Как се нанасят ваксите и натуралното варено ленено масло?

Тъй като често получавам запитвания за това какъв е правилния начин за нанасяне на ваксата и лененото масло ще напиша една статия в която ще обясня основните начини на използване на тези продукти.

натурални вакси за дърво

Ще започна с вареното ленено масло. То може да се нанася както върху груби, така и върху фино обработени повърхности. Работи еднакво добре и за вътрешни и за външни условия. Колкото е по-груба повърхността, толкова повече основата ще попие масло. Същото важи и при ваксите.

Има няколко начина по който може да се нанесе маслото:

 1. С четка. При този вариант се нанася най-много масло. След нанасяне по цялата повърхност се оставя 20-30 минути дървото да поеме колкото масло може да поеме. След което се забърсва с парцал. Забърсването е важно, защото дървото не попива равномерно маслото и там където е попило по-малко и остава повече на повърхността след изсъхване ще се получи по-лъскава повърхност и като цяло финиша ще се получи неравномерен. Затова забърсването е важно, защото с него е уеднаквява повърхността и финиша става равномерен. При тази техника за нанасяне се хаби повече масло, но ефекта е най-силен и защитата е по-голяма.
 2. С парцал. Нанасянето с парцал позволява едновременно нанасяне и забърсване. Това позволява по-икономично нанасяне и е най-лесния начин за нанасяне от начинаещи. Забърсването позволява да се оберат всякакви следи и повърхността не става на мазанки. Така дори хора без всякакъв опит могат да получат много добър финиш.  За целта се налива маслото в някакъв плитък съд. Малка чинийка или капачка от буркан, за да се топи парцала в плитко количество масло. След което се втрива и разнася енергично, като се топи отново едва когато парцала вече не нанася достатъчно масло върху повърхността. Това осигурява изключително бърз, лесен и максимално икономичен начин за нанасяне на маслото.
 3. С гъбичка. Обикновена дунапренена гъбичка за миене на чинии върши чудесна работа при нанасяне на маслото. Нейната пореста структура играе ролята на резервоар в която съдържа масло. С нея можете едновременно да нанасяте, така и да обирате масло от повърхността. След нанасянето с гъбичка и изчакване на 30 минути отново трябва да се забърше с парцал. Този вариант по икономичност се нарежда между първия и втория.
 4. С кърпа от кухненска ролка. Вместо парцал можете да използвате хартиена кърпа от кухненска ролка. Има по-качествени кърпи, които са по-здрави, но дори от по-евтините ще свършат работа ако повърхността е гладка. Ако е груба ще накъса кърпата и по-добре да използвате парцал.
 5. Нанасяне на горещо. Лененото масло се загрява до 60 градуса и след това се нанася с четка с естествен косъм. Горещото масло прониква по-дълбоко от студеното и осигурява по-добра защита от нанасянето на студено.

За вътрешна употреба е достатъчно да нанесете една или две ръце натурално варено ленено масло. За външни условия е добре да използвате поне две ръце. Като най-добрия вариант е комбинация от масло и вакса.

Нанасяне на ваксите. Към настоящия момент предлагаме 3 вида вакси. Те имат различна твърдост поради различното съдържание, като една от най-твърдите е ваксата с карнауба, а най-меката е ваксата с ленено масло и пчелен восък. Много хора мислят, че по-меката вакса е за предпочитане защото се нанася по-лесно. Нанасянето наистина е малко по-лесно, но разхода на меката вакса е в пъти по-голям. Нашите вакси са достатъчно меки за да може да се нанасят на ръка и достатъчно твърди за да осигурят голяма икономичност при нанасянето. Колкото е по-твърда ваксата толкова по-икономично се нанася. Ваксите се нанасят на студено, във вида е който ги получавате в кутийките, но е възможна и техника за нанасяне на горещо. По-долу ще изясня метода за горещо нанасяне както на ваксите, така и на лененото масло, което също може да се нанася горещо.

Ето методите за нанасяне на ваксите:

 1. С парцал. Най-лесния начин е нанасянето на ваксата с хубав здрав парцал, който не пуска нишки. Натиска се парцала върху ваксата и леко се разтърква с цел парцала да поеме от ваксата. След това с разтриване се нанася върху повърхността, като разнасяте равномерно навсякъде. След покриване на цялата желана повърхност се изчаква 30 минути за изсъхване на ваксата и повърхността може да се полира с вълнен парцал или микрофибърна кърпа. След полирането се получава мек сатенен блясък.
 2. С дунапренена гъбичка. Отново обикновена гъбичка за чинии може да се ползва за нанасяне на вакса. Поради необходимото втриване е възможно гъбичката да се протрие и скъса в един момент, но те струват само 10 стотинки за гъбичка и може да се изхвърли и продължи с нова ако повърхността е по-голяма.
 3. С кърпа от кухненска ролка. Хартиените кърпи работят подобно на парцала и са доста добра алтернатива ако не можете да намерите подходящ парцал.
 4. Нанасяне на горещо. Ваксата се разтапя на водна баня и се нанася с парцал с много енергични движения за да се разнесе бързо. Ако разнасянето става бавно ще има преразход на материал.

Мерки за безопасност.

Нашето варено ленено масло е натурално и не съдържа сикативи, тежки метали или петролни деривати. Но трябва да знаете, че то не е хранителен продукт. Причината за това е че по време на продължителната термична обработка настъпват химически изменения в лененото масло и то се полимеризира. След което то вече не е годно за хранителна консумация, както е суровото ленено масло.

Друг момент, който трябва да знаете, че различни източници предупреждават, че парцал напоен с ленено масло оставен на открито може да се самовъзпламени. Има хора, които твърдят, че са били свидетели на такова самовъзпламеняване. За целта за да избегнете инциденти след употреба сложете парцала, гъбичката или кухненската кърпа напоена с ленено масло или вакса в стъклен буркан или метален контейнер с капак.

Ние ползваме ленено масло от много години и никога не сме имали подобен инцидент без да сме спазвали тази процедура за безопасност. Но поради наличието на такава опасност е добре да знаете за нея и да вземете мерки своевременно. Ние вече обезопасяваме парцалите които ползваме.

Общо взето това е. Използването на натуралното ленено масло и вакси е лесно и безопасно. Те осигуряват натурална защита за дърво, кожа и метал без да ви излагат на въздействието на различни химикали и токсични вещества.  По някаква парадоксална за мен причина продаваните на пазара масла, който се водят food safe (безопасни за контакт с храна) са на базата на минералното масло. Термина „минерален“ означава, че това е продукт извлечен от петролни продукти. Това име ще го намерите сред продукти с наименованието mineral oil, mineral spirit, всичко това са петролни деривати.

Също така при много индустриално произведени вакси на които например пише „чист пчелен восък“ се оказва, че 50% от съдържанието е нафта. Сиреч петролен дериват. Нафтата играе ролята на омекотител на ваксата за да я направи мека с цел да може да се нанася. Ние използваме само натурално борово масло, което е натурален омекотител за вакси. Това е и причината в нашите вакси да се долавя  приятна миризма на бор.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, моля задавайте ги в коментарите по-долу и ще се постарая да им отговоря.

Save

Save

Advertisements
Categories: Дърводелство, Финиши за дърво | Етикети: , , , , , | 3 Коментари

Навигация в публикациите

3 thoughts on “Как се нанасят ваксите и натуралното варено ленено масло?

 1. Паулина Кубикова

  Впечатлена съм от блога Ви!От труда,професионализма и духа,с който сте заредени!Продължавайте все така,в този дух,да предавате нататък,това което знаете и умеете!
  Благодаря Ви!

 2. Ирена Йорданова

  Здравейте. С радост искам да ви споделя удовлетворението си от закупените от вас ленено масло и вакса, с които намазах пренаредения си и изциклен стар паркет. Сега изглежда като нов. Не намирам обаче опция за да прикача снимки.

  • Здравейте, много се радвам, че продуктите ни са ви харесали и че решихте да споделите мнението си. WordPress не дава възможност да се качват директно снимки в коментари, но можете да качите някъде снимките и да пуснете линк тука в някой коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: