Програма на първия български дърводелски събор 2017

За моя голяма радост обявения от нас Първи български дърводелски събор за работа с ръчни инструменти и класическо дърводелство предизвика наистина голям интерес и темата постигна рекордна читаемост за много кратко време.

Български дърводелски събор, прогама

Поради тази причина аз бързам да запозная заинтересованите макар и частично с програмата на събора. Или с други думи какво човек може да очаква да види и преживее на този събор.

На първо място датата на събора се предвижда да бъде през уикенда на 1-2 юли 2017-а. Затова моля планирайте от сега.

На този етап ще напиша какво можете да очаквате да видите от нас (занаятчиите от Балкана, които списваме този блог) като домакини на събора:

 1. Възможност да се видят и изпробват голям брой стари рендета и инструменти, включително такива на повече от 100 години.
 2. Възможност да видите и изпробвате може би най-голямата в България колекция на висококачествени  съвременни рендета на Lie-Nielsen и Veritas.
 3. Ще представим да видите и изпробвате нашата колекция от стари и автентични дърводелски тезгяси, която не е особено голяма или значима, но ще даде възможност да се докоснете до автентични направени от стари български майстори тезгяси, някои от които ние сме възстановявали, а други са в оригинален вид.
 4. Ще представим нашата колекция от нови съвременни тезгяси направени от нас. В това число уникален детски тезгях, който е детски само по-мащаб, но има всички екстри и прилежно направени детайли на голям професионален тезгях.
 5. Ще покажем нашите магарета за дялане, които са изработени от нас, като ако остане време можем да направим едно или две такива магарета, които ще са налични за продан.
 6. Ще видите и изпробвате най-голямата колекция в България с ръчно ковани пили на френската марка Liogier. Гарантирам ви уникално преживяване когато видите колко ефективно и бързо работят ръчно кованите пили.
 7. Ще видите нашата изключително богата колекция от системи за заточване на дърводелски инструменти.
 8. Ще видите и ще можете да си закупите от нашата разнообразна колекция с дърводелски чукове. Те са разработени и направени от нас в най-различни стилове и ще можете да си закупите от тях.
 9. Ще покажем разработения от нас ножарски лентов шлайф (още наречен гриндер, grinder), който се прикачва на дърводелски или друг струг.
 10. Ще можете да пробвате на живо как работят нашите натурални байцове, масла и вакси за дърво и кожа.
 11. Ще покажем нашите дърводелски шила и маркиращи ножове от които ще можете да си закупите.
 12. Ще имате възможност да разгледате на живо нашата прословута работилница в Балкана, която спечели първото място в конкурса за домашна работилница на фирма Киров.
 13. Ще видите нашата много сериозна колекция от висококачествени дърводелски стяги.
 14. Ще видите на живо направените от нас конструкции тип готическа арка, като вероятно ще направим една такава на мястото на събора.
 15. Ще имате възможност да видите и изпробвате нашите уникални японски рендета, някои от които са правени от стари японски майстори с ръчно ковани ножове и са внесени директно от Япония. Преживяването да се работи с такова японско ренде е нещо неповторимо и несъмнено някои от вас ще станат големи почитатели на японските рендета след като се докоснат до тях.
 16. Ще представим разработените от нас дърводелски менгемета, някои от които ще можете да си закупите.
 17. Ако ни остане време да ги изработим до тогава ще покажем и нашите ръчно ковани стяги за тезгях тип holdfast от които ще можете да си закупите.
 18. Ще имате възможност да видите личната ми колекция с брадви.
 19. Ако ни остане време да ги подготвим ще видите и няколко ръчни рендета направени от нас.
 20. Ще ви покажем как се тестват ножове за рендета за твърдост и закалка по Рокуел с помощта на тестови японски пили на Tsubosan. Ако искате да разберете с каква твърдост ви е острието на брадва, нож, ренде, длето или някой инструмент – донесете ги и ще ги тестваме.
 21. И не на последно място ще можете да се запознаете с хората, които стоят зад този блог.

Това накратко е нашата програма като домакини на изложението. Всеки участник-изложител ще предостави своята собствена програма за нещата които иска да покаже, демонстрира и продава.

Когато вече имаме заявени участници и техните програми ще ги публикуваме в тази тема.

Моля, разпространявайте по всички достъпни за вас начини информацията за този дърводелски събор, ако искате да има повече участници, както изложители, така и посетители, за да положим заедно основите на новия български ренесанс в работата с ръчни инструменти и усвояване на класическите занаяти.

Ако желаете да бъдете участник изложител можете да попълните формата за участие по-долу. Участието за изложители и входа за посетители са безплатни.

Посетителите нямат нужда от регистрация, но ако искате да не забравите за събора и да не го пропуснете можете да се абонирате за блога и ще получите съобщения за нови публикации, включително за организацията на събора и карта с точни координати за посещение на събора.

ФОРМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ИЗЛОЖИТЕЛИ ЗА СЪБОРА:

(моля обърнете внимание, формата е само за хора/фирми, които желаят да бъдат изложители на събора и е необходима с цел да предвидим място за техния щанд. Посетителите са свободни да дойдат в определените дати без регистрация)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Categories: Български дърводелски събор, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , , , , , , | 20 коментара

Навигация

20 thoughts on “Програма на първия български дърводелски събор 2017

 1. Георги Иванов

  Поздравления от Самоковско . С нетърпение очаквам да се случи такъв събор и изложение и в
  България . Пожелавам ви успех имате повече от всичко за да се случи такова нещо.

 2. Boris

  Успех в начинанието, надявам се да успея да дойда 🙂

 3. Стоил Генов

  Поздрав от Пловдив,да му е по вода на наченанието.Живот и здраве ,ще се срещнем.

 4. Петър Матеев

  Чудесно начинание! Отсега ми е малко рано да кажа със сигурност, но при възможност бих искал да се включа и като доброволец при организацията.

  Дали ще има място за включване в програмата на изработване на дърводелски тезгях? Заедно с ръчните инструменти, това е едно от основните неща за начинаещи дърводелци според мен.

  • Здравей Петър, тия дни си мислех за тебе къде се изгуби и се чудех дали си научил за събора. Ние искаме да направим няколко тезгяха за центъра за обучение по системата на Sloyd. Ако не си научил за нея виж по-старите статии. Та докато ги правим може да се включат някои доброволци.

   Можеш да пуснеш линкове по форумите където участваш за да се привлекат участници и посетители за събора.

   • Петър Матеев

    Здравей! Сега са подвизавам из Варна и разполагам с доста свободно време. Мога и бих желал да се включа в изработването на тезгяхите.

    Вече бях пуснал информация за събора в един форум и като гледам пишещите в коментарите тук – има успех 😉

   • Здравей,

    Има няколко проекта, които трябва да подготвим и ще като се пооправи времето ще трябва да видим кой ще иска да се включи в тях.

 5. Петър Гаврилов

  Много хубава инициатива.Успех

  • Дарина

   Здравейте, ако не е проблем, бихте ли споменали този дърводелски форум, много ми се иска да науча повече неща, нямам от кого да черпя опит. Благодаря!

   • Здравейте,

    Не съм сигурен че разбрах за какъв форум говорите. В тази тема говорим за дърводелски събор и в самата тема е записано и датата и мястото на събитието.

 6. Огнян Данаилов

  Благодаря на организаторите за прекрасната идея!
  Надявам се да мога да се запозная с различни майсторски техники за обработка на дърво.
  Ще очаквам с нетърпение датата на събора.

 7. Georgi Radev

  Последно,има ли яснота за датите?

 8. Васил Ананиев

  Здравейте, с голямо нетърпение очаквам събора. Надявам се времето да е хубаво, ако имате нужда от доброволец мога да дойда един или два дена по-рано да помогна с каквото мога.

 9. Бисер Савов

  Здравейте, със сигурност съм там, само един въпрос с. Селище край Благоевград ли, че не разбрах?
  Благодаря.

 10. Емил Черкезов

  Здравейте, с голяма радост ще ви посетим. Пристигаме от Германия за първия събор на дърводелците и ще се радваме да се запознаем лично с автора на блога. Споделяме една и съща любов към дървото и добрите традиции. Нели и Емил Черкезов

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: