Речник

ИЛЮСТРАТИВЕН БЪЛГАРСКИ РЕЧНИК НА ДЪРВОДЕЛСКИТЕ ТЕРМИНИ

Живеем във време когато изобилства всякаква информация за всякакви занаяти. Много хора започват да изучават занаяти гледайки видео в youtube, а там както знаем повечето неща са на английски. Аз самия съм научил основната си дърводелска терминология на английски и често имам затруднения да се изразя правилно на български. Поради тази причина реших да създам този речник, който да улесни ориентацията в дърводелската терминология между българския и английския език. Ще започнем с малко думи и термини и ще се добавят нови в последствие. Ако имате предложения за добавяне към речника, моля пишете ги в коментарите.

Речника няма да бъде по азбучен ред, а по ред на добавяне на нови термини в него. Ако искате да проверите наличието на определена дума използвайте функцията за търсене в страницата с Ctrl+F

Burr - подгъва, който се получава при заточване на метално острие или при рязане на мета. На български някои хора го наричат мустаци. Аз смятам че термина "подгъв" е също подходящ.

Burr – подгъва, който се получава при заточване на метално острие или при рязане на метал. На български някои хора го наричат „мустаци“. Аз смятам че термина „подгъв“ е също подходящ.

 

Shoulder plane - римсовник. Ренде за рендосване на фалцове и канали.

Shoulder plane – римсовник. Ренде за рендосване на фалцове и канали.

 

Smoothing (smoother) plane - гладик. Ренде за финно финално рендосване и заглаждане на дървени повърхности. Някои го наричат още "гладач". Този тип рендета обикновено са дълги около 25 см.

Smoothing (smoother) plane – гладик. Ренде за фино финално рендосване и заглаждане на дървени повърхности. Някои го наричат още „гладач“. Този тип рендета обикновено са дълги около 25 см.

Save

Advertisements
има 1 коментар

One thought on “Речник

  1. Веселин

    Също се нарича и конец. Доста дърворезбари го наричат така!

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: