Завръщането на ръчните инструменти

В продължение на хиляди години човешката цивилизация е зависила от ръчните инструменти и способността на занаятчиите да работят с тях. Работата с ръчни инструменти изисква цялостно разбиране за дадения занаят и не е съвместима с прословутото разделение на труда, което ни донесе индустриалната ера. С навлизането на машините занаятчийския труд започна да се обезценява, защото работния процес вече позволява да се постави един работник на една определена специфична и монотонна задача, която не изисква цялостно и задълбочено познаване на дадения занаят. Индустриализацията превърна занаятчиите в оператори на машини и с това настъпи упадък в занаятите. Това важи с особена сила за страните от социалистическия блок в които влизаше и България, защото частната инициатива беше криминализирана и всички работещи бяха вкарани насила в големите индустриализирани фабрики, където не се изискват цялостни занаятчийски умения.

Ръчни дърводелски инструменти

Заедно с тези процеси настъпи и упадъка на ръчните инструменти. Те се превърнаха в реликви от миналото и ако все още се произвеждаха някакви, то качеството им беше значително занижено. Причината за това беше мисленето, че ръчни инструменти ще са необходими само на „хоби“ потребителите в къщи, докато „професионалистите“ работят с големи индустриални машини. Това мислене завладя дори такива марки еталон за качествени инструменти като Stanley и Black & Decker, които се насочиха към „хоби“ сферата и снижиха качеството си до неузнаваемост.

Ренде Stanley No.4 от 19-ти век.

Ренде Stanley No.4 от 19-ти век.

Съвременно ренде Stanley No.4

Съвременно ренде Stanley No.4

Разликите в качеството не са само в пластмасовите дръжки и неща касаещи външния вид, а в такива съществени неща като качеството и дебелината на ножа, доколко дъното на рендето е наистина плоско и калибровано и много други дребни на пръв поглед неща от които зависят резултатите от работата с рендето.

Възпитаха се няколко поколения хора, които бяха свикнали да мислят за ръчните инструменти като за нещо упадъчно и принадлежащо на прашната история. Аз самия бях един тях. Гледах с абсолютно презрение към всякакви ръчни триони, ръчни рендета, донякъде и поради факта, че качеството на това, което се продаваше в магазините беше именно такова долнопробно. Затова и аз гледах на тия инструменти само като нещо годно за долнопробно качество на работа. Всичко в моето мислене беше свързано с машините. Колкото по-независими от ролята на човека толкова по-добре. Точно по тази причина една от първите машини, които купих след като реших да се завърна към дърводелството беше не нещо друго а CNC рутер. В моето мислене, ако нещо не можеше да се направи със CNC рутер, значи въобще не може да се направи. За всяко нещо трябваше машина, колкото повече машини толкова по-добре. Същевременно от опит познах, че да работиш с такива машини въобще не е толкова ефективно за всяка задача. С изумление открих какви сложни форми могат да се постигнат с ръчна пила само за няколко минути, които ако трябва да се направят на CNC е необходимо часове да се подготвят файлове за програмиране на машината. И след това само една грешка и счупваш нож за 150 лв, а за тези пари човек може да си купи ръчно кована пила, която ще трае поколения. Така моето мислене започна да се променя.

Тази промяна далеч не беше нещо, което специфично се случваше само при мене. Една вълна на промяна беше започнала да залива света много преди да достигне до мене. Хиляди хора на запад започнаха да се пробуждат към ефективността и радостта от работата с ръчните инструменти.

През 1981-а година един ентусиаст на име Томас Лий-Нийлсен (Thomas Lie-Nielsen) започва да прави реплики на старите модели инструменти на Stanley. Той започва да влага такова усърдие в изработката на репликите, че постигнатото качество надминава това на Stanley, дори в най-добрите им години. Нещо повече качеството на инструментите с марка Lie-Nielsen вдъхновява огромен брой дърводелци да се завърнат към използването на ръчни инструменти. И не само това резултатите на Лий-Нийлсен успяват да вдъхновят мнозина не само да започнат да използват ръчни инструменти, но и самите те да започнат да правят такива. Така се появяват множество малки предприятия, където се възстановяват традиционните методи на правене на ръчни инструменти. Лий-Нийлсен се превръща в катализатор на процеси, които донасят ренесанс на ръчните инструменти и свързаните с тях класически занаяти.

Днес Лий–Нийлсен правят отворени събития посветени на ръчните инструменти, където не само дават възможност на хората да видят и пробват техните инструменти, но също така и канят други малки производители на инструменти да дойдат и да покажат своите продукти на тези събития. По-долу ще ви покажа няколко видео клипа от такива събития на които можете да усетите духа на цялата обстановка. Едно такова събитие е истинско празненство за всеки занаятчия.

За съжаление за нас, които сме в България би било трудно да посетим такива събития случващи се на 15 000 км от нас, но в мен се заражда идеята, да се опитаме да направим нещо подобно в България, макар и не в такъв мащаб.  Кой знае, може едно скромно начало да помогне за това подобен ренесанс на ръчните инструменти и въобще класическото дърводелство и в България.

А до тогава ще ви оставя още няколко видеа от подобни събития:

А ако искате да видите още можете да проследите този линк: https://www.youtube.com/results?search_query=Lie+nielsen+tool+event

Ако вие сте ентусиасти на тема ръчни инструменти и мислите че можете да допринесете с нещо за организиране на такова събитие или имате какво да покажете на него, то можете да се свържете с мен за да обсъдим какво и как би могло да се направи и организира. Време е за български ренесанс в занаятите и ръчните инструменти.

A ako iskate da widite o]e oThttps://www.youtube.com/watch?v=B6hfDsD5mt4Save

Save

Advertisements
Categories: Дърводелски инструменти, Дърводелство | Етикети: , , , | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: