Речник

ИЛЮСТРАТИВЕН БЪЛГАРСКИ РЕЧНИК НА ДЪРВОДЕЛСКИТЕ ТЕРМИНИ

Живеем във време когато изобилства всякаква информация за всякакви занаяти. Много хора започват да изучават занаяти гледайки видео в youtube, а там както знаем повечето неща са на английски. Аз самия съм научил основната си дърводелска терминология на английски и често имам затруднения да се изразя правилно на български. Поради тази причина реших да създам този речник, който да улесни ориентацията в дърводелската терминология между българския и английския език. Ще започнем с малко думи и термини и ще се добавят нови в последствие. Ако имате предложения за добавяне към речника, моля пишете ги в коментарите.

Речника няма да бъде по азбучен ред, а по ред на добавяне на нови термини в него. Ако искате да проверите наличието на определена дума използвайте функцията за търсене в страницата с Ctrl+F

Burr - подгъва, който се получава при заточване на метално острие или при рязане на мета. На български някои хора го наричат мустаци. Аз смятам че термина "подгъв" е също подходящ.

Burr – подгъва, който се получава при заточване на метално острие или при рязане на метал. На български някои хора го наричат „мустаци“. Аз смятам че термина „подгъв“ е също подходящ.

 

Shoulder plane - римсовник. Ренде за рендосване на фалцове и канали.

Shoulder plane – римсовник. Ренде за рендосване на фалцове и канали.

 

Smoothing (smoother) plane - гладик. Ренде за финно финално рендосване и заглаждане на дървени повърхности. Някои го наричат още "гладач". Този тип рендета обикновено са дълги около 25 см.

Smoothing (smoother) plane – гладик. Ренде за фино финално рендосване и заглаждане на дървени повърхности. Някои го наричат още „гладач“. Този тип рендета обикновено са дълги около 25 см.

Save

Реклама
4 коментара

4 thoughts on “Речник

 1. Веселин

  Също се нарича и конец. Доста дърворезбари го наричат така!

 2. Здравейте,
  Не съм сигурен дали тук е мястото, но бихте ли обяснили понятието „НАПЛИВ“ от слива, от орех или друг вид дървесина?
  Поздрави,
  Владо

  • Аз лично не бях срещал този термин досега, но предполагам, че това е същото като английското BURL, което означава туморно образование в тялото на дървото в което жилите на дървото вървят във всякакви посоки, при което се получават много красиви форми и текстури на жилите на дървото.

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: