Втори български дърводелски и занаятчийски събор 2018

Дойде времето да обявим провеждането на новия дърводелски събор за 2018-а година.  Ако за първи път чувате за нашия събор, ви препоръчвам да се запознаете със статиите, описанието, снимките и коментарите от миналогодишния събор, които можете да намерите организирани тук.

Дърводелски и Занаятчийски Събор 2018

Кога и къде?

Тази година взехме поука от големите горещини по време на събора от миналата година, затова решихме да изтеглим датата на събора за началото на септември. Датата и местонахождението на събора са написани на плаката по-горе. Локацията на събора остава същата като миналата година.

Какво е новото тази година?

Новото е че решихме да разширим концепцията за събора и да го обявим не просто като дърводелски събор, а като дърводелски и занаятчийски. С това искаме да направим събора отворен и за други занаяти освен дърводелския, както и за това да насърчим развитието на всякакви видове полезни занаяти, особено традиционни такива.

Каква ще е програмата?

Подобно на миналата година всеки участник изложител в събора ще има своя програма за това какво да покаже или да предложи, ние ще се опитаме да покажем неща, които не успяхме да представим миналата година. Разработваме и интересни нови неща, които вярвам, че ще бъдат добра изненада за посетителите на събора.

Но най-важното в духа на българската традиция, съборите са най-вече място за среща на хора за поддържане и заздравяване на връзките между хората. Така ние искаме нашия събор да продължи да бъде място за запознанства на занаятчии с цел взаимна подкрепа и насърчаване на напредъка в занаятчийството.

Какво ще се предлага на събора?

Миналата година мнозина занаятчии бяха донесли свои продукти за продажба, надявам се и тази година различни хора да донесат, който каквото има за продажба, демонстрация или показване от своя занаят.

Ние ще предлагаме нашите натурани финиши за дърво, но ще имаме и нови неща, които се надявам да бъдат много интересни за хора заинтересувани от занаятчийска работа.

Не искам да обещавам, че ще има и храна, защото миналата година не успяхме да организираме това, но тази година ако успеем да го организираме се надяваме да има и интересни неща за ядене.

Ако вие имате инструменти, свързани със занаятчийска работа за продан, моля донесете ги за да ги покажете и предложите на останалите. Не е нужно да сте със статут на изложител. Достатъчно е да си постелите една постелка на земята и да сложите нещата, които сте донесли за продан. Дори да не сте се регистрирали като изложител, ние ще се постараем да ви намерим малко местенце за вашите неща.

Колко ще струва?

Нашия събор е с некомерсиална цел и няма да има такса нито за участници/изложители, нито за посетители. Ние организираме този събор водени от ентусиазъм и желание да популяризираме развитието на занаятите в България и се надяваме да успеем да отстоим твърдо принципа си на некомерсиализация на събора.

Какви занаяти са добре дошли да бъдат представени на събора?

Освен неща свързани с дърводелския занаят, ние искаме да окуражим хора от всякакви традиционни занаяти да представят своите продукти и умения. Ковачество, правене на натурални мазилки, метличарство, кожарство, ножарство, грънчарство, хлебарство, са само някои от нещата които идват на ум. Разбира се това не е изчерпателен списък. Всякакви традиционни занаяти са добре дошли, но ако вие се занимаване с някой занаят, който не сте сигурен дали е традиционен и дали би се вписал в профила на събора, моля пишете ни и ще ви отговорим по най-бързия възможен начин. Не е задължително един занаят да бъде традиционен за да бъде представен на събора. Важното е да е нещо, което човек прави с ръцете си, или нещо, което помага на другите да правят неща с ръцете си.

Къде ще се спи?

Района ни е известен с множество къщи за гости и вие можете да си наемете такава в района на гр. Априлци или околността, но също така можете да си донесете ваша каравана или палатка. Наоколо има достатъчно място за разполагане на такива. Миналата година имаше посетители и с каравани и с палатки.

Ще има ли тениски?

Да, панираме да има тениски за събора, но тази година обмисляме тениските да се продават само на събора, а не предварително, както беше миналата година, за да не се натоварва организацията по изпращането им. Но бихте могли да заявите и запазите своята тениска предварително, за което ще пуснем отделна публикация. Всяка година обмисляме да има лека промяна в дизайна на тениските за да се получи нещо като колекция от различни тениски развиващи се заедно със историята на събора. По долу можете да видите дизайна на тениските за тази година. Още не сме се спрели на цвят на тениската, но цвета ще е различен от миналогодишния.

Дърводелски тениски

Какво трябва да знаем, ако искаме да сме изложители на събора?

Всичко, което трябва да знаете сме го написали в информацията за изложители от миналата година. Можете да се запознаете с него ето тук. Макар да не е супер задължително, би било полезно за нас ако ни известите за намерението си да бъдете участник/изложител на събора като попълните формата за изложители по-долу.

Ако каузата на този събор ви е присърце. Моля разпространявайте информацията за него.

ФОРМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ИЗЛОЖИТЕЛИ ЗА СЪБОРА:

(моля обърнете внимание, формата е само за хора/фирми, които желаят да бъдат изложители на събора и е необходима с цел да предвидим място за техния щанд. Посетителите са свободни да дойдат в определените дати без регистрация)

Реклама
Categories: Български дърводелски събор, Дърводелски инструменти, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , | 9 коментара

Навигация

9 thoughts on “Втори български дърводелски и занаятчийски събор 2018

 1. Вие сте достойни българи,това е БЪЛГАРСКИЯ СЪБОР некомерсиален шанс за всеки участник това е БЪЛГАРИЯ.Желая ви успех във вашето благородно дело .БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!!!!!

 2. От Скрина

  Поздравления, че решихте да продължите с второ издание! Едно от най-хубавите и вдъхновяващи с искреността си събития, на което сме попадали. Може ли да си носим тениските от Първия събор – с гордост и с пожелания за успех?

  • Можете да носите каквито искате тениски на събора, включително и миналогодишните. Разбира се ще има тениски с освежен дизайн и за таз годишното издание. Като сме планирали да има и още нещо интересно в областта на тениските, но още сме на етап експериментиране и ако са успешни експериментите, ще обявя за какво става въпрос.

 3. Я

  Здравейте, поздравления за страхотната идея за такива събитие! Миналата година не успях да дойда, но тази смятам да го направя.

  Не познавам никой, който се занимава или интересува от занаята и смятам да дойда сам. Абсолютен начинаещ съм и едва правя първите си стъпки. Ще има ли нещо интересно за абсолютни аматьори като мен?

  Ще се радвам да се запозная с майстори като Вас и да задам всички въпроси, които ме вълнуват.

  (Пиша съобщението за втори път, мисля че първото не се изпрати)

  Поздрави!

  • Надявам се да има много интересни неща за всички хора, които се интересуват от занаятите. Ние самите сме подготвили някои изненади.

 4. Ивайло

  Някой от регион Пловдив за споделено пътуване?!

 5. Елица Георгиева Кратунова

  Здравейте!За огромно наше съжаление няма да можем да се включим в съборс по здравословни причини.

 6. Петър

  Чакаме снимки.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: