Бърз проект за стилна библиотека

Българския дърводелец обикновено не е запознат с класическия конструктивен подход за шкафове с лицеви рамки. Не само професионалните мебелисти, но и търговците в магазините мигат на парцали когато им говориш за лицеви рамки. В това видео ще видите как типичен модернистичен шкаф за книги се преобразява в стилна и красива библиотека с помощта на няколко класически елемента – лицеви рамки и горен корниз:

Лицевата рамка не само придава по-добър вид на шкафа, но многократно увеличава неговата здравина, стабилност и дълготрайност. В други статии ще говорим повече за лицевите рамки и за различните методи по които се изграждат.

Categories: Дърводелство, Мебели | Tags: , | 9 коментара

Навигация в публикациите

9 thoughts on “Бърз проект за стилна библиотека

 1. Успешна 2014 година!
  Ако позволите да задам въпрос като потребител.
  Искам да закупя дървени мебели на по ниска цена и затова съм се ориентирал към чамови. На какво следва да обърна внимание при избора или при този материал няма голямо значение?
  Трябва ли да проверя влажността на дървесината?

  • Ние си правим лицата и вратичките на работните шкафове в работилницата от чам, понеже е по-наличен материал. Букови дъски например ако се купят са почти винаги много криви и трябва много да се обработват и така отива много повече труд и материал. И цената също е по-висока. Та чамовите си вършат работа, само че много по-лесно се нараняват от твърдата дървесина. Това, което има значение при мебели от дърво по отношение на трайността са следните неща:

   – колко добре е обработена дървесината и дали е избран материал без критични чепове
   – колко добри са сглобките и колко качествено са изработени
   – колко качествен е финиша на дървото

   Масово в България се ползват разни полиуретанови лакове за финиш на дървесината. Така човек като докосне дървото ръката му не допира дърво, а гадния полиуретан от който кожата просмуква отрови през порите при всяко докосване. Да не говорим, че усещането не е за докосване на дървесна тъкан, а на пластмаса. Ако човек ще иска да има дървени мебели той вероятно ще иска да усеща докосването до дърво, което е много приятно и натурално усещане. Затова най-добре дървесината да се финишира с натурални масла. Компромисен вариант е акрилна боя, ако е нужно мебелите да са в цвят. Разбира се има и цветни масла при които има и плътни и полупрозрачни покрития, които са много интересни. Когато дървото е финиширано с натурално масло и пчелен восък се запазва и дори подсилва усещането за допир до нещо истинско и натурално.

   Що се отнася до измерване на влажността на дървесината – то е задължително мебели от дърво да се правят само от добре изсушен дървен материал, но има и „юнаци“ които пердашат с влажен материал, въпреки, че според мен това по-скоро се случва в някои гаражни изпълнения. Мебели направени от влажен материал ще се разсъхнат, сглобките ще се разхлабят и ще се появят фуги, това ще компрометира сериозно здравината и дълготрайността на мебелите. Да не говорим, че ще се разкривят и разскърцат.

 2. Росица

  Здравейте!
  Искам да попитам за някакви размери на тази библиотека и от какъв вид дърво е най – подходящо да се направи?

  • Аз не знам размерите на библиотеката във видеото, но като гледам на око те са ориентировъчно H 2000, W 600, D 300 в милиметри. Корпуса на библиотеката е направен от ПДЧ фурнировано с дъб или ламинирано с меламин имитиращ дъб. А лицевата рамка и допълнителните елементи, които направи човека на видеото са от масивен дъб. Разбира се подобен проект може да се изпълни от всякакъв вид дървесина, включително и от иглолистен (чамов) материал, който в България се намира най-лесно.

 3. Динко

  Здравейте!
  Бихте ли споделили впечатленията си от щрайхмус МЕТАБО DH 330? Колегите от „Направи си сам“ ме насочиха към вас. Аз се колебая между този модел и DeWALT DW733 QS. Също и разликите между версия 10 и 11(освен разликата в ножовете) на МЕТАБО. Всяка допълнителна информация би ми била от голяма помощ за да направя по добрия избор.

  • Здравейте, аз прочетох във форума на Направи си сам темата в която питахте за машините. От вашия списък освен Метабото имам и щтрайхмуса на Макита, когото имам от много години и е много стабилна машина. Метабото го имам от по-малко от година някъде и си работи добре. Нямам директни впечатления от DeWALT-а. Аз в началото исках да взема ето този DeWALT, обаче за съжаление не се предлага на българския пазар.

   Метабото го купих най-вече защото ползвам добри отстъпки в Киров и ми дадоха много добра цена за него. Ако решите да се спрете на него може да се постарая да ви помогна да го вземете с отстъпка. Мисля, че Метабото прави малко по голям снайпс (термин от английския който означава отнемане на малко повече материал в началото и края на рендосваната дъска) от щтрайхмуса на Макита, който имам, но това се преодолява лесно като се ползва водеща и завършваща дъска преди и след рендосвания материал, така снайпса остава на нея, а обработваемото парче излиза напълно право.

   Като цяло съм с добри впечатления от DH 330, като той има някои екстри в повече, които обаче рядко влизат в действие. Надявам се че поне едно 10-12% отстъпка бих могъл да ви помогна да вземете за Метабото от Киров.

   А за DeWALT-а, както казах и по-рано не мога да коментирам. На DeWALT имам много малко инструменти които освен всичко много рядко ползвам и нямам пълноценни впечатления върху качеството на инструментите им.

   • Динко

    Много съм признателен за получените отговори! за съжаление не откривам въпросния метабо в сайта на киров, и нямам представа от цената. в интерес на истината и аз загледах в DW735, но при условие че модела не се поддържа у нас не бих рискувал. ако няма да е голям ангажимент за вас моля да разменим и – мейли.

    Благодаря отново!!

   • Ето тук е Метабото:
    http://shop.kirov.net/?cid=70&pid=2361

    Снимката обаче е стара, реално модела който продават е в черно зелен цвят, какъвто се вижда на една от снимките в моята работилница:

    Ще ви изпратя съобщение за да ми имате мейла. А вашия ще го изтрия от публучното пространство за да не го напитят спам ботовете защото ще ви заринат пощата със спам.

    Ако искате може да се обадя на търговеца с който работя там и да го питам каква най-добра цена може да ми даде за този щтрайхмус, като ще му кажа, че е за друг колега и после ще отидете и ще го вземете с отстъпка. Ако разбира се спрете на този модел. Правил съм подобни услуги и на други хора не веднъж.

 4. Афродита

  Мечтания дом…всичко да е от дърво, е.х.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: