Възстановяване на стари рендета и инструменти

През последните няколко седмици почти всеки ден ми се налага да работя по възстановяване на някое старо ренде или друг инструмент във връзка с предстоящия дърводелски събор посветен на работата с ръчни инструменти.

Това е много мръсна, трудоемка и дори болезнена работа, но въпреки това резултатите са изключително удовлетворяващи. Ръцете ми са изпонарязани, наранени, мръсни и захабени от металните частици, но удовлетворението от един възстановен и фино настроен дърводелски инструмент е огромно.

Това да вземеш старо, ръждясало ренде, презряно и захвърлено за дълги години да събира ръжда и прах и след това да възстановиш старата му слава и често пъти дори да го доведеш до състояние в което то дори не е било като ново е нещо което всеки мъж си струва да изпита. А радостта от използването на този възстановен инструмент и задоволството с което човек ще го показва на останалите как го е възстановил е нещо, което е било толкова време в забвение и разруха е само по себе си ценно отвъд всяко материално измерение.

И това ме накара да се замисля за организиране на курсове/работилници  (workshops) за обучение по възстановяване, заточване и настройване на стари инструменти. И затова с това кратко блог съобщение бих искал да запитам читателите на блога, би ли имало интерес към подобно обучение?

Начина по който аз си го представям е всеки да си вземе стари рендета или стари инструменти, които иска да възстанови и да дойде за един или два дни през уикенда в нашата база в с.Стоките където аз ще демонстрирам различни техники и методи за възстановяване на стари рендета, длета и други подобни инструменти, след което всеки ще се захване да възстановява инструментите, които е донесъл с моя помощ и насоки. В крайна сметка тези инструменти ще се настроят да работят по-добре дори откогато са били чисто нови и хората ще се научат да заточват ножовете до огледален блясък и бръснарска острота.

За онези, които си нямат хубави стари инструменти за възстановяване ще има възможност да си закупят такива на самия курс ( по цени като за неоправени инструменти) и след това ще си тръгват с прекрасно настроен и работещ инструмент, който не само ще използват с голяма радост, но и с гордост ще завещаят на децата си.

Как мислите. Ще има ли желаещи за подобно обучение и преживяване? Ако да, още до седмица две можем да организираме първата работилница и до няколко дни ще публикувам какво точно ще включва програмата за обучението.

Реклама
Categories: Дърводелски инструменти, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , , , | 9 коментара

Навигация

9 thoughts on “Възстановяване на стари рендета и инструменти

 1. Веселин Русев

  Аз имам голям интерес най-вече за настройването, с удоволствие бих присъствал на такъв курс.
  Поздрави

 2. Софрони

  Стари ръчни свредели може ли да се заточват,имам брадви-кривици,рукани и рендета с мaрка peugeot всякакви ръчни инструменти от работилница за каруци.
  Част от историята просто.

 3. Rishko

  Софрони, принципно всичко може да се възстанови, стига да е окомплектовано без липси на части. При липса на части, е много трудно да се намерят точните части, а понякога излиза изключително скъпо да бъдат поръчани от Интернет.
  Относно свределите, Могат да се възстановят и заточат, в зависимост от това колко са изядени от ръждата. При мен имам няколко, които язвите са толкова дълбоки, че след възстановяването пак няма да имат достатъчна прецизност на работа. Също така ще се промени размера на отворите които ще прави самия свредел. Ако не държиш на прецизната работа, това не е фатално.

  craftsmanbg, колкото и да знае един човек, винаги има какво още да научи. За това не пречи да пуснеш програмата за работилницата, пък те желаещите ще се обадят. Стига да не мине котка път, аз съм на линия.

 4. Петър Матеев

  Аз съм от „онези, които си нямат хубави стари инструменти за възстановяване“ и биха се възползвали от предоставената „възможност да си закупят такива на самия курс (по цени като за неоправени инструменти) и след това ще си тръгват с прекрасно настроен и работещ инструмент, който не само ще използват с голяма радост, но и с гордост ще завещаят на децата си.“

 5. Младен Цонев

  Здравейте, идеята за възстановяване, заточване и поддръжка на стари дърводелски инструменти е добра, ще очаквам програма и дати, с удоволствие ще се включа..

 6. Кирил Дунев

  И аз бих се радвал на такъв курс.

 7. Радослав Божидаров Радев

  Здравейте! Скоро на така наречения „битак“ в Търговище ми попаднаха две стари френски рендета, разбира се купих ги след пазарлък с циганите които ги продаваха. Рендетата наистина са произведени от една от най-забележителните френски фирми за инструменти-PEUGEOT FRERES. На ножа на едно от рендетата освен надписа PEUGEOT FRERES A GARANTIE има нарисувано лъвче стъпало на стрела. На другото ренде на ножа надписа е PEUGEOT & CIE, ASTER FONDO GARANTI с изрисуван слон. Порових се в интернет, информацията се оказа оскъдна! Фирмата за инструменти е основана през 1810 г, като PEUGEOT FRERES et жак MAILLARD.От 1842 г. дружеството е разделено на по малки компании. Емблемата им е лъв върху стрела и слон. През 1842 г. четиримата синова на Жак Фредерик Пежо се свързват с четирима братя Джаксън от Англия и създават PEUGEOT AINES JACKSON et FRERES. През 1866 компанията променя името си PEUGEOT JACKSON et CIE, през 1877 година се преименуват на PEUGEOT AINES и през 1894 година стават PEUGEOT et CIE. Не мога да определя точно годината на производство на рендетата, но от горната информация може за се направи извода, че са над 100 години. Интересното е, че на едното ренде (с емблема слон) ножът е със ситни зъбчета и явно се ползва за набраздяване на дървесната повърхност при слепване! Рендетата са в добро състояние, може да се работи с тях. Разбира се необходимо е да се възстановят в предишния си блясък чрез Вашата методика. Идеята за курс по възстановяване на стари инструменти я приемам и ще бъда Ваш сподвижник! Рендетата ще ги донеса на събора!
  Поздрави!
  Стария любител дърводелец Радев!

  • Здравейте,

   Курса за възстановяване на рендета най-вероятно ще го правим след събора, защото поради дъждовното време много се забавихме с подготовката на терена за събора и ще трябва да се наваксва максимално.

   Назъбения нож на рендето е за рендосване на дървен материал с трудни за рендосване жили, които са завъртяни и вървят във всички посоки и с обикновен нож се получава много къртене на жилите. Затова такива повърхности се изравняват първо с такъв нож за да се избегне къртенето и после повърхността се заглажда с обикновен нож на много фина настройка.

   Поздрави!

 8. ТОНИ

  идеята е много добра

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: