Дърводелски инструменти – направи си сам със стил.

Не знам колко от вас са обикаляли по българските битпазари да търсите хубави стари инструменти. Обикновено преживяването често е разочароващо, а понякога си е направо депресиращо. Защото предлаганите инструменти на битака са огледало на състоянието на занаятите в България. И ако все пак попаднем на хубав и добре направен инструмент то това обикновено са стари инструменти от преди времето на комунизма, внесени от чужбина, или такива внесени в по-новите времена пак от чужбина. Било донесени от гурбетчии или закупени от eBay.

Лично на мен гледайки с какви инструменти работи българина ми въздейства изключително потискащо, защото това говори много за отношението на повечето хора от нашия народ към занаятите, понеже както човек се отнася към инструмента си, такова му е отношението и към занаята.

И това далеч не означава, че българина няма способност да прави хубави неща, включително хубави инструменти, по-скоро означава, че не е мотивиран да създава и ползва качествени и добре изглеждащи инструменти. За него занаята е просто дойна крава от която да изкарва пари, за да живее живота си, който се върти около други ценности в които той влага тези пари.

Това е и причината в България да няма много майстори на инструменти, или така наречените toolmakers. Поради тази причина на нас българските занаятчии ни остават само два избора, или да си плакнем очите в сайтовете на чуждите toolmakers, където виждаме прекрасно направени инструменти, но обявени на немислими за нас цени, или да седнем и да направим сами със собствените си ръце нещо не само функционално, но и красиво.

Точно това реших да направя тези дни, понеже ми липсваше хубав дървен чук и след като го направих реших да го окомплектовам със шило за чертане или така нареченото scratch awl. И ето това е резултата:

Дърводелски чук и шило

Главата на чука е от слепен дъб, а дръжката е от ясен. От същите материали е направено и шилото.  Чука е с обща дължина 28 см. Габарита на главата 10.8 х 6.4 см. Това е по-скоро малък размер за по детайла работа. Въпреки това работи прекрасно за набиване на дюбели (дибли) и сглобяване на малки детайли.

Дърводелски чук и шило

Отвора на дръжката на чука е укрепен с медна тръба, а шилото използва декоративен връх стругуван от мед. Шилото е с обща дължина 14 см, а дебелината на най-широката му част е 36 мм. То върши много добра работа за изключително прецизно маркиране (чертане),  както и за стартиране на пилотни дупки за пробиване или навиване на винт.

Дърводелски чук и шило

Острието на шилото е изработено от неръждаема стомана, финиша и на двата инструмента е с ленено масло и пчелен восък.

Дърводелски чук и шило

Характерно за майсторите на инструменти, които не се срамуват от работата си е че поставят логото си върху всеки направен от тях инструмент. За съжаление снимките съм ги правил с обикновен фотоапарат тип сапунерка без подходящо осветление и качеството на снимките не позволява да се види добре детайла на инструментите.

Дърводелски чук и шило

При всички случаи комплекта който се получи не само радва окото и краси работилницата, но и работи изключително добре.

Дърводелски чук и шило

В крайна сметка направения комплект стана подарък на сина ми, в когото се опитвам да възпитавам любов към занаятите и респект към добрите инструменти. Никой занаят не може да оцелее ако не съумеем да го предадем на добре мотивирани и дисциплинирани представители на младото поколение. Само така един ден когато нашите потомци обикалят местните битпазари – вместо подтиснати чувства и разочарование – те ще намерят радостта от свидетелството за нашата любов към занаята.

С пожелания за ползотворна Нова година на всички настоящи и бъдещи колеги.

Ваш,

craftsmanbg

Categories: Дърводелски инструменти, Дърводелство | Етикети: , , , , , | 9 коментара

Навигация

9 thoughts on “Дърводелски инструменти – направи си сам със стил.

 1. Mick

  Браво, майсторе!

 2. Pla

  Адмирации за резултата, който в крайна сметка не е изненадващ, имайки предвид качествено оползотвореното време на един способен и отдаден на идеята мислещ българин!
  П.С. И аз се старая в моето поприще по подобен начин, така че да не ме е срам от свършената работа.

 3. Здравейте,
  трябва ми информация за дърводелски курсове в София или Елин Пелинския район.
  Вие правите ли курсове.

  Ганчо Нягулов
  0898224618

  • Здравейте,
   Аз лично нямам информация за дърводелски курсове в тези райони. Във времена като днешните обаче имаме на разположение тонове безплатни видео курсове YouTUBE, които дават огромни възможности за самообучение.

 4. Георги

  Поздравления и от мен .Честита и здрава нова година. Голямо удоволствие да се видят тези инструменти уникати.

 5. Future Health

  Уникални са! Поздравления и от мен! Винаги се възхищавам на подобна сръчност и въображение ( при мен липсват)

 6. Baufen

  Прекрасен резултат! Просто си личи професионализма.

 7. Стоян Раев

  Идеално! А може ли по подробно за лененото масло с восък

 8. Георги

  Не бях поглеждал страницата от доста време и случайно реших да надникна. Оказва се, че съм в подобно затруднение. Нямам професионални познания за терминологията на инструментите, но от известно време си търся Mortice и Pairing Chisels. В България не знам къде да ги намеря и май ще си търся металните елементи сам. Дано сполуча и имам удовлетворяващ окото и ръката резултат. Статията определено ме мотивира. Благодаря!

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: