърводелски курсове, Дърводелство, Занаятчийство, Финиши за дърво, обучение | Етикети: , , , , , , , , , | 3 коментара

Навигация

3 thoughts on “Завърши първия курс за корпусна мебел. Снимки. Записване за третия.

 1. Татяна Тончева

  Здравейте,
  аз съм една от участничките в първия курс и бих искала да споделя какво си взех от него като знание и опит, както и да дам някои препоръки.
  Първо, аз съм напълно начинаеща, не бях се доближавала нито до циркуляр, нито до бормашина или какъвто и да е друг от инструментите, дори не знаех имената на повечето. Съответно, за мен всичко беше ново и преподаденото ми се стори доста като за два дена. И някои от другите момичета също мислеха, че курсът може да се направи в 3 дни, а продължителността му в един ден да се съкрати. От друга страна пък осъзнавам, че за по-напредналите може да се окаже излишно протакане и дори да им се стори скучно, ако се кара по-бавно.
  Иначе, това, което аз лично търсех от курса го получих, а именно да разбера какъв е процеса, от къде се тръгва, какви инструменти са нужни, какви са термините и материалите. От тук нататък вече поне знам каква информация да търся и как сама да се дообучавам, разбира се, не изключвам факта, че вероятно ще имам нужда от още насоки от по-опитните.
  Предполагам, хората с опит също са получили, това за което са отишли, защото направата на шкафа беше показана наистина от начало до край с доста детайли и допълнителни съвети.
  Като цяло съм доволна от курса, срещнах чудесни хора и изкарах приятни и полезни 2 дни в Балкана.
  Благодаря на Вальо за търпението, което имаше към всички ни и специални благодарности също така и на малкото чираче Павли за освежаващото присъствие и помощта, която оказваше 🙂

  Поздрави и успех на всички минали и предстоящи участници!

 2. Петко Арбалиев

  Браво за провеждането и успешното завършване на първия курс.
  Шкафа е станал уникален. Може ни трябва да се обмисли дали курсовете да не станат тридневни, за да има време за всичко 🙂
  Още веднъж едно голямо браво!

  Поздрави!

 3. Здравейте,
  Участвах в 1-я курс на Craftsman по изработка на корпусна мебел и както сами виждате от снимките, резултатът е повече от добър. След два дни обучение (при което получихме много информация и ноу хау), въпреки че не успяхме да се снимаме със завършеното шкафче, имам самочувствието, че бих се справил сам в изработката на такова…или поне наподобяващо на него! 🙂
  Начинаещ съм и почти не съм работил с дърводелски инструменти. Най-полезно за мен беше „счупването на вътрешната бариера“ и осъзнаването, че с желание и малко помощ от опитен дърводелец като Вальо мога да създавам полезни и красиви неща със собствените си ръце.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: