Център за обучение на занаяти в Балкана. Концепция и призив.

Днес реших да заснема кратко видео на което да покажа терена на който провеждаме ежегодния Дърводелски и занаятчийски събор. На същото място планираме да изградим инфраструктура на която да построим редица малки работилнички , бунгала и малки къщички, които не само да бъдат инфраструктура за събора, но и да служат за Центъра за обучение по занаяти в Балкана, който предвиждаме да създадем.

В тази статия искам да ви покажа това видео, както и да ви разкажа за концепцията за центъра за обучение по занаяти, както и да направя призив към желаещи да бъдат доброволци да се включат в подготовката на терена. След като изгледате видеото по-долу можете да прочетете каква е нашата визия и концепция за центъра по обучение на занаяти. Ако не виждате видеото, моля кликнете тук.

Каква е нашата концепция?

 

На първо място занаятите са творческо занимание, което освен фокусирано внимание изискват и свобода на духа и спокойствие на ума. Първоначално ние започнахме да подготвяме място за центъра по занаяти в една промишлена сграда в центъра на селото, но в последствие придобихме имота, който се вижда на видеото, и видяхме че такова място е много по-добро за обучение сред природата, отколкото в работилница в промишлена сграда. Това е мястото, което се вижда на видеото и на което вече два пъти провеждаме Дърводелския и занаятчийски събор.

На този терен има много паднали постройки. Това са една паднала къща, две паднали плевни и една друга стопанска постройка. От всички тях са останали само каменните основи. Ние искаме да започнем една по една да възстановяваме тия сгради, като някои от тях се предвижда да са работилници, а други места за спане. Като допълнително искаме да направим и няколко изцяло дървени постройки в различни стилове и технологии на строителство. Тези постройки ще трябва също да обзаведем и процесите по изграждане и обзавеждане искаме да организираме и като курсове за обучение в реално време. С други думи курсовете няма да са просто предаване на някаква материя на теория и практика, но ще бъдат част от изграждане на реални обекти, които ще станат част от инфраструктурата на събора и ще се ползват от хората които са участвали в тяхното изграждане. По този начин те ще станат реално свидетелство за това какво хората идващи в занаятчийския център могат да се научат да правят със своите ръце.

С други думи, човек идва да се обучава в някой занаят и вечерта той ще може да преспи в малка къщичка, построена и обзаведена от занаятчиите при които е дошъл да се научи и от други участници в курса, които са участвали в процеса на изграждане и обзавеждане. По този начин самото място в което той ще отседне на преспи ще му служи за вдъхновение и пример.

Какви курсове ще се провеждат в Центъра по занаяти в Балкана?

 

По-долу ще направя кратък списък с курсовете, които предвиждаме да се провеждат в този център. Имайте предвид, че това е само първоначален списък и не трябва да се счита за изчерпателен и окончателен:

1. Строителство на дървени къщи със съвременни материали.

2. Строителство на дървени къщи с естествени материали по различни способи.

3. Създаване на мебели по системата на Craftsman, която е разработена така,че да изисква минимално количество необходими инструменти, минимални разходи за материали, но с максимален визуален ефект и атрактивност на крайния резултат.

4. Изработка на детайли от дърво посредством изкопаване с ръчни и специални инструменти прикачени към ъглошлайф. Дялане на купи, паници, лъжици и всякакви изделия от дърво, които се дълбаят, копаят и гравират.

5. Техники и способи за заточване на ръчни инструменти. Представяне на различни системи и методи за заточване на всякакви ръчни инструменти.

6. Възстановяване и настройване на стари рендета, длета и триони.

7. Дърводелство с ръчни инструменти.

8. Различни курсове от типа „Направи и вземи“ (Make and take).

9. Натурални мазилки и техники за финиш на стени с натурални материали.

10. Техники и ефекти за финиш на дърво с натурални материали.

Към този списък вероятно ще добавим и други занаяти, като ковачество, грънчарство, метличарство, сиренарство и пр.

Първоначално предвиждаме курсовете да се провеждат само събота и неделя, в рамките на един уикенд. Като е възможно да има по-продължителни курсове разпрострени на няколко части в няколко уикенда. Курсовете ще са платени, но планираме за хора в затруднено материално положение да предлагаме курсовете на половин цена, а на младежи от слаби социални групи – напълно безплатно.

 

Какви са първите стъпки?

 

Първоначално трябва да разчистим терена с цел да отворим поле за действие за изграждане на необходимата инфраструктура за дейностите споменати по-горе. След като терена е разчистен и подготвен за работа ще започнем да планираме и проектираме постройките с които ще започнем. Когато проектите са готови ще организираме работата по тях като курсове в реално време по реални проекти.

На този етап ще са ни необходими доброволци за разчистване на терена. Това е най-неблагоприятната част, защото все още нямаме къде да подслоним доброволците и те ще трябва да поемат своя престой в някоя от намиращите се наблизо къщи за гости. За благодарност доброволците ще могат безплатно да участват в курсовете на следния принцип – доброволец, който е участвал в доброволческа работа един уикенд, ще може да участва безплатно в курс за обучение провеждащ се в рамките на един уикенд по негов избор.

Веднага след като построим първите постройки за жилищни цели ще можем да подслоняваме доброволци в тях.

Това е накратко нашата визия и концепция. Ако желаете да се включите по някакъв начин като доброволци, спомосъществуватели или съратници, пишете ни в коментарите или във формата за контакт.

Всички усилия за изграждането на Центъра за обучение на занаяти, са същевременно и усилия подобряващи инфраструктурата за Дърводелския и занаятчийски събор, който се надявам тази година да бъде по-добър и по-интересен от всякога.

Реклама
Categories: Български дърводелски събор, Дърводелска работилница, Дърводелски инструменти, Дърводелски курсове, Дърводелство, Занаятчийство, обучение | Етикети: , , , , , , , , , | 13 коментара

Навигация

13 thoughts on “Център за обучение на занаяти в Балкана. Концепция и призив.

 1. А

  Браво! Поздравления за желанието и с нетърпение очаквам началото на курсовете!

 2. Свилен Панайотов

  Здравейте! Вече имате двама доброволци – аз и съпругата ми! На възраст сме около петдесетте 🙂 Само трябва да се уточни за кои дати става дума. Ако говорим за месец април – възможно ни е на 20-и и 21-и (с опция и за 19-и или 22-и). Не ни е възможно за 13-и и 14-и, както и за дните около Великден. За м. май засега сме свободни. Също така аз ще се включа в някои от курсовете.

  Поздрави
  Свилен Панайотов

  • Здравейте,

   Благодаря за изявената готовност да се включите като доброволци. В следващите 10-тна дни го дават дъждовно, така че ще планираме първите доброволчески уикенди веднага като се пооправи времето.

 3. Румен

  Нещо не стана много ясно. Първо доброволци на квартира ще разчистят терена. След това хора ще участват в курсове (които пак ще са на квартира), за да построят първите бунгала. След това тези бунгала ще са за доброволци, но … последните вече какво точно ще правят???

  • Проекта за Центъра за обучение в различни занаяти включва изграждането на различни работилници за различни занаяти и места за спане, кухня за готвене, реставрирането на стари къщи и прочие. Показаното на видеото е само част от имота, който ще обхваща центъра. Предполагам ще има работа за години напред и ще има възможност много хора да се включат напред във времето.

   Изчистването на показания терен предполагам ще може да стане в рамките на два уикенда. След това почваме с изграждането. Показаната готическа арка предстои да й направим изцяло дървен под (в момента е на пръст). После трябва да затворим стените (отпред и отзад) и да се направят врати. Вероятно от ляво и дясно ще се направят навеси, където ще може да се работи при хубаво време. Там се предвижда да са местата за дялане на ръка с магарета. Ще има да правим и тезгяси. Предвиждаме едно бунгало да е тип готическа арка. Предполагам първия проект ще е малка къщичка тип планинска колиба в примитивен рустикален стил. Всичко ще го създадем от нулата едно по едно и ще се разпростре във времето. Тепърва трябва да се прекарва вода в мястото, защото сега няма. Работата е наистина много и доста разнообразна и интересна.

 4. Здравейте,
  Поздравявам ви за инициативата и усилията да запазите живи занаятите в България. Малко са хората, които могат, а още по-малко тези, които могат и са готови да обучават други. Имам желание и аз да помогна за каузата, но предвид личните ми ангажименти ще изчакам да обявите датите и тогава ще мога да потвърдя присъствие.

 5. Венцислав

  Здравейте!
  Чудесна е идеята! В дните на Великденските празници възможно ли е да се включи човек? Мога да си донеса и „щилка“, но е електрическа. Идвам всяка година (т. е., вече две 🙂 и познавам мястото. Наистина има работа за години напред, което е чудесно!

 6. Дамян Грънчаров

  Привет и от мен.
  Аз също бих искал да се включа, но до края на май съм доста зает. Ще следя с интерес развитието на работата и надявам се от юни насетне да имаме възможност да дойдем със съпругата ми и децата. 🙂
  Поздрави!

 7. Доброслав Добрев /Добри/

  Здравейте, аз вече писах, като попълних формата за контакт.
  Реших, обаче, да пиша и тук.
  Вече си организирам идване на 30 Април, като планирам да остана до 02 Май /вкл./
  Ще дойда с високо проходим пикап и всичките си инструменти.
  Моля да ми потвърдите дали тези дати са добре. Вярвам, че през седмицата също е удачно. Иначе в противен случай чак в края на Юни. А през лятото мога да дойда и за седмица.
  Моля пишете за да потвърдя резервацията в Априлци

  Поздрави
  Добри

  • Здравейте,

   1-ви май е почивен ден и е подходящ, 2-ри също е добре, но 30-ти април (вторник) се пада деня в който трябва да изпращаме поръчките за маслата, защото 1-ви е почивен. Затова предполагам по-добрия вариант би бил 1-ви до 3-ти май.

   • Добри

    Ок, разбрахме се. Дано да дойдат и други, та да поработим хубаво.
    Нямам търпение да се запознаем.

    Поздрави

   • На тази дата не съм сигурен дали ще дойдат и други хора, защото е през седмицата. Предимно се надяваме през уикендите да дойдат хора. Но ние сме тука и ще работим, дано времето да е хубаво.

 8. Здравейте, имате ли още нужда от доброволческа работа?

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: