Първи български дърводелски събор 2017

Дърводелски събор

Моля прочетете надолу за да научите повече за целите и същността на събора. Кликнете на изображението за да видите какво сме подготвили за събора.

След като написах вчерашната статия и поговорихме малко с някои колеги от нашата Skype дърводелска група, решихме, че е назряло времето да създадем и организираме първия Български дърводелски събор посветен на ръчните инструменти и класическите дърводелски занаяти.

Български дърводелски събор 2017

В тази статия ще ви запозная в основни линии с целите и организацията на дърводелския събор, като с времето ако се добавят нови идеи статията ще се добавят новите неща и новата информация или ще бъдат пуснати съпътстващи статии.

I. Цели и фокус на дърводелския събор

На първо място целта на първия български дърводелски събор е да се катализира ренесанса на класическото дърводелство в България, използването на ръчните инструменти и насърчаване на уменията за работа с тях. На събора ще са поканени всякакви хора, които имат отношение към ръчните инструменти и класическите занаяти. Както такива, които имат какво да покажат, да предложат или да демонстрират, така и тези които просто искат да посетят и да научат нови неща, да си купят качествени ръчни инструменти, да се запознаят с нови хора и да създадат връзки с колеги от цяла България.

Български дърводелски събор

II. Кой може да посети и да участва?

Всеки, който има някакво отношение и интерес  към изложените по-горе цели и дейности е поканен да посети или да участва в събора. Частни лица или фирми, които имат какво да предложат в тази сфера – инструменти, материали, курсове, демонстрации са поканени да вземат участие като изложители. Хората, които се занимават с дърворезба или бушкрафт са също поканени, като ако някои създава инструменти за тези занаяти е добре дошъл да ги покаже или предложи за продажба. Не е нужно да имате нещо за продан за да бъдете изложители. Ако имате интересни инструменти или техника на работа, които искате да покажете на другите сте добре дошли да участвате като изложители. Ако възстановявате стари инструменти, които сте намерили на битака или сте внесли от eBay сте добре дошли да ги предложите за продан на посетителите. Тук има едно условие и то е да не се продават неща във вида в който са закупени от битака или от eBay, нужно е да сте положили усилия за тяхното възстановяване и привеждане в работен вид.

За да бъдете участник-изложител не е нужно да имате да предложите неща свързани с ръчните инструменти. Ако изработвате ръчно направени изделия от дърво сте добре дошли да ги предложите на посетителите на събора.

Български дърводелски събор

III. Какви са ограниченията за изложителите?

Предлагането на нискокачествени китайски инструменти на дърводелския събор е нецелесъобразно и нежелателно. Предлагането на материали свързани с обработката на дърво на петрохимическа основа е недопустимо. Всякакви натурални препарати за обработка на дървесина са добре дошли. Няма изискване изложителите да бъдат фирми, частни лица са напълно добре дошли да продават изделията, които са създали или подготвили.

IV. Колко ще струва?

Първия български дърводелски събор е гражданска а не бизнес инициатива и няма за цел да събира такси от посетители и изложители. Ето защо както входа за посетители, така и участието като изложители ще бъде напълно безплатно. Тъй като организацията на събитието ще коства много усилия и разходи за подготовката на терена и съоръженията е възможно да приемем дарения или участието на спонсори, но последните трябва напълно да се вписват в профила и целите на събора. В крайна сметка ако не получим никаква подкрепа ще направим каквото е по силите ни със собствени средства за да може този събор да стане реалност. Вероятно ще се даде възможност на доброволци да дойдат предварително и да ни помогнат с подготовката на терена и съоръженията.

събор за работа с ръчни инструменти

V. Какво е необходимо за да стане някой участник-изложител?

На първо място изложителите трябва предварително да ни информират за своето желание да участват за да сме сигурни че на осигурения терен ще има място и за тях. Изложителя трябва да носи своя маса, тента, тезгях, сергия или каквото му е необходимо за да изложи своите продукти или да организира своите демонстрации. Ако някой е заявил участие, но в последствие се е отказал е коректно да ни информира предварително за своя отказ, за да можем да предоставим мястото му за други участници. Ако желаете да бъдете участник-изложите, моля попълнете формата за изложители в края на тази публикация.

VI. Колко време ще трае събора?

Предвиждаме събора да трае два дни – събота и неделя, за да може хора, които са на работа през седмицата да имат възможност да го посетят.

дърводелски събор

VII. Кога и къде ще се проведе събора?

Събора предвиждаме да се проведе в един от уикендите на месец юни, 2017-а година. Точната дата ще съобщим допълнително. Мястото на провеждане ще бъде в частен имот в село Горно Селище, община Севлиево, в близост до Априлци. Мястото се намира на около 210 км от София, 300 км от Варна, 80 км от Велико Търново, 40 км от Габрово и 175 км от Пловдив.

VIII. Как стои въпроса с настаняването и храната?

Събитието ще се проведе в район, който изобилства с къщи за гости в периметър от 10-15 км, повечето от които са в туристическия град Априлци, в който има и множество ресторанти и хранителни магазини. Всеки участник или посетител, който желае да посети събитието с преспиване трябва да организира сам своя престой в наличните в района къщи за гости и хотели. Напълно е възможно, който желае да дойде сутринта и да се върне вечерта без преспиване. От наша страна ще се постараем да организираме поне на мястото на събитието да се предлагат уникални пици на дърва, които комбинират италианските традиции с балканджийския подход. На този етап обаче не можем да гарантираме, че ще успеем да се подготвим за наличието на пиците, затова само го споменавам като възможна опция.

Ако има въпроси на които не е отговорено в тази статия моля задайте ги по-долу в коментарите и ще се радвам да им отговоря там.

По-долу искам да споделя няколко снимки (не от България), които да онагледят как си представяме да изглежда Първия български дърводелски събор посветен на ръчните инструменти:

darvodelski_sabor11 darvodelski_sabor10 darvodelski_sabor9 darvodelski_sabor8 darvodelski_sabor7 darvodelski_sabor6 Български дърводелски съборЗа повече информация за нашата визия за този събор можете да прочетете темата за Завръщането на ръчните инструменти и да прегледате публикуваните в нея видеа.

Ако имате още идеи или предложения свързани с организацията на събора, ще се радвам да ги споделите с нас.

Ако се чувствате съпричастни с идеите и целите на този събор моля споделяйте тази тема в социалните мрежи, с приятели, колеги, роднини, форуми, чатове и навсякъде където може да има заинтересовани хора.

След като изясним кои ще са първите участници в събора ще напишем в отделна публикация програмата на събора, като към нея ще се добавя с увеличението на участниците.

Посетителите нямат нужда от регистрация, но ако искате да не забравите за събора и да не го пропуснете можете да се абонирате за блога и ще получите съобщения с нови публикации, включително за организацията на събора и карта с точни координати за посещение на събора.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Categories: Дърводелски инструменти, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , , , | 30 коментара

Навигация

30 thoughts on “Първи български дърводелски събор 2017

 1. yasenzhekov

  Ехе. Нямам търпение 🙂

 2. Светлана Нягулова

  Чудесно!

 3. Георги Иванов

  Поздравления и от мен . ЧУДЕСНА ИДЕЯ.

 4. Стефан Тотевски

  Страхотно, радвам се че сте избрали с. Горно Селище, община Севлиево. Надявах се да е близо до гр. Севлиево, но не очаквах толкова близо. Ще посетя събитието с най – голямо удоволствие.

 5. Raffi Nevrouzian

  Поздравления за куража!
  Идвам….

 6. Георги Червенков

  Супер. Ще гледам да дойда.

 7. Чудесна идея! Подкрепяме!

 8. Страхотна идея! Стискаме ви палци и очакваме събора с нетърпение! 🙂

 9. Dimitar Yalamow

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ за чудесната идея и от името на „любителите“ …към които се числя 😉 . ЖЕЛАЯ УСПЕХ И С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАМ СЪБОРА !!!

 10. Чудесни идея и начинание!
  Ще го предложа на колегите от „Сопотски Еснафъ“ и можеби ще се организираме и ще дойдем цялата група.

  Моля ако е възможно – публикувайте в програмата и информация къде може да се преспи и яде на мястото

  • Здравейте Евгени,

   Добре сте дошли с вашите колеги. Мястото е много близо до квартал Острец на гр. Априлци където има много хотели и къщи за гости, включително и ресторанти към някои от тях. На по-късен етап ще съберем и публикуваме повече информация за спането в региона.

   • Сърдечно благодаря за бързия отговор 🙂
    Ще поддържаме връзка

    Поздрави
    Евгени

 11. Gretchen

  Не е лошо да може и на палатки.

 12. Свилен

  В Горно селище изкарвам много от времето си. Природата е прекрасна, а хората, живеещи тук се броят на пръстите на ръцете. Мисля, че за палатки няма проблем, а и е в духа на неплатеното мероприятие. Място – бол. Има диви животни – сърни, глигани, елени… И неизменният див бухал 🙂 .
  Къщи за гости има и в двете съседни села. Ако мога да помогна доброволно нещо в организацията, или ако ви е нужна информация – 088 65 47 408 – Свилен.

  • Ще има нужда от доброволческа помощ със сигурност. Ще се свържем с вас като вече имаме някакъв план за действие по задачите на терена.

   • svilenansarov

    Супер!
    Мога и да разлепя по Априлци и наоколо рекламно-информационни материали…
    Очаквам с любопитство статията с точните координати на избрания терен.

  • Приветствам идеята!Поздравления за инициаторите!Убедена съм,че ще се получи и пожелавам успех!Природата там наистина е прекрасна.Дано и времето да е хубаво!

 13. Здравейте.
  Кога и как бих могъл да направя едно скромно дарение за събора?
  Мога ли да получа информация за програмата?
  Благодаря

 14. Здравейте, плановете за това събитие са много интересни. Аз съм английски учител по дърводелство и преподавам в югозападната част на Англия в колеж „Корнуол“. Бих искал да дойда на вашето събитие, но ще бъда само в България за уютната почивка от края на юли до края на август. Надявам се, че можем да се срещнем по някое време през годината. Жена ми и близнаците живеят във Враца и съм в България за всички училищни празници. Има малък брой други английски хора, които имат интерес и към традиционните дърводелски работи и умения, които може да са в състояние да присъстват. Моят писмен българин все още не е толкова добър, затова използвам Google translate, но мога да разбера по-голямата част от него. С уважение, Джеймс Уебър. Имам много малка Facebook страница „дърводелци на България carpenters of bulgaria“

  • Hello James,

   It is too bad that you would not be able to come to the Woodworkng gathering in the beginning of July, but we would be happy to meet with you after the event. Thank you also for advertising the event and our products on your Facebook page. Appreciate the help.

   You can contact me at 0887 815140, when you are in Bulgaria and you are ready to meet with us.

   • James Webber

    Thankyou,
    It will be a pleasure to meet you.
    I’m sure there will be a number of English people interested in the event. Many are retired and will be interested in a new hobby. Others will be interested in supply of good timber and a place to buy, sell and exchange tools too.
    Kind regards,
    James

   • Hello again,
    I have made arrangements and I will be coming to the fair 🙂
    I will be great to meet you there.
    Regards,
    James

 15. Димитър Василев

  Ние дойдохме до с. Селище къде точно ще е събитието или тел. За връзка моят е 0988987501 Димитър Василев

 16. Диди

  Привет,
  Как протича събора….защо не качвате снимки…има ли много участници.
  Успех на всички..

 17. Диди

  Благодаря…получило се е значи…аз не успях да го видя,но дано да има и Втори,за него се надявам да успея..

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: