Как се правят висок клас ръчни инструменти?

Не знам колко от вас са виждали висококачествените рендета на марките Lie-Nielsen и Veritas. Ако сте ги виждали и знаете колко струват, вероятно сте си казвали, как може някакво ренде да струва толкова много? Ако някога сте се пробвали да оправяте евтино китайско ренде и да го докарате поне до някъде до по-високо ниво в което да може да е годно за работа вероятно ще знаете отговора. Само пооправянето на едно ренде взима много, много часове работа и изисква доста изтощителни усилия. Ето защо дори китайските рендета, ако са висок клас струват значително повече и се приближават по цена до тези на Lie-Nielsen и Veritas.

1. Висок клас китайско ренде (гладик), 2. Гладик на Lie-Nielsen, 3. Гладик на Veritas

1. Висок клас китайско ренде (гладик), 2. Гладик на Lie-Nielsen, 3. Гладик на Veritas

По долу искам да споделя няколко видеа за това как се произвеждат висококачествените рендета на добрите марки:

Тук се проследява процеса на изработката на Lie-Nielsen ренде за калибриране със shooting board, което струва $500 в САЩ, а в Европа е още по-скъпо.

Тук можете да разгледате още едно посещение във фабриката на Lie-Nielsen.

А това е видео от фабриката на Veritas:

Тук можете да проследите процеса на създаването и производството на тяхното Jack Rabbet ренде, което струва $325 и нагоре.

И като бонус искам да ви покажа още нещо. Не знам колко от вас са чували за ръчно кованите пили, които са също изключително скъпи. Повечето такива пили се правят във Франция и цените варират между 50 и 150 евро за пила:

Аз имам щастието да имам няколко такива пили, като моите са с марка Liogier и е трудно да опиша каква радост и удоволствие е да се работи с тях. Нищо, което съм пробвал преди това като пили за работа с дърво не може да се сравни с усещането за лекота на работа и ефективност. По-долу можете да видите видео и от производствения процес на Liogier:

Надявам се това да ви помогне да оцените какви усилия са необходими за изработването на наистина добри и качествени ръчни инструменти и когато трябва да избирате между евтин и скъп инструмент, да знаете откъде идва разликата. А защо цената си струва можете да разберете само след като пипнете тези инструменти на живо и усетите разликата. Точно такава възможност искам да дам на българските колеги по занаят с центъра по занаяти, който създаваме в Балкана. Да могат хората да дойдат, да пипнат и да усетят разликата между различните видове инструменти.

наTuk Save

Save

Categories: Дърводелска работилница, Дърводелски инструменти, Дърводелство | Етикети: , , , | 5 коментара

Навигация

5 thoughts on “Как се правят висок клас ръчни инструменти?

  1. Константин

    Не се заяждам,но ако говорим за висок клас рендета , трябва да погледнем Noris Holtey

    • Е аз съм писал висок клас, не най-високия клас или най-скъпите рендета. И за най-скъпите бих писал статия, но тя няма да има много практическа стойност за българския дърводелец, само ще има да цъка с език.

      Не знам, кой български дърводелец, ще реши да чака една година за да получи ренде на Holtey за 6000 паунда.

  2. По интересен е въпроса дали разликата между много хубаво ренде за 300-500$ и това от 10000$+ ! Дали ще върши работата си 20 ПЪТИ по-добре каквато е разликата в цената ?

    • Ще върши малко по-добра работа, в някои случаи може два пъти по-добра. Но пък гордостта от притежаването на скъпото ренде ще е 20 пъти по-голяма, както и радостта от използването му също. Аз не бих дал от 2500-7000 паунда за holtey ренде, но бих дал $500 за ренде на Lazarus, ако ги имах свободни.

  3. Да и според мен е така . Там купуваш името и нещо ювелирно по скоро покупка за душата ! Аз също работя с ръцете си и не жаля пари за инструмент но има една граница която е безсмислено да се минава….

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Блог в WordPress.com.