Дърводелския тезгях – крайъгълния камък на работилницата

Все още си спомням времето, когато като малко дете обичах да отивам „под сайванта“ в къщата на дядо ми, където освен всичките стари инструменти стоеше една удивителна за моите детски очи по форма и функция маса, която дядо ми и баща ми наричаха „тезгях“. Спомням си как разглеждах странните форми на тезгяха особено на мястото където някога е стояла дърводелската стяга. Учудвах се какви са тези квадратни дупки по повърхността на масата. Недоумявах защо бяха там и кому бяха нужни. Отговора на тези въпроси дойде едва 20 години по късно, когато за първи път вече с очи на дърводелец се запознах с функциите на класическия дърводелски тезгях.

Класически дърводелски тезгях

Автентичен дърводелски тезгях

Бях много изненадан да разбера как тези функции остават напълно практични и необходими дори за съвременния дърводелец. Тогава се върна носталгията по стария тезгях на дядо ми. Старата му къща обаче вече беше продадена и аз с голямо съжаление научих, че стария тезгях не е запазен, но най-вероятно е насечен и изгорен след продажбата на къщата понеже не е бил счетен за нужен. В старото време почти във всяка къща е имало такъв тезгях защото всеки е мъж е изпълнявал множество дърводелски проекти необходими за къщата и стопанството му. Аз съм имал различни дърводелски работилници от 1998-а година насам, но не съм имал такъв тезгях в никоя от тях. По лошото е че не съм осъзнавал какво губя бидейки лишен от това, което всеки сериозен дърводелец счита за крайъгълния камък на своята работилница и за най-важния инструмент в самата работилница.

Ето защо съм събрал огромно желание за направата на поне няколко такива тезгяха за новата ни работилница, използвайки различни конструктивни техники и материали. Причината да искам няколко различни вида ще разберете прочитайки и разглеждайки тази статия. Просто има твърде много страхотни видове тезгяхи от които е много трудно човек да се спре само на един вид.

Дърводелски тезгях стил Shaker

Дърводелски тезгях стил Shaker

Един от най-любимите ми видове тезгяхи е разработен от една по-скоро странна занаятчийска група известна като Шейкърите. Тази група е вярвала в безбрачието и мъжете и жените при тях са живеели в отделни общежития. Поради това, че мъжете са били разтоварени всякакви семейни ангажименти и задължения те са фокусирали енергията си върху своите занаяти. Тяхното посвещение на качеството и стила е било толкова пословично, че те остават известни не с религиозните си убеждения и практики а със своя уникален стил в мебелистиката известен по целия свят като Shaker style. Днес хиляди дърводелци по целия свят подражават на този стил.  Тяхната дърводелска философия се е изразявала във следната сентенция: „Do not make something unless it is both necessary and useful; but if it is both, do not hesitate to make it beautiful“ ( Не създавай нещо, освен ако не е наистина необходимо и полезно, но ако е такова не се колебай да го направиш красиво). Мисля, че една от най-добрите илюстрации на тази тяхна философия е именно техния тезгях.

Тезгях стил Saker

Тезгях стил Shaker

Характерното за шейкърския тезгях е че вместо гредова конструкция за краката на масата, те използват цял шкаф, върху който монтират работния плот на тезгяха и необходимите елементи за стягане и придържане на материала.

Дърводелски тезгях

Шкафовете под тезгяха са напълно функционални

Конструкцията на шкафа обаче е необходимо да бъде изключително солидна, защото добрия тезгях е задължително да бъде изключително стабилен за да не се клати по време на дърводелските операции, които се извършват върху него.

Дърводелски тезгях

Shaker style дърводелски тезгях.

Друг характерен елемент на този тезгях е така наречения „dead man“. Това е тази перфорирана и оформена дъска която се плъзга по дължината на тезгяха. Нейната цел е да поддържа дълги дъски или детайли който биват хванати в дърводелското менгеме. По този начин тезгяха може да предостави възможност удобно да се обработват дългите страници да речем на цяла врата.  Това би било доста полезно например при разпробиване и оформяне на отворите за бравата.

Дърводелски тезгях

Цветът на тезгяха може да отговаря на цветовата схема и стил на работилницата

Друг елемент е особения механизъм на дърводелското менгеме. Този дизайн на менгеме позволява да се захващат детайли с голяма дебелина и по-голяма дълбочина от стандартните менгемета.

Механизъм на дърводелско менгеме

Механизъм на дърводелско менгеме

Може би в някоя друга статия ще обърна повече внимание на този механизъм, особено когато реша да го приложа в някой от проектите за работна маса, които планираме да направим.

Друг стил тезгях, който много харесвам това е така наречения Roubo тезгях.

Дърводелски тезгях на Roubo

Дърводелски тезгях на Roubo

Този тезгях е станал известен благодарение на френския дърводелец Jacques Andre Roubo бидейки описан изключително подробно в неговата книга L’Art du Menuisier издадена около 1769 година.

Тезгяха на Roubo

Извадка от оригиналната книга на Roubo

На практика шейкърите основават своя дизайн върху този на Роубо, който предшества техния модел.

Тезгяха на Roubo

Тезгях със заклинващ упор от лявата страна

Уникалното при дизайна на Roubo е заклинващия упор в ляво, който позволява да се закрепи и рендосва дъска дори без помощна на стягата. От ляво  обработваната дъска се заклинва в упора я в дясно се подпира на така наречения „dead man (мъртвец)“.  Разбира се ако се използва и менгемето, тогава захвата става изключително здрав и стабилен. Ето типичната конструкция на Ruobo тезгяха:

Схема на тязгяха на Ruobo

Схема на тeзгяха на Ruobo

Днес дърводелци от целия свят репликират модела на Жак Роубо, както и правят множество подобрения и хибридизация. Ето едно видео представяне на тезгяха на  един съвременен ентусиаст:

Някои хибриди варират от вграждане на менгеме в „мъртвеца“ до премахване на упора или добавяне на раздвоен плот и всякакви декоративни елементи:

Roubo тезгях с двойно менгеме

Roubo тезгях с двойно менгеме

Roubo тезгях с без заклинващ упор

Roubo тезгях с без заклинващ упор

Roubo тезгях с без заклинващ упор

Roubo тезгях с без заклинващ упор

Този между другото е един от красивите и опростени дизайни, които бих желал да приложа.

Roubo тезгях с раздвоен плот

Roubo тезгях с раздвоен плот

Идеята за раздвоения плот е много добра по няколко причини. Първо че позволява плота да бъде съставен от две по тесни части, които могат да бъдат индивидуално прекарани през щтрайхмуса или барабанния шлайф за постигане на перфектно плоска и равна повърхност (нещо, което доста по-трудно се постига при широк масивен плот от слепени елементи. И второ позволява да се държат ръчни инструменти, като длета например в джобовете, които се получават между двата плота. Това също е един от вариантите, които имам голямо желание да изпробвам.

Вариациите и хибридите на Ruobo са почти толкова много колкото дърводелци са се захванали да го прилагат, защото обикновено всеки добавя по нещо от себе си. Хибрида обаче, който ще видите във видеото по-долу мен лично ме изуми и изненада:

При всички случаи едно е сигурно и то е че дърводелската общност непрестанно добавя нови идеи и усъвършенствания към старите дизайни на работни маси. Едно от най-интересните решения за Roubo стил менгеме, които съм виждал е на американската фирма Benchcrafted:

Видеото говори само за себе си, затова го оставям без коментар. Цените на американските механизми са доста високи, затова аз бях дал на леяр да ми отлее такива колелета от месинг и от цам, остава да поръчам някъде подобен винт и гайка и да изпробвам този тип стяга на една от масите.

Дърводелският тезгях може да дойде в множество вариации и форми, по долу ще ви покажа някои опростени варианти следващи класическата линия:

Опростен тезгях

Опростен тезгях

Опростен тезгях

Опростен тезгях с много място за инструменти

Дърводелски тезгях

Красив и семпъл дърводелски тезгях

Дърводелски тезгях

Поглед отзад

Забележете във почти всички съвременни варианти на масивен дърводелски тезгях освен класическите сглобки се използват и крепежни болтове за придаване на максимална солидност на конструкцията.

Друга известна вариация на дърводелските тезгяхи е така наречения европейски тезгях:

Европейски тезгях

Европейски тезгях от Скандинавия

Европейски тезгях

Европейски тезгях

Характерното за европейския тезгях е че менгемето е изнесено по навън от работния плот вероятно за да де възможност за работа с по-дебели материали. Тезгяхът на моя дядо беше точно европейски стил с издадено напред менгеме. Друг характерен елемент това е че в плота има вградена ниска част, където дърводелеца да може набързо да свали натрупаните инструменти и дреболии върху работния плот. Всички знаем колко бързо работната ни маса се натрупва с всевъзможни неща и когато трябва да обработим някой детайл за който тъкмо сме намислили как да го направим и ни трябва свободна работна площ ние трябва да се разсейваме с това да разчистваме работната маса.  Точно тук идва ролята на снижената част на плота, където за секунди можем да избутаме всичко от масата и бързо да си осигурим свободна работна площ. Ще забележите също, че снижената част на плота има поставени скосени елементи в ъглите. Причината за това е че в ниската част се натрупват много стърготини и те най-трудно се почистват от ъглите. Затова старите дърводелци са предвидили тези скосени елементи в ъглите за да улеснят почистването на снижената част. Това разбира се защото те не са имали прахосмукачки по онова време.

За начинаещия дърводелец обаче подобни проекти може да изглеждат плашещо, или може би не можете да отделите толкова време да изпълните едни проект с такава сложност. Ето защо бих искал да покажа няколко тезгяха, които се изпълняват доста по-бързо и лесно с помощта на материали като шперплат и МДФ.

Тезгях с плот от МДФ

Тезгях с плот от МДФ

Този тезгях използва крака от масивна дървесина и плот от три слоя 18 мм MDF:

Схема на тезгях с плот от МДФ

Схема на тезгях с плот от МДФ

Обкрайчването на плота от МДФ се извършва с кант от масивна дървесина. Плота може да се направи и от 30 мм МДФ, а конструкцията на основата от два слоя дъски дебели 22-25 мм, които лесно се намират. Дори хоби дърводелец, който няма абрихт и щтрайхмус може да си купи загладени дъски от някой строителен хипермаркет и да реализира подобен проект:

Схема на тезгях с плот от МДФ

Схема на тезгях с плот от МДФ и дъски

Един от любимите ми методи за много здрава конструкция на основата е с помощта на използването на дълги шпилки:

Тезгях с плот от МДФ и основа със шпилки

Тезгях с плот от МДФ и основа със шпилки

Този метод бих искал да го изпробвам възможно най-скоро, защото за новата ни работилница имаме нужда от доста работни плотове и стойки за машини и бих искал да разбере доколко става здрава основата с помощта на шпилките.

Много е интересен метода за конструкция на работна маса от MDF използван при този тезгях:

Уникален дизайн на тезгях с МДФ

Кликнете на снимката за да видите видео с изработката на тезгяха.

Ако отделите време да изгледате близо 15- минутното видео ще видите, че по този много прост и елегантен начин се получава не само компактна, но и изненадващо здрава и стабилна конструкция на работния тезгях.

За тези, които нямат достатъчно място в своята работилница има варианти за сгъваем тезгях:

Сгъваем тезгях

Сгъваем тезгях

Има още много, което може да се каже по отношение на дърводелския тезгях. Вероятно ще трябва да отделя отделни статии където да дискутирам въпроса за дърводелските менгемета и допълнителните екстри, които могат да се ползват при дърводелските тезгяхи.

Надявам се обаче с тази обширна статия да съм обогатил и разширил вашия кръгозор по отношение на нещо толкова фундаментално за дърводелеца като работния тезгях.

Categories: Дърводелски инструменти, Дърводелски планове, Дърводелство | Етикети: , , , , | 21 коментара

Навигация

21 thoughts on “Дърводелския тезгях – крайъгълния камък на работилницата

 1. biomk

  Поздравления за новия блог и новата статия. Надявам се, че това начинание ще бъде полезно както за самите нас, така и за мнозина които се занимават или те първа ще се занимават с дърводелство.

 2. Пак ни „настъпахте“ по мазола с тезгяхите. Ще трябва да се прави. И поздравления за новия блог – навреме и намясто.

  • Ами хайде и покажете какво сте направили. Ако не можете да намерите кой да снима резултата ще намерим някой 🙂

   Кой вариант ви приляга най добре?

   • То е ясно че без тазгях няма да мине, но при мен ще е напролет. Аз доста варианти проучих и горе-долу дизайна ми е избистрен. ОБАЧЕ, тия вградени менгемета ме съсипват. Тук никъде не ги намирам. Купих си 1 м. шпилка с такава едра резба с идеята да сътворя нещо, но после пък се загледах по английските сайтове да си купя готово. По-сложна ми е дилемата за плота – талпи, шперплат или МДФ. А как мога да вмъкна линк тука или снимка ?

   • Аз вече поръчах от Англия няколко менгемета. Онзи ден бях в Ташев-Галвинг и там има общо взето от пиле мляко в инструментите сравнено с другите места. И отидох в секцията с менгеметата и ги питам за дърводелски менгемета и той ме гледа опулено и вика – „Ама какво е това нещо, как изглежда“ – човека дори идея си нямаше че съществува подобно нещо. Това е българската реалност.

    Линкове можеш да пуснеш като просто ги копираш. Ето така: https://woodcraftbg.wordpress.com

    По същия начин можеш да пуснеш и линк към дадена снимка, примерно: https://woodcraftbg.files.wordpress.com/2012/09/leevalley_catalog.jpg Ако искаш да вградиш изображение трябва да се използва код, примерно:

    Тука кода е от типа: „img src=“http://website.com/image.jpg“ /“ – като този код се затваря отляво и отдясно със знаците за по-малко и по-голямо (не ми дава да ги пусна като символи, защото ги чете като код).

    По отношение на плота за първи проект аз бих ползвал MDF. Имам 30 и 40 мм плочи и може да ползвам два слоя от тях или няколко слоя от по-тънък. Истинския тезгях обаче трябва да е изцяло масивен и мисля да слепя бук за плота на по-сериозния тезгях. Вероятно ще го направя с раздвоен плот за да мога да мина двете по-тесни части на барабанния шлайф и да получа идеално равна повърхност.

 3. Светлин Луканов

  Темата е много добра и полезна. Поздравления!!!

  • craftsmanbg

   Благодаря. Ние в момента реставрираме стар тезгях правен в България преди 1940-а година и ще пуснем снимки в отделна тема като сме готови.

 4. line

  Здравейте,

  Темата е супер. А дали неможете да направите една и за други инструменти. Че тук и това е много трудно. Мен конкретно в случая ме интересува барабанен шлайф. Цените тук са потресаващи за такова нещо и в момента работя върху проект как да си направя собствен.

  Поздрави

 5. Барабанния шлайф е много хубаво нещо. В България най-евтиния вариант е около 1600 лв. Аз взех ето този: http://www.axminster.co.uk/axminster-axminster-st-480-drum-brush-sander-prod873411/ и е нещо прекрасно. Дава възможност да се слагат различни приставки, отделно аз си поръчах специален вал за него за да мога да слагам структуриращи четки.

  Тука един човек показва барабанен шлайф, който сам си е направил: http://www.youtube.com/watch?v=W-5Sj6kBVic

  Тука има план за това как човек сам да си направи такъв: http://woodgears.ca/sander/plans/index.html

  Ние се родихме като си взехме нашия. Човек се чуди как въобще е правил нещо преди да е имал подобна машина. Няма детайл който да не минава през нея. Освен че шлайфа и калибрира.

 6. line

  Здравейте,

  Със сигурност подозирах, че супер улеснява обаче след този отзив сега съвсем се запалих да го довърша. Иначе точно тези планове на woodgears.ca гледам. Изобщо, човека който прави този сайт много впечатлява. Със всичките машини и приставки със зъбни колела е направо супер. Отделно и че излгеждат много добре визуално.

  Благодаря за отговора craftsman и успех със всичко което сте се захванали

 7. Здравейте, чудесен блог !!!
  Като говорим за стеги за тезгях ето едно много практично решение – поне според мене – http://youtu.be/dYLy8BdyP4Q,

  от тук може да се закупят плановете и да се проследи начина на изработка на стягата:
  http://www.ibuildit.ca/Workshop%20Projects/vise-1.html

  Друг любим дърводелски блог с много идеи е :http://woodgears.ca

 8. Reblogged this on ПАРКЕТИ МИЛАНОВ and commented:
  Страхотна статия за едно на вид странно нещо но едновременно едно от най-важните неща в една дърводелска работилница и именно The Тезгях!!!
  Приятен прочит..

 9. toto

  тезгяхити са многофункионални и естетични.добра статия .има иновации,поне за мен.

 10. Ивайло

  Здравейте.Страхотен Блог.Имам идея да направя плота на тезгяха от чамови греди 100×100мм.като преди това да се рендосат на щрайхмус.И се слепят с лепило и две греди се поставят напряко по широчината и се захванат за плота с винтове за по голяма стабилност.Добър ли е варианта за чамови греди?Поради липса на букови.Продължавайте в същия дух.

  • Аз направих първия си тезгях с чамови талпи, които слепих и след това на лицето сложих дъб, както и на челюстите на менгемето за по-голяма издържливост. Чама обаче се наранява доста повече и съжалявам, че използвах чам. Сега правя два нови тезгяха, единия за работа с метал, другия за работа с дърво. Плотовете и на двата планирам да ги направя от дъб, който вече съм закупил за целта.

   Във вашия случай е много важно да имате предвид, че разширението и свиването на дървото пряко на жилите е много по-голямо от това по дължината на жилите. И ако сложите две греди напряко на плота ще има разлика в движението и това трябва да е предвиди, ако не искате да имате проблеми. Освен това греди 10х10 съхнат много по-бавно и няма гаранция, че материала, който ще ползвате ще е изсъхнал добре в дълбочина. По-добре е да ползвате наистина сух материал със сечение примерно 5х10. За съжаление сега нямам хубави снимки на този тезгях, само такива правени с телефон с доста лошо качество, но все пак ще ги покажа:

   Страниците на плота са хванати с домино дюбели, като отворите за дюбелите в страниците са по-големи с цел да позволи движение на самия плот. Отпред дъбовата дъска в хваната със сглобка лястовича опашка и лепило. Няма никъде винтове в конструкцията. Краката са от чам, което е напълно ОК и са хванати с болтове, които позволяват затягане ако материала се свие още и охлаби връзките. Мисля, че даже за плота използвах дугласка ела, а не смърч или бор, която е с много по-голяма плътност и здравина, но пак се наранява. Не знам откъде сте, но ако ще си влагате труда да правите тезгях си струва да потърсите твърда дървесина за плота. Това е задължително. Аз много съжалявам, че ползвах чам.

   Страничното менгеме съм го правил аз, като си купих винт с трапецовидна резба, гайка за него и дадох да ми отлеят колело от месинг. Дръжката за колелото я направих на струга от дърво. Иначе изглежда много добре. Не се вижда добре на снимките и нямам други снимки в момента. По-нататък може да направя нови снимки и да ги пусна. Всъщност исках да направя отделна публикация за този тезгях, но така и не ми остана време.

 11. Цонко Цонев

  Браво!!! Не е зле да потърсите из мазетата на училищата, разбира се със съдействието на директора. Срещу малко спонсорство може да получите истински тезгях, паралелна стиска (метална) и други „отживелици“ от работилниците по Ръчен труд (имаше такива часове някога в училищата ни). 😉

 12. borislavborisov73@yahoo.com

  ето ви дърводелски менгемета https://www.jettools.bg/77-менгемета-шкафове-тезгяхи#/page-3

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: