Бърз проект за стилна библиотека

Българския дърводелец обикновено не е запознат с класическия конструктивен подход за шкафове с лицеви рамки. Не само професионалните мебелисти, но и търговците в магазините мигат на парцали когато им говориш за лицеви рамки. В това видео ще видите как типичен модернистичен шкаф за книги се преобразява в стилна и красива библиотека с помощта на няколко класически елемента – лицеви рамки и горен корниз:

Лицевата рамка не само придава по-добър вид на шкафа, но многократно увеличава неговата здравина, стабилност и дълготрайност. В други статии ще говорим повече за лицевите рамки и за различните методи по които се изграждат.

Advertisements
Categories: Дърводелство, Мебели | Етикети: , | 11 Коментари

Навигация в публикациите

11 thoughts on “Бърз проект за стилна библиотека

 1. Успешна 2014 година!
  Ако позволите да задам въпрос като потребител.
  Искам да закупя дървени мебели на по ниска цена и затова съм се ориентирал към чамови. На какво следва да обърна внимание при избора или при този материал няма голямо значение?
  Трябва ли да проверя влажността на дървесината?

  • Ние си правим лицата и вратичките на работните шкафове в работилницата от чам, понеже е по-наличен материал. Букови дъски например ако се купят са почти винаги много криви и трябва много да се обработват и така отива много повече труд и материал. И цената също е по-висока. Та чамовите си вършат работа, само че много по-лесно се нараняват от твърдата дървесина. Това, което има значение при мебели от дърво по отношение на трайността са следните неща:

   – колко добре е обработена дървесината и дали е избран материал без критични чепове
   – колко добри са сглобките и колко качествено са изработени
   – колко качествен е финиша на дървото

   Масово в България се ползват разни полиуретанови лакове за финиш на дървесината. Така човек като докосне дървото ръката му не допира дърво, а гадния полиуретан от който кожата просмуква отрови през порите при всяко докосване. Да не говорим, че усещането не е за докосване на дървесна тъкан, а на пластмаса. Ако човек ще иска да има дървени мебели той вероятно ще иска да усеща докосването до дърво, което е много приятно и натурално усещане. Затова най-добре дървесината да се финишира с натурални масла. Компромисен вариант е акрилна боя, ако е нужно мебелите да са в цвят. Разбира се има и цветни масла при които има и плътни и полупрозрачни покрития, които са много интересни. Когато дървото е финиширано с натурално масло и пчелен восък се запазва и дори подсилва усещането за допир до нещо истинско и натурално.

   Що се отнася до измерване на влажността на дървесината – то е задължително мебели от дърво да се правят само от добре изсушен дървен материал, но има и „юнаци“ които пердашат с влажен материал, въпреки, че според мен това по-скоро се случва в някои гаражни изпълнения. Мебели направени от влажен материал ще се разсъхнат, сглобките ще се разхлабят и ще се появят фуги, това ще компрометира сериозно здравината и дълготрайността на мебелите. Да не говорим, че ще се разкривят и разскърцат.

 2. Росица

  Здравейте!
  Искам да попитам за някакви размери на тази библиотека и от какъв вид дърво е най – подходящо да се направи?

  • Аз не знам размерите на библиотеката във видеото, но като гледам на око те са ориентировъчно H 2000, W 600, D 300 в милиметри. Корпуса на библиотеката е направен от ПДЧ фурнировано с дъб или ламинирано с меламин имитиращ дъб. А лицевата рамка и допълнителните елементи, които направи човека на видеото са от масивен дъб. Разбира се подобен проект може да се изпълни от всякакъв вид дървесина, включително и от иглолистен (чамов) материал, който в България се намира най-лесно.

 3. Динко

  Здравейте!
  Бихте ли споделили впечатленията си от щрайхмус МЕТАБО DH 330? Колегите от „Направи си сам“ ме насочиха към вас. Аз се колебая между този модел и DeWALT DW733 QS. Също и разликите между версия 10 и 11(освен разликата в ножовете) на МЕТАБО. Всяка допълнителна информация би ми била от голяма помощ за да направя по добрия избор.

  • Здравейте, аз прочетох във форума на Направи си сам темата в която питахте за машините. От вашия списък освен Метабото имам и щтрайхмуса на Макита, когото имам от много години и е много стабилна машина. Метабото го имам от по-малко от година някъде и си работи добре. Нямам директни впечатления от DeWALT-а. Аз в началото исках да взема ето този DeWALT, обаче за съжаление не се предлага на българския пазар.

   Метабото го купих най-вече защото ползвам добри отстъпки в Киров и ми дадоха много добра цена за него. Ако решите да се спрете на него може да се постарая да ви помогна да го вземете с отстъпка. Мисля, че Метабото прави малко по голям снайпс (термин от английския който означава отнемане на малко повече материал в началото и края на рендосваната дъска) от щтрайхмуса на Макита, който имам, но това се преодолява лесно като се ползва водеща и завършваща дъска преди и след рендосвания материал, така снайпса остава на нея, а обработваемото парче излиза напълно право.

   Като цяло съм с добри впечатления от DH 330, като той има някои екстри в повече, които обаче рядко влизат в действие. Надявам се че поне едно 10-12% отстъпка бих могъл да ви помогна да вземете за Метабото от Киров.

   А за DeWALT-а, както казах и по-рано не мога да коментирам. На DeWALT имам много малко инструменти които освен всичко много рядко ползвам и нямам пълноценни впечатления върху качеството на инструментите им.

   • Динко

    Много съм признателен за получените отговори! за съжаление не откривам въпросния метабо в сайта на киров, и нямам представа от цената. в интерес на истината и аз загледах в DW735, но при условие че модела не се поддържа у нас не бих рискувал. ако няма да е голям ангажимент за вас моля да разменим и – мейли.

    Благодаря отново!!

   • Ето тук е Метабото:
    http://shop.kirov.net/?cid=70&pid=2361

    Снимката обаче е стара, реално модела който продават е в черно зелен цвят, какъвто се вижда на една от снимките в моята работилница:

    Ще ви изпратя съобщение за да ми имате мейла. А вашия ще го изтрия от публучното пространство за да не го напитят спам ботовете защото ще ви заринат пощата със спам.

    Ако искате може да се обадя на търговеца с който работя там и да го питам каква най-добра цена може да ми даде за този щтрайхмус, като ще му кажа, че е за друг колега и после ще отидете и ще го вземете с отстъпка. Ако разбира се спрете на този модел. Правил съм подобни услуги и на други хора не веднъж.

 4. Афродита

  Мечтания дом…всичко да е от дърво, е.х.

 5. Маргарита

  Здравейте, приемате ли поръчки за мебели, не се ориентирам в кой град сте, аз съм в София, ще се радвам и ако се съгласите да ме консултирате относно дървени къщи. поздрави!

  • Здравейте,

   Ние се намираме в централния Балкан. В момента сме доста ангажирани с подготовката на дърводелския събор и няма да можем да поемаме работа по нови проекти, но мога да ви консултирам по телефона за дървените къщи, ако се обадите на 0887 815140. Консултациите по телефона са напълно безплатни.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: