Дърводелски и занаятчийски събор 2018. Форум за бъдещето на занаятите.

Наближава второто издание на Българския дърводелски и занаятчийски събор 2018-а. Събитието ще се проведе на 01-02. Септември в местността Горно Селище на село Селище община Севлиево.

Смисъла на този събор е насърчаването на занаятчийската работа и развитието на занаятите. Един от основните проблеми обаче пред това развитие е административната уредба, която поставя редица бариери и трудности през развиването на легален занаятчийски бизнес. Вариантите са два – единия е да се работи по закона за патентния данък, при който вариант се плащат ниски годишни данъци, но почти целия оборот на занаятчията се счита за „осигурителен доход“, който път от своя страна се облага с около 35% данък за осигуровки. Това директно убива и унищожава положителната част на схемата на патентния данък, защото в крайна сметка занаятчията трябва да плати огромни суми за осигуровки. Втория вариант е да се регистрира фирма по етапния ред. Да, но това означава, че собственика на такава фирма трябва да се бръкне с минималните годишни разходи от поне 4000 лв, включващи осигуровки, банкови сметки, обслужване на касови апарати и счетоводство. И отделно чинно да си плати 10% данък печалба, плюс 5% данък дивидент, като държавата няма да му признае много от реалните разходи свързани със дейността на фирмата.

Ето защо аз предлагам в края на първия ден от събора да се съберем заедно около огъня под формата на един неформален форум и да обсъдим решения на тези пречки и проблеми за развитието на занаятите. Казано с други думи да обсъдим възможни варианти и решения за преодоляване на горе споменатите, както и на не споменатите пречки и бариери.

Вярвам, че подобна дискусия би била полезна в търсенето на решения, които ще допринесат развитието на занаятите в България.

Categories: Български дърводелски събор | Етикети: , , | Вашият коментар

Навигация

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: