На какво са способни японските рендета?

Не знам колко от вас са запознати с японските дърводелски рендета и дали знаете колко струва едно качествено японско ренде, което е с ръчно кован нож от традиционен японски майстор на остриета.

Японско ренде за дърво

Това ренде е точно такъв тип и се продава за 250 000 японски йени, което в български пари прави повече от 4000 лв. Ако не вярвате можете да проследите следния линк: https://www.amazon.co.jp/dp/B00JWCEA2Q

Дълги години аз игнорирах японските рендета, защото ми се струваха твърде първобитни и недодялани. И действително на пръв поглед японското ренде прилича на плоска дъбова дъска с издълбано място за ножа и нож в него. Но японското ренде е олицетворение на онази поговорка, която казва: „Съвършено не е онова нещо към което няма какво да добавиш, а онова от което няма какво да отнемеш.“ Японските рендета изглеждат прости само на пръв поглед има изключително сложна взаимозависимост между всички макар и прости елементи. Има и скрити детайли, които не са видими на пръв поглед.

Японските ножове за рендета са с двойно клиновидни. Те се вклиняват не само между леглото на ножа и металния лост, а и между страниците на рендето. Дебелината на японския нож е внушителна и при такъв тип рендета е повече от 9 мм. При това ножа е изкован от два вида стомана ламинирани един за друг със ковашка заварка. Супер твърдата стомана формираща острието се нарича hagane  и обикновено се прави от характерните за Япония blue paper steel (синя хартиена стомана), която е с изключително висока твърдост, но по-едрозърнеста структура и white paper steel (бяла хартиена стомана), която е с по-малка твърдост от синята, но с по-фина структура. Тези твърди видове стомана са комбинирани със специални видове по-мека стомана наречена jigane. Тя се добива от стари железни мостове, а също и от стари корабни вериги и котви, които са нарязани на парчета.

0x436_slideshow_1_1

Тези материали от които се извлича jigane са предимно от края на 19 век и имат специално силициево съдържание, което почиства порите на камъните по време на заточване. Тази стомана обаче не е равномерно мека и се изисква изключително голям опит на майстора ковач да контролира процеса така, ще да премахне тези дефекти от стоманата. Този процес е толкова сложен, че не е възможно да се извърши машинно, а се изисква голям опит и майсторство на ковача.

Вероятно това е причината тези ръчно ковани ножове да имат такава висока стойност. Тези умения се предават от майстор на чирак в продължение на столетия. По време на заточване такъв нож буквално става едно с повърхността със заточващия камък до такава степен че свръзката между тях може да поеме тежестта му. Уверете се сами:

Удивително е какво един така заточен нож може да прави с дървото, дори когато то е съставено от стотици слепени разнородни частици, чиито жили отиват във всевъзможно посоки.

Японски рендета

Ако искате да видите с очите си как се случва това нещо ви предлагам да изгледате това кратко видео:

А ако с тази статия съм успял да ви заинтригувам за японските рендета, то ще ви очаквам на предстоящия дърводелски събор на който ще ви покажа да видите и дори да изпробвате моята скромна колекция от 4 японски рендета, едно от които е именно с такъв ръчно кован нож от традиционен майстор, който ръчно е изковал своята марка на ножа и освен това собственоръчно е изписал калиграфията на кутията на рендето. За тези, които не знаят, калиграфията в източните култури е занаят за извисяване на духа и усъвършенстване на сетивата. И всяка такава калиграфия е произведение на изкуството сама по себе си.

Save

Categories: Дърводелски инструменти, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , | 5 коментара

Навигация

5 thoughts on “На какво са способни японските рендета?

 1. Юли Георгиев

  Здравейте! Понеже следвам Stankoff.ru и наскоро ме впечатли с едно видео с Японско ренде.

  П.п
  За първи път пиша и незнам как стои въпроса с линковете към YouTube?

  • Линковете са ОК. Това е едно от видеата които исках да пусна в последваща статия за японските рендета. Сега трябва да си търся друго 🙂

 2. Георги Иванов

  Интересна информация за японските рендета . С удоволствие ще опитам как се работи с такова чудо. Най добрите майстори имат и най добрите рендета. Почти както с колите . Най добрите шофьори карат най скъпите коли

 3. Наистина това са .. дълбоките води на занаята, инструмент които трябва да вдъхновява начинаещите да стигнат до нивото да могат да си позволят подобен инструмент и да се обучат с желание да овладеят тънкостите му. Аз съм от тези начинаещи и се възхищавам на японската дисциплина и ценностна система, неща върху който всички ние трябва да работим.

  В това видео показват отблизо колко малка разлика в настройката на такова ренде колко голяма разлика има в резултата:

  • Да, това е друго видео на което исках да посветя публикация. Вижда се колко сериозно подхождат хората към най-обикновеното ренде и се опитват да разберат кога и как то би работило най-добре.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: