Дърводелците от Киото – мъдрост от древността.

Предлагам ви да изгледате едно много вдъхновяващо и поучително видео посветено на дърводелците от Киото. Тези които поддържат традиционния начин на работа. Има изключително ценни неща, които могат да се научат от мъдростта и отношението на тези традиционни майстори.

Японско дърводелство

Ще ви цитирам някои неща, които ми направиха впечатление от казаното от майсторите във видеото.

„Аз правя предмети, които могат да се ползват столетия напред и това е основния фактор в това, което правя. Не е нужно моето име да бъде запомнено. Достатъчно е хората след 100, 200, 300, 500 години да оценят нещата, които съм направил, не мен самия.“

Питам се колко от нас правят неща със съзнанието да се ползват след 500 години, или просто правим нещо за да вземем парите и да забравим.

„Аз не мисля, че правенето на нещо ново, трябва да подкопава традициите.“

„Местата на които деца могат да играят както им душа иска, са идеални за правене на неща.“

Няма по-добро нещо за практикуване и усъвършенстване на един занаят от чистата и свободна обстановка сред природата. Това беше една от причините ние да отидем сред Балкана, тия които ще посетят дърводелския събор ще видят за каква обстановка става въпрос.

„В типичната традиционна японска работилница има повече от 300 различни рендета.“
„Аз се старая да правя неща, които имат душа, така че хората да се вълнуват, когато ги виждат.“

„Аз имам повече от 200 стругарски длета. Аз съм ги направил всичките и ги пригодявам към нуждите си. Японските дърводелци традиционно правят сами своите инструменти от 8-ми век насам.“

Ето това много ми хареса, че този стругар си ковеше сам инструментите. Когато човек работи той вижда как може да подобри или да промени инструментите си, или да направи нови, които да улеснят работата му. И ако един дърводелец стругар си е направил малка ковачница в която си кове необходимите инструменти, то ние също можем да го направим. Точно този начин на мислене ме накара да си оборудвам малка ковачница в която да мога да кова дръжки и други елементи които са ми необходими в дърводелската работа.

„Компактните кръгове на дървесината показват че дървото е израствало бавно, много много бавно. Дърветата, които растат бързо имат недъзи, точно както хората.“

Ето това ми хареса най-много от всичко казано във видеото. Днешния свят е обзет от манията на бързия растеж, бързото развитие, бързото забогатяване, бързото хранене.  Но трайните, здравите, устойчивите неща се получават при бавния растеж, бавното развитие.

С тези размисли ще ви оставя да гледате и обещаното видео:

 

 

Реклама
Categories: Дърводелски инструменти, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , | 5 коментара

Навигация

5 thoughts on “Дърводелците от Киото – мъдрост от древността.

 1. Rishko

  „Дърветата, които растат бързо имат недъзи, точно както хората.“

  Принципно всеки би се съгласил с това твърдение, но аз си задавам следния въпрос: Щом е така, защо тогава в Япония ползват Пауловния?
  Всички знаем, че Пауловнията е изключително бързо растящ вид.
  Ето и цитат от уикипедия: „Произхождат от Югоизточна Азия, където днес са широко култивирани; те са местен вид, особено ценен в Япония и Корея.“
  Аз след като гледах един филм за японски майстори дърводелци, които ползваха Пауловнията за производство на мебели, доста се замислих дали да не направя насаждение с което да си подсигуря нуждите от материал за времето след 15-20 години. Все още имам съмнения, че като чужд вид и то бързо растящ, има голяма вероятност да започне да се самозалесява и да започне да измества местните видове.
  Дърветата които растат бавно също имат недъзи. Но нали много често точно тези недъзи използваме и дори търсим за да получим даден ефект?
  Най-лесно се обработва материала екстра и първо качество, но шарката на дъските не е толкова интересна колкото е на ниско качествената дървесина.
  Просто всичко зависи от проекта и целта която се цели да бъде постигната.
  А и хората е така. Дори недъзите на един да пречат за едно нещо, то те са предпочитани и търсени за друго.

  • Трябва да се има предвид, че това го казва човек, който се надява неговите изделия да са още читави и след 500 години. Това няма как да се случи с пауловнията. Която както бързо расте, така и бързо гние. Недъзите за които той говори не са чеповете и усукването на жилите, които са желани и търсени неща от дърводелците. А говори за това че жилите на бързорастящите дървета са слаби, крехки и неустойчиви във времето. Пауловнията в Япония се ползва особено за някакви традиционни мебели за младоженци, като самата идея е да издържи едно поколение, докато те са живи. Затова всяко новосформирано семейство си взема нови такива мебели. Има символика и в това нещо.

   Аз с удоволствие бих използвал пауловния ако можех да намеря такъв материал. Имам две дървета посадени при мен, но далеч не растат толкова бързо колкото казват и зимата се пречупват от големия сняг и не са устойчиви на тежестта му.

   За мен по-важна беше алегорията с хората, а именно онези които искат бързо забогатяване, бърз бизнес растеж, бързо да стават нещата, постигат неща, които са слаби, крехки, неустойчиви и временни. А човек трябва да живее така, че да мисли за няколко поколения напред. Ние сме станали хора еднодневки. Затова ми направиха дълбоко впечатление думите на японеца.

   • Пауловнията не гние,тя е доста кисела,нещо като нашия дъб цер.Пауловнията е идеална за строеж на къщи.
    При идеални условия за 9г. прави 20 см. диаметър на труп.Не се използва за огрев пак заради Ph -то си.

 2. софрони

  Да -липсва планираното остаряване на продукта!

 3. софрони

  Обаче правилата на икономиката и растежа не подминаха Япония!

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: