Работни магарета в стил timberframe и платформа тип torsion box.

Работата в работилницата трябва да бъде вдъхновяваща, затова ако правим нещо за работилницата то трябва да радва окото и да носи вдъхновение. Именно поради тази причина, когато реших, че имаме нужда да направим магарета за външната ни работилница, аз предпочетох да ги направя добре изглеждащи. В тази статия ще споделя резултата от този проект.

Дърводелско магаре

Магаретата са направени в стил timberframe с традиционни сглобки. Основната идея на конструкцията е да може да се разглобява за по-лесно транспортиране в случай на нужда.

Дърводелски магарета

Контрастната цветова схема  е направена с нашите байцове, а окончателния финиш е с нашите вакси.

Магарета за работилница

Предназначението на тези магарета е да работят като подпори за торшън бокса, върху който са сложени за да се направят снимките.

Магарета за работилница

Самия торшън бокс има за цел да осигури голям и плосък работен плот най вече за сглобяване на неща, който същевременно да бъде лек. За тези от вас, които не са запознати с тази технология препоръчвам да потърсите в Интернет за torsion box.

Магарета за работилница

Отворите в торшън бокса позволяват да се използват стяги за захващане на проекта който се сглобява върху тази платформа. Стабилната конструкция на торшън бокса се осигурява от паралелното оребряване, което се съпротивлява на провисване и усукване.

Магарета за работилница

Всяко магаре се състои от 4 разглобяеми части плюс два клина. Клиновете позволяват магарето да се дозатегне при разсъхване на дървесината в сухия сезон.

Дърводелски магарета

Носещите греди са захванати с дебели винтове tornado evolution и същевременно са поставени в гнездо изрязано в краката.

Дърводелски магарета

По този начин двете магарета заедно с работната платформа тип torsion box (с размер 3м х 1м) аз получавам една доста прилична по размер работна площ, която е лека и преносима. Мога да я ползвам в работилницата или извън нея.

Надявам се с това представяне да съм ви дал добри идеи и вдъхновение, които да ви послужат във вашата работа.

Save

Save

Реклама
Categories: Дърводелска работилница, Дърводелство, Занаятчийство | Етикети: , , , , | 2 коментара

Навигация

2 thoughts on “Работни магарета в стил timberframe и платформа тип torsion box.

 1. Васил Ананиев

  Здравейте, страхотно изпълнение както винаги. Мисля си дали е възможно за такива проекти да опишете стъпка по стъпка със снимки и размери целия процес. Предполагам че сте много заети от всички неща с които сте се нагърбили и едва ли имате излишно време но ще бъде много полезно за всички хоби дърводелци.

  • Здравейте,
   За да се направи стъпка по-стъпка снимково представяне е необходимо това да се планира предварително и да се отдели поне два пъти повече време за целия процес, което в повечето случаи не е подходящо. Предполагам, че ще имаме планирани такива проекти в които показването на определена техника на работа ще бъде целта на занятието. Размерите в случая са според нуждата и може да варират в много широки граници.
   Ще ви кажа нещо, което би било много полезно за всеки начинаещ и напреднал дърводелец. Нещо, което аз самия практикувам редовно. Виждате даден проект на снимка, някъде от Интернет или някъде където вие сте видяли нещо, което ви харесва и сте го снимали. И започвате да го гледате и да мислите как можете вие да го направите с машините и инструментите с които разполагате. Прехвърляте всеки детайл в главата си и обмисляте как можете да го изработите с наличното във вашата работилница. След това започвате да мислите за сглобките и за това какви видове сглобки можете да приложите. Това нещо изключително добре развива мисленето и проницателността по отношение на всякакви проекти и е много по-полезно от следването на готови планове и чертежи, където всичко е смляно и дадено на готово, защото то води до омързеляване и притъпяване на мисленето. Дори в системата на обучение Sloyd, за която писах статия се дават само основни насоки и примерен проект, а най-важната част от обучението е обучаемия да намери свой начин на реализиране на проекта. Най-важното нещо в един занаят не са машините, инструментите и познанията за работа с тях. Най-важното нещо е обучението на мисленето да намира решения и да преодолява спънките и трудностите пред начертаната цел.

   Самия аз реализирах този проект точно по този начин. Първо гледах някои визуални идеи за магарета, които да ми харесат. На основа на тия идеи разработих моя проект визуално и след това започнах да мисля какви сглобки да ползвам. След като ги измислих започнах да мисля как да ги осъществя. В процеса на това измисляне аз предприех по-различен подход от това, което бях видял преди това като решения.

   Ето този процес на мислене и намиране на решения е едно от най-важните неща и усвояването му ще допринесе повече полза в занаята от всяко друго нещо. Вероятно в някоя от следващите статии ще пиша повече по въпроса за това как работи този процес и как човек може да се обучи в него.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: