Втори дърводелски и занаятчийски събор 2018. Предистория.

Завърши второто издание на Българския дърводелски и занаятчийски събор, който се проведе в балканското село Селище сред природата и типичната селска обстановка.

Антон освежава миналогодишните табели. Искахме да направим нови но не успяхме.

Преди да разкажа как премина събора, искам да ви разкажа предисторията на тазгодишния събор.

На първо място ние създадохме този събор с идеята той да стане ежегоден и традиционен. Тази година обаче бяхме подложени на редица изпитания и имаше реална опасност да се откажем от провеждането на събора през тази година.

Първият удар беше, че синът ми пострада при злополука и трябваше да се борим за живота му. Слава Богу момчето оцеля и сега е добре, но тази злополука и борба бяха причината да обявим събора много по-късно, защото приоритетите ни бяха форсирани в друго направление. Поради тази причина обявихме събора само 2 месеца преди началото му. Резултатът от това нещо беше, че тази година имахме около 30% по-малко изложители, защото е разбираемо, че сме дали много по-малко време за подготовка и реакция.

Малко след това дойде и вторият удар, а именно поради обилните дъждове тази година работилницата ни беше наводнена на два пъти само месец преди събора. Първия път имахме 15 см вода в работилницата, а при втория порой имахме над 20 см вода, която влизаше навсякъде, в шкафовете, в чекмеджетата с инструменти, в куфарите с оборудване. Не само това, но вторият порой беше толкова силен, че успя да разруши всички пътища, които водят към мястото, където живеем, като бродът на пътя, който води към самото място за събора, беше напълно унищожен, и коритото на мястото на пресичане на планинския поток и пътя – вкопано и разширено.

На тази снимка се вижда ясно как наводнената река е пресякла пътя. Арматури с химически анкери се вкопават в скалите за изливане на бетоновите постаменти.

Беше пределно ясно, че за да имаме събор, трябваше да построим мост, дълъг около 4,5 м. Точно в този момент аз бях на косъм да се откажа от събора, защото нито времето беше достатъчно, нито имахме човешката сила да се справим с този проблем. Отделно аз лично трябваше да платя за всички необходими материали за строителството на моста. За щастие взехме решение да се борим и да не се отказваме.

След декофраж на бетоновите постаменти. Бетона е най-силна мярка в пропорция 1:3, с добавени стъклени фибри и вибриран. Всичко се прави според насоките на инженер конструктор.

И тук искам да отправя специални благодарности към един от най-усърдните доброволци и поддръжници на идеята – Антон Дженков от Стара Загора, който научавайки за бедствието, дойде предварително, за да ни подкрепи в усилията да построим мост. Именно неговото включване наклони везните към това да изберем да се борим и да направим тазгодишния събор възможен.

Също искам специално да благодаря на Виталий Мякишев от Русия, който многократно се включваше в работата по моста и изнесе голяма част от труда по зидането на камъка и леенето на бетона. Без неговата помощ този мост нямаше да го има на време за събора. Большое спасибо Виталий!

Третият голям удар, който трябваше да понесем, беше, че много от нашите приятели ни изоставиха тази година. Имаше хора, които бяха обещали да дойдат две седмици по-рано, други седмица по-рано, трети 3-4 дни по-рано, нищо от това не се случи, а ние бяхме планирали нещата на базата на очакваната помощ. Така първият доброволец се появи ден и половина преди началото на събора. В четвъртък на обяд. До края на деня се появиха още 2-3 ма доброволци. Мостът беше на ниво бетонни стъпки и каменни подпорни стени, но нямаше никаква конструкция, по която да се минава ден и половина преди началото на събора. А мястото на събора беше обрасло и неочистено, както си беше останало от миналогодишния събор, защото ние този терен не го ползваме за други цели. Но въпреки всичко чудото се случи. Само за ден и половина с помощта на дошлите доброволци ние успяхме да построим конструкцията на моста, да заринем с чакъл и да изчистим не само терена за събора, но и място за паркиране на изложители в близост до събора.

В тази връзка искам да изкажа специални благодарности на Георги (според някои името му е Ангел, според други Георги) от Лом, както и на Милен Василев от Варна, които изнесоха целия товар по изчистването на терена и паркинга. А също така и на Ива от с. Сокол и Румен от Мъглиж, които се включиха в различни дейности по подготовката на терена и моста.

Носещата конструкция на моста се състои от съединени със шпилки греди от акация (салкъм). Бялата акация е в топ 3 на най-здравите и издържливи дървесини в света.

Много активно в изграждането на дървената част на моста се включиха и Милен Василев и Радослав Колев, на когото дължим благодарности и за изпратените снимки и за останалата помощ.

След изграждане на носещата конструкция насипахме чакъл за подравняване. По-добре беше използването на сипица (минерал бетон), но нямахме начин да доставим такава за кратко време.

Благодарности искам да отправя и към Георги Чомпалов, който се включваше в много от работите по подготовката и особено в носенето на камъни за моста и бъркането на бетона.

Милен подрежда салкъмовите дъски за покриване на моста.

Благодарности и за Стефан Стефанов и съпругата му, които почистиха коритото на реката от боклуци, които наводнението довлече в големи количества.

Монтаж на дъските с винтове Tornado Evolution 8×80.

Време е за тест. Според конструктора моста трябва да издържи автомобил до 2 тона. Милен реши да го тества с камиона натоварен с близо тон чакъл. Аз стоях и гледах колко ще се огънат гредите. Те въобще не усетиха тежестта и не се забеляза никакво поддаване или огъване.

 

Дъските са подрязани в права линия и в време за финиш. Използваме нашето Натурално гъсто финишно масло с боров катран и гъша мас за екстериор. Въпреки че е грубо обработена маслото прави акацията да покаже своя цвят и красота.

Най-после моста е готов. Пътя обаче е блокиран докато изсъхне финишното масло.

Ето такава беше предисторията на тазгодишната подготовка за събора. Тъй като мостът изсмука времето и силите ни, не успяхме да се подготвим с това да има някаква храна на събора и това определено беше неудобство за посетителите и изложителите, които прекараха повече време в района. За щастие тоалетната работеше тази година, макар и не напълно завършена. Много хора се възползваха от нея.

За наше голямо удовлетворение въпреки непредвидените пречки, всичко най-важно за събора беше готово на време и събора премина много спокойно и плавно. Но за това ще разкажа в следващата статия.

Categories: Български дърводелски събор, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , | 5 коментара

Навигация

5 thoughts on “Втори дърводелски и занаятчийски събор 2018. Предистория.

 1. Благодаря на Валентин Василев и на всички, които са допринесли за това, Вторият дърводелски събор да се случи.
  За моста мога да кажа, че това е най-впечатляващият, мост по който съм минавала. Не само мост, а арт произведение, което може да е в топ класации на майсторство, старание и воля. Възхищавам се на това, което правите. Тоалетните са също произведение на изкуството, а не просто нужник. Имам идея как може да се свържете с доброволци и то не само за подготовка на следващия събор, а и за други ваши дейности по работата за къщите, пространството, градината итн. В този сайт има различни каузи. Може да станете една от тях. https://www.bcaf.bg/bg/izberi-kauza.html
  В този сайт има информация за доброволци от ЕС, а и не само.
  http://cvs-bg.org/
  Ще помисля и за други.
  С благодарност за стореното и възможността да посетя събора.
  Светла Николова

 2. От Скрина

  Здравейте,
  Не подозирахме, че е коствало толкова много извънредни усилия… Поздравления, че не сте се отказали! Останахме с прекрасни впечатления. Отново. Ето:

  http://otskrina.com/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%be%d1%80-%d1%8f%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

 3. Rishko

  Добре де, събора мина преди два месеца. Разбрахме каква е предисторията. А кога ще разберем каква е историята на събора? 🙂
  Или който бил – бил, който видял – видял, за другите член шести …….. 😀

  • За историята и ти можеш да разкажеш. А аз ще се опитам да намеря време да пусна статия за събора, понеже откакто свърши събора не мога да вдигна глава от борби и задачи.

 4. Rishko

  Ааааа не мога. Този чукча е читател не е писател. До сега се е научил само да тролства. Спокойно, през зимата като не може да се работи, ще стоиш на топло до печката и ще пишеш.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: