Дърводелски курсове. Какво предстои? Снимки.

Здравейте на всички читатели на блога. С тази статия искам да оповестя, че напредва подготовката за дърводелските курсове. Надявам се до 1 месец да успеем да организираме първия курс.

В този курс ние ще покажем методология за правене на корпусна мебел. Целта на курса е всеки, който мине това обучение ще бъде в състояние да си обзаведе собствения дом с корпусна мебел (шкафове, библиотеки, легла, кухненска мебел и прочие).

Името на курса е:

Изработка на впечатляваща корпусна мебел в домашни условия по метода на Craftsman. (практически основен курс)

В какво се състои метода на Craftsman? Метода на Craftsman e уникална комбинация от подбор на материали, инструменти, технически подход и логистика за създаването на красиви и здрави корпусни мебели на ниска себестойност, с използването на естествени материали, минимално количество инструменти и малка необходима работна площ.

Метода, който искаме да преподаваме има следните уникални характеристики:

1. Не изисква да имате специално помещение за работилница. Може за няколко часа да сложите една машина в хола, в мазето или на двора и да подготвите материалите за вашия проект.

2. Не изисква голяма инвестиция в инструменти и машини. В рамките на около 1000 лв ще можете да се оборудвате с всичко необходимо за да обзаведете цялата си къща с корпусна мебел с което ще спестите хиляди и ще получите много по-добро качество на крайното изделие.

3. Не изисква задълбочени дърводелски познания или опит, след завършване на курса ще знаете всичко необходимо за да си обзаведете сами дома. (По-долу ще ви покажа снимки от това, което е постигнал един напълно начинаещ човек използвайки тази методология).4. Не използва токсични дървесни плоскости като МДФ и ПДЧ, а се ползва само естествен дървен материал. (При желание от ваша страна се допуска използването на фазер и шперплат, въпреки че технологията не го изисква).

5. Мебелите се получават по-здрави, по-красиви и много по-интересни от използването на ПДЧ плоскости, които съдържат формалдехид.

6. Всички необходими инструменти заемат много малко място за складиране. Можете да ги поберете под леглото или на балкона.

7. Уникално ниска себестойност на материалите. Кухненско обзавеждане за което една средностатистическа мебелна фирма използваща ПДЧ ще ви поиска 5 000-10 000 лв ще можете да направите в рамките на 500-1000 лв разход за всички необходими материали.

А сега искам да ви покажа какво Георги Байнов от Габрово успя да направи по тази технология сам без никакъв предишен опит. Държа да отбележа също, че той не е преминавал курса на обучение, защото такъв курс още не сме провеждали. Само му дадох бърз инструктаж с някои нагледни примери и вижте какво е успял да постигне. Хората минали пред предвидения курс ще бъдат много по-подготвени и ще могат да постигнат този и други по-разнообразни резултати.

Мисля, че резултатите, които Георги е постигнал само след кратък инструктаж са впечатляващи, а можете само да си представите какво човек ще може да постигне след завършване на курса.

В момента продължаваме с подготовката. В момента в който имаме яснота относно първите дати ще публикуваме в блога.

Планираме групите за обучение да бъдат в рамките на 7-12 човека. В момента в който се наберат 12 човека записването ще се прекратява и желаещите ще бъдат пренасочвани към следващата дата за курс. Курса ще бъде през уикенда – събота и неделя. Цената на този курс предвиждаме да бъде 360 лв за участник, но първия курс ще бъде на занижена цена, защото вземаме предвид, че като първи курс може да има недостатъци в организацията и така мислим компенсираме първите участници с по-ниска цена.

Както обещахме всички доброволци, които тази година дойдоха да ни помогнат с работата по Занаятчийския център и провеждането на събора ще могат да участват в 1 курс (по избор) безплатно.

Приходите от курсовете ще се насочат към развитие на Занаятчийския център в Балкана, който изграждаме със собствени сили и средства. Всеки участвал в курсовете ще е направил инвестиция не само в себе си и своето обучение, но и в развитието на центъра и провеждането на бъдещи курсове по други методи на работа, както и по класическо дърводелство с ръчни инструменти.

Бих помолил заинтересуваните от курсовете да попълнят долната анкета с цел да ни помогнат да се ориентираме за реалния интерес и да можем да планираме колко често да провеждаме такива курсове. В идеалния вариант курсове може да се провеждат веднъж месечно.

Реклама
Categories: Дърводелска работилница, Дърводелски инструменти, Дърводелски курсове, Дърводелство, Занаятчийство, Финиши за дърво, обучение | Етикети: , , , , , , , , , | 23 коментара

Навигация

23 thoughts on “Дърводелски курсове. Какво предстои? Снимки.

 1. Светла Николова

  Кой ще води курсовете?

  • Аз ще ги водя. Ние от 7 години ползваме тази методология на работа и сме я доразвили и усъвършенствали. Всички шкафове и мебели в работилниците ни и кухненските ни шкафове в къщи са правени по тази методология. По тях Георги се е учил какво да прави. По време на курсовете ще се работи по реални проекти, а именно шкафове които ще ползваме в залата за обучение.

 2. захари

  доста, доста впе4атляващо…

 3. Стоян

  Здравейте,

  чудесна инициатива. Къде би се провел курсът?

  Поздрави,
  Стоян

 4. uleule

  Надявам се да приемете две жени 🙂
  Нямаме търпение. Очакваме дати и начин за записване.
  Юлия

  • Курса е подходящ както за мъже така и за жени. Дори за жени е много подходящ, защото няма някакви особено тежки и изтощителни процеси. На този етап ограничението е само за деца, могат да се записват само пълнолетни хора.

   Когато сме достатъчно готови с подготовката да обявим първата дата, ще пуснем подробна статия с програмата на курса, както и онлайн форма за записване.

 5. Марияна Господинова

  Прекрасно начинание, ако е възможно да се публикуват по отрано следващите дати. Ако ли пък вече има яснота , моля за инфо. Радвам се , че жени е възможно да се включат. За мен ще е безкрайно удоволствие. Поздрави.

 6. Никифор

  Поздравления за този курс! Със сигурност изключително полезно нещо в добър формат и цена.
  Предвиждате ли в обозримо бъдеще курс по строително дърводелство?

  • Като се има предвид, че приближаваме към зимата, най-вероятно е такива курсове да има най-рано на пролет. Строителното дърводелство обаче е задължителна част от програмата за центъра по занаяти в Балкана, който изграждаме, защото нашата визия е да помогнем на хората да построят и обзаведат своя дом сами.

 7. Делян Неделчев

  Поздравления и пожелания за успех в начинанието. Курса за корпусната мебел, двудневен ли е? За семейно посещение имате ли отстъпки?

  • Да, курса е предвиден да е двудневен – събота и неделя. Така ще ви е нужна само една нощувка в региона. Отстъпки обмисляме да има, както за семейства, така и за социално по-слаби хора.

 8. Веселка

  Златни му ръце на Георги! Чудесни мебели! Чакам датата за курса.

 9. Емил Костадинов

  Поздравления на Георги за резултатите и разбира се поздравления на Крафтсман за упоритостта и последователността в постигане на целите. Като посетител на събора тази година мога да кажа, че ентусиазмът на хората, които правите всичко това възможно е впечатляващ.
  Несъмнено има желаещи, които биха се записали на подобен курс и аз съм един от тях. Има ли вече ориентировъчни дати за първия курс? Например последния уикенд на септември или първия/втория уикенд на Октомври. Все пак е нужно време за планировка.
  С особен интерес очаквам да видя програмата за курса и е похвално, че ще има такава. Подобен беше и подходът на Джеймс Уебър на събора, който беше разпечатал кратка програма, като може да се види/прави на неговия щанд. Не случайно това беше и едно от местата, който генерираха най-много интерес.
  Ще си позволя и едно предложение/препоръка като човек от една страна посещавал различни курсове и от друга участвал в организирането на такива. Не взимайте повече от 8 души на курс. За практическо обучение това е максимална бройка, като имате предвид, че курсът е два дни, а всеки участник би искал да отработи отделните елементи от обучението, да види какво не му се получава и защо. С други думи – заложете на качеството 🙂

  Поздрави,

  Е. Костадинов

  • Благодаря за отзивите. За курсовете искаме да видим коя ще е оптималната бройка. 12 човека е възможно най-голямата допустима бройка. Тепърва предстои да разберем нашето помещение колко може да поеме оптимално. Затова ще направим първия курс по-евтин и ще изпробваме бройката на макс (ако има толкова желаещи) и след това ще оптимизираме процеса за следващия курс. И на третия ще оптимизираме допълнително ако се налага. Лично за мен 8 човека също е оптимално като брой, но всичко зависи от наличния интерес. Ако има голям интерес или ще трябва хората да ги караме да чакат следваща дата, или да направим курс с 12 човека. Ако интереса е по-малък ще правим курсове минимално с 5 човека.

   Програмата за първия трябва да публикуваме скоро. Все още не ни е ясно колко материал можем да вкараме в една програма за 2 дни. Но при всички случаи целта на курса е след обучението хората да могат да постигнат резултатите на Георги и по-добри.

 10. Ivan Yovchev

  Здравейте! Ще има ли курсове през 2020 г. ?

  • Здравейте, предвид хубавата прогноза за по следващия уикенд (29.02-1.03) се замисляме дали да не направим курс тогава. Ако се решим ще го обявим съвсем скоро.

   • Здравейте отново! Аз съм по професия зъболекар – моята специалност е ендодонтия и имам записани пациенти за един месец напред. Имам много голямо желание да посетя ваши курсове и да се запозная с вас, но трябва да знам датата поне един месец напред , за да го планирам в моя график.
    Много се надявам да ми влезете в положението и да планирате курсове напред във времето.
    Помогнете на един начинаещ дърводелец да сбъдне мечтата си – сам да направи мебели за своя дом.

    Искренно ваш почитател :

    Иван Йовчев

   • Здравейте,

    само през лятото ще можем да планираме курсовете месеци напред. За момента обмисляме курс идната събота и неделя. Ще го обявим съвсем скоро ако решим да го направим. Тъй като курсовете ни са предимно през уикенда предполагам, че това не би трябвало да касае вашите ангажименти към вашите клиенти.

 11. Здравейте, съжалявам че трябва пак да ви ангажирам с моите ангажименти, но аз работя събота, неделя, понеделник и вторник. Съответно почивам : сряда, четвъртък и петък. Именно затова ви моля за предварителни дати. Няма проблем да изчакам летните курсове – и без това все още сме далеч от мебелите. Сега има много други неща да се правят по къщата.

  Ваш верен почитател

  Иван Йовчев

 12. Петър Петров

  Кога е следващата дата, имам интерес 🙂

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: