Център за обучение на занаяти в Балкана. Допитване.

Напредва работата по подготовката на помещението в което предвиждаме да се провеждат дърводелските курсове. В последствие ще трябва да се подготвят и допълнителни помещения, но това е основното от което ще започнем.

Във връзка с това вече започваме да мислим за организацията на първите курсове, което обаче ни води до някои въпроси които искаме да зададем на хората, които се интересуват от курсовете.

Основния въпрос, който е важен за организацията е следния:

Ако вие искате да се научите да правите изделия от дърво, то какъв бюджет смятате да заделите за оборудване с инструменти?

Защо е важен този въпрос за нас? Защото има голямо значение как точно ще преподаваме определени методики на работа. Едно е да преподаваш методика базирана на добре оборудвана дърводелска работилница с всички основни неща, друго е да разработиш методика базирана на минимален набор от инструменти.

Нашето желание е да представим методика на работа, която е базирана на минимална инвестиция в инструменти, но какво точно означава за вас минимална инвестиция? Предполага се че за различните хора това ще е различна сума пари. За един това може да е 1000 лв (или по-малко), за друг 10 000 лв (или повече).

Затова искаме да се допитаме до читателите на блога относно това какви са вашите очаквания за инвестиция в инструменти, за да можем ние да изградим някаква реалистична представа и стъпвайки на нея да съберем една базова група инструменти на която да основем методиката на работа, която ще преподаваме.

Предполагам някои от вас за чували за Norm Abram, който водеше серия от телевизионни курсове по дърводелство. Неговите предавания са много приятни и полезни, но бяха подложени на много сериозна критика по една основна причина. В своята методология на работа той винаги представяше най-новите дърводелски инструменти и машини, които малцина от зрителите му можеха да си позволят.

Ние не искаме да допуснем такава грешка, затова искаме да се допитаме до кандидатите за дърводелски курсове – колко точно вие самите искате да заделите за инструменти и машини? Моля дайте вашето становище в допитването по-долу както и в коментарите за да можем да изградим правилна представа чрез която да формулираме нашата методика на преподаване.

И не забравяйте. Остават само 12 дни до началото на Дърводелския и занаятчийски събор. Ще се радвам да се видим на живо на събора и да обсъдим лице в лице повдигнатите по-горе въпроси.

Ваш Craftsmanbg

Categories: Български дърводелски събор, Дърводелска работилница, Дърводелски инструменти, Дърводелски курсове, Дърводелство, Занаятчийство, Мебели, Строително дърводелство, обучение | Етикети: , , , , , , , , , | 15 коментара

Навигация

15 thoughts on “Център за обучение на занаяти в Балкана. Допитване.

 1. Rishko

  Craftsmanbg, мисля че въпроса е поставен неправилно.
  Аз не мога да дам 5 хиляди за инструменти на куп, но за сметка на това редовно заделям някаква сума. Мисля, че по-коректно е да се попита колко пари на месец могат да се заделят.
  А като се има предвид, че инструменти се купуват спрямо нуждите и възможностите, обикновено ползваш основен набор от инструменти и след това започваш да си купуваш такива които ти улесняват определени операции, за да си намалиш времето и усилията за да ги извършиш.

  • Въпроса е поставен правилно, но трябва да се види в определен контекст. А контекста е следния. Едно от най-важните неща, които ще преподаваме е специално разработения от нас метод за правене на корпусна мебел без ПДЧ. Това означава че който дойде ще може да се научи как да си направи сам цялата кухня, секции, библиотеки и прочие неща, които обикновено се правят от ПДЧ и струват не малко пари. А по нашия метод се получават не само много добре изглеждащи мебели, но и разхода за материали е минимален.

   И тук следва въпроса. Аз мога да покажа как това се постига с машините, които ние имаме, но това няма да е адекватно спрямо повечето курсисти. Затова аз искам да разбера до какъв минимум трябва да сваля нужното оборудване при преподаването на този метод. Защото мога да покажа как тия неща се правят с един ръчен циркуляр монтиран върху шперплат, и това ще е програма минимум откъм инвестиции, но ще бъде много неудобно откъм начин на работа. А и някои хора биха искали да видят как могат да постигнат този резултат с по-прилично оборудване.

   Точно по тази причина реших да направя това допитване.

 2. Георги Тодоров

  Аз имам едно предложение. Живот и здраве, като започнат уроците да се заснемат и да се пускат в YouTube.. Така всеки който иска и има желание да пробва някои от уроците в собствената си работилница.

  • В момента има буквално милиони дърводелски клипове в youtube, където човек може да види почти всичко което го интересува. Това, което youtube не може да даде това е преживяването на живо, при което не само човек научава нови неща (това може да стане и от видео клип), но се пречупват притесненията и човек придобива увереност, която няма как да получи от екрана.
   Освен това ако се снима видео по време на работа това забавя процеса поне 2-3 пъти, защото трябва да се спира да се снима от различни ъгли, да се правят дубли понякога и след това работата по обработката на видеата е много времеемка. А и в крайна сметка резултата ще бъде че сме добавили 5 видеа към вече наличните милиони към които се добавят стотици всеки ден така или иначе.

   Поради тези причини ние не планираме да се фокусираме на това да снимаме видео.

 3. Николай Божилов

  Аз мисля, че всъщност трябва да се състави списък какво включва базовата група инструменти, защото разнообразието от производители и цени за нови и употребявани е огромно. За улеснение на дискусията, ще си позволя да с моя скромен опит да дам списък с най-необходимите инструменти:
  – стационарен циркуляр (аз си бях направил такъв от ръчен) – 80-150 лв + няколко плоскости и винтове за дърво и болтове с гайки.
  – ръчно ренде №4 (Спарта от Практикер или Баухоум) – около 25 лв
  – ръчно ренде №5 (ако се намери евтино, както аз имах това щастие) – моето го взех за 35лв, но това беше просто шанс
  – блок ренде – 14лв от suneuropa.bg https://suneuropa.com/bg/rychni-instrumenti/dyrvodelski-instrumenti/rendeta/reguliruemo-rende-180mm-workpro-w052002.html – оказа се много добро и с фини настройки, по-семпли има в Практикер и Баухоум за 7-8 лв
  – трион пасвател със закалени зъби – например Топмастер (навсякъде ги има) – около 10 лв
  – трион за надлъжно рязане със закалени зъби – Топмастер – около 10 лв
  – акумулаторен винтоверт – поне 1 бр.(2 бр. за улеснение) – 80 лв от Лидл
  – дрелка, която да е по-мощна от винтоверта – цените започват от 25 лв
  – длета – комлект 4 бр – цените започват от 15 лв (моите са от Лидл и едно от Кауфланд, което учудващо реже най-добре)
  – ексцентрик шлайф – цените започват от 70-80лв (на практика голяма част от работата може да се върши и с парче права дъска с ръчна шкурка, което може да направи повърхността перфектна)
  – шублер метален – 17 лв
  – ролетка – нека да е от поне 5лв
  – раздвижен прав ъгъл – 9 лв – добре е да има малък размер – перфектни 90 градуса – https://suneuropa.com/bg/rychni-instrumenti/instrumenti-za-stroitelstvoto/pravi-ygli/aluminiev-kombiniran-prav-agal-300-mm.html
  – други видове прави ъгли – проверявайте ги, когато ги вземате, че повечето не се регулират
  – стеги – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и то МНОГО :-))) – цените започват от 2.50 лв (Алати, Аветисян, в Кауфланд има едни бързи стеги за 5лв, и много сайтове) – аз купувам само най-евтините винтови стеги и съм много доволен
  – нивел – различни размери – започват от 3лв
  – някакъв вид линия – аз ползвам различни размери метални – започват от 0.40 лв докъм 6 лв
  – отверки – има цели комплекти с различни битове или отделно – цените са от 17 лв (от Лидл например)
  – гаечни и други ключове – аз имам от най-евтините китайци от години и съм доволен
  – чукове – 2-3 различни размера за според ситуацията – цените започват от 5лв
  – естествено консумативи – свредла, винтове, болтове, гайки, шайби, шкурки, лепило за дърво, дибли 8мм – тези неща ги има навсякъде, а в сайтовете за мебелен обков винтовете за дърво и диблите са супер евтини – например https://lotostrading.com/bg/ или rossi.bg

  Всички други ръчни и електрически инструменти като пендула, банциг, настолна бормашина, лентов шлайф, виброшлайф, електрическо ренде, абрихт, щрайхмус, оберфреза може човек да си купува по малко и то ако наистина има нужда. За трите години, през които съм увлечен от дърводелството, аз съм събрал инструменти за няколко хиляди лева, купувайки нови или употребявани, независимо дали ми трябват в момента или не. Някои ползвам постоянно, но някои съм ползвал един – два пъти, други изобщо (но пък знаеш, че ги имаш :-))) ). Определено не е това начинът, но изглежда инструментите са моя фетиш 🙂

  Мисля, че на курсовете за начинаещи трябва да се започне точно с най-необходимите ръчни инструменти и да се развиват първо уменията за работа с тях, защото електрическите са създадени само за улеснение и бързина. Освен това са задължителни основните познания за дървото, сезонните движения и тяхното предвиждане в сглобките, видове най-необходими сглобки и направата им основно с ръчни инструменти.

  Надявам се, че не съм досадил на никой с този дълъг пост :-)))

 4. Николай Божилов

  Да добавя още нещо – гледането на филми в Ютуб е много полезно – моите скромни знания са само оттам. Когато видиш как другите си правят от ръчен циркуляр настолен върху парче плоскост и след това му различни приспособления и с тях правят чудеса…, научаваш най-различни дребни трикове, научаваш как да си точиш длетата и рендетата, как се правят сглобки…и точно тези знания започваш да прилагаш, още когато започваш да си правиш масата за работилницата, стилажите, шкафовете за инструменти…. и този скромен опит започваш да надграждаш с всеки изминал ден …..
  Въпреки, че не съм абсолютно начинаещ, ако имам възможност ще посещавам курсовете, защото искам да получа по-систематизирани знания за дървото и дърводелството, а и да усвоя нови умения и да подобря сегашните си.

  • Видео материалите безспорно са много полезни, аз всеки ден гледам по нещо. От едно видео научих основните принципи на сухата каменна зидария, които после ми бяха много полезни. Факт е обаче че тия видеа вече ги има, а ние искаме да се фокусираме на това да направим онова, което в момента в България го няма, а именно преживяването на живо.

   • Николай Божилов

    Разбира се, аз къде от любопитство, къде волю-неволю, започнах да използвам основно ръчни инструменти и това ми доставя огромно удоволствие. Подкрепям Вашата кауза откакто попаднах на този блог и го чета с интерес. Факт е, че в държавата умишлено унищожи професионалните училища, а нито бизнеса, нито никой не се усети, че това е в ущърб на всички…. и сега вече си берем плодовете……

   • Аз доколкото знам в тия професионални училища по дърводелство са учили само как се работи в индустриална среда. Т.е те са били предназначени за обучаване на хора за работа на поточни линии в заводска среда.

    Ръчните инструменти са много полезно нещо, но хубавите ръчни инструменти струват повече от машини. Предвиждаме курсове както за работа с ръчни инструменти, така и за възстановяване на и заточване на стари инструменти.

 5. Васил

  Подкрепям коментара на г-н Божилов. За бюджета играе важна роля и класа на инструментите. Един основен набор може да струва 500 и 5000 в зависимост от класа. Иначе разбирам контекста на въпроса. Като новобранец, потенциален курсист, мога да кажа, че за момента работя с минимален набор инструменти, основно ръчни. Макар и интересна, за мен презентацията на работа в професионално оборудваната работилница няма да бъде до толкова от полза.

 6. Борислав Кирилов

  Здравейте! 🙂 Поздравления за инициативата около събора! За съжаление аз няма да мога да дойда, но въпреки това ми се иска да споделя интересите си около курса по дърводелство – просто като обратна връзка! 🙂 Като цяло имам малки деца (на 8 и 6 години), на които обичам да давам да работят с дърво – засега основно дялкане с джобно ножче, но от време на време и рязане с трион! Затова се чудя, може ли да се организира курс за работа с ръчни (не електрически / non-power tools) инструменти? Съгласен съм, че с тях се работи по-бавно, но предимството им е, че могат да се ползват сравнииително безопасно (поне сравнено с електрическите инструменти) и от деца! Пример – трион, нож (може би техниката с батон?), ръчна бормашина, шкурка, ренде … Струва ми се, че има доста възможности и някои професионалист може да даде доста на околните лаици 🙂 Ето едно клипче, което ме вдъхнови и ми показа, че дори за на пръв поглед прости неща, има много „пинизи“, които дори да имаш машина, ако не познаваш, пак няма да направиш нещата както трябва 🙂

  • Борислав Кирилов

   Забравих да пусна клипчето 🙂

  • Предвиждаме курсове за работа с ръчни инструменти. Но не е възможно да се работи адекватно с ръчни инструменти ако не бъдат идеално заточени. А едно заточено като бръснач длето може да бъде смъртоносно опасно в ръцете на дете.

 7. Асен

  Според мен курсовете трябва да са за начинаещи. Това означава, че няма да разполагат с отлично оборудвана работилница със скъпи машини. Елементарен набор от ръчни инструменти, няколко електроинструмента. Това е напълно достатъчно. Напълно реално е за 1500 лева максимум, човек да има работилничка, в която да започне своите първи хоби проекти и която да ъпгрейдва в последствие.

  • Нашата идея първоначално не е да преподаваме основни дърводелски умения, а да преподаваме методология за постигане на конкретни резултати, стъпваща на конкретно оборудване, побиращо се в рамките на конкретен бюджет. Затова направихме и това запитване.

   Една от целите ни е да помогнем на хората да могат сами да обзаведат домовете си с корпусна мебел, като резултата да бъде здрав, траен, екологичен, много добре изглеждащ и изключително евтин откъм материали. При това постигнат с минимално оборудване и минимален набор от умения.

   Благодаря на всички които гласуват в анкетата, защото резултатите от гласуването ни помагат да се ориентираме в ситуацията.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: