Как се нанасят ваксите и натуралното варено ленено масло?

Тъй като често получавам запитвания за това какъв е правилния начин за нанасяне на ваксата и лененото масло ще напиша една статия в която ще обясня основните начини на използване на тези продукти.

натурални вакси за дърво

Ще започна с вареното ленено масло. То може да се нанася както върху груби, така и върху фино обработени повърхности. Работи еднакво добре и за вътрешни и за външни условия. Колкото е по-груба повърхността, толкова повече основата ще попие масло. Същото важи и при ваксите.

Има няколко начина по който може да се нанесе маслото:

  1. С четка. При този вариант се нанася най-много масло. След нанасяне по цялата повърхност се оставя 20-30 минути дървото да поеме колкото масло може да поеме. След което се забърсва с парцал. Забърсването е важно, защото дървото не попива равномерно маслото и там където е попило по-малко и остава повече на повърхността след изсъхване ще се получи по-лъскава повърхност и като цяло финиша ще се получи неравномерен. Затова забърсването е важно, защото с него е уеднаквява повърхността и финиша става равномерен. При тази техника за нанасяне се хаби повече масло, но ефекта е най-силен и защитата е по-голяма.
  2. С парцал. Нанасянето с парцал позволява едновременно нанасяне и забърсване. Това позволява по-икономично нанасяне и е най-лесния начин за нанасяне от начинаещи. Забърсването позволява да се оберат всякакви следи и повърхността не става на мазанки. Така дори хора без всякакъв опит могат да получат много добър финиш.  За целта се налива маслото в някакъв плитък съд. Малка чинийка или капачка от буркан, за да се топи парцала в плитко количество масло. След което се втрива и разнася енергично, като се топи отново едва когато парцала вече не нанася достатъчно масло върху повърхността. Това осигурява изключително бърз, лесен и максимално икономичен начин за нанасяне на маслото.
  3. С гъбичка. Обикновена дунапренена гъбичка за миене на чинии върши чудесна работа при нанасяне на маслото. Нейната пореста структура играе ролята на резервоар в която съдържа масло. С нея можете едновременно да нанасяте, така и да обирате масло от повърхността. След нанасянето с гъбичка и изчакване на 30 минути отново трябва да се забърше с парцал. Този вариант по икономичност се нарежда между първия и втория.
  4. С кърпа от кухненска ролка. Вместо парцал можете да използвате хартиена кърпа от кухненска ролка. Има по-качествени кърпи, които са по-здрави, но дори от по-евтините ще свършат работа ако повърхността е гладка. Ако е груба ще накъса кърпата и по-добре да използвате парцал.
  5. Нанасяне на горещо. Лененото масло се загрява до 60 градуса и след това се нанася с четка с естествен косъм. Горещото масло прониква по-дълбоко от студеното и осигурява по-добра защита от нанасянето на студено.

За вътрешна употреба е достатъчно да нанесете една или две ръце натурално варено ленено масло. За външни условия е добре да използвате поне две ръце. Като най-добрия вариант е комбинация от масло и вакса.

Нанасяне на ваксите. Към настоящия момент предлагаме 3 вида вакси. Те имат различна твърдост поради различното съдържание, като една от най-твърдите е ваксата с карнауба, а най-меката е ваксата с ленено масло и пчелен восък. Много хора мислят, че по-меката вакса е за предпочитане защото се нанася по-лесно. Нанасянето наистина е малко по-лесно, но разхода на меката вакса е в пъти по-голям. Нашите вакси са достатъчно меки за да може да се нанасят на ръка и достатъчно твърди за да осигурят голяма икономичност при нанасянето. Колкото е по-твърда ваксата толкова по-икономично се нанася. Ваксите се нанасят на студено, във вида е който ги получавате в кутийките, но е възможна и техника за нанасяне на горещо. По-долу ще изясня метода за горещо нанасяне както на ваксите, така и на лененото масло, което също може да се нанася горещо.

Ето методите за нанасяне на ваксите:

  1. С парцал. Най-лесния начин е нанасянето на ваксата с хубав здрав парцал, който не пуска нишки. Натиска се парцала върху ваксата и леко се разтърква с цел парцала да поеме от ваксата. След това с разтриване се нанася върху повърхността, като разнасяте равномерно навсякъде. След покриване на цялата желана повърхност се изчаква 30 минути за изсъхване на ваксата и повърхността може да се полира с вълнен парцал или микрофибърна кърпа. След полирането се получава мек сатенен блясък.
  2. С дунапренена гъбичка. Отново обикновена гъбичка за чинии може да се ползва за нанасяне на вакса. Поради необходимото втриване е възможно гъбичката да се протрие и скъса в един момент, но те струват само 10 стотинки за гъбичка и може да се изхвърли и продължи с нова ако повърхността е по-голяма.
  3. С кърпа от кухненска ролка. Хартиените кърпи работят подобно на парцала и са доста добра алтернатива ако не можете да намерите подходящ парцал.
  4. Нанасяне на горещо. Ваксата се разтапя на водна баня и се нанася с парцал с много енергични движения за да се разнесе бързо. Ако разнасянето става бавно ще има преразход на материал.

Мерки за безопасност.

Нашето варено ленено масло е натурално и не съдържа сикативи, тежки метали или петролни деривати. Но трябва да знаете, че то не е хранителен продукт. Причината за това е че по време на продължителната термична обработка настъпват химически изменения в лененото масло и то се полимеризира. След което то вече не е годно за хранителна консумация, както е суровото ленено масло.

Друг момент, който трябва да знаете, че различни източници предупреждават, че парцал напоен с ленено масло оставен на открито може да се самовъзпламени. Има хора, които твърдят, че са били свидетели на такова самовъзпламеняване. За целта за да избегнете инциденти след употреба сложете парцала, гъбичката или кухненската кърпа напоена с ленено масло или вакса в стъклен буркан или метален контейнер с капак.

Ние ползваме ленено масло от много години и никога не сме имали подобен инцидент без да сме спазвали тази процедура за безопасност. Но поради наличието на такава опасност е добре да знаете за нея и да вземете мерки своевременно. Ние вече обезопасяваме парцалите които ползваме.

Общо взето това е. Използването на натуралното ленено масло и вакси е лесно и безопасно. Те осигуряват натурална защита за дърво, кожа и метал без да ви излагат на въздействието на различни химикали и токсични вещества.  По някаква парадоксална за мен причина продаваните на пазара масла, който се водят food safe (безопасни за контакт с храна) са на базата на минералното масло. Термина „минерален“ означава, че това е продукт извлечен от петролни продукти. Това име ще го намерите сред продукти с наименованието mineral oil, mineral spirit, всичко това са петролни деривати.

Също така при много индустриално произведени вакси на които например пише „чист пчелен восък“ се оказва, че 50% от съдържанието е нафта. Сиреч петролен дериват. Нафтата играе ролята на омекотител на ваксата за да я направи мека с цел да може да се нанася. Ние използваме само натурално борово масло, което е натурален омекотител за вакси. Това е и причината в нашите вакси да се долавя  приятна миризма на бор.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, моля задавайте ги в коментарите по-долу и ще се постарая да им отговоря.

Save

Save

Categories: Дърводелство, Финиши за дърво | Етикети: , , , , , | 103 коментара

Навигация

103 thoughts on “Как се нанасят ваксите и натуралното варено ленено масло?

  1. Паулина Кубикова

    Впечатлена съм от блога Ви!От труда,професионализма и духа,с който сте заредени!Продължавайте все така,в този дух,да предавате нататък,това което знаете и умеете!
    Благодаря Ви!

    • Елена

      Здравейте, интересува ме дали може да оставите тел за контакт. Или ми позвънете на 0879002293-Ели Антонова

  2. Ирена Йорданова

    Здравейте. С радост искам да ви споделя удовлетворението си от закупените от вас ленено масло и вакса, с които намазах пренаредения си и изциклен стар паркет. Сега изглежда като нов. Не намирам обаче опция за да прикача снимки.

    • Здравейте, много се радвам, че продуктите ни са ви харесали и че решихте да споделите мнението си. WordPress не дава възможност да се качват директно снимки в коментари, но можете да качите някъде снимките и да пуснете линк тука в някой коментар.

  3. Апостол

    Здравейте в очакване съм на лененото масло и ваксата от карнауба и като ги нанеса ще пусна снимки. Хрумна ми един въпрос докато циклим дюшамето. Дали в някое по- късно време ако реша да оцветя дюшамето с някой от байцовете е възможно нанасянето на байца върху омаслено с варено ленено масло и третирано с вакса дюшаме.

    • Нашия байц може да оцветява през вече нанесените масла и вакси. Цвета се получава по-светъл отколкото ако се нанася върху необработено дърво защото порите са запълнени с масла и дървото поема по-малко пигмент, но пак дървото се оцветява.

  4. Апостол

    Нанесах една ръка варено ленено масло. Загрях го до към 60 градуса и разходната норма се получи около 40 мл на квадрат или 2.3 литра за 55 квадрата. Искам да нанеса още една ръка в по оживените стаи и се чудя колко време да изчакам между първата и втората ръка?

    • Може да се изчака от няколко часа (5-6) до 1 ден. По принцип е добре лененото масло не само да изсъхне но и да втвърди в порите преди да се сложи нова ръка.

  5. Апостол

    Прятната част от нанасянето на 2те ръце ленено масло и 2 ръце вакса с канауба свърши и сега следва по тягостаната част: върщане на всичко по местата в апартамента и великите предметни открития на неща прибрани някъде и открити другаде :). Опитвам се да направя концепция за поддържане на чамовото ми дюшаме на база на това, което чета в блога и начина на живот, които има нашето семейство. При нас се чисти веднъж в седмицата целия апартамент за около 2.5 часа. За пода отиват около 15 мин. като преди, когатато дюшемето беше лакирано с лак на водна основа се прахосмучи и след това се миеше с водоразтворим препарат. Нанасянето става със спрей моп, с който пръскаме ръчно почистващия разтвор и забърсваме след това. Желанието ми е за ежеседмичното почистване да продължа да ползвам мопа и в контейнера му за разтвор да поставям естествен продукт. Спецификите на този продукт: да е в течно състояние и да е подходящ за забърсване след нанасянето. Целта подхранване и съхраняване на защитата на дървото. Въпросите са ми следните: 1. Необходимо ли е подобно почистване ежеседмично с някакъв разтвор или нанасяне на вакса да речем на всеки 3 месеца е напълно достатъчно? 2. Имате ли някакви идеи как може да си направим разтвор за ежеседмично почистване?

    • Под, който е обработен с вакса няма нужда от почистване с препарати, защото мръсотията много трудно залепва за повърхност обработена с вакса. Достатъчно е да се мете и чисти от прах със сух или с много леко навлажнен парцал. Ако някъде се появи петно може да се почисти директно със самата вакса. Ако се освежава ваксата веднъж на 3 месеца пода ще се поддържа в топ състояние. Но може да се освежава и веднъж на 6 месеца или веднъж годишно.

  6. Силвия

    Здравейте, приятно съм изненадана от Вашата страница! Разбрах за материалите Ви от приятели, които ги ползват. Искам да използвам продуктите, които предлагате, но преди това имам нужда от консултация. Предстои ми да обработя кухненско обзавеждане /маса, пейки и кухненски шкафове/, което ще бъде под навес. Дърводелецът ми препоръча веднага да обработя с импрегнант. Аз искам и цвят. Въпросът ми е: какви продукти, колко ръце и в каква последователност да приложа?

    • Здравейте,

      За импрегнант можете да ползвате или химически импрегнант от типа на Резистол, или ако искате нещо натурално ние имаме импрегнант с ленено масло и боров катран.

      Реда на полагане на продуктите е както следва:

      1. Байц – байца винаги се слага първи върху чистото дърво.
      2. Импрегнант или ако не ползвате импрегнант – ленено масло.
      3. Вакса с карнауба.

  7. Георги

    Здравейте,
    интересувам се дали може да се използват ваксите и/или маслата Ви върху библиотека от естествена дървесина, без да има опасност за пропиване към книгите, при продължително използване.

    • Няма никаква опасност вакса или масло да проникнат в книгите след като вече са изсъхнали. Аз наскоро направих няколко библиотеки за моята къща и съм ги обработил с нашите байцове и вакси и съм наредил повече от 400 книги. Няма никакви проблеми с проникване на масло към книгите. За да се случи такова нещо маслото трябва да е нанесено току що и да е накиснато много голямо количество. След изсъхване нито маслото нито ваксите цапат при допир.

  8. Стоян Монев

    Здравейте!От година насам се занимавам любителски с пирография.Правих на един приятел едни символи,но за едно лято пирографията избеля!Тези вакси ще предпазят ли пирогрфията от атмосферните влияния и най вече защитават ли от УВ лъчите…лаковете уж имаха такава защита…

    • Здравейте,

      Аз досега не съм виждал пирография да избелява ако е върху предмети, които се ползват интериорно, ако е нещо което стои на външни условия и на слънце е възможно да избелее. Нашите продукти са предназначени да защитават дървото, те нямат специални химически добавки за УВ защита защото нямат нужда от такива. Байцовете които предлагаме са с естествено УВ устойчиви и нямат нужда от защита. Ето защо не мога да ви кажа дали ще могат да защитят пирографията да не избелее, просто това не е тяхното предназначение. Те са продукти за защита и обработка на дърво, не за защита на надписи върху дърво.

  9. Здравейте,
    подходящи ли са Вашите продукти за финиш на изделия които ще са в директен контакт с храна? Например дъски за сервиране на сирена, меса… Има ли значение също дали се сервира топло или студено по отношение на поведението на тези финиши? Благодаря!

    • Продуктите са подходящи за досег до храна защото съставките са само натурални и не съдържат добавени химии. Много хора, които правят струговани купи от дърво както и дъски за рязане ги ползват успешно.

      Препоръчително е кухненските дървении вместо да се мият с вода да се почистват с вакса. Така те остават в тип топ състояние, защото водата и препаратите за миене, които съдържат обезмаслители малко по-малко премахват маслата и ваксите от дървото.

      Иначе не е проблем за финиша ако храната е гореща, защото и маслата и ваксите носят на температура. Важна е подръжката и подхранването на дървото.

  10. Анелин Славейков

    Здравейте!
    Кой от продуктите ви е най-подходящ за дървен приклад на ловно оръжие – обработен преди това с разни масло последното от които е на Балсин?
    Благодаря!

    • По моя преценка най-подходящи биха били или Екстериорното гъсто финишно масло, или някоя от есктериорните вакси (с телешка лой или с гъша мас).

  11. За защита на метал как се ползва

    • За метал има два варианта. Единия е при готово метално изделие, метала да се мине с Твърда вакса с карнауба и след изсъхването може да се полира с вълнен парцал. Получава се много хубав натурален сатенен финиш. При самата изработка на изделия от метал може да се направи много добър и траен финиш ако металната част се нагрее до около 250 градуса и след това се потопи в гъсто финишно масло, (интериорно или екстериорно). Получава се много трайно и напълно натурално финишно покритие тип ковашки финиш.

  12. Павлин Иванов

    Здравейте,
    Предстои ми да обработя дървен таван изпълнен от иглолистна дървесина с площ до 30 кв.м.Идеята ми е да подчертая структурата на материала и му придам цвят на бистър пчелен мед или по скоро на светъл пчелен восък. 🙂
    С молба да ме консултирате с какви ваши продукти и как да го постигна.
    Благодаря!
    Поздрави!

    • Здравейте,

      В цветовата гама на нашите байцове ние имаме два цвята които наподобяват цвета на пчелен восък, това са цветовете ръж и овес, като овеса е по-светлия вариант. След байца можете да обработите с Натурално гъсто финишно масло(продукт No.8) или вакса с карнауба (продукт No.2)

  13. Георги

    Колко ръце вакса е добре да се минат и съответно между ръцете минава ли се на финма шкурка. Същото питане имам и за маслото?

    • В зависимост от приложението ваксите може да се нанесат на една или две ръце. Обикновено ваксата се ползва за завършване след финишно масло и тогава една ръка е достатъчна. С нашите масла и вакси няма нужда от междинно шлайфане, защото не предизвикват навдигане на порите на дървото.

  14. Tomov

    Моля за коментар имаме мебели който са лакирани ,а също и мебел който е политан въпроса е с какво да се освежат като не се нарушава лака и политурата . Благодаря ВИ предварително

    • Здравейте,

      С нашата твърда вакса с карнауба може да се освежават и почистват мебели. Ако лака и политурата обаче са надраскани нищо няма да ги спаси, освен полиране с полир паста предварително за премахване на драскотините, и след това с ваксата.

  15. Севдалина

    Здравейте, бихте ли ми казали колко е времето за съхнене между отделните процедури – байц, ленено масло и твърда вакса, тъй като искам да си ги поръчам за обработка на ново дюшеме в коридор към спалня? И има ли вариант за покриване преди пълно съхнене, за да може да се преминава през коридора? Благодаря Ви.

    • Здравейте,

      – Байца съхне за 30-120 минути в зависимост от мястото, влажността на въздуха и температурата.
      – Лененото масло трябва да се забърше 30-40 минути след нанасянето му и около час след забърсването може да се ходи по него (ако е забързано добре със сух парцал)
      – Ваксата може да се сложих няколко часа след забърсването на лененото масло или на следващия ден. По нея може да се ходи след 2-3 часа ако е нанесена тънко и разнесена добре, както е правилния начин да се нанася.

      Не е проблем да покриете, но е добре с някакви хартии или вестници а не с найлон, за да не се пречи на изсъхването.

  16. Desislava

    здравейте, имам дървен шкаф, който не е боядисван или лакирван досега с нищо (нов е ), искам да го направя с черен или графитен байц, но предполагам не мога да оставя само така. Та въпроса ми е след байца вакса или масло трябва да му сложа или и двете ? шкафа ще се ползва в закрито помещение?

    • След байца е добре да завършите шкафа с гъсто финишно масло за интериор и/или твърда вакса с карнауба. Можете само с маслото, само с ваксата или и с двете за по-добра защита.

  17. Александър

    Здравейте. От един пън си направих холна масичка. Махнах кората и изшлайфах старателно. Сега трябва да го обработя с нещо и въпроса ми е с какво е най-подходящо и как се нанася съответния продукт?

    • Мисля, че във вашия случай най-добре е да използвате ваксата с карнауба (продукт No.2) на две ръце. Една опаковка ще ви свърши работа за две ръце и ще ви остане за поддръжка след това.

      • Александър

        Благодаря за бързия отговор. Ще се запази ли цвета на дървото, или ваксата има цвят?

      • Ваксата няма цвят и пигменти в нея. Цвета на дървото ще се промени по същия начин както ако го намокрите с вода.

  18. Христо Ганев

    Здравейте ! Трябва ми масло или вакса, които приготвяте за третиране на дървени кухненски дъски, както и напътствие как се третира дървото с тях. Разгледах сайта Ви, но ще ми трябва информация, кой точно продукт ще е вай – ефективен за случая. Удобно ли е да се дойде на място в Селището, за да се закупи и кога или доставката става само чрез куриер ?

    • Здравейте,

      За кухненски прибори най-добро е ако се комбинира гъсто финишно масло (продукт No.8), нанесен на горещо (нагрят на водна баня) и след това се завърши с някоя от ваксите. Избора е между вакса с карнауба и вакса с гъша мас.

      Възможно е да дойдете, но понеже ми се случва да съм на път трябва само с предварителна уговорка няколко дни по-рано.

  19. GALINA GROZEVA

    здравейте,
    въпросите ми са за :
    -дюшеме,чам,какви са вариантите за красота и практичност
    -дограма-до сега е минавана с ленен безир,няколко прозореца направих грешка с корабен лак МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОПРАВИ?
    -ДЪРВЕНА ОГРАДА ЕЛЕМЕНТИТЕ СА МИНАТИ С ЛАК НА ВОДНА ОСНОВА,НО ТРЯБВА ДА СЕ ОСВЕЖАВА
    -СТРЯХАТА НА КЪЩАТА Е ОТ ДЪРВО
    -ДЪРВЕНА ЛАМПЕРИЯ ИМАМ ОТ ДЪРВО

    • Здравейте,

      Ще ви отговоря по-долу копирайки вашите въпроси:

      1. дюшеме,чам,какви са вариантите за красота и практичност
      – Най-добрия вариант гъсто финишно масло (No.8)- една или две ръце, или една ръка гъсто финишно масло, плюс една тъка вакса с карнауба (No.2)

      2. дограма-до сега е минавана с ленен безир,няколко прозореца направих грешка с корабен лак МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОПРАВИ?
      – По същия начин като това, което ви препоръчах за дюшемето. Лака може да се свали само със шлайфане до дърво. Върху него можете да нанесете вакса, и тя ще му удължи живота но няма да изглежда еднакво с останалите прозорци, които нямат лак.

      3.ДЪРВЕНА ОГРАДА ЕЛЕМЕНТИТЕ СА МИНАТИ С ЛАК НА ВОДНА ОСНОВА,НО ТРЯБВА ДА СЕ ОСВЕЖАВА
      – Лаковете правят повърхностен филм, който се напуква след време. Ако сложите върху него масло, то няма да може да попие в порите на дървото, защото лака е бариера. Можете само с вакса примерно с телешка лой да минете върху лака за да удължите живота му. Но ако искате безпроблемна подръжка, трябва да се свали лака и да минете изцяло на маслен финиш, който никога не се напуква и няма да има нужда повече никога да го шлайфате. Само ще подхранвате от време на време. В такъв случай най-добрия вариант е гъсто финишно масло за екстериор (No.11).

      4.СТРЯХАТА НА КЪЩАТА Е ОТ ДЪРВО
      – Стрехата с ексрериорното финшно масло (No.11)

      5.ДЪРВЕНА ЛАМПЕРИЯ ИМАМ ОТ ДЪРВО.
      – Ламперията, ако е вътрешна – гъсто финишно масло за интериор (No.8) или ако е външна есктериорното финишно масло (No.11)

  20. Димитър

    Здравейте,интересуваме дали преди нанасяне на занаятчийският байц предлаган от Вас,масивния паркет може да бъде фигуран (фугин на водна основа)Фугиране на паркета,шлайфане,байц и финиш с твърда восъчна паста с карнауба?

    • Здравейте,

      Фугите може да се китнат, но дали кита ще поеме байца, много силно зависи от самия кит. Аз препоръчвам да се ползва кит на прах от фирма Каммартон, техния кит поема много добре байца и става еднакъв цвят с дървото.

      Иначе да реда е този който сте изредили.

  21. Ada

    Здравейте, изчетох всички въпроси и отговори, но не намерих отговор. Кухненски плот от масивно дърво завърших с ленено масло и твърда вакса. На плота е монтиран и стъклокерамичен плот. Въпросът ми е: какъв продукт препоръчвате за ежедневна поддръжка. Твърдата вакса не е много добро решение, защото е прекалено твърда. Същевременно бих искала да Ви изкажа моята благодарност за прекрасните указания и препарати, всичко става прекрасно!!!

    • Здравейте,

      Аз поддържам моя дървен кухненски плот с ваксата с карнауба, но ако ви се струва по-трудoемко с твърдата вакса, можете да използвате вместо нея гъстото финишно масло за интериор (продукт No.8).

      • Ada

        Мерси за отговора, ще опитам с твърдата вакса 🙂

  22. Веселка

    Здравейте, направихме вътрешно стълбище от бук. Искаме да ползваме импрегнанта с боров катран 2 в 1. Миля, че опушеният цвят ще му предаде леко състарен вид. Така ли е? И след това да мина с вакса от карнауба? Не ми се иска да оцветявам с байц. За пръв път ще правя такова нещо. Така ли да действам? За предпазване на стари греди същият ли импрегнант да ползвам или има нещо по-силно? След това ще има подове, но ми се иска да започна със стълбището и да набера опит. Благодаря Ви предварително.

    • Смятам,че добре сте се ориентирали в продуктите. Импрегнант плюс вакса ще се получи добре за стълбите. Само не ги шлайфайте много фино, за да не станат хлъзгави. Под и стълби се шлайфат до шкурка 120, максимум 150.

      Нашия импрегнат е натурален и нямаме нещо по-силно. Ако искате по-силен ефект, можете да минете две ръце вместо една.

      • Веселка

        Благодаря! Ще ползвам формата за поръчка и ще снимам резултата.

  23. Пламен Коларов

    Здравейте,изработих си тонколони от брезов шперплат и идеята ми е да ги мина с ленено масло и след това с вакса с карнауба.Въпросът ми е дали ще е добре тази комбинация и колко ръце масло да сложа?Също ще потъмнеят ли защото сега естествения цвят е почти бял?

    • Една ръка масло, плюс една вакса е достатъчно за този тип приложение. Не съм пробвал на бреза, но мога да предположа, че ще потъмнее, но малко.

  24. Пламен Коларов

    Благодаря за съвета!

  25. Красимир

    Здравейте! Искам да попитам лененото масло което предлагате подходящо ли е за обработка на дъски за рязане или не? Начина на обработка който мисля да използвам е 2-3 ръце ленено масло след което 2 ръце Вакса от пчелен восък с варено ленено масло и борово масло.

    • Лененото масло е подходящо за дъски за рязане, но по-добрия вариант е финишното масло (No.8). Също така се препоръчва маслото да се нанесе на дъската нагорещено на водна баня.

      • Красимир

        Горещото нанасяне важи и за лененото и за номер 8 или? А от номер 8 колко ръце е препоръчитвлно да се нанесат за по дълготраен финиш. Също така ако се нанася номер 8 трябва ли вакса след това или не.
        Благодаря за съдействието.

      • Да и лененото и финишното масло могат да се нанасят на горещо. Поне две ръце е препоръчително, но ако някой иска може да сложи и повече. Трябва да се има предвид обаче че ако после дъската се мие с препарати за миене на чинии (те съдържат обезмаслители) това унищожава финиша, защото той е омасляващ финиш и тия препарати са измислени да премахват мазнини. Така,че не е желателно да се мият с препарати. Също така от време на време е добре да се освежава финиша с по едно леко минаване може с вакса, може с винишно масло. Ваксата може да се сложи след финишното масло, както и след лененото масло. Това е опция за по-добър резултат, но след финишното масло не е задължително, защото то съдържа вакси.

  26. Kostadin Kostadinow

    Здравейте, искам да обработя кошери от вън и вътре с загрято ленено масло и пчелен восък. Вашето масло подходящо ли ще е и ако да в какво отношение масло восък ще ми препоръчате?
    На колко време би трябвало да се освежава тази обработка на кошерите?
    Благодаря!

    • Маслото е подходящо за кошери. Пчелен восък можете да добавите повече или по-малко в зависимост дали искате да получите твърда, гъста или течна смес. Като за начало можете да пробвате с 1:4 восък:масло и да видите дали консистенцията ви е удобна за работа.

  27. Красимир

    Здравейте искам да попитам маслото номер 11 за екстериор ориентировъчно през какъв период трябва да се нанася отново става въпрос за елементи на една фасада от термо-бор(тепърва се изгражда следователно не е третирана с нищо). Фасадата бива директно огрявана от слънцето около 3 часа през лятото въздухът е умерено влажен (североизточна България).
    Благодаря!

    • Фасада с южно изложение може да се обработва за подхранване с масло веднъж на 2-3 години. Северна, западна и източна фасада веднъж на 5-6 години.

      • Красимир

        Това важи за всички дървесини или само за термо дърво. Защото ако е за всички мога да се замисля дали да не е акация или орех? Какъв материал бихте препоръчали да се използва в такъв случай?

      • Това е принципно положение за поддръжка на фасада от дърво. Термо дървото ако и да не гние лесно, доколкото съм чувал от хора които са го ползвали се държи зле и си разваля лесно външния вид. Затова не мога да кажа със сигурност какво му е необходимо на него. Освен това има различни технологии на правене на термо дърво. По някои резултатите са доста по-успешни от други. Не знам какъв е вашия случай.

      • Красимир

        Ако изключим термо дървото какъв материал бихте използвали вие

      • Аз бих използвал това, което е налично и което би се побрало в бюджета ми. Най-добрия вариант е акацията, защото тя е най-дълготрайна на външни условия. След нея бих сложил дъб. След това дугласка ела. Но такива варианти се намират трудно. Най-достъпния и евтин вариант е да се сложи смърч. Ако фасадата е добре вентилирана и дренирана той ще изтрае достатъчно дълго време. Аз съм виждал в Швеция дървена облицовка от смърч на близо 150 години обработвана само с ленено масло и пигмент за цвят. Акацията ще издържи и 500 години без никаква обработка, но обработката се прави с цел поддържане на добрия външен вид. Това важи и за дървесината, която има нужда от защита и за тази, която няма голяма нужда от защита. Затова сроковете за освежаване, които написах за валидни за всеки вид дървесина най-малкото за поддържане на добър външен вид.

        Орех и бук например не са подходящи за външни условия, защото поемат много влага и лесно си влошават външния вид. Отделно ореха въобще не е траен. Той е само за интериор.

      • Красимир

        Става въпрос за около 5кв.м. които ще са вградени във фасада от еталбонд като декоративни елементи. Мисля да се насоча към дъбово дюшеме (паркет) след като се намаже от двете страни с маслото номер 11 ще издържи ли поне 2-3 години преди следващо мазане и как да процедирам със задната страна, смисъл, че не ми се иска да свалям дъските на всеки 3 години за да ги мажа и отзад. Дали би било по практично задната страна да се лакира а само лицето да се маже с масло или след като няма влияние като слънцегреене и дъжд няма проблем да бъде намазана с масло и да не се налага поддръжка.
        Благодаря ви много за съветите и отделеното време.

      • Задната страна е достатъчно да се намаже веднъж преди монтаж, след това няма нужда да се обработва повече. Ще обработвате само лицето без да демонтирате дъските и няма да имате проблеми с дълготрайността на фасадата.

  28. Юлия Панайотова

    Здравейте. Благодарности за указнията за продуктите и нанасянето им. Дюшемето изглежда прекрасно и предполгам, че ще става все по-красиво с времето.
    Имам два въпроса:
    1. За дюшеме, третирано с OSMO, можем ли да използваме вашите продукти без циклене?
    2. Какво бихте предложили за дюшеме, третирано с лак на водна основа (груба наша грешка!)? Може ли без циклене?

    • Здравейте,

      1. Маслата на ОСМО съдържат някакви химически втвърдители, които повече или по-малко запушват порите на дървото. Затова обработката с нашите масла след ОСМО може да не бъде съвсем пълноценна, защото маслото няма да може да проникне добре. Но може да се обработи с вакса с карнауба (продукт No.2).
      2. Лаковете правят повърхностен филм, който представлява де факто изкуствено покритие тип пластмаса върху самото дърво. Затова каквото и да сложите върху лак, то няма да достигне до самото дърво, а само до лака и ще въздейства на лака, а не на дървото.

  29. Цветко

    Здравейте,купих от вас боров импрегнант продукт №7 и вакса от гъша мс и боров катран продукт №11, искам да попитам след като нанеса импрегнанта ,след колко време мога да обработя дървото със ваксата /и двата продукта смятам да ги нанасям в горешо състояние след водна баня/.Предварително благадаря за отговора!!!!!!! Лек ден желая!

  30. Цветко

    Здравейте, след обработката с боров импрегнант продукт №7, ваксата продукт №11 с какво е по-удачно да я нанеса – с четка или гъба.Предварително благодаря за отговора!!!!!!! Лек ден желая!

    • Финишното масло и импрегнанта се нанасят най-добре с четка. Като импрегнанта не се забърсва след нанасяне, а финишното масло се забърсва 1-2 часа след нанасяне.

  31. Цветко

    И трябва ли да се нагрява ваксата на водна баня ?

    • Финишното масло може да се нанася както на студено, така и на горешо (нагрято на водна баня). При горещото нанасяне има по-дълбоко проникване и по-пълноценна защита, но при липса на време може да се нанесе и на студено, също ще работи добре за дървото.

  32. Атанаска Панчева

    Здравейте, абсолютен лаик съм – за първи път ще се занимавам с реставрация. Искам да възстановя стара дървена ракла. Изшлайфах я. Избрах за цвят вашия байц Резеда №61. Какви други продукти са необходими – кои от вашите ще ми препоръчате?
    Може и контакт на телефон 0883969620.
    Хубава вечер
    Атанаска

  33. Виктор Стоянов

    Здравейте,
    Искам да обработя кухненските дъски с подходящ продукт…,доколкото разбирам т.н минерално масло не е безвредно и съответно подходящо.Какво бихте препоръчали от вашите продукти-лененото масло?Интересува ме също така,как да го нанасям(топло,студено)и колко често да се третират дъските?
    Благодаря предварително!

    • Кухненските дъски може да се обработят с гъсто финишно масло, или с твърда вакса с карнауба. Колко често да се освежават зависи от екплоатацията им и с какво ги миете. Ако ги миете с химически препарати за чинии, ще премахнете финиша. Затова е по-добрия вариант да се почистват с вакса с карнауба, която хем почиства хем подхранва дървото.

      • Здравейте,
        Ако се съхраняват добре затворени и на сянка, продуктите ще издържат поне 3-5 години.

  34. Светла Гунчева

    Здравейте,
    Честита Нова година и за Много години!
    Въпросът ми е как и колко дълго време могат да се съхраняват предлаганите масла?
    Предварително благодаря!

  35. Анастас

    да разбирам,че мога да използвам вашето ленено масло за дъските си за рязане без проблем 🙂

    • Да, леленото масло, интериорното финишно масло и всички вакси са подходящи за всякакви изделия от дърво които ще имат допир с храна.

      • Иванка Иванова

        Здравейте,
        Може ли да възникне проблем за кожата на ръцете, ако ваксата с карнауба се нанесе и втрие директно с пръсти на малка повърхност (напр. дървена лъжица за готвене)?

      • Ваксата не само е безопасна за ръцете, но дори има козметично действие върху човешката кожа. Човек може да я ползва и като крем за ръце с благотворно действие върху кожата.

  36. Petya Hristowa

    Здравейте,колко време е окончателното изсъхване на масло номер 8,нанесено на дървено дюшеме,за да се нанесат мебелите.Благодаря.

    • Здравейте,
      Маслото първо трябва да се забърше 1 час след нанасянето. И 3-4 часа след забърсването (което трябва да е до сухо) може да се ходи. Окончателно пода е готов след 24 часа.

  37. Павлина Найденова

    Здравейте,
    Въпросът ми сигурно ще е глупав!
    Стая,която ще бъде обшита с OSB и ще има печка на дърва,която ще се ползва зимния сезон.Искам да обработя OSB панелите с вашите продукти – байц,натурален импрегнант номер 7 и вакса номер 2,въпроса е термоустойчиви ли са?

    • Здравейте,

      Като начало самото OSB трябва да се намира на безопасно разстояние от печката, защото то е от дърво и е запалимо. И ако OSB плоскостите са в безопасност, то и финиша няма да има проблем. За OSB обаче ви препоръчвам след байца да сложите от гъсто финишното масло (продукт 8) и това ще е достатъчно.

  38. Павлина Найденова

    Благодаря за бързия отговор!
    Около печката ще бъде с червен гипскартон,така че предполагам този вариант който съм си избрала първоначално е добър вариант?!

  39. Мария Николова

    Здравейте,имаме таван,на който гредите ще останат открити.Преди поставянето им са обработени с Бохемит.Сега искаме да им придадем цвят.Харесали сме вашите пастелни байцове.След като вече сме ги импрегнирали ,дали ще е проблем за оцветяването на дървото?Кои продукти са подходящи и в каква последователност? Таванът е доста висок и целим по-бързо и лесно нанасяне!
    Мога ли да поръчам мостри от два -три цвята байц?

    • Здравейте,

      Ако бохемита който сте ползвали е водоразтворим импрегнант, то тогава байцовете ще хванат. Те имат и на маслена основа, тогава няма да хванат.

      От нашите продукт първо се слага байц, след това гъсто финишно масло за инетериор (продукт 8).
      Тъй като байцовете ни не са налични, а се правят само по поръчка, нямаме налични мостри, които да можем да изпратим.

      • m.nik77

        Благодаря Ви за отговора!Лек и слънчев ден!Sent from my Samsung Galaxy smartphone.

      • Калин Яков

        Здравейте, бих искал да попитам: С какво да импрегнирам дъска за рязане от орех и епоксидна смола?

      • С твърда вакса с карнауба (продукт номер 2). Тя е подходяща освен за дърво, и за изкуствени повърхности, каквато е смолата.

  40. Людмил Стоянов

    Здравейте.
    Имам холна маса на която свалих лаковото покритие на плота и обработих / след почистване и шлайфане / с цветна вакса на ГУБРА . Покритието ме удовлетворява като цвят и качество , но се оказа много нетрайно , дори и след нагряване със сешоар и полиране с вълнен парцал . Ще бъде ли удачно да шлайфам отново , да положа от Вашия байц – колкото е необходимо и накрая да запечатам с твърда вакса с карнауба ? Дали порите на дървесината ще поемат новите продукти ? Трябва ли да имам пред вид и други фактори – температура на повърхността на материала , време за изчакване на отделните процеси и пр.
    Поздрави .
    P.S. Чудесна дейност реализирате – нека Ви носи удовлетворение .

    • Здравейте,
      Ако цвета от губрата не е засегнат и ви удовлетворява можете да сложите направо една или две ръце от ваксата с карнауба. Ако искате отново, ще трябва да се изшлайфа старото покритие.

      Няма конкретно изискване за температура и влажност при поставяне на нашите продукти.

      • Людмил Стоянов

        Благодаря. Успех в начинанията!

  41. Йордан Керелов

    Здравейте, купихме си ян за трапезарна маса от дъждовно дърво (Albizia saman). Как и с какво трябва да го обработя за постигане на достатъчна гладкост и твърдост на повърхността, както устойчивост на влага и надраскване?
    Благодаря Ви предварително.

  42. Елка Коцева

    Здравейте, поръчах от вашето варено ленено масло 2л. Моята идея е към 1 л. масло да добавя 0,5 л. тертентин в който се е разтворил около50-60 гр. натурален пчелен восък+ 50 гр. Боров катран + 10 мл. портокалово масло или лавандула. Въпроса ми е дали идеята е добра. Благодаря за отговора!

    • Здравейте,

      Винаги е добра идея човек да експерементира с натурални състави и да види какво ще се получи. Във вашия случай би трябвало да се получи нещо интересно, което в зависимост от приложението за което искате да го ползвате, може да ви върши работа.

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Блог в WordPress.com.